KE
  (trådstarter)
   #81
 3,674     Hordaland     0
Elkolben består av flere varmeelementer som varmepumpen kan legge inn, disse er fordelt over de 3 fasene. Varmepumpen vil kun legge inn varmeelementene på kursene som ikke risikerer å overbelaste hovedsikringen.

   #82
 294     n-trøndelag     0
Jeg fikk iallefall høre av både ABK og leverandør (rørleggerfirma) at ikke 1 fas kunne leveres i Norge.
Regner også med at det er derfor jeg har en slik Rossweiner som måler effekt på produsert varme.
Det er vel Enova som krever dette i Norge..

Ser man på bildet jeg tok av denne måleren, kan vel ikke dette være optimal måling. Måler jo kun på varmesløyfa..
Har også forsøkt å lese av noen data, men sliter. Ser dessuten at det er total hour på 24000🤔
Føler at det er gjort en brannslukking her.
Finner ikke noe om kW varme levert på info meny på vp.

Noen andre som har skaffet seg 1 fas modellen av F1255 da??
   #83
 87     Bærum     0
Jeg har nibe 230V 3-12kW 1155, 300l nibe bereder og 50l akkumulatortank. Den ble kjørt i gang ca 1. Nov 2016 og har siden det hatt 92 kompressor starter. Dvs. 1,5 start per dag. Virker det OK? Som en tidligere har skrevet i denne tråden virker det puslete med 50l akkumulator. (Om behovet er der så er det større enn 50l) Kan antall starter tyde på at jeg bør ha større akkumulatortank?
KE
  (trådstarter)
   #84
 3,674     Hordaland     0
1,5 ganger per dag er ikke så mye, men det burde kanskje vært ingen nå i vintermånedene. Gå inn på nibeuplink og sjekk ut historikken på pumpen din så er det enklere å se i hvilke tilfeller varmepumpen stopper. Den stopper jo når du har mindre varmebehov enn 3kw, da vil også turtemperaturen variere. Når pumpen går kontinuerlig klarer den å finregulere turtempraturen. Se om du finner sammenheng mellom utetemperatur og når kompressoren går. I November og utover vil nok de fleste 3-12kw pumpene gå kontinuerlig om man har en større enebolig. Min 12kw pumpe stanser også noen ganger i døgnet men jeg har ikke fått inn vbv i hele boligen enda. Det er først på våren at tanken gir mindre start og stopp. Nå på vinteren faller turtemperaturen så raskt at det ikke er lange pausen varmepumpen får, samtidig vil det ta lengre tid å varme oppigjen tanken så pumpen går lengre.
Har du egen sirkulasjonspumpe til boligen?
   #85
 87     Bærum     0
Jeg har ikke kjøpt historikk på nibe uplink, men det skal jeg gjøre og sjekke det du spør om - takk for tips!

Har egen sirkulasjonspumpe etter akkumulatortanken. Den er koblet til stikk og går kontinuerlig. Er det riktig? Eller kan/bør den styres av VP?

(Som du skjønner er jeg ikke overbevist om at rørlegger har satt seg veldig godt inn i hvordan dette skal fungere)
KE
  (trådstarter)
   #86
 3,674     Hordaland     0
Du kan få opp en og en graf på historikken uten å betale men det var så irriterende at jeg valgt å kjøpe det. Jeg tror man har igjen for å ha denne historikken i innkjøringsfasen.
Jeg har akkurat det samme som deg med ekstern sirkulasjonspumpe, eneste forskjellen er at jeg har større tank (Nibe AHP i samme stil som pumpen). Ulempen med dette er det ekstra strømforbruket som denne pumpen har, men fordelene er mange, man får ned antall start og stopp på pumpen og man får boligvarme selv om varmepumpen jobber med varmtvann. Hvis du har mange rør nedstøpt i betong vil disse også fungere litt som en akkumulatortank, er alt lagt i sporplater er den akkumulerte energien mindre. Har man radiatorer vil man iallefall ikke ha lunket vann sirkulerende. Når du har ekstern tank som du skal det kobles til en temperaturføler slik at pumpen jobber mot temperaturen i tanken, eventuellt på returen fra tanken om du ikke har egen lomme for sensoren. Hvis du har ekstern tempraturføler vil du på nibeuplink historikken kunne se hvor raskt temperaturen synker når varmepumpen stopper, da kan du ta det totale vannvolumet (tank+rør) og beregne hvor mye energi som tappes ut av anlegget, så kan du ta tilsvarende beregning med en annen større tank og se utslaget. Du vil nok se at utslaget ikke er veldig stort men litt hjelper det nok. Nå i disse dager henter jeg ut litt over 3kw siden pumpen går kontunuerlig på 20Hz, blir det litt mildere stopper pumpen iblandt og jeg antar at forbruket er i underkant av 3kw, da raser turtemperaturen kanskje 5 grader i løpet av en time. Jeg vil tro tanken har liten verdi nå på vinteren, men det blir spennende å se hvordan tanken kan hjelpe på start og stopp på vårparten når varmebehovet er mindre.

Jeg forstår at du er skeptisk til rørleggeren, jeg ble aldri fortrolig med noen av de som har vert på berfaring her så jeg har valgt å gjøre instalasjonen selv.
O_K
   #87
 431     0
Vår pumpe har gått siden slutten av august nå, den varmer opp ca 150m2 av et hus på litt over 250m2, samt at den leverer varmtvann. Så langt har den brukt 3125kW, og levert. 9372kWh varme og 1696.1kWh varmtvann.

