#901
 4,193     0
Nøkkelen er at jeg har endel akkumulering. Min vp forer en 200l akktank på vvb-siden og jeg har en stor varmtvannsbereder i serie med den innebygde tanken. Dermed kan jeg flytte litt på når pumpa skal gå uten å merke det på komfort.

De modellene jeg har sett foreløpig gjør at prisen på strøm om natta blir 1/3 av prisen på dagtid (nettleie på hhv 25 på natt og 75 øre per kWh på dag gir store utslag). Da tåler man store utslag i COP når det er billig for å skru av når det er dyrt.

Ditto vil effekt kunne bli veldig dyrt, eksempelet på Kråkerøy er 75 kr per kW i peakeffekt per måned. Da blir det essensielt for oss som bruker litt tilleggsvarme at denne ikke kommer på feil tid.

Jeg ser for meg å styre vp, den eksterne varmtvannsberederen og lading av to elbiler.

KE
  (trådstarter)
   #902
 3,673     Hordaland     0
Ekstern vvb i serie med pumpen, bruker du elkolbe til å toppe denne er det jo i utgangspunktet en litt dårlig løsning. Bedre med en 1155 pumpe og stor vvb med coil.
200L akkumulatortank er ikke mye. Jeg har selv 300L og på vinteren dekker denne knapt til å varme med under varmtvannsproduksjon. Det er mye mer energi lagret i nedstøpte gulv så jeg mener fortsatt at styring av slike gulv har større effekt på lastforskyvning.

Hvordan vil du styre pumpen forresten? Jeg styrer den via modbus. I hovedsak er det GM og beregnet temp som settes.
   #903
 4,193     0
Bruker utekompensering i dag, men la oss ikke ta hele den debatten omigjen 🤣 Har dog vurdert å se på +adjust som visstnok skal fungere med mine uponor-termostater, men greier ikke finne noe dok på dette.

Har også flytsparkel / betong, så relativt stor treghet. I forhold til vvb så er det klart at jeg kunne brukt coil etc, men det er litt seint nå - tror ikke jeg får igjen investeringen ved bytte på noen år. Fordelen med løsningen er at el tipper der vp har dårligst COP, heller enn å måtte bruke spisslast på gulvet når det blir for lite - samt at jeg alltid har varmt vann. 
   #904
 1     0
Vi har akkurat flyttet inn i et hus som har en Nibe 1155
Anlegget er bygget om fra radiator til nedstøpt vannbåren varme.

Ut i fra grafen under fra uplink så har vi litt for mange kompressorstopper ser det ut som.
Tar gjerne i mot tips på hvordan vi bedre kan få innstilt dette for en jevnere drift.

Det er Klimasystem 2 som brukes for gulvvarmen og dette er shunt styrt med følgende innstillinger i varmepumpen:
Shuntforsterking: 5.0
Shuntventetid: 200s

Klimasystem 1 står på varmekurve 7.
Klimasystem 2 står på varmekurve 6.
Nibe 1255/1155 tråden -  - KE
KE
  (trådstarter)
   #905
 3,673     Hordaland     0
Det er Klimasystem 2 som brukes for gulvvarmen og dette er shunt styrt med følgende innstillinger i varmepumpen:

Hva er klimasystem 1 og hvorfor bruker du shunt? Har du fortsatt radiatorer i huset?
Jeg ville først som sist tegnet opp røropplegget hvis du ikke allerede har dette.
   #906
 139     0
Jeg leser at flere har koblet opp pulsutgang fra sin energimåler og kan lese av effekt forbruk i varmepumpa.l Ser ut som at elektriker har montert denne energimåleren. Jeg har en NIBE1255 og har sendt serienummer til NIBE for å høre om jeg kan motta effektmåling fra måleren . Vil tro det da den ble kjøpt inn 2017/2018, men avventer nibe tilbakelemelding.

Men jeg har egentlig ikke peiling på hva jeg skal gjøre her for å "koble" dette opp. Er det noen som har gjort dette og har noen tips til en som er grønn på automasjon?
Skal jeg feks legge kabel mellom energimåler og varmepumpe - og isåfall hvilken type kan jeg bruke?
Ser jeg har AUX1-5 ledige i varmepumpa.
Det vil nok stå hvordan jeg fysisk kobler til på disse inngangene, men hvordan konfigureres dette i selve varmepumpa (og evt i energimåler? ?

takker for alle tips her som kan få meg et steg videre til å få inn ,målt effekt. Vil ha COP'n inn i nibe uplink var tanken...
KE
  (trådstarter)
   #907
 3,673     Hordaland     0
I Nibe manualen står det i avsnittet "Tilkobling av ekstern energimåler"

OBS! Tilkobling av ekstern energimåler krever versjon 35 eller senere på inngangskortet (AA3) samt "display version" 7312 eller senere



Du får sjekke om du finner versjonsnummeret på kretskortet ditt.

Energimåleren din kan gi ut dette signalet. Du trenger en ledning med 2 ledere, signalkabel eller noe, gjerne med skjerm som kobles i Nibe-enden om det er litt lengde på ledningen.

   #908
 139     0
I Nibe manualen står det i avsnittet "Tilkobling av ekstern energimåler"

OBS! Tilkobling av ekstern energimåler krever versjon 35 eller senere på inngangskortet (AA3) samt "display version" 7312 eller senere



Du får sjekke om du finner versjonsnummeret på kretskortet ditt.

Energimåleren din kan gi ut dette signalet. Du trenger en ledning med 2 ledere, signalkabel eller noe, gjerne med skjerm som kobles i Nibe-enden om det er litt lengde på ledningen.

