T1
   #481
 782     1
1: Det er bare å oppgradere. Det er en enkel og rett frem prosess.
2: Personlig jeg tror det er _svært_ lite å spare på å senke temperaturen på varmekretsen eller varmtvannet om natten og / eller dagtid. Varmepumpen må jobbe tyngre for å hente inn igjen det man har spart med lavere cop som resultat og da blir gevinsten i beste fall marginal.

   #482
 222     0
Så fint ut det der.
Hvordan er den eksterne tanken koblet til? Egen sirkulasjonspumpe? Bruker varmepumpentemperatur fra ekstern tank?
Anbefaller å bruke nibe uplink historie første året for å sjekke at pumpen fungerer etter forventinger.

Varmtvannsberederen er koblet (som normalt) til XL9. men for at det skulle passe bedre med mitt oppsett så koblet om inne i pumpa, så XL9 er der XL1 normalt er og motsatt.
Ikke egen sirkulasjonspumpe.
"Om varmepumpen bruker temperatur fra ekstern tank" skjønte jeg ikke.
Forøvrig har jeg tre eksansjonskar: én for kuldebærer, én for varmebærer og én for varmtvann. Alle satt opp som "blindtarmer" i systemet, dvs ikke i serie.
Nibe-historikken er nå kjøpt, og bli spennende å følge med på.
1: Det er bare å oppgradere. Det er en enkel og rett frem prosess.
2: Personlig jeg tror det er _svært_ lite å spare på å senke temperaturen på varmekretsen eller varmtvannet om natten og / eller dagtid. Varmepumpen må jobbe tyngre for å hente inn igjen det man har spart med lavere cop som resultat og da blir gevinsten i beste fall marginal.


1: Ja, så det var enkelt. Lurte bare på om jeg hadde lest et sted at det var noe trøbbel med den siste versjonen, men jeg blander vel sammen med noe annet.
2: Da jeg spurte rørleggerne i går, sa de det samme. Det er sannsynligvis bare småkroner å spare, og jeg burde i hvert fall vente la pumpa kjøre en stund uten justering for å få bra historikk, og så ha noe å sammenligne med dersom jeg vil teste ut programmeringen. Feriemodus er derimot fornuftig å benytte.

Med utetemperatur her i Oslo de siste dagene på -10 til + 5 har pumpa holdt jevn ca 22 grader inne hele tiden basert på bare uteføler, så dette fungerer i hvert fall komfortmessig veldig bra. (90 år gammelt etterisolert tømmerhus på 200 kvm med en blanding av gamle og nyere radiatorer.)

Forøvrig er jeg veldig fornøyd med leverandøren jeg valgte; Elektropluss/Energico. Jeg fikk til slutt tre tilbud. Ikke veldig stor prisforskjell, men tilbudet jeg valgte virket mest gjennomtenkt. Rørleggerne og elektrikeren har fremstått som veldig bra på alle måter, og jeg har en god følelse av at jeg har fått levert et godt produkt. Anbefales!
KE
  (trådstarter)
   #483
 3,674     Hordaland     0
Med ekstern temperaturføler mener jeg en sensor som sitter på tanken slik at varmepumpen vet temperaturen, jeg kjenner ikke til at det er noe utfordringer med produksjon av tappevann så det er sikkert i orden. Tank på varmen har derimot visst seg å ikke fungere så bra, men du har jo ikke tank på den kretsen.
Du får legge ut noen grafer fra uplink etterhvert når du begynner å bli kjent med systemet
Har du romtermostater i boligen eller manuelle ventiler?
   #484
 222     0
Ja, det er sensor på berederen, en Høiax Titanium WPM ECO 300-32 som er designet spesielt for varmepumpe.
Ventilene på radiatorene er manuelle (og står helt åpne).
Hva er det som er mest interessant å se på av historikk?
KE
  (trådstarter)
   #485
 3,674     Hordaland     0
Jeg bruker å se mest på turtemperatur, returtemperatur, beregnet temperatur, frekvens og kanskje utetemperatue. Ideelt skal verdiene endres rolig og kontrollert. Spesiellt etter varmtvannsproduksjon eller stans er de? Interresant å se hvordan varmepumpen henter seg inn igjen. Nå har du ett ganske enkelt system så varmepumpen bør klare jobben bra. Det er fortsatt så kaldt ute at varmepumpen bør gå kontinuerlig.
KE
  (trådstarter)
   #487
 3,674     Hordaland     0
Ja du ser at pumpen bruker noe tid på å stabilisere frekvens og temperatur, en følge av at Nibe ikke bruker aktuell temperatur i sin regulering. Men med jevn flow (ingen romtermostater) og fravær av akkumulatortank går det rimelig greit. Kan være interresant å se gradminutter på kurven også. Nå på vinteren er det liten utfordring med dette, når det blir mildere er det om å gjøre å begrense antall start og stopp på pumpen.

   #488
 222     0
Siden jeg har 3-12kW-pumpa, regner jeg med at jeg nok får litt litt flere start/stopp når temperaturen går opp enn om jeg hadde gått for 1,5-6kW. (Men jeg tviler på at 6(8)kW hadde holdt.)
Graf med gradminutter:
Nibe 1255/1155 tråden -  - KE
   #489
 222     0
Hvordan regner jeg ut COP-en?
Tar jeg «Varmemengdemåler -> Varme, bare kompressor delt på brukt strøm fra måleren som ble montert i sikringsskapet, får jeg ca.2,8 etter 5 dagers drift. Det er vel i så fall ikke særlig bra?
KE
  (trådstarter)
   #490
 3,674     Hordaland     0
Effektmåleren i sikringskapet viser brukt energi, du må registrere dette på to tidspunkter for å finne ut hvor mye effekt som er brukt i løpet av en periode.
Så leser du av pumpens leverte effekt på de samme tidpunktene. I COP utregningen skal du bruke den verdien som inkluderer elektrisk varmekolbe.
COP=levert effekt/brukt effekt
En tommelfingerregel for alle varmepumper er at COP er lavere jo mer man løfter temperaturen. Har man eksempelvis en luft/væske pumpe der det er -10 grader ute og man skal ha +40 grader på vannet må temperaturen løftes 50 grader og COP blir veldig lav, sikkert ned på 2 tallet. Bergvarme med +5 grader på kollektor og 40 grader på vannet må løftes 35 grader og COP er gjerne 4,5, kanskje mer.

Jeg anbefaller deg å lage ett excel ark der du fyller inn dato, målerstand fra effektmåler og alle avleste effekter fra varmepumpen. Jeg leser også av gjennomsnitt utetemp for å kunne sammenligne litt. Så lager du formler som beregner COP og annet du måtte ønske. Kanskje ønsker du andre verdier avlest enn tidligere. I starten kan det kanskje være fornufig å notere ned beregnet temperatur og romtemperatur, så kan du få litt historikk på om den beregnede temperaturen er tilstrekkelig for å holde ønsket romtemperatur.