Glemte å skrive at prisen på pumpa er +mva. Dessuten er pumpa styrt av utetemp. så en sparer noen kr. i forhold til å ha termostat+mototventil for hvert rom i hele huset da :) Pumpa har innebygd buffertank også,noe ikke alle tenker på når man ser på pris.Dette forlenger jo levetiden på kompressoren betydelig
Hei Tom Ser att dette er ditt fag, det er flott at du har fått deg en varmepumpe som du er fornøyd med til en svært lav pris, men dessverre er det få andre som har samme mulighet som du til å snekre sammen, skulle rørlegger og elektriker gjort denne jobben måtte du lagt på mange 10.000 kr.
Års-COP 3,1 med dette opsettet hva er den da uten? Er elkolbens 1650kWh innregnet i års-COP? Hvis ikke hva blir COP da? Enig att COP blir bedre i fremtiden men ikke så mye, når EKOWELL i dag kan spare opp mot 80% ikke mye mer å hente da.
TRIPPELSEVEN: Det er satt for lite fokus på Investering og Innsparing, det viser seg att varmgass og suggassveksler gir betydelig bedre innsparing, men kun en liten tilleggsinvestering. Om ikke varmepumpen gir god økonomi er det ingen grunn til å kjøpe den! EKOWELL kan gå med betydelig lavere temperatur på kondensator da varmgassveksler produserer varmt-tappevann, tommelfingerregel 10grader lavere temperatur kondensering gir dobbel levetid på kompressor (20grader gir 4 ganger levetid), og 2-3% økning i COP pr grad lavere temp..
KARK: EVT500 fra 3,5 år tilbake er på 8kW, da var ikke suggassveksler og ZH-kompressor tilgengelig, med dagens EVT500 hadde du ligget under 7500kWh år oppvarming og Varmt-tappevann (inkl. leilighet). Du skriver: så mitt forbruk er 13000kwh år. Antar att her er Oppvarming og Varmt-tappevann til leilighet inkludert?
NORMAL KONDENSERINGSTEMP. Med ett moderne golvvarmeanlegg (Alu.Pex Ø16-17mm rør cc20 på stue etc.) korrekt lagt. EKOWELL tilpasser alltid temp. i tank etter behov (ute og innetemp.). Så om kalkulert temp. ut på gulvsløyfe er 25°C vil kompressor starte der og stoppe på 30° (fabrikk innstilling diff.5° justerbart, eventuelt +buffer). En kald vinterdag kalkulert 30° stopp 35°, pga. store korrugerte-kamkobberspiraler er overgangstemp. 407C til vann ikke mer enn 2°, når det tappes vann vil kaldt vann kjøle ned bunnen av tanken og man får noe underkjøling. Dette gir en gjennomsnittlig kondenseringstemp på 32°
Uttak i Varmgassveksler(toppvarme tappevann) uten suggassveksler er 17% av energien eks.10kW=1,7kw, med sugassveksler øker mulig utak til 30%=3,0kW (i følge SINTEF). Skulle du mot alle odds greie å dusje tomt for VV så har du varmt vann igjen etter få minutter da tanken varmes fra toppen og ned, ikke som en vanlig VV-tank fra bunnen og opp, noe som tar lang tid.
EKOWELL gir mye mer og mye billigere varmt tappevann enn noen annen standar varmepumpe på markedet i dag.
KARK: EVT500 fra 3,5 år tilbake er på 8kW, da var ikke suggassveksler og ZH-kompressor tilgengelig, med dagens EVT500 hadde du ligget under 7500kWh år oppvarming og Varmt-tappevann (inkl. leilighet). Du skriver: så mitt forbruk er 13000kwh år. Antar att her er Oppvarming og Varmt-tappevann til leilighet inkludert?
Ja,leilighet er innkludert+annen strømforbruk.Pumpa drar 24,3kwt i snitt som nevnt i tidligere innlegg.Ca.8800kwt årlig.
