Tom
   #81
 1,545     Sørlandet     0

Bør du kunne selv kunne opplyse om, du som opplyser skråsikkert i de fleste saker.

F.eks hva er en hetgass vekselventil?

Så det var det som var problemet? Beklager, det var ikke riktig. Hvis du tar bort ordet ventil, blir det: Forskjellen er at til motsetning fra Ekowell, kan Thermia D G2 styre oppvarmingen sømløst med en hetgass veksler.

Er du nå fornøyd?

Du ser det fine med løsningen? Man slipper å ha en kjempelang hetgasssløfe i varmepumpesystemet som går innom 2 store tanker, men samtidig benytter man samme prinsippet med å hente varme direkte fra hetgassen for oppvarming av tappevannet.  
Signatur
290 m² 70-tallshus. Oppvarmet hovedsaklig med CTC Ecoheat 7,5 kW varmepumpe.  160m aktiv brønndybde. 200L VVB i serie med CTC.  65° ut fra VVB. Enermet strømmåler. Actaris CF Echo II energimåler.

  (trådstarter)
   #82
 1,421     Bærum     0

Du ser det fine med løsningen? Man slipper å ha en kjempelang hetgasssløfe i varmepumpesystemet som går innom 2 store tanker, men samtidig benytter man samme prinsippet med å hente varme direkte fra hetgassen for oppvarming av tappevannet.  

Joa, men så har de introdusert en ekstra shunt i systemet i stedet, som kompliserer det hele - mer som kan gå feil. Dessuten varmer de to maskinene vannet på ulik måte: Thermia varmer 180 liter tappevann sammenlignbart med en vanlig VVB, mens Ekowell varmer som en TVA - ved behov via en kamrørsspiral. Fordeler og ulemper med begge m.a.o. Tipper man kommer greit ut av det med begge. Pris vs ytelse blir det avgjørende for min del.
Signatur
Ekowell EVT752 med ekstra kurs for helårsvarme gulv og varming av forbruksvann. 90+130m energibrønner. 320m2 oppvarmet areal delvis fra 1973 og delvis nybygg 2010, hvorav ca 250m2 oppvarmet med vannbåren gulvvarme og resten med panelovner. Enervent TS300-S balansert ventilasjon. Strømforbruk 2014: 29376kwt totalt, hvorav 10622kwt til varmepumpe. Gangtid VP: 3467 timer.
   #83
 99     0
Tom you are still going strong! Jeg har desverre ikke like mye tid som deg til å svare på dine feilaktige påstander.

Man har laget systemet slik at fordampningstemperaturen blir normalt -7 grader. Skulle Ekowell fordampe ved en høyere temperatur enn -7 grader, øker virkningsgraden.

Da EKOWELL har en KB sirk.pumpe som er kraftig nokk (standar 410W) til å lage turbulens i normal kollektor den henter da ut mye energi, og i tillegg blir delta T under 2° ved den tilstanden du beskriver.
Og fordamper er ekstra stor + Sv, med andre ord fordamping skjer ikke på -7 men  på -3°.  COP blir da 3,7 og avgitt 9,9kW +effekt Sirk.pumper ved -3/50 Men som sagt tidligere i denne tilstanden ønsker ikke EKOWELL operere da det gir ”dårlig” COP.

Ekowell har som ekstrautstyr sugegassveksler. Effekten av denne for virkningsgraden er temmelig lik effekten av en underkjøler. Ekowell har også mulighet for en underkjøler, med det er begrenset hvor mye energi man kan hente ut, så begge deler blir ikke dobbelt så bra, men kun litt bedre enn bare en av delene.
Effekten av enten en sugegasskjøler eller en underkjøler blir i dette tilfellet en forbedring av COP på snaue 5%.

Suggassveksler(Sv) temmelig lik Underkjøler(Uk) ???, med Sv får du både underkjøling og varmgass, med Uk kun underkjøling det er ikke temmelig likt. JA Sv først og om man finner en fornuftig bruk UK,  Økningen i COP og effekt kan bli formidabel Med max utnyttelse av Uk blir (-3/50)  12,1kW og COP 4,52  er det bare litt bedre Tom? 

