T1
   #681
 782     0

Stop-temp for tilleggsvarme justeres i meny 4.9.2 og er fra fabrikk satt til 15 grader. Helt merkelig, for de fleste vil nok -15 grader være mer passende. Tror du kan legge inn verdien -25 som laveste verdi.

Det er neppe noen god grunn til å justere på GM, og hastighet på varmebærer justeres automatisk. Hvis du har flere pumper på radiatorkretsen, f.eks hvis du har akkumulatortank, så er det mulig du må justere manuelt.

   #682
 409     0
På eldre radiatoranlegg så kreves gjerne tilskuddsvarme lenge før - 25. Men de jo bare å stillle den igjen om det ikke blir varmt nok i vinter.
I menyen for volumstrøm så kan du sjekke om det er valgt radiatoranlegg. Syns delta var lav.
Nå skal det sies at etter siste software oppdatering så regulerer ikke sirk pumpe på delta temp hos meg lenger. Står konstant på 68%. Aner ikke hvorfor men det er alt for høyt nå på sommeren
Mange velger å øke GM start noe. Er vel - 60 std og jeg kjører - 90. Blir mindre start og stopp men passer sikkert ikke alle.
KE
  (trådstarter)
   #683
 3,673     Hordaland     0
Bruk i utgangspunktet -25 (burde hatt dene verdien som default). Hvis du av en eller annen grunn ikke får nok varme kan du vurdere å endre den senere, da vil jeg påstå du har underdimmensjonert pumpen.
Det er rikitg at pumpen starter når GM går under GMstart. GM er ikke en verdi for varmebehov, varmebehovet til boligen din vet ikke varmepumpen din noe om. GM er derimot en verdi som endrer seg når temperaturen er over ller under ønsket, du kan se på GM som en snittmåling av temperaturavviket. Dette har vert i bruk for on/off pumper for å finne en balanse på hvor lenge den skal gå eller stå i ro i forhold til varmebehovet. Desverre har ikke Nibe tatt seg bryderiet med å lage en ny reguleringsformel når de introduserte inverterpumper. Istedet for å regulere frekvensen på temperaturavvik, slik at turtemperatur følger beregnet temperatur, så bruker de denne snittmålingen sin (gradminutter x minutter) for å regulere frekvensen. Dette kan fort gi seg utslag i varierende frekvens og turtemperatur. Nibe kjenner godt til denne utfordringen men velger å igonerer alle tilbakemeldingene om den dårlige reguleringen. Istedet må brukerene av disse pumpene tilpasse boligen for å temme pumpens reguleringsvilldyr. Er man plaget med ujevn temperatur kan det hjelpe å ha en kurs eller flere allitd åpen, ta bort romtermostater, unngå akkumuleringstanker og temperaturføler i denne osv. Nå på sommeren går de fleste pumpene på laveste frekvens og da fungerer pumpen som en on/off pumpe og temperatursvinginger må forventes.
   #684
 4     0
Fin tråd med maaange innlegg 😊 og det er mulig spørsmålet mitt om tidsbruk for oppvarming av varmt vann i Nibe er besvart andre steder også?

Skal investere i bergvarmepumpe nå og har sett på Nibe F1155 med ekstern varmtvannsbereder på 300 liter (vpb300) eller F1255 med intern bereder på 180 liter.
Pumpen skal brukes mot et eksisterende vannbårent varmeanlegg med rør støpt i betong.

Anlegget skal erstatte blant annet en 300 liters varmtvannsbereder med 3kw varmekolbe. Berederen står på ca 70 grader, og vi går aldri tom for varmt tappevann.

Slik jeg ser det vil en Nibe F1255 varme opp varmt tappevann vesentlig mye raskere enn varmtvannsberederen på 3kw som vi har i dag.
Nibe F1255 4-16 vil kunne sette av inntil 16kw for oppvarming av tappevann og i tillegg er det en el-kolbe som kan koples til å avgi 9kw på 400V anlegg.
(Stemmer dette? Kan den da avgi 16kw fra pumpe pluss 9kw fra el-kolbe slik at det blir totalt 25kw?)

Teorien min er at med tilgang på så høy effekt er det ikke behov for mer enn 180 liter, da Nibe varmer vannet veldig mye raskere enn en tradisjonell bereder. I tillegg er det litt å spare på å lagre en mindre mengde varmtvann, selv om den besparelsen nok er veldig liten.

Men det er endel rimeligere å investere i en F1255 kontra en F1155 med VPB300.

Hvilke erfaringer har folk med F1255 på 3-12kw eller 4-16kw. Noen med stort forbruk som kan bekrefte at de ikke går tom for varmt tappevann?



Har brukt regnestykkene nederst i innlegget for å vurdere litt. Formelen gjelder for standard varmtvannsberederen, men burde vel gi en indikasjon på hvor lang tid en Nibe 4-16 bruker på å varme opp et like stort volum varmt vann ved full effekt på pumpa?