Hei Tripelseven kanskje litt for teknisk for dette forumet men ok
SUGGASSVARMEVEKSLER primære oppgave er å øke COP, men med varmepumpe og varmgassveksler får du både i pose og sekk, da Tappevanns-produksjonen også øker og det løser problemet i dagens varmepumper med for lite varmt tappevann, og gir også svært billig varmtvann ca ½ pris av nærmeste konkurrent.
Det kompressor suger inn skal være gass uten veskepartikler (litt overheatet). Med SGVV kan fyllingen i fordamper økes. Gassen ut av fordamper behøver nå ikke være fri for veskepartikler, en mer fuktig fordamper vil overføre større energimengder (eks. tørr eller våt hånd), i SGVV vil rest dråpene foredampe før gassen suges inn i kompressor.
Når rest dråpene fordamper vil dei trekke energi ut av kjølemediet som kommer fra kondensator og går via SGVV (c-d), videre til expansjonsventil/fordamper, vesken er nå kaldere det betyr att den kan hente mer energi i fordamper (fra borrehull).
Prinsippskissen Viser varming av Tappevann (lånt fra SINTEF)
Hei Tom Ser att dette er ditt fag, det er flott at du har fått deg en varmepumpe som du er fornøyd med til en svært lav pris, men dessverre er det få andre som har samme mulighet som du til å snekre sammen, skulle rørlegger og elektriker gjort denne jobben måtte du lagt på mange 10.000 kr.
Års-COP 3,1 med dette opsettet hva er den da uten? Er elkolbens 1650kWh innregnet i års-COP? Hvis ikke hva blir COP da? Enig att COP blir bedre i fremtiden men ikke så mye, når EKOWELL i dag kan spare opp mot 80% ikke mye mer å hente da.
Utfordringen her er at prisforskjellen er såvidt stor. Jeg gjorde noen kalkulasjoner her for moro skyld med et annet oppsett: CTC EcoPart 10,5, en isolert akktank på 1000L og en separat VVB på 200L - et oppsett som ligner på det som Tom har, men EcoPart'en er uten innebygget varmtvannstank så styringen og systemet blir litt annerledes. Jeg regner med at jeg får alt levert og ferdig installert for ca 85.000,-. En tilsvarende størrelse Ekowell ligger på rundt 120000 etter hva jeg forstår. Gitt en COP på 3,3 (som jeg tror er lav ved 40 grader) så bør dette oppsettet kunne forsyne huset mitt med varme og varmtvann for ca 6000 kw/t i året; EcoPart'en leverer 40 graders vann til akktanken og VVB toppvarmer forbruksvannet med 10 grader. Varmtvann shuntes ut til gulvvarmeanlegget fra akktanken. Hvis vi ser bort fra legionellaproblematikken osv. (det kan løses) så koster dette oppsettet ca 35000 mindre enn Ekowell'en. Jeg har tidligere regnet på 20 års avskrivning på VVP. En lånedifferanse på kr 35000 nedbetalt over 20 år gir et nedbetalt beløp på ca 48500 med renter. Dette tilsvarer strøm til CTC'en i nesten ni år basert på et forbruk på 6000 kw/t per år og strømpris på 90 øre....
Hmmm...tror jeg må regne litt mer på dette. Dersom tallene stemmer tror jeg det blir vanskelig å selge meg en Ekowell.
EDIT: Toppvarmingen i VVB regner jeg med at koster ca kr 1500 per år og er ikke innregnet i tallene over.
Signatur
Ekowell EVT752 med ekstra kurs for helårsvarme gulv og varming av forbruksvann. 90+130m energibrønner. 320m2 oppvarmet areal delvis fra 1973 og delvis nybygg 2010, hvorav ca 250m2 oppvarmet med vannbåren gulvvarme og resten med panelovner. Enervent TS300-S balansert ventilasjon. Strømforbruk 2014: 29376kwt totalt, hvorav 10622kwt til varmepumpe. Gangtid VP: 3467 timer.
