#734
 1     0
Hei! Ser det har vært noe kluss med inverterpumpen til Nibe. Er dette fortsatt et problem? Har en eldre bergvarmepumpe som skal kanskje byttes, og de fleste rørleggerfirmaene vil installere invertermodellen av Nibe (1155-12) eller (1255-12). Ingen av tilbudene jeg har fått er av typen on/off 1245/1145. Hva betalte dere for pumpe, installasjon og akkumulatortank? De tilbudene jeg har fått hittil er nokså forskjellige med stort sprik ift. installasjonskostnader (pluss masse mikkmakk) og kostnaden på akkumulatortank (er ikke akkumulatortank en vanlig ståltank med isolasjon + litt større koblinger:))?). På det ene tilbudet skulle de ha 19000 eks.mva for en 200L akkumulatortank:-S
KE
  (trådstarter)
   #735
 3,673     Hordaland     0
Ja det er fortsatt ett problem, problemet er redusert med siste software versjon men i oppstarten er utfordringen den samme som før. Man risikerer at pumpen drar på så mye når den starter at det ender med for høy temperatur og ett stopp før det hele repeteres etter en stund. På denne årstiden har de fleste en varmepumpe som går kontinuerlig, men selv på vinteren kan solen føre til at ventiler stenger og behovet for varme reduseres til under minimumseffekten til varmepumpen, da må den selvsagt stoppe. Det er oppstarten til pumpen som nå er problemet, overlever den temperatursvingingen etter oppstart regulerer den seg fint inn. Man får ikke flere svinginger som tidligere.

Tanken nibe har bak dette er at boligen har gått glipp av effekt når pumpen var stoppet. Da er tanken at den skal overprodusere for å hente inn igjen det tapte. Problemet er at dette ikke fungerer når man har romtermostater som regulerer dette. Med romtermostater og akkumulatortank varmer man boligen selv om pumpen er stoppet, iallefall en liten stund. Hvis det eksempelvis er sol som gjør at varmebehovet ble redusert har ikke boligen underskudd på varme så det er ingenting å hente igjen. Varmepumpen kan ikke vite om boligen har underskudd eller ikke.
Jeg holder fast på min mening om at varmepumpen skal levere innstillt temperatur og ikke hverken over eller under. Romtermostatene sørger for jevn temperatur i boligen.

Legger ved ett bilde av uplink der man ser hvordan nibe håndterer oppstarten:
(gul=kompressor, Grønn=GM, Blå=BT25, beregnet er 40 grader)
Nibe 1255/1155 tråden -  - KE
KE
  (trådstarter)
   #736
 3,673     Hordaland     0
I en annen tråd her på forumet diskuteres Thermia bergvarmepumpe, de har lansert en ny modell der de skryter på seg sCOP opp på 6 tallet. Når scop er så høyt så er forskjellene små. Men det er interresant å se hva Thermia byr på selv om dette er "nibe-tråden".
  • Jeg legger merke til at ordet gradminutter ikke er å finne i manualen, derimot finner jeg minimum temperatur og maksimum temperatur. Betyr dette at pumpen starter og stopper på disse to temperaturene og leverer ellers etter varmekurve?

  • Jeg legger merke til at det ikke er abbonement på Thermia sin "uplink", de kan endres på også uten at det faktureres årlig.

  • Jeg ser også at Thermia fremhever at de tilpasser seg energibrønnens begrensninger og lærer å kjenne boligens varmebehov og skal selv adaptere om man utvider boligens areal.



Så får vi som sitter i Nibe-saksen håpe at Nibe følger på. Både med kostnadsfri uplink men ikke minst det viktigeste, muligheten for å erstatte gradminutter med maks og min temperatur. Nytt år og nye muligheter. Raska på Nibe!
   #737
 26     0
Hei,

Har akkurat fått installert F1255 på ei ny hytte. Vært i drift er par uker nå.

