Når man skifter ut oljefyr med varmepumpe gjør man tiltak som senker turtemperaturen. Det er svært viktigt da man for hvær 10°C man senker temperaturen dobbler levetiden på kompressor, dessuten øker effekten (kW) med 2% og COP med 3%. Så å kjøre høy tempratur er direkte dumt for lommeboken.
Thoshiba bruker IKKE dobbelmantlet tank, men har tatt den med pga. mange har dobbelmantlede tanker i dag og ønsker å bruke den videre. Men Toshiba sier att om du bruker dobbelmantlet tank vil du få redusert COP.
At de "store" bruker noe er er ikke noe kvalitetsstempel, eks laget gode gamle lille TANDBERG mye bedre radioer enn de STORE. Når det gjelder overflaten er den ikke stor den er derimot svært liten, det er det som er problemet med Dobbelmantlet, sjekk med SINTEF som sier ikke anbefalt systemløsning.
Hei Enegis takk for hyggelig samtale på vvs messen :)
EdgeMan
Mitt innlegg er i hovedsak med tanke på sammenligningen av innstallasjonskostnader mellom Ivt og Ekowell. Jeg ønsker bare at man må sammenligne epler med epler.
Så til dobbeltmantlet bereder. Jeg burde kanskje ikke skrevet gammeldags og ineffektiv, men heller gammeldags og dårlig teknologi i en ny varmepumpe ;)
Jeg skal prøve å beskrive ulempen med dobbeltmantlet bereder. Som Energis skriver over her, så er varmeoverføringsflaten mellom de 2 tankene liten. Tenk deg dette: Du har fylt badekaret og varmepumpen setter igang med å varme den nedre tanken til 65 grader. Denne temperaturen oppnås ganske raskt og varmepumpen stopper. Nå skal de 65 gradene overføres til den øvre tanken (berederen) det betyr at temperaturen synker og varmepumpen starter igjen. Denne syklusen gjentas flere ganger til berederen er fulladet. Jeg trenger vel ikke å fortelle at dette øker start/stopper vesentlig. I tillegg har ikke varmepumpen det noe bra, når den må produsere så varmt vann. Slitasjen er høy og COP`en med denne temperaturen ligger nok rundt 2, mest trolig under.
En annen ting, humus/slam som bygger seg opp i berederen over tid vil bare forverre varmeoverføringen, fra den nedre tanken til berederen fordi slammet isolerer.
Oppsummert fører dobbeltmantlet bereder til minst 4 ting.
1. Økning i start/stopper. 2. Dårlig COP. 3. Slitasje kompressor/kortere levetid 4. forverring av prestasjon over tid.
Håper at jeg med dette viser at dobbeltmantlet bereder ikke er en god løsning.
redigeringsårsak: skrivefeil
Siste redigering: Saturday, November 15, 2008 10:30:35 AM av Strøm
Flott med innlegg som setter fyr i debatten, hva? :)
Jeg er ikke spesielt tilhenger av dobbeltmantlede beredere, så takk for innspill. Det jeg satte fingeren på er at det er mange produsenter som bruker denne teknologien og de har da vitterlig mange fornøyde kunder (flere her inne meg bekjent). Kanskje fordi kundene ikke vet bedre, hva vet jeg, men de har åpenbart fått en gevinst ut av den gammeldagse og ineffektive løsningen..
Signatur
Ekowell EVT752 med ekstra kurs for helårsvarme gulv og varming av forbruksvann. 90+130m energibrønner. 320m2 oppvarmet areal delvis fra 1973 og delvis nybygg 2010, hvorav ca 250m2 oppvarmet med vannbåren gulvvarme og resten med panelovner. Enervent TS300-S balansert ventilasjon. Strømforbruk 2014: 29376kwt totalt, hvorav 10622kwt til varmepumpe. Gangtid VP: 3467 timer.
Hei! Bruker dere varmepumpene kun til å produsere tappevann siden det er så stor fokus på dobbelmantelen. Vil tro det går minst like mye til romoppvarming og da er det jo plateveksleren som overfører varmen til vannet. Hvis Ekowell sin teknologi er så mye bedre enn de andre, hvorfor tar ikke NIBE, IVT, Thermia samme teknologi i bruk. Kan ikke skjønne det skal være dyrere å bruke en tank med kammede coiler i forhold til dobbeltmantel.
Ja, ineffektiv betyr vel egentlig at det ikke har en effekt i det hele tatt. Jeg rettet det til dårlig som blir korrekt. ;)
Det er klart at man vil oppnå en strømsparende gevinst med en dobbeltmantlet bereder, det er det ingen tvil om. :) Men det som også må være klart at det langt ifra er en optimal løsning, og at en kan spare mye mer ved å velge andre løsninger for å varme tappevann.