Vi har en ABK akkumulatortank 2 på 200L som jevner ut noen av variasjonene i temperatur, men jeg synes at pumpen går både over og under det den skal ha med tanke på utetemp. Det at den går under skyldes varmtvannsproduksjon, med to viftekonvektorer, 4 radiatorer og resten gulvvarme i spon så har jeg lite magasinering i varmekretsene. Ved å sette intervallene for varmtvannsporduksjon til 10min og la den får 15min til varme så går det sånn tålelig greit, med 30/30 som det opprinnelig var så stod viftekonvektoren på full fres og blåste kaldluft når vi kom ned fra baded etter morgendusjen.

Det jeg har stusset på er at det i teorien skal kunne gå å bruke denne pumpen rett på et hus med bare gulvvarme. Ut fra det jeg ser med temperatursvingninger så ville jeg vært veldig skeptisk for å slippe vann som plutselig blir 3-4C over setupnktet ut i gulvvarmekretsene.

KE
  (trådstarter)
   #88
 3,674     Hordaland     0
Er helt enig med deg O_K, for 3-12kw pumpen ville jeg tenkt meg om to ganger før en valgte å ikke installere akkumulatortank, jeg ville dessuten valgt en tank av litt størrelse, gjerne bruke den plassen man har. Velger man likevel å ikke ha tank kan man likevel tilrettelegge plass til en tank på ett senere tidspunkt, rørføringer kan være lagt opp for en fremtidig tank, eller iallefall gjøre en slik ombygging enklere.
For 1,5-6kw er det kanskje mindre behov, men jeg ville likevel satset på tank. Jeg har to hovedgrunner til det, det ene er at 6kw pumpen gjerne velges der varmebehovet er mindre, da kan man også anta at varmepumpen jobber på mindre effekt hele tiden i forhold til de som har valgt en 12kw pumpe. Eksempelvis kan en bolig på 300m2 ha brukt for 4kw samme dagen som en 150m2 bolig bare trenger 2, i begge tilfellene nærmer man seg minimumsproduksjon for pumpen. Med en gang pumpen må jobbe som en on/off pumpe (under 3kw/1,5kw) vil turtemperaturen bli ujevn, den vil gå som en jojo opp og ned for å begrense antall start og stopp. En større bolig vil trenge større akkumulatortank.
Den andre grunnen er at pumpen vil slutte å levere varme under varmtvannsproduskjon, dusjer flere familiemedlemmer etterhverandre risikerer man at gulv i sporplater blir kalde før man er ferdigdusjet.
Jeg er ikke helt konfortabel med hvordan Nibe har valgt å styre turtemperaturen når pumpen går i on/off mode, skulle gjerne hatt bedre kontroll på maks og minimumstemperaturen, det kan godt være dette finnes i pumpen uten at jeg har justert på det rette.
   #89
 285     0
Jeg får vel ta hintet og gjøre klart for en tank, men ser ikke at det skal utgjøre en kjempestor forskjell for meg.

Badegulvene mine har til sammen en termisk masse på ca 0.63kWh/K
Om jeg legger til en Nibe AHP på 285l øker det til 0.96kWh/K

Case 1, varmetap kun på badene, antatt 300w:
Gitt 1800w minsteproduksjon og 300w tap vil varmepumpa vil bruke ~25 minutter på å varme opp gulvene en grad.
Inkluderes AHP tank ~38 min per grad.

Jeg syns ikke det gjør noe om badegulvet svinger fra 28 til 35 grader, så i teorien kan pumpa gå hhv 3 timer eller 4.5 timer før den stopper.
Hvor lang tid det vil ta for gulvene å synke fra 35 til 28 grader igjen? Med 300w varmetap vil det ta hhv 15 og 22 timer uten og med AHP.

Uten tank vil da gi syklustid på 18 timer, og med tank gi syklus på 26.5 timer.

case 2:
Et mulig skjær i sjøen er dersom huset øvrig trenger varme også.
Da vil jo dette føre til at varmen hentes fra badegulvene og disse kjøles ned fortere.
Varmetap på badene 300w, og øvrige rom 600w.
Oppvarmingstid hhv 5t og 7.5t, og tilsvarende 5t og 7.5t av. Syklustid 10/15timer, uten/med tank.

Så spørs det jo med teori og praksis da. Kraftig forenklet modell jeg har regnet med her.
Og en balansert ventilasjon i sommerdrift med varmeveksleren av, vil jo i praksis transportere varmen fra badet rett ut av huset.

I alle tilfeller, også med tank, vil det jo bli behov for varmvannsproduksjon som kan føre til ekstra starter.
Hvor mange start/stopp i døgnet er greit da?
On/off pumper stopper da gjerne mange ganger i døgnet, hele året?
   #90
 3,595     0
Den andre grunnen er at pumpen vil slutte å levere varme under varmtvannsproduskjon, dusjer flere familiemedlemmer etterhverandre risikerer man at gulv i sporplater blir kalde før man er ferdigdusjet.

Kan du ikke programmere pumpa til å produsere varmtvann til faste tider? Hvis familien står opp klokka 06:30, lar du pumpa jobbe med VV fra 04:00 til 06:00, så har den en halvtime på å gjøre golvet lunt for bare føtter før den store oppstandelsen. 180 liter på 50 grader blir vel til 250 liter på dusj-temperatur, og det burde være rimelig selv for en fiirebarns-familie. Så kan VV-tanken være relativt kald mens man er på jobb/skole, men ta en runde f.eks fra 13:00 til 15:00 så det er varmt vann til vask etc. når familien kommer hjem i 16-tiden.

Som regel er det relativt faste perioder på dagen når ingen er hjemme. Og går temperaturen i golvene raskt ned, går den også raskt opp, så det er ikke nødvendig å ta så store marginer etter VV-periodene for å få golvene varme på morgenkvisten eller før folk kommer hjem igjen.