77,844
989
68
Nibe 1255/1155 tråden
3,674
Hordaland
1
Ser stadig i flere tråder at man kommer innom virkemåte og oppsett av denne varmepumpen. Tenkte vi kunne samle brukererfaringer og spørsmål i en tråd. Her fokuserer vi kun på bergvarmepumpen 1255 og 1155.
100 kWt/døgn tilsvarer 4 kW kontinuerlig, så på handlelista mi står 6 kW-modellen. Tenker meg at en 50% margin (eller hvis jeg trekker fra ikke-oppvarming el-bruk: minst 60-70% margin) burde være nok, når jeg også sørger for spisslast-løsnigner basert på biologisk brensel og evt. rene el-ovner i ekstremperioder.
Dere som satser på de store modellene: Har dere virkelig behov for opp mot 300 kWt varme pr døgn til huset? Eller velger dere de større modellene "for å være på den sikre siden"? Hva er de gode, viktige argumentene for at jeg burde gå et hakk opp i størrelse - eller kan jeg trygt holde fast på at 6 kW er nok for meg?
Det aller meste av varmen vil gå til vannbåren golvvarme.
1,5-6kw
3-12kw
4-16kw
Det er liten tvil om at det er en stor fordel at 6kw kan gå så lavt så 1,5kw og dette kan være det beste alternativet for de med begrenset varmebehov. Her er også sjansen mindre for at man vil trenge akkumulatortank.
3-12kw synes jeg treffer bedre for en større enebolig, men i høst og vårsesongen kan en akkumulatortank være greit å ha for å begrense start og stopp. Om denne hadde vert 3-10kw tror jeg kjøpergruppen hadde vert den samme. Det hadde kanskje vert mer ideelt med en 2-9kw pumpe.
November hadde noen kalde dager der temperaturen lå rundt frysepunktet. Jeg har etter oppstart kun varmet opp en liten del av boligen med varmepumpen, jeg har åpen trappeløsning og stue i andre ettasje. Gulvet i stuen klarte ikke å opprettholde temperaturen på nattestid, varmepumpen stoppet også 4-5 ganger i døgnet. Når den gikk var det på laveste frekvens. Enkel matematikk tilsa at jeg forbrukte 2kw i snitt. Siden jeg ikke skal legge vennbåren gulvvarme i underettasjen med det første satte jeg inn en viftekonvektor for en måned siden. Da fikk jeg kontinuerlig drift av varmepumpen det meste av døgnet. Så nå var snittproduksjonen rundt 3kw og temperaturen holder seg nesten i stuen på natten. Jeg skal legge inn vbv på resten av boligen etterhvert som rommene pusses opp så jeg forventer at forbruker øker iallefall 75%. Så da begynner man å nærme seg 6kw pumpens maksgrense. Boligen er etterisolert i de rommene som i dag varmes med vbv, resten tas etterhvert. Jeg har også lagt opp en vbv sløyfe til loftet for å kunne sette inn ett varmebatteri på ventilasjonen (som er ett annet prosjekt som ikke er startet).
Prisforskjellen mellom 6kw og 12kw er vel rundt 10.000,- Egentlig ikke så mye når man ser på totalkostnadene. For min del ville jeg vert veldig nervøs for å bomme med størrelsen med varmepumpen, at en aldri vil hente ut 10-12kw er jeg lite bekymret over. Etterhvert vil jeg også legge vbv i en utvendig bod og når det bygges garasje, jeg drømmer også om ett lite basseng/spa som varmepumpen kan få jobbe med. Skulle også hatt litt opptining av en oppkjørsel. For meg er 12kw ett innlysende valg når man summerer disse behovene.
Det hadde vert interresant hvor mye pumpene støyer ved for eksempel 5kw produksjon.
En ting dere skal være klar over er at turtemperaturen vil endre seg ganske mye når man henter ut lite effekt. Varmepumpen venter til temperaturen har falt endel før den starter igjen, bringer så temperaturen opp til litt over ønsket temperatur før den tar pause igjen. Hvis man derimot har ett forbruk som er høyere enn minimum på varmepumpen vil man få jevn turtemperatur.
Hvis man bruker viftekonvektorer lønner det seg med akkumulatortank, da slipper man kald trekk når varmtvannsproduksjon holder på.
En kan også legge merke til at de forskjellige modellene har litt ulik COP alt etter hvordan temperatur man har på brine og turtemperatur.
Hei keal.
Forrige vinter - før jeg startet oppussing/etterisolering/påbygg - hadde huset mitt 124m2 og energikarakter F .