Takk KE for input her .
Jeg har sjekket og ser at elektriker/rørlegger har lagt inn kabel her og koblet til på plint X22: 1 og 2 i kort AA3. De har ikke koblet til jord på nr 3. Ser det er brukt vanlig lampettledning. Jeg gikk så inn i meny 5.24 og så da at energimåler var aktivert. Når jeg skulle gå inn i meny 5.3.21 og stille inn ønsket verdi så ser jeg at innstilt modus stod på "EMK300/310". Ser at det står at en skal legge inn ønsket verdi energi pr puls. Velger dette. Kommer opp 1000 wh da som et første input. Hva skal egentlig velges her?

Når jeg sjekker service info så ser jeg at det nå er kommet opp "ekstern energimåler" som nå viser akkumulert kwh. Ser iallfall ut som at den integrerer oppover. Men kwh tallet som kommer opp kan ikke stemme. Er veldig høyt.

Men jeg skulle jo gjerne hatt kw (effekt) presentert inn i nibe service info og uplink også. Ikke bare energi (kwh). Hva er det jeg gjør galt her? Jeg antar forøvrig jeg må inn og lese meg opp på hvordan energimåleren er satt opp og påse at puls oppsett er 1:1 med hva jeg legger inn i varmepumpens 5.3.21 meny ?
KE
  (trådstarter)
   #909
 3,673     Hordaland     0
Blir litt usikker nå, Nibes manualer har jo aldri vert tydelige.
EMK300/310 er jo flowmåleren i pumpen som brukes for å beregne avgitt energi. Det tar gjerne litt tid før Uplink viser nye verdier, men du ser det vel i pumpen med en gang? Bare pass på at dette ikke er måling av levert energi da, det er ikke klinkende klart ut fra manualen og jeg stusser litt når du skriver at den står til EMK300/310 fra før.

Det vanlige er at det pulses en gang for hver kwt. Du får ikke noe kw ut fra en slik utgang, kun kwt. Omtrent som om bilen din skulle pulset for hver brukte liter, du får ikke øyeblikksverdien.
Det betyr at COP kun vil kunne oppdateres en gang for hver brukte kwt. Om du har mulighet for å senke dette i hver ende, for eksempel 100wt så kan du kanskje få større oppløsning.

Kanskje det er andre som har koblet dette opp?
   #910
 139     0
I likhet med andre her i denne tråden har jeg opplevd dårlig kompressorregulering. Jeg ser veldig ofte at kompressoren overkompenserer og ender opp med "stående svingninger", sinus form i periode med lite varmeuttak. Dette selv om jeg har mye betonggulv og nedstøpte rør. I mitt hode er den beste styringen å la varmepumpa regulere på temperatur og la romtermostatene styre varmetilførsel til de enkelte rom.

Stående svingninger skjer veldig ofte på nattestid hvor det ikke er noe varmtvannsforbruk. Har et stort hus med over 400 m2 gulv hvor sikkert halvparten er i betong, men allikevel er det altså lite varmeuttak i perioder. Nå er ikke temaet egentlig kompressor regulering - det ser jeg mange har snakket mye om allerede.

men jeg tenkte å prøve ut smart price adaption. Jeg har forsøkt den tidligere uten å ha sett særlig nytteverdi da.
Nå var tanken å skru opp settpunktet på noen av gulvtermostatene mine som styrer varmetilførsel mot betonggulv.
Aller helst kunne jeg tenkt meg noe smart som hever settpunktet på "betong" romtermostatene når strømprisen er lav. Alternativt på spesifikke tidspunkter definert av bruker. Jeg sjekker for tiden opp alternativer hva jeg kan få til her.

Der hvor jeg nå har skrudd opp romtermostat temp noen grader har jeg ca 10-20 m3 med betong og et godt varmebatteri. Samtidig har jeg aktivert smart price adaption. Jeg har deaktivert smart price linket mot varmt vann produksjon og har kun gulvvarme som er aktiv . Dvs, Er det behov for varmtvannsproduksjon så starter det uavhengig av hvilken strømpris det er. I mitt tilfelle har jeg elektrisk bereder nedstrøms som uansett vil gi et strømforbruk. Så lite vits for meg å ha smart price aktivert på varmtvann.

På gulvvarme kretsen har jeg definert pri 6 på smart price. Dvs, aller høyeste pri. Den skal mao være veldig streng på strømforbruk når strømprisen er veldig høy.

Nå kan det være tilfeldigheter her. Så må samle mer data. Men en liten hypotese er at aktiveringen av denne i mitt tilfelle påvirker kompressor reguleringen i positiv retning og gir mindre svingninger.

Her er altså et utdrag fra dagens data med en høy strøm peak.
Nibe 1255/1155 tråden -  - KE

zommer inn her med samme x skala men kutter ut strømpris.
Nibe 1255/1155 tråden -  - KE
kanskje ikke de beste grafene.

Men uansett, jeg ser ikke lengre de samme svingningene på kompressorfrekvens( kan jo riktignok skylde at det er noe mer varmebeov også, kaldere utetemp etc). Jeg ser også at kompressoren gir på i varmtvannsproduksjon (som ønskelig) selv om strømprisen er høy. Samtidig virker det som at kompressoren girer seg godt ned når strømprisen går mot peak.

må testes ut litt mer dette synes jeg.
Poenget mitt er jo egentlig bare at jeg ønsker å dumpe inn en del varme i betonggulv typisk på nattestid. Er godt isolert så her akkumuleres varmen bra, og jeg kan fint akseptere å ikke kjøre kompressor mot gulvvarme når strømprisen er veldig høy.

Noen andre som har gjort observasjoner her?