KE
  (trådstarter)
   #781
 3,673     Hordaland     0
Noen som har oppgradert til siste software som vet om noen av innstillingene blir endret? Tenker da særlig på GM innstillingene. Hvis noen planlegger oppgradering, kunne dere lagt inn oddetallverdi i GM innstillingene (for eksempel endre GMstart fra -60 til -61) og sjekket om noe blir endret etter oppdatering?

   #782
 409     0
Har oppdatert for en stund siden, og tror ikke noe har endret seg. Har ikke gjort deg tidligere heller såvidt jeg vet
   #783
 30     0
Hei.. Jeg tenker å bygge basseng utendørs og har en Nibe 1255 vann til vann i garasjen. Den står ett stykke fra der bassenget kommer. Jeg kommer til å ha teknisk til basseng utendørs ved bassenget. Lurer på om det er gunstig å koble bassengvarmen på varmepumpen, og evnt fremgangs måte? Noen som har bilder? Funker det å strekke lange isolerte rør i bakken, og varmeeffekten går frem til bassenget? Jeg er helt grønn på området, så setter pris på litt gode forklaringer Smile Evnt hva ting jeg trenger til pumpa koster sånn ca?
KE
  (trådstarter)
   #784
 3,673     Hordaland     0
Nibe selger ett tilleggsutstyr som heter Pool-40. Det er mulig å koble 2 slike også.
Pool-40 kommer med en vekselventil, lignende type som veksler mellom varme og varmtvann, den røde du finner under dekselet. Kortet har også tilkobling for temperatursensorer.
Du kobler så inn ventilen mellom varmepumpen og fordelingskapet innendørs, deretter trenger du rør frem og tilbake til en varmeveksler som du monterer på vannet som sirkulerer. Temp sensorer kobles til rørene om jeg husker rett.
Dette er det neste du trenger for å få varmepumpen til å varme bassenget. Du får opp egen meny på pumpen hvor du setter bassengtemperaturen.
Jeg regner med du bruker bassenget i sesongen hvor det er lite behov for varme i boligen.
Nibe skal også kunne bruke strømprisen på en smart måte, vi får se på akkurat det. I ett basseng kan man tillate seg svinging i temperatur så det bør være mulig å varme dette på rimelig vis med 1255.
Husk å legg rørene så dypt av de ikke fryser, da slipper du unna frostvæske i hele huset. Skal du ha vann i på vinterstid kunne du jo vurdert å legge en sløyfe fra fordeleren din og ut til en mindre varmeveksler slik at du kan sende litt varme dit uten å måtte veksle. Jeg ville isolert det tekniske rommet.
   #785
 98     0
Hei, eg sliter med å holde fornuftig varmtvannstemperatur når eg fyller terrassebasseng. Ca 1500 liter. Temperaturen faller som ein stein og det blir iskaldt lenge før varmepumpa rekker å få opp dampen. Ser den durer på 70Hz, men vatnet er kaldt lenge.

Eg kunne tenkt meg at den brukte maks varmepumpeeffekt og supplerte med el-varme for å holde temperaturen, er det mulig? F1255

Edit: tilleggsvarmen slår forresten aldri inn. Virker ikkje som en rekner grademinutt på varmtvann og då når den kansje aldri innslagspunktet? Har prøvd å justere i hytt og pine for å provosere fram at tilleggsvarmen skal slå inn, men den står som "av".
KE
  (trådstarter)
   #786
 3,673     Hordaland     0
Det er ett par ting du kan gjøre:
-du kan sette varmepumpen til høy effekt i meny 5.1.1
-du kan velge midlertidig luksusmode 5 minutter før du starter fylling.
-du kan strupe ned på vannmengden når du fyller, følge gjerne med på nibeuplink mens du fyller også struper du igjen når du ser at temperaturen har fallt for mye. Da har du også en pekepinne på hvor mye du bør strupe.
-du har ikke skrevet størrelsen på varmepumpen din, det har selvsagt noe å si for hvor mye varmt vann den klarer å produsere.

Nedenfor ser du hvordan min 12kw oppfører seg under tapping av samme mengde vann som du har. Jeg slår på boblebadet når det er nok vann til å få sirkulasjon, da hjelper varmeelementet i boblebadet på å holde temperaturen. Når badet er fyllt opp har jeg cirka 35 grader i vannet så jeg må vente litt til før det er klart. Men bestemmer jeg meg for å bytte vann klokken 12 blir det klart til kvelden. På grafen ser du at jeg kunne ventet litt til før jeg startet tapping slik at temperaturen kunne ha klatret litt mer først.


O_K
   #787
 431     0
Etter firmware oppgraderingene som kom for et års tid siden så er jeg passelig fornøyd med reguleringen. Kunne helt klart vært bedre, men jeg synes det jevnt over gjør en mye bedre jobb enn før. Ser at mange har kommentert at den ligger lenge på 20Hz etter oppstart, og jeg tror det er et forsøk fra NIBE på å unngå overregulering. Ved 20Hz tilføres litt varme, og effekten dette har på systemet danner da en baseline for videre regulering. Siden det ikke er noen smart regulering som lærer så er det nok at det er en stabil input i en viss tid, og så vil alle reguleringsparametere være påvirket / stabilisert. Tipper at en periode med 20Hz varme gir et bedre utgangspunkt å regulere fra enn en periode med 0 varme.