Jeg loggførte strømforbruk noen dager ved å lese av strømmåleren hver kveld og noterte aldri et forbruk over 140kWh/døgn, selv med elbil og varme i garasjen. Riktignok med litt vedfyring.
Nå, etter oppussing, har jeg fått 149m2 og energikarakter A.
Beregnet varmetapstall for huset er under 0.8w/m2k - så i praksis forventer jeg å ha behov for under 5kW selv når det er -20 ute.
I tillegg skal jeg varme opp badene med vbv også på sommerstid så for meg var det at pumpa går helt ned til 1.5kW på minum en vesentlig detalj.
Det er verdt å merke seg at 1.5-6kW modellen er låst til 75% kompressorhastighet i menyen. Ved å låse opp holder den ikke støynivå oppgitt i specs, men leverer 7.5kW ved 0/35.
OG det er jo ikke krise om man en uke i året må ha hjelp fra elkolben for å holde varmen hvis tempen skulle gå under 20 blå. For prisdifferansen på 10 000kr kan du kjøre 2kW tillegsvarme i ca 30 uker gitt 1kr besparelse per kWh
Hvis du stort sett bruker under 100kWh per døgn nå og går med planer om å isolere mer så ville jeg ikke vært i tvil om at 1.5-6kW også blir riktig modell for deg.
Min Nibe f1255 1.5-6 er ikke satt igang enda, men står klar i garasjen og skal settes igang så snart gulvet på teknisk rom er klart. Deler gjerne erfaringer i tråden etterhvert
I øyeblikket er det -2,8 grader ute og pumpen leverer 6,8 kW.
Jeg spør fordi det for meg høres overraskende mye ut, og jeg vil gjerne forstå om jeg kan komme til å "rote meg borti" tilsvarende situasjoner, eller om det er forhold som er irreleveatne for meg!
Vi har en Nibe 1255, så ja vi får tappevann fra varmepumpen. Har også en 200 liter vvb i serie etter varmepumpen som tilleggsbuffer og backup. (I nøddrift produserer ikke 1255 tappevann.) Det er tre voksne som bruker varmtvann.
Denne tråden har vel egentlig utviklet seg å omhandle dimensjonering av inverterstyrte varmepumper mer enn erfaring og spørsmål rundt Nibe 1255 / 1155. Kanskje moderator bør endre tittel på tråden eller flytte innleggene?
Men for å ta ent spørsmål som udiskutabelt er knyttet til Nibe 1255: Jeg har litt vanskeligheter med å få det helt klart om VV-tanker er en tradisjonell bereder, med 180 liter ferdig oppvarmet vann, eller om det er en gjennomstrømmings-bereder med et stående 180 liters lukket varmemagasin. Det betyr jo en del for f.eks. legionella-risikoen.
Jeg mistenker at ved svært ujamn bruk av varmtvann (som gjelder de fleste av oss: Hele familien dusjer hver morgen, men 23,5 timer i døgnet brukes det knapt varmtvann), vil en gråvannsgjenvinne som forvarmer inntaket ha vesentlig større effekt med en gjennomstrømmingsvarmer enn ved en bereder - i en bereder tar det stort sett 23,5 timer før du har nytte av gjenvinnings-varmen. Med en gjennomstrømmingvarmer går det ganske umiddelbart til at temperaturløftet i tanken blir mindre. Men kanskje jeg tar feil her.
Det er bereder med en spiral, men spiralen er koblet til varmebærerkretsen i varmepumpen. Det er således risiko for oppblomstring av legionella i berederen, men dette har produsenten tenkt på. Det er mulig å ha en periodisk økning av temperaturen til 60 grader. Hos oss er denne innstilt på periodisk økning hver 14. dag. Den bruker da det elektriske elementet i siste del av oppvarmingen opp mot 60 grader.
Den er jo oppgitt til å gi 249 liter vann på 40grader, gitt at man har 50grader på tanken.
Vi skal ha badekar, men tenker likevel å prøve den uten ekstra bereder.
Tror den vil produsere opp varmvann igjen ganske fort, særlig om man tillater at den bruker litt elkolbe også, eller setter den i komfortmodus før man skal bruke badekaret.
har noen bare 1255 som vvb?
Ettersom vi har en vvb i serie etter varmepumpen er ikke dette noe problem for oss, men allikevel litt pussig at ikke varmepumpen drar på med mer effekt for å varme opp vannet igjen.
Dette er altså en Nibe 1255 3-12 kW. Software versjon er 7312R8.