T1
   #21
 782     1
Har en Nibe F1255, 3-12 KW.
Operativ siden juni 2016.
Energibrønn er 240 meter, ingen vanngjennomstrømning.
Brine inn / ut nå i desember er ca 3 / -0,5
Det brukes el-tilskudd for legionella bekjempelse. Dette utgjør 4 kWt siden oppstart. Normal innstill av varmtvann, dvs ca 50 grader.
Har radiatorer i huset og må derfor ha relativt høy tur-temp på vannet. Kurven er innstilt på 48 grader på turvannet ved 0 grader ute.
Måling av tilført energi med egen seriemåler. Energimåling av det pumpen leverer er lest ut av menyen på maskinen, som jeg antar blir beregnet ut fra flow-måleren og tur/retur temp. Tallene maskinen oppgir virker fornuftige når jeg sammenlikner med tidligere forbruk på oljefyr. De virker også fornuftige når jeg selv beregner avgitt effekt momentant.

Cop nå siden pumpen ble startet opp lander på 3,57.

KE
   #22
 3,673     Hordaland     0
Synes det er mye info i service meneyene, men dårlig forklart i manualer hvordan logikken i pumpen prioriterer. Er vanskelig å forstå / forutse hva pumpen har tenkt å gjøre.

Jeg synes ikke vi skal ødelegge tråden med en type pumpe, men det kunne vert veldig interresant å diskutere denne pumpen i egen tråd, det er som du sier ikke alt som er godt forklart eller logisk med det første.
Men generellt blir jo COP ett resultat av differansen på temperaturen til energikilden og temperaturen på turvannet.
   #23
 3,585     0
En annen ting jeg har savnet er vindmåler, jeg kjører utekompensert kurve, men det er veldig stor forskjell på varmebehovet på en dag hvor det er vindstille i forhold til når det blåser litt. 0C og vind kan fort kreve like mye varme som -10C og vindstille.

Dette er litt på siden av emne for tråden, men et interessant spørsmål: Hvor mye påvirker vindforholdene varmebehovet? Kanskje dette bør skilles ut som en egen tråd.

Jeg bor i et "gammelt" hus (fra tampen av 1950-tallet), og har ingen problemer med å merke hva vind betyr. Men strengt tatt trodde jeg at hus med moderne nivå isolasjon var "forskånet" fra slike effekter. Er det stadig av betydning for nyere hus?
  (trådstarter)
   #24
 409     1
50C er varmtvann (forbruksvann), har stort sett lavere på tur til varme, men kjører utekompensert varmekurve så dette varierer. Tror tur er rundt 40C ved 0 ute, for det meste ligger tur mellom 40 og 50C nå på senhøst / tidlig vinter. Er ikke 100% fornøyd med 3.5, men har tenkt å se det ann etter et helt år drift før jeg eventuellt gjør for mye. Brine er ca 2C/0C.

Har lagt merke til en del ting, og gjort meg noen tanker:
-COP var veldig dårlig første tiden pumpen var i drift, den kom i drift i august, og produserte da bare forbruksvann og veldig små mengder varme til bad, i denne perioden vekslet pumpen mellom stopp og å gå på laveste effekt. Denne pumpen er inverterstyrt, så jeg har en teori om at den ikke er optimalisert for å ha best mulig virkningsgrad på lavest effekt, normalt vil man jo desinge den slik at den har best virkningsgrad ved det effektuttaket den forventes å gå mest på, noe som kanskje vil være et sted mellom 50% og 70% belastning. Var derfor fornøyd når jeg så at COP krøp oppover når pumpen fikk litt større belastning utover senhøsten.

-Pumpen ser heller ikke ut til å gå på 100% effekt når den produserer varmt forbruksvann, litt irriterende siden jeg kjører 30min varme / 10 min forbruksvann pga viftekonvektorene som ikke har noen termisk masse og derfor fjerner all varmen fra varmekretsen på et blunk når den skifter til forbruksvann. Etter to dusjer om morgenen tar det litt tid før varmtvannet er tilbake på 50C. Lurer på om pumpen kanskje velger det effektuttaket på kompressoren som gir best virkningsgrad når den produserer forbruksvann istedenfor å gi full spiker og kanskje miste noe virkningsgrad. Ingen krise siden pumpen står i serie med en vanlig varmtvannstank, men noe jeg har lagt merke til.

Synes det er mye info i service meneyene, men dårlig forklart i manualer hvordan logikken i pumpen prioriterer. Er vanskelig å forstå / forutse hva pumpen har tenkt å gjøre.

En annen ting jeg har savnet er vindmåler, jeg kjører utekompensert kurve, men det er veldig stor forskjell på varmebehovet på en dag hvor det er vindstille i forhold til når det blåser litt. 0C og vind kan fort kreve like mye varme som -10C og vindstille.


Har du oppdatert programvaren? Var noe nytt ang varmtvannslaging til 1155 mener jeg i siste oppdatering. Kan også velge "høy effekt" i service menyen under varmtvann. Er litt usikker på hva den funksjonen gjør i praksis, siden (slik du påpeker) manualen er litt mangelfull...
Jeg har lest endel på varmepumpsforum.com og mener at sto det at optimal cop var på rundt 50hz på kompressor.
Ser at du kun kjører 10min på tappevann. Er det ikke nok termisk masse huset til å holde tempen rimelig stabil når den lager varmtvann?
Hvorfor kjører du en VVB i serie med pumpen? Med 1155 så kan du jo ha stor varmtvannstank...

Når det gjelder vind (og solinnstråling etc) så fungerer det fint hos meg med inneføleren som finjusterer litt i forhold til innetemp som varierer pga sol/vind. Har du den montert?

Syns cop var helt grei når den har laget mye varmtvann... Mener COP er 2.5? på vv.
KE
   #25
 3,673     Hordaland     0
Synes 1255/1155 pumpen fortjener egen tråd jeg så jeg laget denne tråden hvor vi kan diskutere bruken av pumpen, innstillinger etc.
   #26
 15     oslo     0
Nibe 2040/12 mot OSO varmtvannsbereder og vannbåren gulvvarme. COP 3.3 med EMK500 energimåler.
Litt stor pumpe for mitt hus har jeg insett. Den går bare på 25% når det er 5 grader ute. Det er mulig jeg kunne fått høyere cop hvis jeg gikk ned til 8KW pumpen.