Mitt store problem med opplegget nå er varmtvann, jeg hadde store problemer med varmtvannet for et år siden. VP klarer rett og slett ikke kvitte seg med varmen, slik at tur og retur har nesten samme temperatur og ligger godt over temp i vv tank. Dette fører til alle mulige feilmeldinger om høy kondenser temp (er vanlig å få under salmonella, men skal ikke komme regelmessig ellers). Dette gir igjen kompressorstopp, og jeg opplevde regelmessig at kompressor stoppet på grunn av høy temp allerede når VV tank var kommet opp i 42-45C, og det gikk med 3-4 kompressorstopp før VV tank var på 50C. Når kompressor sikkrehtsstopper på denne måten så ser det ut til at sirkulasjonspumpen også stopper, og derved tar det lang tid før kompressor kjøles nok ned til at den starter igjen (opp mot 30 minutter). Vinterstid gir dette seknudærproblemer med at huset heller ikke varmes.

Jeg fikk god hjelp til å feilsøke av leverandør, alt ble gjennomgått, først misstenkte vi defekte temp-sensorer, men alt ble testet og var i orden. Til slutt åpnet vi tanken, der var det et ganske tykt belegg på spiralen, som isolerte så varmen ikke ble overført effektivt til varmtvannet, og som forklarte problemet. Det som er det store mysteriet er hvor kom belegget fra? Er det organisk vekst, eller urenheter i tilførsel?

VV tank ble spylt og vasket grundig i januar, og siden da har jeg ikke fulgt så mye med, men nå i høst så jeg at "oppførselen" med kompressorstans under varming av VV var tilbake. Jeg åpnet tanken, og ganske riktig, spiralen og veggene var igjen dekket av et lag med gørr, bare 9 mnd etter at den ble renset.

Har hele tiden kjørt salmonella program som standard fra NIBE, men etter siste rens har jeg endret det til å gå opp til maks temp (75C) i tilfelle det er noe organisk, så får vi se om 10-12mnd hva status er.

Den andre muligheten er hummus fra vannverket, men det er ikke et kjent problem i området, og jeg ser ingen opphopning andre steder som f.eks sisterner på toaletter. Vannet ser også krystallklart ut om man f.eks. tapper et badekar eller en bøtte, ingen antydning til missfarging.

Noen som har noen ide om hva dette kan være eller har opplevd liknende ting selv?

KE
  (trådstarter)
   #788
 3,673     Hordaland     0
Hvilken varmtvannstank har du og hva slags dimmensjon har du på rørene mellom pumpe og tank?

Når det gjelder regulering så var det iallefall slik før at varmepumpen vekslet mellom to reguleringsmoduser.
Det ene settes i gang ved start også er det noen kritterier før den går over i den andre modusen.

Etter firmware oppdatering ble den andre reguleringsmodusen forbedret og kompressoren regulerer raskere enn før og som du skriver fungerer det noenlunde greit når den først har gått inn i denne modusen.
Fortsatt er starten helt på tryne spør du meg, pumpen starter men gir ikke mer pådrag selv om temperaturen fortsetter å synke. Det er helt uforståelig at den skal lunke videre på 20Hz når temperaturen er synkene eller ikke stiger mot målet. Nå er vi inne i starten av fyringsesongen igjen, hadde håpet Nibe kom med ny oppdatering av programvaren snart. Det skrives ikke så mye om Nibe nå i sommersesongen av naturlige grunner.
O_K
   #789
 431     0
Har 1155 med 200L NIBE tank, tanken er like høy som pumpen og i samme typen "boks" så de ser like ut. Den er tilkoblet med 22mm rør, og tror ikke det er noen problem der, ettersom årsaken (belegg på spiral) er lett å se når man tar av inspeksjonslokket på toppen av tanken. Fordelen med 1155 er at jeg har nesten en meter klaring opp til taket, så det er mulig å komme til innsiden av tanken fra inspeksjonslokket.

Når belegget setter seg så ser jeg tydelig at tur og retur temp kommer nærmere og nærmere under varming av VV, siden spiralen ikke klarer å avgi varme så effektivt som den burde. Da øker retur temp til kompressor og den begynner å stenge ned. Det fører til full kompressorstans i alt fra 10-40 minutter, med påfølgende problemer for varme til hus. Eltilskudd ser heller ikke ut til å bli aktivert når kompressor har stengt ned på denne måten. Samtidig gjorde alle stopp og dårlig varmeoverføring at det tok lang tid å varme opp VV tank, så systemet var helt på tur fra morgendusj, og til rundt 13-14 tiden på ettermiddagen. Når jeg vasket for et par uker siden så tok jeg det mye tidligere enn sist siden jeg visste hva det var og hva jeg skulle gjøre, men du ser helt klart alle brå kompressorstopp i loggen min.

Belegget sitter utenpå spiralen, så det vil si på forbruksvannsiden, så det er ikke noen mulighet for å løse problemet med tilsettinger. Det å tappe den ned, og vaske med høytrykk fungerer, men blir litt styr om det må bli en årlig aktivitet her i huset, tar fort et part timer med forberedelser og opprydding.

Ang regulering generelt så er jeg ikke fornøyd nei, men det var bare så mye verre før at med dagens regulering så merkes det i mye mindre grad på komfort hos oss, og når ingen klager så er det bare jeg som er noe når jeg følger loggene...
KE
  (trådstarter)
   #790
 3,673     Hordaland     0
Du får høre med en rørlegger hva belegget kan være, antar det er kobberspiral i tanken din. Helst en lokal rørlegger som kjenner vannkvaliteten der.
Når rengjorde du siste, kikket på loggen din i går men bare de siste ukene. Ser du har alarm på periodisk økning daglig så varmepumpen har problemer med å gjennomføre denne. Du har ikke blokkert tilleggsvarme da? Holder å deaktivere på utetemperatur (nok en tullete nibe løsning).