Har med hjelp av formelen for forrådsbereder regnet ut at en Nibe F1255 4-16kw bruker 0,98 timer på å varme 300 liter vann fra 5 til 50 grader, mens en bereder på 300 liter med 3kw elkolbe bruker 5,23 timer.



Med denne teorien er Nibe mer en 5 ganger raskere enn en standard 300 liters bereder med 3kw elkolbe, men dette er bare en teori jeg har....
Så spørsmålet er om det blir slik i praksis? Og om noen har en beregning som viser hvor lang tid en Nibe f1255 4-16 bruker på å varme opp 300 liter vann til 50 grader. (Jeg vet at tanken er 180, men bruker 300liter for å sammenlikne)


Nedenfor er formelen jeg har brukt:


Beregner først 300 liter i varmtvannsbereder med 3kw kolbe:

Hvor lang tid tar det å varme opp en forrådsbereder?
For å regne ut hvor lang tid det tar å varme opp en forrådsbereder på 300 liter med 3 kW varmeelement fra 5 °C til 50 °C (∆t 45 K) blir formelen som følger:

  • Cj = Spesifikk varmekapasitet til vann er 4,18 J/(gram * °C)

  • Q = Volum i berederen i liter

  • ∆t = differanse i temperatur (eks. 5 °C - 50 °C = ∆t 45K)

  • T = I dette tilfellet er tiden 3600 sekunder (1 time)



Eksempel: 300 liter x 4,18 x 45 : 3600 = 15,68 kWh
Dette deles på effekten til varmeelementet i berederen. I en standard 300-liter er det 3 kW. Det tar dermed 5,23 timer å varme opp en 300-litersbereder fra 5 til 50 °C.


Beregning for Nibe F1255 4-16 som leverer 16kw til oppvarming av varmt tappevann:


Hvor lang tid tar det å varme opp en forrådsbereder?
For å regne ut hvor lang tid det tar å varme opp en forrådsbereder på 300 liter med 16 kW varmeelement fra 5 °C til 50 °C (∆t 45 K) blir formelen som følger:

  • Cj = Spesifikk varmekapasitet til vann er 4,18 J/(gram * °C)

  • Q = Volum i berederen i liter

  • ∆t = differanse i temperatur (eks. 5 °C - 50 °C = ∆t 45K)

  • T = I dette tilfellet er tiden 3600 sekunder (1 time)




Eksempel: 300 liter x 4,18 x 45 : 3600 = 15,68 kWh
Dette deles på effekten til varmeelementet i berederen. I en Nibe 4-16 er det 16 kW tilgjengelig. Det tar dermed 0,98 timer å varme opp 300 liter fra 5 til 50 °C med en Nibe F1255 4-16kw gitt at den avgir 16kw til oppvarming av varmt vann kontinuerlig i nesten 1 time.

Kommentarer? Innspill?
   #685
 409     0
I teorien burde det funket slik. I praksis nei.
Har 1255 12 og den starter normalt på 35hz (ca 1/3 effekt?) ved lading av vv. Når temp synker i tanken så øker den noe , men da er det alt for sent. Så roer den ned igjen farten når det blir varmere i tanken.
Trur aldri jeg har sett den gå på full fart under vv laging selv om jeg har stilt inn på lading med høy effekt.

Litt håpløst syns jeg iom at den heller ikke øker fart på vv produksjon når det er stort varmebehov i huset.
Er nok pga bedre cop, men jeg vil heller ha varmt vann og varme gulv...

Så spørsmålet om 1255 eller 1155 går mest på ditt forbruk. Har du kun dusj fungerer det nok med 1255 men har du badekar så holder det såvidt til et fullt kar.
Jeg har badekar og det fungerer ok men hadde valgt 1155 om jeg skulle kjøpt Nibe igjen.

Men med de problemene med regulering og vv samt service og innstilling jeg har blitt møtt med fra ABK som er den norske importøren så hadde jeg sett på andre merker.
Den nye til Daikin ser spennende ut men er ikke noe erfaringer med den enda..
KE
  (trådstarter)
   #686
 3,673     Hordaland     1
Jeg har også 1255 12kw, men jeg må korrigere pusseopp litt vedørene tappevannsproduksjon. Det er riktig som du skriver at den ikke produserer med full effekt under normalt behov. Det er det heller ingen grunn til. Men om temperaturen på vannet synker skal den justere opp effekten. Nedenfor ser dere hva som skjer når man fyller ett boblebad rett fra varmtvannskranen, den blå grafen viser COP og den røde viser effekten produsert. Kranen stenges der den røde grafen begynner å falle. Det er mendgen tappevann som brukes som avgjør om temperaturen faller. Man har også mulighet for å "bestille" mer varmtvann ved å velge luksus temperatur på pumpen eller eksternt, dette kan gjøres med en bryter eller via modbus. Da øker man temperaturen i tanken manuellt og man vil tvinge pumpen til å jobbe med varmtvannet til tross for at det i utgangspunktet var varmt nok.
Hvis du har plass kan du godt gå for ekstern tank og en pumpe uten tank. Jeg ville tenkt meg om to ganger før jeg valgte Nibe varmepumpe, varmtvannet er ikke det de sliter med, det er varmen i huset de ikke har kontroll på (eller forsøker å få kontroll på). Nå er jo Nibe/Abk meldt seg inn på forumet her så kanskje de kan bidra i tråden også.

