339    10    0  

Vannbåren varme eller varmefolie i kjeller? Kostnader ved installation og bruk?

 1 026     0
Skal til å isolere å støpe gulv i deler av kjelleren. I den forbindelse ønsker vi å få på plass gulvvarme i denne delen av kjelleren, men også med mulighet for å utvide til resten av kjelleren når den tid kommer.

Det hele står på økonomi, både kostnadene med å legge det og kostnadene med å drifte det fremover, og ikke minst utgifter som kommer til vedlikehold.

Av varme i kjelleretasjen i dag er det en LL varmepumpe og en vedovn, ellers er det pr i dag ikke lagt inn noen varmekilder.

I første omgang er det innerste del av kjelleren som skal gjøres noe med, men på sikt vil gulv i entre, gang og to soverom få gulvvarme, og til sist badet i samme etasje når det skal oppgraderes.

Nå står det mellom å legge lavtbyggende varmefolie i alle rommene, eller å legge vannbåren varme. Totalt 5 soner inkludert badet som skal på plass om noen år.

Med bruk av solfangere og LV varmepumpe så ser jeg at strømutgiftene kan gå ned når det gjelder oppvarming, men her er utgiftene langt utenfor mitt budsjett for å få det kjøpt inn og montert, så dermed vil en slik oppgradering være mange år frem i tid, og stiller seg bak både kjeller, 2xbad og nytt kjøkken i rekken av ting som skal gjøres.

Så da står det mellom vannbåren med elkasset/dobbeltmantlet bereder eller lavtbyggende varmefolie.

Vil det ene alternative være mer økonomisk i bruk til oppvarming, eller blir dette helt likt?

Er det stor forskjell i hva det koster å få det på plass?

Folie er jo vedlikeholdsfritt, men hvordan stiller vannbåren varme seg her? Må en ha full service en gang i året? Bytte av bereder/elkasset/pumpe?

Fordeler/ulemper med disse to alternativene?

   #1
 1 235     0
Jeg byttet oljefyren i vann/vann varmepumpe i 2006, har hatt null service på dette siden den gang. Går av seg selv, ikke behov for å gjøre noe. Ok, det er et lite filter man kan rense en gang i året om man vil, det tar 30 sekunder.

Legge vannbåren varme i støp er billig. Bare å kjøpe rimelig 20mm rør og stripse de fast til armeringsnettet. Slik pleier ihvertfall jeg å gjøre det. Dog trengs det jo selvsagt litt utstyr i teknisk rom, som fordeler og pumpe. Dette er heller ikke spesielt dyrt om man shopper litt rundt.
  (trådstarter)
   #2
 1 026     0
Så alt jeg trenger er rør til gulv, fordeler og pumpe? Da har jeg ferdig fungerende varme i gulvet?

Hva når de tre neste rommene skal ha gulvvarme?
   #3
 8 027     Bærum     0
Du må ha et rom hvor du har det tekniske utstyret, gjerne vaskerom. Fordelerstokker for tur/retur fra de ulike rommene, pumpe, varmekilde(f.eks elkassett), ekspansjonskar og mikrobobleutskiller. Det finnes flere egne tråder som beskriver dette hvis du søker litt....google -> "site:byggebolig.no vannbåren varme for dummies"

Sløyfene i hvert av rommene ledes fra tur-stokk, rundt i det aktuelle rommet og tilbake til returstokk. Du trenger ikke koble opp alle rommene med en gang, men det er lurt å tenke på hvor i gulv/vegg du tenker å føre frem rør til hvert rom etter hvert som du støper og bygger lettvegger..
  (trådstarter)
   #4
 1 026     0
Jeg skjønner. Lest igjennom tråden "vanbåren varme for dummies nå". Ser ut til at det er mye spørsmål rundt dette temaet. Kunne helst tenkt meg en guide på dette. Hva trenger en som er helt basic i et slikt oppsett. Hvordan kan dette systemet utvides senere for å redusere driftskostnader til både oppvarming og tappevann (lv vp,vv vp, solfanger osv)

Har fått tilbud om å kjøpe en kwsmart lv vp fra en i boretslaget. Utedel er brukt i 1,5 år, mens innedel er brukt i 3 måneder. De skal opp rive hele underetasjen å bo vekke ett år mens underetasje og loft innredes, og da selger de dette systemet nå. Er en kwsmart 603.

