#11
 646     Gjøvik     0
Forsjellen på L/L og L/V er at hva slags tempratur man trenger ut. På et rent L/L anlegg så holder det med 30C ut i rommet. mens til radiatorer så må du ha 50C og gulvvarme 40C.

Jo større difreansen er fra der du henter varmen jo lavere virkningsgrad.

Etter det jeg har fått med meg så begynner utedelen å rime selv når det er noen + grader? Vet ikke om dette er sant? (noen som har erfaring?)

Men er det tilfelle, så er nok ikke et fuktig vestlandsklima heller spesielt gunstig.
Signatur

   #12
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Til gulvvarme så er 35 grader etter min mening mye. 35 grader ut til gulv har man kun bruk for i gamle uisolerte hus.

30 grader fungerer fint hvis huset er godt isolert. Temperatur på gulvet på ca 26 grader bør man uansett ikke gå over, da det går ut over parketten. Da opererer man med en deltaT på ca 5 grader, som er dimmensjonerende ved vannbåren varme.

Vanntemperatur på ca 30 grader er ikke så langt fra temperaturen på kondensatoren på en luft/luft varmepumpe. Så mener det argumentet ikke holder.
   #14
 653     0
Klarer ikke holde meg unna jeg heller.... ::)

I tillegg til argumentene over fra bl.a. Arne og Isoteks, må du ikke glemme "miljøaspektet", dvs. at det er et mål å bruke mindre energi til oppvarming i Norge. For ikke å glemme mulighet for frikjøling!

De fleste "blåruss" vil konkludere med at varmepumper ikke lønner seg økonomisk. Dette fordi moderne hus er "bra" isolert, og det man sparer ved å installere VP selvsagt blir mindre ved lavere forbruk.

Den samme argumentasjonen brukes også i diskusjoner mellom L/V og V/V.

Jeg vil påstå at det eneste negative med V/V er den ekstra engansginvesteringen brønnen gir. Alt annet er fordeler.


(Som jeg har nevnt før: Hvor langt må du kjøre børstraktoren før kromlistene er spart inn ... sånnn reint økonomisk? Dessuten er jeg ikke fagman på området og fraskriver meg selvsagt alt ansvar for det meste...)
Signatur
   #15
 3,575     buskerud     0
tror luft pumpa mi stod på noen få kvelder i fjor og nesten færre iår. Frikjøling er dyr ekstra utgift for lite behov de fleste steder i landet... egentlig. men som alt mulig, kjekt å ha.

har ca 30 grader i vannet til gulvene  nå, tror  godt å varmt på det nye kjeller badet, og det gamle. ligger på 24-27grader i rommene og rundt 27-29 grader  på flisene, Men kan aldri tenke meg at kona vil gå med på den tempen til vinten... da skal det stekes egg og bacon...

men tror faktisk at jeg skal klare meg med 40 grader de kaldere dagene... få se.  bra med kaldras langs kjeller veggene tiltross for nyisolert.... 

forskjell på hvor varmt folk vil ha det..

jeg syns at kompiser med nye hus bruker fva forbaska mye strøm iforhold til hva de hadde blitt lov. Men klart, noen sløser noe grønnjævlig og...
   #16
 441     Sandnes     0

Hvis L/V varmepumper dømmes nord og ned i Norge, så kan "doktoren" også dømme L/L varmepumper nord og ned også!


Det er jo en betydelig forskjell i investeringskostnad på disse 2 systemene. L/L er mye billigere å installere og brukes ikke til å varme forbruksvann. L/V er mye dyrere og vil ta mye lengre tid å tjene inn igjen.
"Return of investment" på disse 2 løsningene er vesensforskjellig.
Signatur
   #17
 5,730     0
Dette er i beste fall forenklet og i verste fall feil.
L/V koblet til vannbåren varme kan jo varme opp mykje meir av bustaden enn L/L (blant anna badgulv etc.)  og i tillegg redusere mykje på oppvarmingskostnad til vv, og derved spare mykje meir i kWh & kroner pr. år enn L/L.

Ei enkel L/V (som det er mest relevant å sammenligne med L/L) har med vannbåren varme og forvarming av tappevann ei nedbetalingstid som kan være like kort og kortare enn L/L.

Men dei fleste L/V som tilbys kostar jo 75-100', og da vert jo for nedbetalingstida lang.
Ei enkel L/V burde ikkje koste meir enn ei L/L da den faktisk er enklare. Tappevannsforvarming kjem i tillegg da gjennom tank eller varmeveksler.

   #19
 441     Sandnes     0

Dette er i beste fall forenklet og i verste fall feil.

Forenkling er det nok men feil er det ikke.
Husk at du i tillegg til varmepumpen også må distribuere varmen rundt i huset. Der kommer det en stor tilleggskostnad i forhold til L/L.
Begge løsningene gir også minst varme når du trenger det mest.

L/L pumpe i kombinasjon med en vedovn er en billig og grei løsning.
Signatur
   #20
 3,575     buskerud     0
distribusjons måten har man allerede ved vannbåren varme.
Det eneste den egentlig trenger å gjøre er å varme opp vannet som går via varmeveksleren. Så enkle er de billigste pumpene, de som koster litt mere enn luft/luft.

Merkelig egentlig, delene i innedelen til ei l/v pumpe av billig sort er jo kun ei pumpe, noe styring ,og en varmeveksler, mens innedelen til ei luft/luft pumpe er varmeveksler og vifte pakket i fancy plast mm.

Innedelene til L/v koster generelt mere, siden det ikke er samme masseproduksjon inne i bildet som ved l/l.... samnt noen må betale ingeniørene for å ha designet en varmeveksler og styring.. og de er jo dyre i drift hehe

utedelene er som regel bare de kraftigere utedelene til l/l pumpene.

Mener derfor at en kw smart med kun ute og innedel med varmeveksler, f.eks burde kostet omtrent det samme som en RAs13 polar...    sykt dyre innedeler rett og slett.

De pumpene opp mot 100k innholder varmtvannstank of mye mere fordeler, men rent besparelses messig, er forskjellen forbausende liten.. holdbarheten derimot er noe annet. Men det er mest på forjævlig billige følere og el komponenter...