Hmmm…du må nok regne en gang til! Og husk å ta med alt.
Andre som ønsker din løsning må leie folk til nesten alt, av erfaring blir slike spesial opplegg dyre, her går 1000 lappene fort. Kan se ut til att du har underkalkulert, hvilke delepriser/arbeidskost? En 1000 L isolert akktank m/spiral er ikke billig.
Strømpris(og linje) 90øre, kan du gi meg en langtid kontrakt slår jeg til. Det er nokk mer riktig å bruke 1kr -1,5kr +? som snitt pris på strøm nærmeste 10år, husk att vinterpris teller mere da forbruket er størst.
Legionella fjerning skal med, eks. øke VVB til 60° = 1667-505(prod med VP)=1167 + litt mer tap = 1300kwh tot. Ditt årsforbruk blir 6000 x 3,3 = 19800kwh +(1500 : 0,9) +1300 = 23767kwh Forbruk med CTC: 6000 + 1667 + 1300 =8967kwh, gir årsCOP 2,65 Års forbruk vil med EKOWELL blir ±5300kwh diff blir 3667kwh Med så lavt forbruk vil jeg anbefale en mindre og billigere EKOWELL
Spart pr år: 3667kwh x 1,1kr kW =4034 kr, selv med en prisforskjell på 25000 er forskjellen innspart på 6,2år og etter 12,4 år har du +25000, etter 18,6år +50000kr med EKOWELL selv med ditt lave forbruk, FREMDELES IKKE INTERESANGT? Du må heller ikke glemme at fra 2011 skal alle ha fjernavlesning på strømmen det er da ikke vanskelig å tenke seg en strømpris på dei kaldeste dagene når linjene holder på å bryte sammen av overbelastning på 1,5-2kr eller?
Synes det blir lagt alt for mye fokus på tappevannsoppvarmingen i denne tråden, men det er vel for at Ekowell produserer rimeligere varmtvann enn konkurentene, men etter det jeg kan se utifra prisene som andre har lagt ut er den også vesentlig dyrere enn konkurentene.
Har selv kun vanlig varmtvannsbereder (vi er 2 voksne+2 barn i husstanden), denne har jeg målt forbuket på i en lengre periode, vårt forbruk ligger på 5400kW/h i året 14,8kW/h pr døgn.
Varmtvannsbereder: =5400kW/h pr år Oppvarming vvp dobbelmantel:5400kW/h /2,2 COP =2455kW/h pr år Oppvarming Ekowell 5400kW/h / 3,7 COP =1460kW/h pr år
Dette er ikke en vitenskapelig utregning, men det gir et visst inntryk i besparelsene. For min del er den største besparelsen å varme /forvarme tappevannet med varmepumpe, hvilken spiller mindre rolle.
Dessuten er pumpa styrt av utetemp. så en sparer noen kr. i forhold til å ha termostat+mototventil for hvert rom i hele huset da :)
Pumpa har innebygd buffertank også,noe ikke alle tenker på når man ser på pris.Dette forlenger jo levetiden på kompressoren betydelig
Ser att dette er ditt fag, det er flott at du har fått deg en varmepumpe som du er fornøyd med til en svært lav pris, men dessverre er det få andre som har samme mulighet som du til å snekre sammen, skulle rørlegger og elektriker gjort denne jobben måtte du lagt på mange 10.000 kr.
Års-COP 3,1 med dette opsettet hva er den da uten?
Er elkolbens 1650kWh innregnet i års-COP?
Hvis ikke hva blir COP da?
Enig att COP blir bedre i fremtiden men ikke så mye, når EKOWELL i dag kan spare opp mot 80% ikke mye mer å hente da.
TRIPPELSEVEN: Det er satt for lite fokus på Investering og Innsparing, det viser seg att varmgass og suggassveksler gir betydelig bedre innsparing, men kun en liten tilleggsinvestering.
Om ikke varmepumpen gir god økonomi er det ingen grunn til å kjøpe den!
