#21
 5,730     0

Uten at jeg vet det så vil jeg tro at det er salgstekniske forhold som ligger bak. Man ønsker ikke å skremme vekk kunder, men vise så lav kostnad som overhodet mulig i møte med kunden????? ???


Det kan det være, eller dei ikkje vil "utfordra" Sintef og andre som utarbeidar analyser på dette, ikkje veit eg. Dei er jo selgarar ! :D

Har eg tid ein dag skal eg laga ein Excel ark med analyse på dette, så kan ein sjølv legge inn ulike forhold og sjå kva dei betyr for levetidskostnad  (straumpris, lånerente, vedlikehold etc.).

   #22
 5,730     0

Det at dette (60% dekning) står anbefalt i en varmepumpehåndbok fra en grossist på -90 tallet engang bør tillegges lite vekt i 2010 med den kunnskap vi nå har.


Eg har jo nett vist at 4 store leverandører i sine brosjyrer og nettsider i dag anbefaler under 100% (fra 60% og oppover) OG de etablerte fagmijø (som er nok nokre år gamle ja.) anbefaler 60-70%.

Eg er ikkje uenig, eg etterlyser berre etterettelig dokumentasjon på at 100% er betre økonomisk  Wink Wink ;)
Skal ein anbefala nokon noko, bør ein ha litt dokumentasjon på det meinar no eg iallefall.

Å gå til ein selgar og følge ei anbefaling fra han ukritisk er jo litt naivt, er du ikkje enig?
Du gjekk jo til fleire, og heilt sikkert studerte du grundig det du fekk.
   #23
 741     Det glade Sørland!     0
Oblygre,

har du kommet så langt at du har fått noen tilbud eller anbefalinger til anlegg fra leverandører?
Signatur
   #24
 5,730     0
Nei, men eg har lese det meste eg kjem over.... ;D ;D
Har ikkje bestemt meg for vp. eller vedfyring enda, først skal den ballen ned på jorda.

edit: Eg har jo vp. (l/v) og vannbåren gulvvarme i det andre huset mitt, så litt erfaring har eg jo med det.....
   #25
 741     Det glade Sørland!     0
Snakket akkurat nå i dag med en servicemann vi har på jobb. Han er fra Bergensområdet og installerte IVT v/v pumpe for ca 6 år siden. Han er ikke så interessert som oss her på forumet (heller mer normal Grin), men fortalte følgende:

Da han installerte sitt anlegg spurte han sjefen i rørleggerfirmaet om han ikke skulle installere en større maskin. Nei var svaret. Han hadde allerede en for stor maskin. Han slo seg til ro med dette. Før jul 2009 fikk han et problem med vekselventilen på maskinen og tilkalte service fra samme firma. Vekselventilen ble skiftet (vederlagsfritt) og den utsendte benyttet anledningen til å se igjennom driftsparametre fra de siste årene. Den utsendte fortalte i den forbindelse at han kunne se at det burde ha vært installert en større maskin pga driftstimene på el. tilskuddet. Eieren ringt sporenstreks til sjefen i rørleggerformaet og spurte om han var blitt holdt for narr. Han fikk til svar at på den tiden han installerte (6 år siden) ble alle installasjoner gjort med effektdekning på 60-70%. Dette hadde nå blitt forandret til at installasjonene ble beregnet til å ha 100% effektdekning.

Altså, filosofien har forandret seg. For de som ønsker å leve i fortiden  ;D med 60% dekning så er dette valgfritt, men ikke lurt!
Signatur
Tom
   #26
 1,545     Sørlandet     0
Jeg fikk anbefalt 100% dekning av CTC. Valget stod mellom Ecoheat 7,5 eller Ecoheat 8,5 kW. Den ene litt over 100%, den andre litt under. Valgte den som var litt under. Angrer kanskje litt, for prisforskjellen var bagatellmessig på 7,5kW og 8,5 kW.

