14,942    49    0  

Hvorfor investere i vann/vann varmepumpe?

 6     Akershus     0
Etter å ha lest endel innlegg her vedr. kostnader og selv å ha innhentet noen tilbud på pumpe, installasjon og borring er jeg fortsatt litt i tvil ift. om investeringen i det hele tatt er verdt det.

Tilbudene varierer naturligvis noe ift leveransen, men aktuelle tilbud på ovennevnte vaker opp mot/rundt kr 200.000, noe jeg synes virker representativt ift det jeg har lest bl.a. her på forumet.

Så; hvorfor skal man gjøre dette? De beregnede besparelsene varierer noe, men for å ta den mest optimistiske, så indikerer denne en besparelse på 2/3 av mitt totale strømforbruk på 30.000 kWh. For enkelhets skyld; si dette utgjør 20.000 kr per år. Men dette kan like gjerne bli 15.000 kr.

Har man i tillegg et boliglån, som betyr at man da i praksis har belånt investeringen (alternativt kunne lånet vært 200K lavere), så kan man trekke i fra 10.000 kr i året i rentekostnader ved eksempelvis 5% lånerente.

Alt i alt snakker vi om noen tusenlapper spart i løpet av et år, samtidig som investeringen har en nedbetalingstid og usikker restverdi ved salg av boligen på kortere sikt.

Jeg vurderer seriøst å gjøre denne investeringen, men etter å ha regnet opp og ned på det, klarer jeg bare ikke å få det til å bli et åpenbart regnestykke. Så; hvorfor gjør dere dette?  Smile Tar gjerne i mot noen innspill på hvordan dere tenker ift en slik investering....




   #1
 1,267     0
Kan dra den opp og si 30000,- spart i året. Tror ikke strømmen blir billigere. Da blir investeringskostnaden til å leve med å vel så det vel?
   #2
 247     Trondheim     0
Jeg sitter med akkurat samme følelse som trådstarter, egentlig veldig klar for å borre og investere i væske/vann pumpe, men snakket med bankkontakten min for en stund siden han er i samme situasjon som meg og vurderer oppvarmingsalternativer. Ifølge han, så ville det aldri betale seg med dagens strømpriser. På jobb i går snakket jeg med en rørlegger og la frem planene mine og regnet vel egentlig med at han ville være positiv til varmepumpe osv. men neida.... "med dagens strømpriser vil det ikke være noe butikk i dette".

Er det bare dere som har gjort investeringen allerede som får regnestykke til å gå opp?  ;)

Det er selvfølgelig ingen som kan spå hva som skjer med strømprisen i årene som kommer, men hvorfor får man så sprikende svar utifra hvem man spør?  ???


Skal legge til at jeg pratet med en annen rørlegger tidligere (1 mnd siden) vedkommende sa følgende: "før så regnet vi på OM det ville lønne seg, mens nå regner vi på hvor MYE det vil lønne seg"

Er det rart man blir usikker?  ::)

   #3
 2,172     Oslo     0

....aktuelle tilbud på ovennevnte vaker opp mot/rundt kr 200.000, noe jeg synes virker representativt ift det jeg har lest bl.a. her på forumet.


Til den prisen burde i så tilfelle følgende inngå som et minimum:
- Energibrønn 200 meter ferdig med HX35 og tilkopling til vp.
- Væske-vann varpepumpe av topp kvalitet (Thermia, NIBE, IVT el)
- Gulvvarme i hele huset, ca 2-300m2.
- En kurs per rom og en trådløs termostat pr rom.
- Akkumulatortank og sirkulasjonspumper.
- Komplett montering og innregulering av vannbåren varme.

Poenget mitt er at til den prisen burde anlegget bestå av topp komponenter og det bør ikke være "spart på noe", f.eks. færre kurser eller færre romtermostater.

Jeg regnet mye på alternativer til det jeg endte opp med å velge, men det er altså slik at hus må varmes opp og det er uansett ikke gratis.

Gulvvarme er deilig luxus, men kan ordnes ved å legge selvregulerende varmekabler. Da kan man legge parkett og legge utover de persiske tepper uten å frykte ødelagt parkett. Denne type varmekabler koster flest og kan kun varmes opp på en måte - ren elektrisitet.

Et annet alternativ er varmeover - reinspikka galskap i mine øyne.

Vedfyring som suppleres med el. ovner kan være ok.

Mitt råd er å velge vannbåren varme i alle gulv i alle rom - en kurs pr rom og en termostat i hvert rom.
Da får man deilig gulvvarme og kan styre varmen individuellt i hvert enkelt rom. varm stue, kalde somverom etc.

