#641
 2 853     0
Nå er det også et poeng at en Nibe F2120-12 faktisk maks leverer 7.35kW varme ihht spec, tydeligvis noe kreativ markedsføring ...

Uansett, prøver litt nye innstallinger en ukes tid og ser om det gir jevnere gange og bedre COP Smile

KE
  (trådstarter)
   #642
 2 706     Hordaland     0
Synes kurven viser 9kw jeg, reduseres når det blir minusgrader. Men du ser nå hvor høyt frekvensen arbeider gjennom døgnet.
   #643
 2     0
Hei! Søker etter litt råd og anbeflaing ang. varmepumpe og siden eg skriver i tråden her så sikter eg til NIBE F1255.

Har et hytteprosjekt som starter opp til våren. Hytta blir en storhytte med grunnflate 200kvm med en kjeller på 60kvm. I tillegg hems. I kjeller og 1.etg skal eg legge vbv i støpt gulv. Hytten skal ha 27 sengeplasser og leies ut heile året. Hytta ligg på hafjell, og i vintersesongen er den utleigd stort heile sesongen. Den skal være tilknytta smarthusløsning for styring av bl.a varme, med i alle fall 5-6 soner der temperaturen skal styres individuelt. Skal også borre etter vann. Totalt 4 dusjer, samt at det skal være boblebad/jacuzi som sannsynligvis må skiftes vatn i ganske ofte. 

Spørsmålet er kva modell eg bør velge. bør eg opp på 16kw pumpe, og kor mange varmtvannstanker bør eg ha i tillegg. 2x300L?? Er rimelig blank på korleis slike system fungerer. Og har lest i andre tråder at NIBE funker dårlig i kombinasjon med romtermostater og akkumulatortank, pga. dårlig regulator?

Er det evt. andre pumper som er å anbefale til et slikt oppsett??
KE
  (trådstarter)
   #644
 2 706     Hordaland     0
Hvis du skal ha 5-6 soner hvor temperaturen justeres individuellt er ikke Nibe varmepumpe det du leter etter. Nibe liker å styre temperaturen i husene selv med de følger det har, hvis ikke risikerer du en kompressor som går bananas.
Derimot er Nibe veldig glad i nedstøpte rør slik at det blir treghet i systemet. Akkumulatortank har lite for seg når så mange gulv har nedstøpte rør, du akkumulerer godt i gulvet, du kan eventuellt sette av plass til en akkumulatortank og montere senere.

Det du skal se etter er en varmepumpe som ikke benytter seg av gradminutter i sin regulering av frekvens. Alpha Innotec tror jeg reguleres med tempavvik, de er eid av Nibe så håper AI kan lære opp gjengen i Sverige en vakker dag.
Siden du skal ha såpass stor varmtvannskapasitet kan du også styre unna varmepumper med innebygget varmtvannstank, de blir for små. Du kan heller se på pumper som uten tank og benytte varmtvannstanker med spiral i slik at varmepumpen kan lade varmtvannet. Mulig en løsning kan være å koble slike tanker i serie.
Størrelsen på pumpen er ikke så enkelt å svare på, det er ikke så stor prisforskjell på de forskjellige pumpene, men det du skal vite er at varmepumpene har en nedre og øvre grense for hvilken effekt den kan levere. Den øvre effekten bør kunne varme hele hytten uten bruk av varmekolbe, den nedre effekten bør også være så lav som mulig slik at pumpen kan gå uten stopp store deler av året. Om sommeren vil du typisk ha lunk i alle våtrom, skigarderobe etc. Er den samlede effekten under minste effekt til varmepumpen vil den måtte stanse. For en 3-12kw pumpe er typisk laveste effekt rundt 2500w. Jeg tror 9kw pumper er for smått for deg, 12 eller 16 høres mer riktig ut.
Det finnes også endel tilleggsutstyr som kjøling, basseng etc. Kanskje opptining av parkeringsplass kan friste...
   #645
 2 853     0
Er det noen som har testet https://ngenic.se ?

Vurderer det for å stabilisere temperatur på min VP kontra installere rom-termostater som Nibe ikke "liker". Idéen deres er å fore reguleringen med mange flere parametere som solinnstråling, værmelding, erfaringstall etc og påvirke VP ved å manipulere utetemp.
KE
  (trådstarter)
   #646
 2 706     Hordaland     0
Ideen er grei nok den men den kan ikke løse problemet med Nibe. For å klare å temme Nibe pumpene må man kommunisere med varmepumpen. I teorien skal det gå via Nibes api, men da vil man være avhengig av internet og ett Nibe "endre" abbonement på uplink. Du får spørre produsenten hvordan de påvirker pumpen. Hvis de bare simulerer utetemp ved å erstatte utetempføler vil varmepumpen regulere like dårlig som før. Det kan godt være du oppnår jevnere innetemperatur.
   #647
 2 853     0
Korrekt, det fikser ikke reguleringen av kompressoren - den eneste parameteren de skrur på er utetemp.

Men er litt irritert over ujevn temp inne også, har ikke romtermostater i dag. Reguleringen til Nibe er som kjent allergisk mot romtermostater - ergo ser ngenic som et alternativ til disse.

KE
  (trådstarter)
   #648
 2 706     Hordaland     0
Reguleringen til Nibe virker å være allergisk til alt som påvirker turtemperaturen. Jeg tror du vil kunne forvente flere start og stopp når du påvirker utetemperaturen (og dermed beregnet temperatur). Jeg har endel erfaringer med nettopp dette men tar hensyn til den faktiske temperaturen også noe som er avgjørende for å kunne temme pumpen. At Nibe ikke innser viktigheten ved å regulere på faktisk temperatur er den store gåten, den arrogansen utviklingsteamet i Sverige har visst tyder på at Nibe aldri vil komme med bedre regulering.
   #649
 25     Langhus     0
Hallo.
Jeg har fått tilbud på bergvarmepumpe fra to forskjellige leverandører, men er litt usikker på hvilken teknisk løsning som er best.
Tilbud 1 innebærer Nibe 1155 6kW med akkumulatortank og en 300 liter spiralvarmtvannstank til tappevann. Pris: 280 000 totalt.
Tilbud 2 innebærer Nibe 1255 6kW med integrert 180 liter varmtvannstank og i tillegg en 200 liter vanlig varmtvannstank i serie. å vidt jeg skjønner vil da den integrerte tanken i pumpa levere 55 graders vann inn i tank nr 2 som varmer med strøm videre til 70 grader. I tillegg er det en akkumulatortank til gulvvarmen. Pris 220 000.

Vi har oppgitt at vi har ganske stort varmtvannsbehov grunnet mye bading i badekar og dusjing. Her er det to ulike tekniske løsninger for tappevannet, men så vidt jeg skjønner er de to varmepumpene egentlig lik ellers. Det er jo en voldsom prisforskjell på de to tilbudene, men jeg er litt usikker på om det er smart å ha en ekstra varmtvannstank i serie med varmepumpa. Noen som har noen tanker her?
KE
  (trådstarter)
   #650
 2 706     Hordaland     0
Ville gått for seperate tanker og 1155. Husk at du får støtte fra Enova for akkumulatortank. Vær klar over den dårlge reguleringen til Nibe. Jeg ville forlangt prinsippskisser hvordan de tenker å koble dette, mye rart rundtom.