(trådstarter)
   #22
 269     0
Da har jeg gjort noen justeringer på anlegget.
På bad og vaskerom var skruene på returstokken ca 50% stengt.
Har åpnet desse til nesten maks.

På dem to andre rommene med litt svak varme var skruene nesten helt lukket, har åpnet desse til ca 50%.
Anlegget må vel stå å kjøre noen dager før det blir endring i effekten, men blir spennende å se
hvordan dette blir Smile Skal prøve å få rett temp på rommene uten termostat, og deretter finjustere de andre rommene.

Har økt trykket i anlegget til ca 2 bar.

Ser ut som jeg begynner å få oversikt, men har noen få spørsmål igjen som jeg gjerne skulle
hatt svar på:

- Sirk.pumpe på varmebærer side har 3 stiller (1-2-3). Er det maks flow som er rett på denne? Senker jeg
flow blir det større diff på tur/retur temp, men mulig det blir for stor diff?

- Det ligger en funksjon for diff på temp på varmebærer siden i forhold til hvor ofte vp skal starte. Noen anbefalt innstilling her?

   #23
 1,015     Revetal     0
Har du merket noen endring så langt på drift/utbytte/komfort?

Til spørsmålene dine så er det mest vanlig at pumpene går på maks, rett og slett fordi økt gjennomstrømming/mengde normalt vil sørge for mer effekt i varmevekslerne på begge sider, sammenlignet med hvor mye tempdifferansen endrer seg. Kort sagt vil dobbel mengde bety at halv tempdifferanse henter/avleverer lik effekt, men økt mengde vil sjelden halvere tempdifferansen, og dermed får du en gevinst i COP.
Derimot er det ikke alltid nevneverdig forskjell på 2 og 3 på pumpen ved høy motstand/trykkfall i rørene, da vil pumpen på 3 kun spinne mer uten å flytte mer vann, og kun bruke unødvendig mer strøm enn hva det gir i gevinst. Uten flowmeter er det ikke så lett å se, men ser du differansen synker merkbart vil du altså normalt totalt sett få bedre effekt.

Til det siste spørsmålet kan dette ofte økes sammenlignet med standardinnstilling for å gi færre start/stopp, lengre drift, og drift fra lavere returtemp ved oppstart. De fleste boliger har såpass treg temperaturregulering at du ikke merker forskjell, men selve husets varmetap, gulvvarmesystemets treghet, akkumulatorstørrelse vil påvirke dette.

Jeg hadde prøvd å gradvis øke differansen, og samtidig funnet instillingen for minimum stopp og driftstid og økt disse. Minimum stopptid er ofte kun få minutter, men kan typisk justeres opp til 30 eller 60 minutter som maks. Huset blir ikke kaldt om varmepumpen er avslått en time når den først finner på å stoppe.
Signatur
  (trådstarter)
   #24
 269     0
Hei!
Pumpen går litt mindre enn tidligere, og el tilskudd er mindre inne.

Er ikke ferdig med finjusteringen enda. Skal ha litt mer varme på badegulvene. Vaskeromgulv er perfekt.

Må også prøve meg litt fram med å justere skruen på ett par av rommene med termostat for å få økt varme.

Så langt ser det ut til at tipsene deres var veldig gode! Smile

Det var varme i gulvene tidligere, men det var ofte for varmt i enkelte rom, og skrudde vi ned termostat ble det for kaldt. Nå er det mer behagelig og stabil temperatur i feks stuen etter at jeg senket vp ned til 3 på varmekurven.
Tur temp er ca 36-37 grader nå.

Nå har det ikke vert så kaldt siste ukene som det var når jeg endret innstillingene, så det det blir interessant å se hvordan tempen blir når det feks er minus 10 ute.
Ser at når det er minus 1 så slår tilskuddet raskt inn, men skal utsette innslagstid mer på denne delen.
Finner ingen innstillinger for å sette lenger stopp tid på vp, så regner med det ikke er mulig på desse.

Ang stille på sirk pumpene:
På varmebærer siden står den på 3, og det er da 5-7 grader i diff.
På kuldebærer står den på 2, og der er nå 4-5 grader diff.
Dersom jeg øker hastighet til 3 på kuldebærer så blir det 1-2 i temp diff. Forstår jeg deg rett med at det på hastighet 3 vil vere mer COP å hente?
   #25
 1,015     Revetal     0
Du kan i grunn sette alle romtermostatene på maks, og justere ned mengdene på de rommene som da blir for varme. Dermed får du justert dette ned til maks varmebehov, og romtermostatene får den funksjonen de egentlig er tiltenkt å ha; stoppe varmetilførsel når det er varmt nok.

Jeg tror også du kan ha litt for lange rørsløyfer, derfor blir temperaturdifferansen såpass høy selv på pumpeinstilling 3, så ved å justere ned noen rom vil mer mengde kunne sirkuleres i de rommene du fortsatt trenger mer. Det kan hende det hjelper på badet, men det er ikke unormalt at det er lagt for lite rør på bad (for stor CC) så da må du plusse på kurven et hakk til, og heller justere andre rom litt ned på mengdene.

El-tilskuddet i VP ville jeg forsøkt å kjøre uten, rett og slett slå av sikringen. Siden varmepumpen går mindre skulle dette tilsi at du hvertfall ikke hadde trengt tilskuddsvarme. Om den hadde gått 24/7 og det er for kaldt så må du derimot trenge litt ekstra. Slik det er nå gir ikke styringen VP tid til å gjøre jobben den kan klare alene. El-kolben sørger bare for at det går fortere, men i et tregt varmesystem er det helt unødvendig. Vipp ned selve sikringen eller koble den fra. Har gjort det hos enkelte kunder hvor det var håpløst å finne ut av hvordan få overstyrt kolben godt nok. Da falt strømforbruket drastisk, men huset like varmt.

Jeg tror ikke det er noe å hente på å sette opp til 3 på KB-pumpe med disse tallene, men det høres egentlig feil ut at tempdiff faller så mye. Normalt burde det ikke gitt mer utslag enn at det havnet på 3-4 diff. Plastrør har ikke verdens beste varmeledningsevne, så går det for fort blir det ikke varmet opp nok på veien. Hva var selve temperaturene ut og inn på 3?
Signatur