4,292    71    6  

Bergvarme, produsert varme vs. brønndybde

 42     Vestlandet     2
 
Har dere data på årlig produsert varme (uten el.tillegg) vs. brønndybde?
 
ABK ga meg av NIBEDIM at jeg skulle ha 268m for 53000kWh/år.
Jeg hadde boret 2x140m og ender opp på 60000kWh/år.
Det gjør at jeg nå har -1,5 grader på innkommende kjølebærer. Alt for lite for en fornuftig COP :)
Siste redigering: Sunday, January 27, 2019 4:19:00 PM av Lotekro
Signatur

KE
   #1
 3,674     Hordaland     0
Jeg fikk aldri dette beregnet da ABK ikke hadde informasjon om 12kw pumpen. Jeg valgte å borre 200m siden sirkulasjonspumpen til 16kw var oppgitt med den dybden som maks 12kw var ikke lansert). Produserer i dag 3-4kw typisk og har inntemp på 5 grader. Forøvrig er regulatoren til Nibe ett makkverk!
   #2
 25,137     Akershus     0
Sirkulasjonspumpen har strengt tatt ikke noe med dybde å gjøre, men kanskje med lengden, altså strømningsmotstanden, i systemet å gjøre. Kanskje diameter på kollektorrøret også burde vært en del av vurderingen?
Signatur
   #3
 237     0
Det er vel ikke kun brønndybde (antall meter borehull) som er avgjørende for varmekapasitet. Så vidt jeg vet har dette også med type fjell/grunn og dettes varmeledningsevne. Forskjellige bergarter gir dermed ulike kapasiteter.

Hvis jeg forstår spm. ditt rett, så kan det rett og slett hende at varmeledningskapasitet på borehullene dine er lavere enn beregnet på grunn av massens varmeledningsevne.

Tar du ut for mye vil temp bare bli lavere og lavere. Løsning er nok å stoppe/redusere bruk en stund. Dernest se om du kan finne en løsning hvor du kan 'lade' hullene i sommersesong. Enten via aircondition i huset el. Noen form for varmekollektorer som f.eks henter solvarme fra taket ditt.

Du kan lese litt om det her;
http://www.ngu.no/grunnvanninorge/bore-en-bronn/risiko/pavirkning

Og her;
https://novemakulde.no/01/dot03_01.pdf
   #4
 25,137     Akershus     0
Å lade hullet er en uklar affære. Dersom det er vanngjennomstrømning i brønnen, så er det gunstig for å kunne hente ut varme, men ladeeffekten vaskes bort.
Signatur
   #5
 237     0
Å lade hullet er en uklar affære. Dersom det er vanngjennomstrømning i brønnen, så er det gunstig for å kunne hente ut varme, men ladeeffekten vaskes bort.

Det er nok riktig, men er det lavere kapasitet på hullene enn beregnet så er det vel noe som tyder på at det ikke er særlig med vanngjennomstrømning!?

Tror TS må få hentet inn kompetanse for å finne ut hva det er som egentlig er feil.
Minusgrader i hullet kan få ganske store negative konsekvenser - ref. 1ste link i mitt innlegg over.
   #6
 409     0
Oppgitt cop er ved kb inn 0 grader. Minusgrader inn er ikke uvanlig, og det skal endel til at det fryser.

Hvilken cop får du? Hva slags varmesystem?  
Ganske friskt energiforbruk  

Hos meg  (nibe 1255 3-12kw) ligger kb inn på -1 til -2 i januar til mars. Får forsatt ca 4.2 cop (samlet vv og varme) og får ca 4.4-4,5 på de varmere mnd så forskjellen er minimal  

Lading på sommer er som regel bortkastet. Jeg hadde på det meste 12 grader kb inn når jeg kjørte frikjøling hele sommeren men det er ikke noe varmere i brønnen nå i vinter..
   #7
 409     0
Uansett om det ikke nødvendigvis er noe kritisk problem så er det jo ganske lave verdier. Men kanskje ikke unormalt ved tenke på brønndybde.

Hva slags VP har du? 16kw nibe?

Vet du sikkert aktiv brønndybde? Ligger brønnene tett?


  (trådstarter)
   #8
 42     Vestlandet     0
@KjellG Nå der det ut at sirkulasjonspumpen for kjølebærer går 89%...99% … tidligere var det mer variasjon for å prøve å holde dT rundt 3gr. Ang. Kollektorlengde: det er rundt 12m (4x2 90gr. bend) til samlestokk, 4m til nærmeste brønn (2 x 1 90gr. bend) og 14m til den borteste brønn (2 x 1 90gr. bend). + selve brønnene blir det da 620m men Ø40mm rør fylt med HX35.

@Lynving1 Tja, jeg har isolert det meste som er tilgjengelig og fikk turtemp. så lavt som mulig. Om sommeren bruker jeg pumpen for å varme opp bassenget og samboeren er sterkt imot viftekonvektorer, så det blir lite mulig å lade brønnene med frikjøling.

@pusseopp Nei, vet ikke hvor mye av brønnene er aktivt. Vestnorsk bare ignorer meg. Jeg en Nibe F1255. Min COP, etter 1,5 årsbruk, er på 2,86 netto/kompressor og 2,71 med el.tillegg. De sa opprinnelig at jeg kommer til å få 3,8/3,4

NIBEDIM sier «Spesifikt energiuttak 147 kWh/m om jeg ganger dette med 280m bør dette være plenty. Før jeg hadde bestilte regnet jeg at jeg trenger nesten 11,5kWh ved -10. I morges var det en min. på -9,2 grader og pumpen produserte 91kWh i de siste 8,5 timene. Da varmer den sånn som den skal men COP blir 2,57 (på de siste 5 dagene) og da vil jeg gjerne ha varmere kjølebærer. Leste en annen sted på forumet at +1gr blir til +2% på COP. Og da har jeg mer å gå på når det gjelder dT… kanskje da kan jeg flytte 2,86 til å være nærmere 3,5 ...

Forresten, jeg har en svær hus fra ‘67 med radiatorer på 250kvm, gulvvarme på 32kvm og en viftekonvektor på 65kvm.

Signatur
KE
   #9
 3,674     Hordaland     1
Cop på under 3 var dårlig, jeg klarer 4,3 på årsbasis med 3-12kw pumpe. Men jeg henter ut relativt liten effekt fra pumpen nå frem til mer av boligen er pusset opp. Inn temp 5 grader og uttemp 35-40.
Jeg tror nok Nibe ville dimmensjonert kortere brønn til meg om de hadde kunnet gjøre det når jeg borret, men jeg tok nå bare 200m for å være sikker. Det kostet kanskje noen kroner ekstra men det blir også dyrt om man har for kort brønn.
Hvordan er brinetemp hos deg på sommeren da, henter du ut mye effekt på sommerstid sammenligne med vinterstid?

Med cop 2,57 høres det ut som at du bruker varmekoble mye, har du ikke blokkert bruken av varmekolbe? Skjønner ikke hvorfor man skal måtte bruke varmekoble så lenge man ikke henter ut mer effekt enn kompressor klarer å produsere.
   #10
 3,210     Vestlandet     0
Har du logging på brinetemperaturene? Jeg vet ikke hva som er normale temeraturer, men det er i hvert fall viktig å passe på at de ikke synker år etter år. Solfanger vil avlaste brønnene på to måter: ved lading og ved redusert energiuttak.