#21
 409     0
Kjører vv i normalmodus og har koblet opp "luksus" instilling til smarthuset, men har ikke hatt bruk for det enda.....

Hvordan har du koblet pumpen opp til smarthuset? Har du bare brukt noen av inngangene på pumpen eller gjort noe mer avansert? Jeg har kjøpt med modbus-40 og har en modbus gateway som jeg etterhvert skal programere opp.

Har gjort det via IFTTT og smarthings hub. Ser ut til å fungerer fint, og er gratis. Skal brukes imot feriemodus på vp også etterhvert
Mulig jeg bruker inngangene på pumpa hvis det viser seg å ikke være bra nok.

   #22
 3,587     0
Dere som kobler 1255 i serie med en trad el-bereder: Hva er egentlig fordelen, sammenlignet med å bruke el-patronen i varmepumpa?

Jeg ville tro at varmetapet fra VP + el-bereder er betydelig høyere enn fra VPen alene. Min gamle 200-liters el-bereder (ca 20 år gammel) har tre ganger så mye tap som det testresultatene for 1255 viser.

En "normal" dusj-runde bruker 30-40 lier vann ved rundt 40 grader, dvs. 15-20 liter 70-80 grader vann før utblanding. Så 180 liter burde holde til ti dusjrunder. Er virkelig behovet større?

Snakker vi om annet forbruk enn dusjing, som oppvask for hånd, golvvask etc, er det vanligvis mye mer spredt ut i tid. Hvis tanken går tom, går det tre ganger så raskt å få temperaturen opp igjen med VP-ens kraftige elpatron (+pluss varmesløyfa) enn for en 2 kW klassisk bereder: 6 kW varmer 180 liter vann omlag 33 grader på en time.

Er det snakk om helt ekstreme varmtvannsbehov, eller er det bare at "Istedetfor å kaste ut den gamle berederen, lot vi den stå får å øke VV-kapasiteten"? Hvis dere ikke hadde hatt noen gammel el-bereder tilgjengelig, ville dere da kjøpt en el-bereder til denne bruken?

Når jeg får inn en 1255, har en kamerat tingen på min gamle bereder for å ha som gjæringskar til ølbrygging Smile Jeg har ikke lovt at han skal få den, så jeg kan enda gå tilbake på det. Men det ser for meg ut som at jeg like gjerne kan bruke elpatronen i VPen som å la den gamle el-berederenm bli stående i kjede med VP-en.
KE
  (trådstarter)
   #23
 3,673     Hordaland     2
En "normal" dusj-runde bruker 30-40 lier vann ved rundt 40 grader, dvs. 15-20 liter 70-80 grader vann før utblanding. Så 180 liter burde holde til ti dusjrunder. Er virkelig behovet større?

Må bare korrigere deg litt her, det er lite hensiktsmessig å ha 70-80 grader på varmtvannsberederen, iallefall ikke før du får testet ut noe annet. Varmepumpen klarer ikke å varme opp til denne temperaturen uten hjelp av varmekolbe, dermed lønner det seg å senke temperaturen til for eksempel 55 grader. Da blir selvsagt mengden dusjvann mye mindre men økonomien blir også en annen. Det snakkes også endel om akkumulatortank i boligvarmen og her kommer den også inn i bildet. Siden jeg har en akkumulatortank så trenger ikke jeg å sette tider med prioritert boligvarme og tider med prioritert varmtvann. Siden jeg har reserver for boligvarmen i tanken setter jeg prioritering på varmtvannet hele tiden. Det betyr at varmepumpen vil jobbe begynne å jobbe med varmtvannet før jeg har rukket å dusje ferdig. Jeg har ikke badekar så har ikke fått testet å tappe ned mye varmtvann. Det fungerer iallefall fint med 55 grader og 180L så langt der vi på det meste er to voksne som tar oss en lengre dusj. Hvis en skulle få problemer med å fylle ett badekar så kan man aktivere midlertidig luksus, noe som innebærer at man hever temperaturen i tanken i en kortere periode, dette kan gjøres på pumpen, via app eller at man kobler en bryter på badet inn på en inngang på varmepumpen. Jeg vil tro varmepumpen gir mer på om man tapper av mer varmtvann enn det vi gjør, men det får jeg ikke testet ut før vi har pusset opp ett bad og fått badekar, ikke i år med andre ord Smile
   #24
 3,587     0
Er fullt klar over at man ikke varmer vann til 70-80 grader med VP alene!

Men hvis man bruker en el-bereder for å varme vannet videre fra 55 opp til 70-80 grader: Er det noe bedre økonomi i å la en elpatron i en separat tank gjøre det, enn å la elpatronen i VP-en gjøre det?

Eller er svaret at man setter ned temperaturen også i den separate el-berederen til 55 grader, kun for å øke volumet, men uten å øke temperaturen? I så fall, at el-berederen normalt får 55 graders vann fra VP-en, og leverer ut 55 graders vann, da er jo det eneste elforbruket det som må til for å kompensere for varmetap i el-berereden, men sitter med 180 liter fra VP + f.eks. 200 liter fra el-berederen, alt på 55 grader - er det slik tankegangen er?