EKOWELL kan gå med betydelig lavere temperatur på kondensator da varmgassveksler produserer varmt-tappevann, tommelfingerregel 10grader lavere temperatur kondensering gir dobbel levetid på kompressor (20grader gir 4 ganger levetid), og 2-3% økning i COP pr grad lavere temp..
KARK: EVT500 fra 3,5 år tilbake er på 8kW, da var ikke suggassveksler og ZH-kompressor tilgengelig, med dagens EVT500 hadde du ligget under 7500kWh år oppvarming og Varmt-tappevann (inkl. leilighet).
Du skriver: så mitt forbruk er 13000kwh år.
Antar att her er Oppvarming og Varmt-tappevann til leilighet inkludert?
Bjørn Sønderland (ansatt i Energi-Spar AS).
Med ett moderne golvvarmeanlegg (Alu.Pex Ø16-17mm rør cc20 på stue etc.) korrekt lagt.
EKOWELL tilpasser alltid temp. i tank etter behov (ute og innetemp.).
Så om kalkulert temp. ut på gulvsløyfe er 25°C vil kompressor starte der og stoppe på 30° (fabrikk innstilling diff.5° justerbart, eventuelt +buffer).
En kald vinterdag kalkulert 30° stopp 35°, pga. store korrugerte-kamkobberspiraler er overgangstemp. 407C til vann ikke mer enn 2°, når det tappes vann vil kaldt vann kjøle ned bunnen av tanken og man får noe underkjøling.
Dette gir en gjennomsnittlig kondenseringstemp på 32°
Uttak i Varmgassveksler(toppvarme tappevann) uten suggassveksler er 17% av energien eks.10kW=1,7kw, med sugassveksler øker mulig utak til 30%=3,0kW (i følge SINTEF).
Skulle du mot alle odds greie å dusje tomt for VV så har du varmt vann igjen etter få minutter da tanken varmes fra toppen og ned, ikke som en vanlig VV-tank fra bunnen og opp, noe som tar lang tid.
EKOWELL gir mye mer og mye billigere varmt tappevann enn noen annen standar varmepumpe på markedet i dag.
Bjørn Sønderland (ansatt i Energi-Spar AS).
Ja,leilighet er innkludert+annen strømforbruk.Pumpa drar 24,3kwt i snitt som nevnt i tidligere innlegg.Ca.8800kwt årlig.
SUGGASSVARMEVEKSLER primære oppgave er å øke COP, men med varmepumpe og varmgassveksler får du både i pose og sekk, da Tappevanns-produksjonen også øker og det løser problemet i dagens varmepumper med for lite varmt tappevann, og gir også svært billig varmtvann ca ½ pris av nærmeste konkurrent.
Det kompressor suger inn skal være gass uten veskepartikler (litt overheatet). Med SGVV kan fyllingen i fordamper økes.
Gassen ut av fordamper behøver nå ikke være fri for veskepartikler, en mer fuktig fordamper vil overføre større energimengder (eks. tørr eller våt hånd), i SGVV vil rest dråpene foredampe før gassen suges inn i kompressor.
Når rest dråpene fordamper vil dei trekke energi ut av kjølemediet som kommer fra kondensator og går via SGVV (c-d), videre til expansjonsventil/fordamper, vesken er nå kaldere det betyr att den kan hente mer energi i fordamper (fra borrehull).
Prinsippskissen Viser varming av Tappevann (lånt fra SINTEF)
Bjørn Sønderland (ansatt i Energi-Spar AS).
