MBT
  (trådstarter)
   #11
 145     Rogaland     0

Hvis man bygger etter TEK10 tror jeg stadig flere vil erkjenne at varmen fra peisen/ovnen ikke kan slippes ut i rommet uten at det blir for varmt, ihvertfall i noen regioner av landet. Da blir peis/ovn med vannkappe nesten et vilkår hvis man ønsker seg vedfyring, og mange av oss kunne aldri tenkt oss å bygge et hus uten mulighet for vedfyring.

   #12
 1,015     Revetal     0

Jeg har planlagt lignende anlegg, der vannpeisen står i gangen nede, og en annen vedovn i stua. Jeg vil anbefale at du ikke kobler peis nummer to til vannanlegget. Vedovnene i stua er mer til kos og litt varme når en er hjemme, og den trenger jo stadig påfyll av ved, så den gidder jeg ikke å ha vannkappe på. Peiser med vannkappe skal jo bare fyres skikkelig av og til med kraftig fyring, og vil ikke være så koselig der en ønsker peisen som "pynt" med brennende flammer.


Dette er litt misvisende, det er ikke noe i veien å kosefyre med vannkappe. Det er tvert om heller fordelen at det kan fyres, og flammene nytes, uten at det blir for varmt i ei ny, godt isolert stue. Du trenger kun litt bedre styring for å fyre på denne måten, og dermed har kosen også dekket det meste av kosen i resten av huset, dusjen og boblebadet også. Kosefyring er koselig :)


vedovner med vannkappe er ikke billige heller så jeg kan se. Bare den enkleste varianten på arnebergli.no koster ca 40.000 kr + ved google søk.

nexus Aqua ligger rundt 50.000 kr ved google søk.

http://www.arnebergli.no/Vedkaminer%20med%20vannkappe.htm

Med tek-10 hus som vi skal bygge, selv om vi legger inn VBV system, så ville jeg aldri fyre så mye med ved at kostanden ville kunne svare for seg, når jeg allerede bruker mye penger på en luft/vann varmepumpe.

Så vannkappe ideen har jeg slått fra meg.


Akkurat som tradisjonelle vedovner og peiser kan koste så mye du ønsker, så gjelder dette det samme for modeller med vannkappe. Det er ikke vanskelig å finne vedovner uten vannkappe som også koster 50.000,-
Kvalitet, design og oppbygging er det som hovedsaklig avgjør prisen, ikke om den har vannkappe eller ei. Ekstrakost vannkappe vs tilsvarende uten er normalt ca 10-20.000,- Da inkluderer det nødvendig sikkerhetsutstyr, pumpegruppe, ventiler styring og rørføring til tanken.

Peisovner med vannkappe koster fra kr 8-10.000,-

Ekstrakosten kan ofte være spart inn allerede ved dimensjonering av luft/Vann VP. Når du vinterstid fyrer i tillegg til VP, så trenger du ikke velge en VP med like stor kapasitet til å dekke behovet i kulda.

Da ender du med en løsning som både koster det samme, gir langt bedre driftsøkonomi, bokomfort og optimal utnyttelse av installerte varmekilder.
Signatur
   #13
 257     Sunnmøre     0
Jeg har fått tilbud på komplett pipe og Dovre Cinderella, hvor jeg estimerer at ovnen er ca 10.000 kr.

Jeg har ikke funnet noen ovner med vannkappe som er på ca tilsvarende prisnivå.

Jeg ønsker i hovedsak en vanlig vedovn og ikke en peis innsats, så hvis du har alternativer i samme prisnivå som jeg kan vurdere, så send meg en melding, så skal jeg vurdere å legge rør for dette også når en begynner på grunnmuren i slutten an februar.

Signatur
   #14
 611     Hjemme     0
Hei Bettum
Finnes det peisinnsatser med vannkappe som har glass på 3 sider?
   #15
 98     Oslo     0
Hei

Ja, du får innsatser med vanlig glass, panorama glass, vinkelglass, tunnelglass og glass på alle tre sider. Litt avhengig av hvilken produsent du velger, men f.eks Bettum tilbyr de fleste variantene. Se på hjemmesiden eller gå inn på Finn.no
   #16
 1,015     Revetal     0

Hei Bettum
Finnes det peisinnsatser med vannkappe som har glass på 3 sider?


Hei!

Peisinnsatser med glass på 3 sider( eller 4, rundt hele) har ikke "vannkappe", altså dobbeltvegget, siden det ikke er noe igjen å sirkulere vann i, men slike peisinnsatser kan utstyres med en stor røykgassveksler montert på toppen, og dermed få overført en god andel varme til vannbårent også.
Signatur
   #17
 268     Ja     0
Kvifor ikkje kjøpe ein dedikert vedkjel når ein først skal bruke mykje pengar på ved til vatn varmeløysing?

For 15000,- + frakt får du ein Atmos DC25s komplett med laddomat frå kotly.com. Skulle vel vere ei mykje betre løysing på ved-vatn enn ein vedovn med vannkappe som ikkje kan nyttast fullt ut pga huset blir for varmt??

   #18
 1,015     Revetal     0
Vedkjel kan være veldig bra for noen det, men det krever både sin plass og "logistikk" å fyre med ved fra en vedkjel. Det er også helt andre krav og regler ift hva som trengs rundt. Har du gård, kan sette av stor plass i kjeller til godkjent fyrrom, og har enkel tilgang til å fyre opp et dusin eller fler paller med ved så kjør på.

De fleste er ikke i nærheten av fyringsvaner som er i nærheten av å anbefale vedkjel. Vi liker å fyre med ved, meg selv inkludert som rene pyromanen, men vi vil ofte ha en vedovn i stua uansett, noen flammer å se på i kulda og mørket er bare koselig, og den varmen slike ovner gir til rommet er stort sett bare akkurat helt passe.

Spillvarmen fra vedkjelen i fyrrommet, og reell driftsvirkningsgrad ser jeg også i praksis ofte gir minst like mye tap som å fyre i vedovner med dårligere virkningsgrad "på papiret".

Selve vedkjelene er ofte ikke dyrere enn vedovnene, men alt det andre rundt som langt større akkumulatorvolum, krav til fyrrom og generelt mer plass gjør på langt nær dette så rimelig totalt sett.
Signatur
   #19
 3,109     Norge     0
Her er Bettum og Arne Bergli på kollisjonskurs med kvarandre.
Arne Bergli seier at at folk har en romantisk idi om at vannkappe er tingen,
men han seier at det er kun vedkjel som er brukandes.

Eg veit ikkje fasiten, for eg har ingen av delane, men eg gjekk for litt sidan og ønska meg vannkappe (og gjør vel litt det endå også)
   #20
 5,729     0

Det er også helt andre krav og regler ift hva som trengs rundt. Har du gård, kan sette av stor plass i kjeller til godkjent fyrrom.
..
Selve vedkjelene er ofte ikke dyrere enn vedovnene, men alt det andre rundt som langt større akkumulatorvolum, krav til fyrrom..

Såvidt eg har forstått er det ikkje spesielle krav til fyrrom for vedkjeler under 46kW.
Fra DSB:
Sentralvarmekjele og varmluftsovn med innfyrt varmeeffekt mindre enn 40.000 kcal/h (46,4 kW) skal stå i fyrrom eller oppstilles i eget rom.

Sentralvarmekjele og varmluftsovn med innfyrt varmeeffekt på 40.000 kcal/h (46,4 kW) eller mer skal stå i eget fyrrom.

Ref:
http://www.dsb.no/en/Rettskilder/Regelverk/Oppslagsverket/3906/3907/6780/6865/6902/6904/