Problemet er at jeg føler den kun bruker tilskudd. Mye basert på at kuldebærertemperatur alltid ser ut til å være lik inn og ut. Temp ut er faktisk høyere enn inn og de ligger begge alltid på ca 4.0-4.3 grader. Nå har jeg kun holdt på med undersøkelse siden i går ettermiddag, så kan jo hende jeg bare ikke har opplevd riktige forhold. Jeg har imidlertid sett at kuldebærerpumpen har gått, så temp på inn/ut burde vært forskjellig.

Jeg lurer på om det er noen måte jeg kan finne ut om det faktisk sirkuleres ned i brønnen eller ikke, og om varmepumpen får ut energi fra brønnen. Info jeg finner er kuldebærerpumpehastighet (gp2) i % men har ikke historisk info /logg der. ikke noen info om strømningsrate i serviceinfo, hverken på kuldebærer eller varmebærer.

Pumpen er foreløpig ikke koblet mot Internett og romfølere er heller ikke installert.

På forhånd takk for ideer.

KE
  (trådstarter)
   #738
 3,673     Hordaland     0
Har du mulighet for å få den på internet ville jeg gjort det, du skriver ikke om hytten har internet men om den har det bør du få den på nett. Dette gir deg mye mer informasjon om pumpen enn du klarer å lese av i displayet så anbefalles på det sterkeste. Du må ha abbonementet "historikk" for å se tilbake i tid.

Nibe teller kw produsert med og uten varmekolbe, der får du ett visst inntrykk av bruken av kolbe.

Desverre så er disse pumpene satt opp til å bruke varmekoble endel som utgangspunkt, du bør programere denne til å ikke bruke varmekolbe før utetemperaturen når -25 grader (kan ikke programeres helt bort).

Ellers skal det være temperaturforskjell på brine inn og ut når kompressoren går, denne er gjerne på rundt 3 grader +/-. Jeg regner med du har fin temperatur i rommet hvor varmepumpen står, hvis du da da har 4 grader på brine bør det være en grei indikasjon at det sirkuleres brine.

Varmepumpen bør produsere alt varmeen uten bruk at tilskudd, forutsatt at den er stor nok og at energibrønnen kan levere. Med unntak av legionellaprogrammet hvor varmtvannstemperaturen løftes hver 14. dag.

Ellers er erfaringen blandt forumets medlemmer at det ikke er noe selvfølge at pumpene settes opp korrekt så følg med på (uplink) denne med jevne mellomrom og særlig i starten.
   #739
 26     0
Takk! Jeg har en 4g-ruter foreløpig, men blir en stund til jeg får fiber og får opp skikkelig kablet nett. Skal vurdere å koble 4g-ruter rett i pumpa, men tror jeg lar utbygger ta dette samtidig som de skal installere romfølere om noen uker.

Ja, teknisk rom har samme temp som resten av huset, så er enig at 4 grader tyder på sirkulasjon. Men temp inn og ut er likevel lik.

Jeg har endret til - 25 på stopp av tilleggsvarme (instilling i 4.9.2), men før det satte jeg varmepumpa i manuell og slo av tilskudd. Dette for å trigge sirkulasjon og prøve å få frem en temp-forskjell på inn og ut.

Er det for øvrig slik at jeg ikke kan se temp på gulvvarmerør (BT2/BT3) inn/ut når pumpen holder på med varmtvann? Føler temp inn/ut på forsidedisplay forandrer seg drastisk når pumpen veksler mellom varmt vann og gulvvarme.

Nå skiftet den akkurat over til gulvvarme og pumpa på kuldebærer gikk opp til 34%. Tilskudd er fortsatt blokkert av meg. Kuldebærertemperatur er fortsatt lik inn og ut (temp ut faktisk litt høyere). Her skal jo temp ut være flere grader under temp inn! Pumpa gikk bare noen minutter før den gikk ned til 1%. Får følge med og sjekke flere ganger mens pumpa går..
KE
  (trådstarter)
   #740
 3,673     Hordaland     0
BT2 er felles før vekselventil så den viser det pumpen leverer. Du kan koble til en bt25 for ekstern tempføler. Mest nyttig om du sirkulerer eksternt.