- For å få i gang gulvvarme med bruk av kwsmart, hva mer trenger jeg bortsett fra rør i gulvet? PRøver å sette opp ett budsjett for hva som trengs.
- Hvordan kan et slikt system utvides i fremtiden.
- Er det mer økonomisk å holde gulvet og boligen varm med en kwsmart fremfor en elkasset?
- Kan utedel til en kwsmart brukes sammen med ll vp, eller må en ha to utedeler for å kombinere dette?
   #5
 8 027     Bærum     0
Hei,
Ja - det er vesentlig mer økonomisk å varme opp vannet i gulvet med varmepumpe fremfor en elkassett. Du kan regne på besparelse hvis du vet hvor mye strøm du bruker i året- samt at du kjennre årsmiddel COP for varmepumpen.

Jeg ville sagt tut og kjør om du kan få pumpen gunstig. Men du bør påregne noen kr til rørlegger for å koble alt opp - selv om dette er overkommelig å gjør selv. Elektriker for å kanskje legge opp en ny kurs til pumpa....Må sjekke hvor mye juice den trenger.

Så lenge vannrørene ligger i gulvet er det muligheter for å utvide med f.eks solvarme eller bergvarme i fremtiden.

Ellers er det du trenger inne med oppkobling av kwsmart : fordelerstokker tur+retur, mikrobobleutskiller, ekspansjonskar og kanskje vannpumpe - hvis det ikke er integrert i kwsmart'en. Jeg har hamstret såntno over tid på finn.no til en billig penge. I tillegg litt rør med større diameter for å koble ting sammen.
  (trådstarter)
   #7
 1 026     0
Slik jeg forstår en LV VP så brukes denne utelukkende til å varme opp vannet som skal sirkulere i vannbåren varme og tappevann.

Siden vi i dag alt har en LL VP som vi ønsker å beholde så lurer jeg på om denne kan brukes mot samme utedel som følger med kwsmart eller om de må ha hver sin utedel.

Altså, er utedelen på en VL og LL VP like, og kan de brukes av LV og LL innedel samtidig?

Er vel en slik som dette som følger med til kwsmart.

Vannbåren varme eller varmefolie i kjeller? Kostnader ved installation og bruk? - f6834a44943640e4b36d625f18531044.jpg - ProphetSe7en

  (trådstarter)
   #9
 1 026     0
Ja det er jo sant.

Får overleve med to utedeler i starten da.

Er det noen av disse pakkene til buildahouse eller andre steder som inneholder alt jeg trenger i tillegg til kwsmart?

Ser de skriver "komplett system" på disse pakkene.

http://www.buildahouse.no/gulvvarmestyring-komplet-system-6-kredse-digital-3906.html

Fordelerstokk, er det samme sak som "Gulvvarme mainfold"?

http://www.buildahouse.no/gulvvarme-fordeler-m-flowmeter-6-kredse-2845.html

Mikrobobleutskiller

https://www.billigvvs.no/Varmesystemer-Luftepotter--Spirovent-mikrobobleutskiller-3-4-679316.html

Ekspansjonskar

https://www.billigvvs.no/Varmesystemer-Ekspansjonskar--Flamco-Ekspansjonskar-8-Liter-0-5-Bar-718661.html

Vannpumpe

http://www.buildahouse.no/askoll-cirkulationspumpe-es2-25-60-180-til-varmeanlaeg.html

I tillegg må jeg vel ha noe som regulerer temperatur i de ulike rommene?

   #10
 8 027     Bærum     0
I det komplette settet du lenker til er det med termostater som regulerer temp i hvert rom. Ellers er listen din riktig.
Men som jeg var inne på - du må sjekke om det ikke sitter en sirkulasjonsumpe i kwsmart'en. I så fall trenger du ikke det - selv om det følger med som default i de fleste pakkene. Om det blir billigst å kjøpe en komplett pakke likevel, selv om du kanskje ikke tar i bruk medfølgende sirkulasjonspumpe, må du regne på.....

Fordelerstokk er det samme som manifold ja...