Synes du dt blir dyrt dropper du energibrønn og varmepumpe. Kople på en el.kassett eller bereder og varm opp vannet med strøm. kanskje utvide med en oven med vannkappe og en akkumulatortank? Solfanger på taket? ...eller kanskje en energibrønn og vp. på sikt?

Hilsen en familie som har konstant temp på 23-24 inne hele vinteren.
Nå har det vært mellom -8 til -18 i lange tider og vi bruker aldri mer enn 50kWh  i døgnet - under 1500 kWh i mnd.
Strømregningene er latterlig lave. Badekaret fylles min. 4x i uken og dusjen går 6x i døgnet. varmepumpen lager varmtvann og varmer alle gulv.

   #4
 9,677     Kysten     0
200000 kommer du ikke til å spare inn i din levetid. Om du har en strømregning på 30000 så er jo ikke det utelukkende til oppvarming. Jeg bygger nå og har akkurat bestillt rør og styring til vbv fra Danmark. Tilbudet jeg fikk var på 150000 kun for rør og styring ferdig installert. DET var utelukket, vi hadde allerede prosjektert huset slik at oppvarmingsbehovet er minimalt. Når jeg nå tar jobben med å legge det selv så "sparer" jeg 130000 i forhold til den prisen jeg fikk tidligere og jeg kan droppe varmekabler til 12000. MEN som sagt jeg hadde aldri lagt ned rør til 150000.-. Det er utelukket.

Har du fått rør, styring og varmepumpe til 200000?
   #5
 1,267     0
Ja kirderf har fått alt til det.

Fra prisen må du trekke fra det han uansett mått hatt som v.v bereder varmekabler panelovner etc.
Hadde han vært enda mer prisbevisst kunne han også droppet romtermostater helt eller i utvalgte rom. investeringen hadde blitt enda lavere.

For å ikke snakke om enkelheten med systemet lite vedlikehold. det går av seg selv. Fritid er gull verdt for mange
   #6
 2,172     Oslo     0

Synes det er mange her på forumet som får noen hårreisende priser på vannbåren varme (uten energikilde) ferdig montert.

Mener å huske at Uponor anbefaler med et beregningsgrunnlag på ca 250 kr pr kvm ferdig lagt i trebjelkelag inkl samlestokk - og langt billigere i betong. ...så kommer aktuatorer, termostater og sentralenheten i tilleg (og det er ikke SÅ dyrt).

100kvm i betong + 100 i trebjelkelag kommer da på under 50.000,- inkl mva
Mener å huske at dette kostet meg 48.000,- + mva ettersom jeg ønsket en kurs pr rom og en termostat i hvert rom + en styringsenhet i hver etg (2 til sammen).

Helt enig i "bolibyggerne" - dette legger man selv!

   #8
 1,267     0
Nei det er jeg som er fornøyd med kirderf sitt valg.  :)

Ser nå at han ikke betalte 200000
   #9
 2,172     Oslo     0
Fornøyd og fornøyd...

Har naboer og bekjente som nå "sliter" med strømregninger på 4-6.000 pr mnd.
Da er det nesten pinlig å avsløre hvor mye jeg betaler.

Neste gang jeg bygger kommer jeg nok til å vri nor av pengebruken over på enda bedre vindtetting, isolering, vinduer etc.

Var det ikke du som sa at "den billigste strømmen er den du ikke forbruker"  ;)



   #10
 5,188     Østlandet     0


Er det bare dere som har gjort investeringen allerede som får regnestykke til å gå opp?  ;)



Det er bare de som tjener på at DU kjøper v/v varmepumpe som klarer å få lønnsomhet i regnestykkene.
Jeg er vet endel om dette da jeg hadde fordypning i kuldeteknikk på høgskolen.

Husk at du får alltid det mest optimistiske annslaget når du ber om pris.
I tillegg kommer vedlikeholdskostnader, feilsøking og reparasjoner som kan bli fryktelig dyrt hvis du får "mandagsprodukter" for disse pumpene/utstyret har mange bevegelige deler.
De som har gjort investeringen har selektiv hukommelse og vil aldri innrømme at de har gjort en dårlig vurdering/blitt lurt opp i stry.  ;D

I Norge har vi fortsatt mye billigere strøm enn andre land. Vi har også svindyre fagfolk. Derfor er det ikke lønnsomt.
En varmekolbe koster ikke all verden og vedlikeholdet vesentlig billigere enn en "maskin" i gjennomsitt.
Hvis vi hadde beholdt strømmonopolet vi hadde da jeg var ung hadde strømmen vært ennå billigere her i landet.
Signatur