Hvis man stadig går tom for VV med 180 liter på 55 grader, da vil jeg tro det skjer til omtrent samme tid hver hver dag - antagelig ved morgendusjen. Hvis da el-patronen kobles inn en halvtime før førstemann har krabbet seg ut på badet, har den fått hevet vannet fra 55 til 70 grader, rett før det skal brukes. Jeg ville tro at det gir minimalt varmetap. Om det nå er seks-sju-åtte i familien som skal dusje, kan elpatronen stå på 20-30 minutter til, selv om all dusjingen tar mer tid enn det. Sistemann behøver jo ikke ha 70 grader i krana - 40-45 grader holder. Alt dette kan du gjøre uten noen ekstra tank. Så det svarer ikke på spørsmålet om hvorfor noen setter VP-en i kjede med en separat el-bereder.
KE
  (trådstarter)
   #25
 3,673     Hordaland     0
Å sette ned temperaturen i ekstraberederen er ikke smart, den har antageligvis ikke mulighet for å bekjempe legionella. Jeg kan desverre ikke svare på hvorfor folk setter inn ekstra tank, jeg tror redselen for å gå tom er overdrevet. Isåfall ville jeg da heller satset på en 1155 og ekstra tank med coil og latt den ha 55 grader. Så vi får vente å se om noen går tom for varmtvann uten ekstratank, antageligvis kan det unngås med rett programering.
   #26
 1,355     0
Et par erfaringer ang. varmepumpe:

Vi har en 10 år gammel IVT 9kW som i praksis leverer 10kW pga. godt dimensjonert brønn. Innebygget vv-bereder på 165 liter, står på ca. 50 grader. Denne klarer å fylle opp vårt massasjebadekar (Victory Spa hjørnemodell med plass til 2) helt greit, ender på ca. 34,5 grader. Da starter vi fylling med kun varmtvann så vp fort setter igang med videre produksjon. På slutten av tappingen er vannet alikevel ganske kaldt, men totalen blir altså bra. Karet har 6kW varmeelement så vi varmer fort vannet videre opp om vi vil ha mer varme.

Dusjing kan vi gjøre så mye vi ønsker. Har sparedusjhode, og vi klarer ikke å bruke så mye varmtvann at vp går tom, de 10kW den gir er nok til å holde tritt med dusjing (så lenge kun en dusj er i bruk).

Vi varmer opp ca. 250m2 fordelt på to bygninger, og varmtvann til to husholdninger (har sirkulerende isolert vv-sløyfe). Det meste jeg har sett av energiforbruk på en måned på vp alene er 97kWh/dag i snitt. Det er over 4kW pr. dag og siden kompressor trekker under 3kW kontinuerlig på varmedrift betyr det en god del tilleggsvarme i snitt i den måneden. Har sett over 140kW på enkeltdager. Pumpen er altså noe underdimensjonert, og vi hadde spart 500-1000kWh i året på å slippe tilleggsvarme (totalforbruk for VP nå er ~12.500kWh/år i snitt). Så om den ble byttet i dag og kjøpte Nibe hadde det blitt minimum 12kW modellen og antageligvis 16kW.
   #27
 323     0
VI har akkurat fått inn en 1155-6 modellen som kjører kun vannbåren varme. Ca 210 kvadrat.
290 kvadrat med garasjegulvet. Men det blir sjelden brukt, da det er god temperatur der fra før av.

Tidligere har vi kun brukt dobbeltmantlet bereder som oppvarming.
Nå er denne koblet sammen med varmepumpa.

Energibrønnen er det selvfølgelig noe kluss med, lekkasje en eller annen plass, så venter fortsatt på brønnmannen skal fikse problemet!

Derfor kjører vi nå på El-kolben. I brukermanualen står det at den skal være forhåndsinnstilt på 3.5 kW, men når jeg går inn på info på menyen står det tilleggsvarme 2,5 kW.

Har åpnet opp å kikket, og den er koblet til 3 fas, samt de at de fabrikkinnstillingene som skal til for 3,5 kW.

Hvorfor vises det kun 2,5 kW i infomenyen???

Vi klarer ikke helt å holde varmen kun med dette (forståelig nok) ligger på tur temp på ca. 27-29 grader. (Innstilt på 40 grader)

   #28
 285     0
pr3cis , har du låst opp i meny slik at pumpa gir ~7.5kW ? Smile det kan jo være kjekt om det ikke holder uten tillegsvarme. Ellers må du vel bare øke elkolbebidraget også...
KE
  (trådstarter)
   #29
 3,673     Hordaland     0
Inntill du får orden på brønnen kan du endre tilleggsvarme til maks. Dette gjøres i meny 5.1.12
Maks tilleggsvarme for 6kW pumpen er 4,5kW.
   #30
 323     0
pr3cis , har du låst opp i meny slik at pumpa gir ~7.5kW ? Smile det kan jo være kjekt om det ikke holder uten tillegsvarme. Ellers må du vel bare øke elkolbebidraget også...


Hvordan gjør jeg dette? Er det ikke 4,5 kW som er maks?