Utfordringen her er at prisforskjellen er såvidt stor. Jeg gjorde noen kalkulasjoner her for moro skyld med et annet oppsett: CTC EcoPart 10,5, en isolert akktank på 1000L og en separat VVB på 200L - et oppsett som ligner på det som Tom har, men EcoPart'en er uten innebygget varmtvannstank så styringen og systemet blir litt annerledes. Jeg regner med at jeg får alt levert og ferdig installert for ca 85.000,-. En tilsvarende størrelse Ekowell ligger på rundt 120000 etter hva jeg forstår. Gitt en COP på 3,3 (som jeg tror er lav ved 40 grader) så bør dette oppsettet kunne forsyne huset mitt med varme og varmtvann for ca 6000 kw/t i året; EcoPart'en leverer 40 graders vann til akktanken og VVB toppvarmer forbruksvannet med 10 grader. Varmtvann shuntes ut til gulvvarmeanlegget fra akktanken. Hvis vi ser bort fra legionellaproblematikken osv. (det kan løses) så koster dette oppsettet ca 35000 mindre enn Ekowell'en. Jeg har tidligere regnet på 20 års avskrivning på VVP. En lånedifferanse på kr 35000 nedbetalt over 20 år gir et nedbetalt beløp på ca 48500 med renter. Dette tilsvarer strøm til CTC'en i nesten ni år basert på et forbruk på 6000 kw/t per år og strømpris på 90 øre....
Hmmm...tror jeg må regne litt mer på dette. Dersom tallene stemmer tror jeg det blir vanskelig å selge meg en Ekowell.
EDIT: Toppvarmingen i VVB regner jeg med at koster ca kr 1500 per år og er ikke innregnet i tallene over.
Hmmm…du må nok regne en gang til! Og husk å ta med alt.
Andre som ønsker din løsning må leie folk til nesten alt, av erfaring blir slike spesial opplegg dyre, her går 1000 lappene fort. Kan se ut til att du har underkalkulert, hvilke delepriser/arbeidskost? En 1000 L isolert akktank m/spiral er ikke billig.
Strømpris(og linje) 90øre, kan du gi meg en langtid kontrakt slår jeg til. Det er nokk mer riktig å bruke 1kr -1,5kr +? som snitt pris på strøm nærmeste 10år, husk att vinterpris teller mere da forbruket er størst.
Legionella fjerning skal med, eks. øke VVB til 60° = 1667-505(prod med VP)=1167 + litt mer tap = 1300kwh tot.
Ditt årsforbruk blir 6000 x 3,3 = 19800kwh +(1500 : 0,9) +1300 = 23767kwh
Forbruk med CTC: 6000 + 1667 + 1300 =8967kwh, gir årsCOP 2,65
Års forbruk vil med EKOWELL blir ±5300kwh diff blir 3667kwh
Med så lavt forbruk vil jeg anbefale en mindre og billigere EKOWELL
Spart pr år: 3667kwh x 1,1kr kW =4034 kr, selv med en prisforskjell på 25000 er forskjellen innspart på 6,2år og etter 12,4 år har du +25000, etter 18,6år +50000kr med EKOWELL selv med ditt lave forbruk, FREMDELES IKKE INTERESANGT?
Du må heller ikke glemme at fra 2011 skal alle ha fjernavlesning på strømmen det er da ikke vanskelig å tenke seg en strømpris på dei kaldeste dagene når linjene holder på å bryte sammen av overbelastning på 1,5-2kr eller?
http://www.aftenposten.no/forbruker/pengenedine/article2609556.ece
http://www.hegnar.no/personlig_okonomi/article338168.ece?Kommentar
Bjørn Sønderland (ansatt i Energi-Spar AS).
Har selv kun vanlig varmtvannsbereder (vi er 2 voksne+2 barn i husstanden), denne har jeg målt forbuket på i en lengre periode, vårt forbruk ligger på 5400kW/h i året 14,8kW/h pr døgn.
Varmtvannsbereder: =5400kW/h pr år
Oppvarming vvp dobbelmantel:5400kW/h /2,2 COP =2455kW/h pr år
Oppvarming Ekowell 5400kW/h / 3,7 COP =1460kW/h pr år
Dette er ikke en vitenskapelig utregning, men det gir et visst inntryk i besparelsene. For min del er den største besparelsen å varme /forvarme tappevannet med varmepumpe, hvilken spiller mindre rolle.