I tillegg er ikke CTC så kjipe på effektangivelsen på pumpa og oppgir effekt ved 50 grader ut og 0 grader inn, ikke som Ekowell og andre som oppgir avgitt effekt ved mye lavere temperaturer på turvann. Ren svindel når kunden ikke aner noe om faktiske forhold.

Argumentasjonen for å overdimensjonere er at prisforskjellen er marginal samt at kompressor får færre gangtimer og derav mindre slitasje. Man overdimensjonerer ikke borehullet, selv om et overdimensjonert borehull også kan betale seg inn dersom forholdene ligger til rette for det.

I tillegg er det slik at ved 100% belastning, så ligger temperatur på brine inn i snitt betydelig lavere enn hva den gjør ved intermitterende belastning, da tiden med stillestand gjør at varmeutjevningen i energibrønnen blir optimal. For egen del betyr det at jeg har 2 grader høyere brine inn i nesten 15 minutter før den brått faller 2 grader i løpet av få minutter. (ta en titt på kurvene mine ved å klikke på linken under) Det gir faktiskt omlag 5% bedre virkningsgrad i disse nesten 15 minuttene og omlag samme virkningsgrad de resterende minuttene.

I tillegg opplevde jeg at ved 100% kontinuerlig drift fikk jeg etter et par døgn noe forhøyet oljetemperatur i kompressoren og litt høyere hetgasstemperatur. Dette selv om vanntempreaturen på fremledningen var nøyaktig den samme hele tiden fordi jeg hadde satt begrensningen til å være max fremledning til 48 grader, og ikke den kaldere utetemperaturen.

Med en overdimensjonert varmepumpe får man derfor lenger levetid på kompressor, bedre virkningsgrad generelt og man kommer aldri i en situasjon der man trenger tilskuddsvarme. 3 gode ting på en gang. Samtidig er antallet startet akkurat det samme når man som meg har en ekstra akktank på beskjedene 200 liter.

Det finnes knapt noen seriøs leverandør som i dag anbefaler å underdimensjonere varmepumpeinstallasjonen, er min påstand. Mitt sannhetsvitne for dette er CTC og deres dimensjoneringsprogram.
Signatur
  (trådstarter)
   #27
 78     0
Blitt en veldig morsom tråd å følge det her. Mange som har gode argumenter begge veier.
Kanskje noen har lyst til å hjelpe med å beregne VP størrelse til min nye bolig.

Noen parametere:

178m2 BOA
115m2 gulvvarme
Husets varmetapstall 0,81 W/m2/K
Innetemperatur 22grader
Dim. utetemp -27grader
Årsmiddeltemperatur 5,1grader
Varmtvannsforbruk 5000kWh

Kan noen hjelpe meg med størrelse på VP (væske/vann), akkumulatortank og varmtvannsbereder?
Er i øyeblikket CTC, IVT, Thermia og NIBE som er aktuelle leverandører.

   #28
 741     Det glade Sørland!     0
Har du gulvvarme i 2 etage utover baderom?
Signatur
  (trådstarter)
   #29
 78     0
Har gulvvarme i en ca 20m2 stor loftstue i tillegg til bad i andre etasje.
Huset er forøvrig et 1 1/2 etasjes hus med plate på mark.
   #30
 741     Det glade Sørland!     0
(22+(-27))x178m2x0,81=7064w effektbehov ved DUT+varmtvann som i snitt er ca 13kw/t pr døgn som igjen er ca 600w. Totalt effektbehov ved DUT = ca 7,6kw.

Jeg regner med hele arealet ditt fordi varmen fra gulvene i 1 etasje + de rommene du har gulvvarme i 2 etasje vil spre seg inn i de øvrige rommene i 2 etasje.

Jeg ville på bakgrunn av dette ha valgt en 8kw maskin. Sett inn en dum 200 ltr akkumulatortank for å unngå ugunstige driftsforhold på sommerhalvåret. Lykke til med valg av leverandør, og keep us updated Wink
Signatur