Nibe 1255/1155 tråden -  - KE
   #687
 409     0
Jeg skriver jo at den øker effekten når temp synker? Men det skjer for seint imo. Jeg mener at regulering av vv produksjonen er et problem når det er feks -400gm og den varmer vv på 35hz samtidig som GM synker som en stein

KE
  (trådstarter)
   #688
 3,673     Hordaland     0
Ja pumpen bryr seg lite om varme når den produserer varmtvann. Har man radiatorer og ikke tåler at turtemp synker må varmepumpen settes til å veksle gjentakende mellom varme og varmtvann. Da må man eventuellt akumulere vannet og det er ikke Nibe kjent for å takle så bra. Har man derimot varme i nedstøpte gulv vil man tåle at temperaturen synker litt og kan 100% prioritere varmtvann.
   #689
 4     0
Jeg har også 1255 12kw, men jeg må korrigere pusseopp litt vedørene tappevannsproduksjon. Det er riktig som du skriver at den ikke produserer med full effekt under normalt behov. Det er det heller ingen grunn til. Men om temperaturen på vannet synker skal den justere opp effekten. Nedenfor ser dere hva som skjer når man fyller ett boblebad rett fra varmtvannskranen, den blå grafen viser COP og den røde viser effekten produsert. Kranen stenges der den røde grafen begynner å falle. Det er mendgen tappevann som brukes som avgjør om temperaturen faller. Man har også mulighet for å "bestille" mer varmtvann ved å velge luksus temperatur på pumpen eller eksternt, dette kan gjøres med en bryter eller via modbus. Da øker man temperaturen i tanken manuellt og man vil tvinge pumpen til å jobbe med varmtvannet til tross for at det i utgangspunktet var varmt nok.
Hvis du har plass kan du godt gå for ekstern tank og en pumpe uten tank. Jeg ville tenkt meg om to ganger før jeg valgte Nibe varmepumpe, varmtvannet er ikke det de sliter med, det er varmen i huset de ikke har kontroll på (eller forsøker å få kontroll på). Nå er jo Nibe/Abk meldt seg inn på forumet her så kanskje de kan bidra i tråden også.

Nibe 1255/1155 tråden -  - KE


Hei!

Interessant graf. Vet du omtrent hvor mange liter varmt vann som går i boblekaret?

Har du en Nibe F1255 uten ekstern bereder? (Du har kun 180 liters tank tilgjengelig?)

Det jeg ser er at grafen viser at du omtrent får 10kw tilført. Det skulle tilsi at 180 liter vann varmes opp fra 5 til 50 grader på under en time med den effekten, men her ser det ut til at du har fått levert omtrent 10 kw i rundt 5 timer.
Har det også vært annet forbruk i tillegg til boblekaret?

Regneeksempel:
Hvis du får konstant 9,4 kw, så skal det ta 0,72 timer eller 43 minutter å varme opp 180 liter fra 5 grader til 50 grader.


Hvilke alternativer ville du vurdert som alternativ til Nibe?

Jeg har sett at Daikin kommer med nye bergvarmepumper, men ser ut til at det kun er to modeller. Den ene er på 1-6 kw og den andre er 1-10 kw. (Altherma)
Jeg trenger kraftigere pumpe, så disse er ikke et alternativ.




KE
  (trådstarter)
   #690
 3,673     Hordaland     0
Jeg tipper varmtvannet var rundt 50 grader når jeg startet fylling. Boblebadet tar cirka 1500L. Nå er det ett varmeelement i karet på 3kw som jeg regner med slo inn på slutten. Men varmepumpen leverte nok 35 grader på slutten. Vannet inn er nok under 10 grader.
I praksis kan jeg starte tømming av karet klokken 12:00 og ha 37 grader i karet med friskt vann 7-8 timer senere. Det tar tid å både tømme og fylle men viktigest er å vise hva varmepumpen kan levere. Tror ikke levert temp ville fallt noe særlig mer igrunn men er jo litt tap før det når boblebadet.

Nibe vil jeg kun anbefalle om du maganiserer mye varme i betong. Om en ønsker rask regulering er ikke Nibe noe å satse på, det gjelder alle pumpene da de bruker gradminutter for å regulere kompressor istedet for å regulere på temperaturavvik. Daikin ville jeg tatt en titt på, selv valgte jeg Nibe for å slippe trafo til 230V, men lite visste jeg om hvor dårlig det er mulig å regulere noe så enkelt som vanntemperatur.