#541
 1,355     0
Jeg er ikke fremmed for kjølebatteri på balansert ventilasjon men det ville nok da blitt på soverom som blir for varme om sommeren. Til oppholdsrom har jeg mer tro på en takmontert viftekonvektor.

jkirkebo, brinepumpen i Nibe 1255 har justerbart turtall. Jeg regner med det er denne pumpen du sammenligner med din ekstrapumpe for kjøling. Det er vel en grundfos med 0-10V som sitter i niben om jeg husker rett. Fordelen med shunt er vel i hovedsak at man har en høyere temperatur på rørene frem og tilbake. Jeg har tidligere prøvd å finne passende shunter uten hell, hvilken har du?


Jeg har ikke Nibe men IVT HT C9. Ingen justerbar pumpe på den, tror ikke det var så vanlig i 2006?

Jeg har ingen shunt, kun to avstikk på brine (innkommende) med tilbakeslagsventil imellom. Ser heller ingen grunn til å evt. øke temperatur da kuldebærerrørene til viftekonvektor er isolert med Armaflex.

KE
  (trådstarter)
   #542
 3,673     Hordaland     0
Da skjønner jeg, brinepumpen i 1255 kan gå med 1% i hvilestilling om ønskelig. Men greit å kjøre kjølekursene med egen pumpe ja. Har lagt opp to t-rør og tilbakeslagsventil så trenger bare å koble til.
   #543
 12     0
Hei,

jeg er helt fersk når det gjelder varmepumper og har et spørsmål til gruppa her. Har lest alle de 55 sidene i tråden uten å finne svaret.

Jeg har bygget en hytte på fjellet med en Nibe 1255-6. Det er nedstøpte rør i hele hytta, med separate romtermostater på soverommene for å kunne justere ned temperaturen på disse.

I vinter fungerte anlegget veldig bra med god temperatur i hele hytta. Eneste jeg reagerte på da var at rommene med termostat var varmere enn jeg hadde ønsket. Det er imidlertid ikke problemet jeg ønsker svar på nå.

Nå i sommer har utfordringen vært at det har vært vanskelig å få temperaturen ned. Siden vi ikke har brukt stedet har jeg ønsket å skru ned temperaturen til 10 grader (både på pumpa og romtermostatene). Det meste av sommeren har temperaturen vært rundt 25 grader inne. Jeg trodde først at dette kom av det ekstremt varme været, men temperaturen holdt seg høy selv med lavere utetemperaturer. Begynte derfor å fikle med anlegget. Det første jeg fant ut var at det var innstilt på "min. turledningstemp" på 25 grader. Da er det ikke rart det holdt seg varmt. Jeg skrudde ned dette til 10 grader.

Det jeg ser nå er at "beregnet turledning" går ned til 10 grader. Imidlertid holder "turledning" og "ekstern turledning" seg på rundt 20 grader. Det samme gjør temperaturen i hytta. Se vedlagte grafer.

Jeg ser også i historikken at det med jevne mellomrom kommer melding om "Høy kondensator inn-temp".  

Jeg skjønner ikke hva problemet er og vet heller ikke hvor jeg skal begynne å teste. Alle tips mottas med takk.
Nibe 1255/1155 tråden - Skjermbilde 2018-08-18 kl. 07.39.17.png - printzell
Nibe 1255/1155 tråden - Skjermbilde 2018-08-18 kl. 07.45.55.png - printzell
   #544
 409     0
Høy kondensator temp er normalt varmtvann som er stilt høyt i temp (hvis du får feil daglig??) eller under legionella kjøring som også kjører høy temp som er stilt inn på hver 14? dag fra fabrikk. Det sistnevnte er greit og elkolbe topper litt om det trengs for å drepe legionella. Om det kommer daglig kan du justere ned vv temp litt hvis du vil unngå dette.


På en ny hytte er det ikke mye som skal til for å holde 20gr inne bare med litt solinnstråling store deler av året. Er det 20 grader i hytta så blir ikke turtemp lavere enn det.
Med min turtemp på 10 grader så vil du oppleve kalde gulv på bad etc store deler av året. Men det kan du jo eventuelt justere opp før du drar dit.

Er det ventilasjonsanlegg på hytta? Da er det ikke lett å få ned temp på soverom... Kan justere ned temp på tilluft og det vil hjelpe litt. Varme soverom er et problem i mange nye boliger. For lite varmetap og ventilasjon som hele tiden bringer inn varm luft. 
   #545
 12     0
Takk for svar pusseopp. Så det du sier er altså at det ikke er noen feil?

Høy kondensator melding kommer litt uregelmessig med noen dagers mellomrom.

Utetemperatur i tidsrommet ligger rundt 8-12 grader (se graf) så jeg hadde gjettet at innetemperaturen ville ha beveget seg mot det samme, selv med solinnstråling. Det er ikke ventilasjonsanlegg i hytta.

Hovedproblemet er altså ikke temperaturen på soverommene, men at temperaturen totalt sett på hytta ikke går ned.
Nibe 1255/1155 tråden - Skjermbilde 2018-08-18 kl. 10.02.30.png - printzell
   #546
 12     0
Hva er forresten forskjell på "turledning" og "ekstern turledning"? De ser ut til å følge hverandre bortsett fra de regelmessige toppene på turledning ca 1 gang i døgnet. Hva er disse toppene?
KE
  (trådstarter)
   #547
 3,673     Hordaland     0
Turledning er temperaturen varmepumpen lager, den skyter i været når varmtvann produseres. Ekstern er sensor montert utenfor pumpen, enten på rør eller i ekstern tank.

   #548
 9     0
Hei! Har forsøkt å navigere meg gjennom denne tråden uten å ha så stor teknisk innsikt.... Ikke bare lett!
Vi vurderer denne varmepumpa, og jeg lurer på om den anbefales? Virker som om det er litt blandet hva folk synes.
Vi har nytt hus, ikke kjeller, tek 10 standard, vbv støpt i betong i første etasje, og på bad i andre etasje, altså ca 120 kvm totalt. Bruker mye varmtvann pga små barn,men ser jo at strømforbruket er helt annerledes på vinteren når huset varmes opp hovedsakelig av vbv. Bor på hedmarken, så det er kaldt om vinteren

Vi har fått anbefalt den mellomstore pumpa, akkumulatortank og ca 200 m dyp brønn. Takknemlig for innspill!
KE
  (trådstarter)
   #549
 3,673     Hordaland     0
Hvilken tank har du blitt anbefallt? Har du romtermostater eller planer om det? Har du bodd i huset og erfaring med strømforbruket på kalde vintermåneder? Varmer du med elkolbe i dag? Hva slags tanker har du i dag på vbv og tappevann?
   #550
 4,193     0
Hva er egentlig fordelen med en inverterpumpe i dette tilfellet? En on/off vil være minst like effektivt til oppvarming av varmtvann og med tilstrekkelig akkumulator så vil vel også gulvet fungere bra?