Ved disse forhold yter varmepumpen til Ekowell minimum 8,0kW og har en COP på minimum 3,07.
Nå kan det hende at Ekowell slett ikke benytter disse standardverdiene og det er godt mulig at pumpen yter bedre enn dette,

Den yter bedre enn dette, med feil tall inn i beregningsprogram får man feil tall ut. du må ta med høyere fordampning, suggassveksler, underkjøling i tank

EKOWELL’s geniale oppbygning gir først varmgass i toppen av tanken så kondensering og deretter litt underkjøling i bunnen av tanken (mer underkjøling ved tappevannsforbruk) og deretter Sv som øker tappevannsandelen og øker COP.
BEDRE KAN DET IKKE GJØRES!

EKOWELL ytelsesdata i brosjyren er gamle og moden for revisjon, kompressoren nå er mer effektiv, trekker mindre fra nettet men yter like mye kjøleeffekt, det betyr att kw ytelse er litt lavere men COP er høyere. Forbedring i COP ligger på 0,27 – 0,52

Tom hva er den nøyaktige betegnelsen på kompressoren i din CTC?

Tom: Og kompressorlevetid som halveres for hver 10 grader økning i turtemperatur? Neppe, men du kan jo alternativt linke til en form for dokumentasjon på dine påstander.

Hei
Jeg har ingen dokumentasjon, men det er noe jeg lærte da jeg var student i gamle dager.
Mvh  Geir Eggen  COWI


Tom det du har lagt ut er ikke entalpidiagram men diagram for mulig operasjonsområde.
Ser jeg derimot på entalpidiagrammet p/h viser det en kraftig reduksjon i varmgass der Vapor Injektion inntreffer, det er ikke forenlig med ønske om varmt tappevann.
Se p-h diagram under tekst.
Kalkyle og sammenligning av bergvarmepumpeinvestering - Vapor Injektion p-h diagram.jpg - Enegis
Signatur
mvh
Bjørn Sønderland (ansatt i Energi-Spar AS).
   #84
 1,267     0



Og siden nesten ingen produsenter har sugegassveksler, på et anlegg som skal produsere varme vel å merke, så har det vel en grunn? Hvis ikke gevinsten står i forhold til investeringen, så kutter vel kanskje produsenten det ut? Eller kanskje er det slik at hvis man lager en større fordamper, så oppveier man i det store og hele fordelen med en sugegassveksler? Noe må de andre produsentene ha tenkt når de velger å ikke installere en sugegassveksler. Hadde det vært en gevinst å snakke om, kan du banne på at hver eneste produsent hadde utnyttet denne gevinsten.


Synsing fra din side. Du må være klar over at en suggasveksler er en kjempefordel når varmepumpen har en hetgassveksler. Uten hetgassveksler har ikke en suggasveksler like mye for seg.
   #85
 1,267     0


At hetgassveksleren ikke er i bruk om sommeren er faktisk slik det er tiltenkt og en god ting. Da kan man varme hele akktanken til ønsket temperatur med maksimal COP uten å behøve å veksle i det hele tatt. Blir ikke bedre enn det.


At returvannet til Thermia G2 varmes av spiralen med hetgass er en god ting og ingen risiko over hode. Spesielt nyttig er det dersom varmesystemet har høy diff mellom tur og retur. Og med liten diff? Siden det er marginalt med varme vi snakker om, spiller heller ikke dette noen rolle.


Akktank i en Thermia, det fins ikke, den har en bereder. Med maksimal COP? Hvordan gjør den det og hva er COP da om sommeren?
Spiral med hetgass? forklar!

Hvorfor tror du Thermia anbefaler å sette ned maks temp på berederen? Jo fordi returvannet blir varmet opp , ikke bra for COP
Hvorfor er det nyttig hvis det er en stor diff på varmesystemet? Igjen forklar!
   #86
 1,267     0
[quote author=EdgeMan link=topic=13310.msg144611#msg144611
Joa, men så har de introdusert en ekstra shunt i systemet i stedet, som kompliserer det hele - mer som kan gå feil. Dessuten varmer de to maskinene vannet på ulik måte: Thermia varmer 180 liter tappevann sammenlignbart med en vanlig VVB, mens Ekowell varmer som en TVA - ved behov via en kamrørsspiral. Fordeler og ulemper med begge m.a.o. Tipper man kommer greit ut av det med begge. Pris vs ytelse blir det avgjørende for min del.
[/quote]

Hei EdgeMan

Thermia har fjernet veksleventilen fra G2`en og erstattet den med en shunt.
Vekselventiler er besudlet med problemer.
Jeg forventer at shuntventilen til G2 vil være mer driftsikker.