Siste redigering: Sunday, November 16, 2008 9:51:55 AM av Strøm
Har klippet og limet litt fra Energispar og Nibe sine sider.
ECT/EVT har en gjennomsnittlig effektfaktor (COP) på 4.8 (ved/ +5° og 30°). Dette betyr at 1 kW strøm blir til 4,8 kW varme.
Värmefaktorn (COP) på 4,8* betyder det att den nästan ger mer än fem gånger så mycket energi som det drar att driva den. * Vid 0°C på ingående köldbärare och 35°C på utgående värmebärartemperatur för NIBE FIGHTER 1225-8,5
Ser både fordeler og ulemper med begge pumpene, tror nok jeg skulle klart å koble begge varianter i løpet av en arbeidsdag. Koster den ene 20000 til 30000 mer enn den andre hadde nok jeg gått for den billigste, (får mange kWh for 20000-30000 kroner). En skal ikke se seg helt blind på virkningsgrad /COP, innvestering i varmepumpe handler jo tross alt om besparelse og ikke nødvendigvis en gadget som står å koser seg i kjelleren.
Jeg er interessert i å vite hva du mener er fordeler og ulemper med disse 2 pumpene. Setter pris på om du kunne ta deg bryderiet med å skrible det ned :)
Hei! Har ikke noe spesiell formening om hvilken som er "best" tror det opp til hver enkelt sitt behov og prioritering. Har selv luft/vann vp og er godt fornøyd med den. Ekowell har jeg kun lest om, ikke erfart ibruk, men har montert Nibe så den vet jeg endel mer om.
NIBE + Plateveksler som kondensator, effektiv og enkel og skifte ved behov. + Lett tilgengelig for meg. - Dobbelmantlet opp imot tappevannet, med de ulemper det medfører. - Treveisventil som veksler mellom tappevann oppvarming og romoppvarming.
Ekowell +Tappevann oppvarmet i kamkobberspiral, ikke humus/legionella problematikk. +Opsjoner, flere vekslere, extra uttak av medium varmtvann. +Ikke behov for ekspansjonskar, hvis trykkreduksjonsventil er montert. - Kondensator innebyggd i tank, er den utskiftbar og hvor omfattende er den å skifte? Produsert i 25år "Rolls Royce" varmepumpe hvorfor er den ikke mer kjent? på nettet og varmepumpsforum.se.
Umulig å finne priser på Ekowell vp og opsjonene (selv i svenske nettbutikker).
Når man skifter ut oljefyr med varmepumpe gjør man tiltak som senker turtemperaturen. Det er svært viktigt da man for hvær 10°C man senker temperaturen dobbler levetiden på kompressor, dessuten øker effekten (kW) med 2% og COP med 3%.
Så å kjøre høy tempratur er direkte dumt for lommeboken.
Thoshiba bruker IKKE dobbelmantlet tank, men har tatt den med pga. mange har dobbelmantlede tanker i dag og ønsker å bruke den videre.
Men Toshiba sier att om du bruker dobbelmantlet tank vil du få redusert COP.
At de "store" bruker noe er er ikke noe kvalitetsstempel, eks laget gode gamle lille TANDBERG mye bedre radioer enn de STORE.
Når det gjelder overflaten er den ikke stor den er derimot svært liten, det er det som er problemet med Dobbelmantlet, sjekk med SINTEF som sier ikke anbefalt systemløsning.
Bjørn Sønderland (ansatt i Energi-Spar AS).
Hvor finner en priser på Ekowell varmepumper? Noen som vet om de er testet opp mot NIBE, IVT, Thermia?
EdgeMan
Mitt innlegg er i hovedsak med tanke på sammenligningen av innstallasjonskostnader mellom Ivt og Ekowell.
Jeg ønsker bare at man må sammenligne epler med epler.
Så til dobbeltmantlet bereder.
Jeg burde kanskje ikke skrevet gammeldags og ineffektiv, men heller gammeldags og dårlig teknologi i en ny varmepumpe ;)
Jeg skal prøve å beskrive ulempen med dobbeltmantlet bereder.
Som Energis skriver over her, så er varmeoverføringsflaten mellom de 2 tankene liten.
Tenk deg dette: Du har fylt badekaret og varmepumpen setter igang med å varme den nedre tanken til 65 grader. Denne temperaturen oppnås ganske raskt og varmepumpen stopper. Nå skal de 65 gradene overføres til den øvre tanken (berederen) det betyr at temperaturen synker og varmepumpen starter igjen.
Denne syklusen gjentas flere ganger til berederen er fulladet.
Jeg trenger vel ikke å fortelle at dette øker start/stopper vesentlig.
I tillegg har ikke varmepumpen det noe bra, når den må produsere så varmt vann.
Slitasjen er høy og COP`en med denne temperaturen ligger nok rundt 2, mest trolig under.
En annen ting, humus/slam som bygger seg opp i berederen over tid vil bare forverre varmeoverføringen, fra den nedre tanken til berederen fordi slammet isolerer.
Oppsummert fører dobbeltmantlet bereder til minst 4 ting.
1. Økning i start/stopper.
2. Dårlig COP.
3. Slitasje kompressor/kortere levetid
4. forverring av prestasjon over tid.
Håper at jeg med dette viser at dobbeltmantlet bereder ikke er en god løsning.
redigeringsårsak: skrivefeil
Jeg er ikke spesielt tilhenger av dobbeltmantlede beredere, så takk for innspill. Det jeg satte fingeren på er at det er mange produsenter som bruker denne teknologien og de har da vitterlig mange fornøyde kunder (flere her inne meg bekjent). Kanskje fordi kundene ikke vet bedre, hva vet jeg, men de har åpenbart fått en gevinst ut av den gammeldagse og ineffektive løsningen..
Bruker dere varmepumpene kun til å produsere tappevann siden det er så stor fokus på dobbelmantelen. Vil tro det går minst like mye til romoppvarming og da er det jo plateveksleren som overfører varmen til vannet. Hvis Ekowell sin teknologi er så mye bedre enn de andre, hvorfor tar ikke NIBE, IVT, Thermia samme teknologi i bruk. Kan ikke skjønne det skal være dyrere å bruke en tank med kammede coiler i forhold til dobbeltmantel.
Ja, ineffektiv betyr vel egentlig at det ikke har en effekt i det hele tatt.
Jeg rettet det til dårlig som blir korrekt. ;)
Det er klart at man vil oppnå en strømsparende gevinst med en dobbeltmantlet bereder, det er det ingen tvil om. :)
Men det som også må være klart at det langt ifra er en optimal løsning, og at en kan spare mye mer ved å velge andre løsninger for å varme tappevann.
ECT/EVT har en gjennomsnittlig
effektfaktor (COP)
på 4.8 (ved/ +5° og 30°).
Dette betyr at 1 kW strøm
blir til 4,8 kW varme.
Värmefaktorn (COP) på 4,8* betyder det att den nästan ger mer än fem gånger så mycket energi som det drar att driva den.
* Vid 0°C på ingående köldbärare och 35°C på utgående värmebärartemperatur för NIBE FIGHTER 1225-8,5
Ser både fordeler og ulemper med begge pumpene, tror nok jeg skulle klart å koble begge varianter i løpet av en arbeidsdag. Koster den ene 20000 til 30000 mer enn den andre hadde nok jeg gått for den billigste, (får mange kWh for 20000-30000 kroner). En skal ikke se seg helt blind på virkningsgrad /COP, innvestering i varmepumpe handler jo tross alt om besparelse og ikke nødvendigvis en gadget som står å koser seg i kjelleren.
Jeg er interessert i å vite hva du mener er fordeler og ulemper med disse 2 pumpene.
Setter pris på om du kunne ta deg bryderiet med å skrible det ned
Hei!
Har ikke noe spesiell formening om hvilken som er "best" tror det opp til hver enkelt sitt behov og prioritering. Har selv luft/vann vp og er godt fornøyd med den.
Ekowell har jeg kun lest om, ikke erfart ibruk, men har montert Nibe så den vet jeg endel mer om.
NIBE
+ Plateveksler som kondensator, effektiv og enkel og skifte ved behov.
+ Lett tilgengelig for meg.
- Dobbelmantlet opp imot tappevannet, med de ulemper det medfører.
- Treveisventil som veksler mellom tappevann oppvarming og romoppvarming.
Ekowell
+Tappevann oppvarmet i kamkobberspiral, ikke humus/legionella problematikk.
+Opsjoner, flere vekslere, extra uttak av medium varmtvann.
+Ikke behov for ekspansjonskar, hvis trykkreduksjonsventil er montert.
- Kondensator innebyggd i tank, er den utskiftbar og hvor omfattende er den å skifte?
Produsert i 25år "Rolls Royce" varmepumpe hvorfor er den ikke mer kjent? på nettet og varmepumpsforum.se.
Umulig å finne priser på Ekowell vp og opsjonene (selv i svenske nettbutikker).
Dette har forundret meg litt og :-\
Thermia Diplomat TWS 550 v/v. Installert 2007