#21
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Pris på Luft/vann varmepumper kommer til å rase.

Når fabrikkene selger dem for 18000kr og forhandlere selger dem for 70000kr er det klart at festen vil ta slutt når konkurransen blir større. (14kW pumpe).

Forklaringen ligger i at komponentene rett og slett ikke er verd mer og de blir satt sammen i lavkostland.

"Problemet" med slike innretninger er at de er relativt avanserte produkter. Det er ikke alle som kan sette opp slike anlegg selv. Her kreves det kompetanse innen kuldeteknikk, elektronikk, elektro og fysikk. Og går noe gale, så må enkelte personer ringe for å få hjelp. Klart det blir penger av slikt, siden vi bor i et høykostland.

Hadde dette vært enkle produkter, hadde solgt dem på rema.

   #23
 441     Sandnes     0

TS skal uansett legge ned vannbårenvarme, så den kostnaden er tatt.


Det er lenge siden vi sporet av fra TS  ;D

I avsporingen var det snakk om på generelt grunnlag å starte fra skratch med et varmesystem, og da er ikke det vannbårne systemet på plass. Men er det vannbårne systemet på plass er det selvfølgelig idioti å ikke få seg en l/v pumpe eller v/v pumpe (eller ved/gass/pellets osv)
Signatur
   #24
 5,725     0
Så hvis ein bruker ei  l/l varmepumpe, treng ein ikkje anna varme i huset? Eg ville no uansett har golvvarme på bad og diverse andre plasser, og med l/l måtte det blitt elektrisk. Kostar det og, og skal ein sammeligne må ein sammenligne epler og epler. ;D ;D
   #25
 3,573     buskerud     0
jeg kjøer mitt nytt gulvarem anlegg på elkasset nå i første omgang, dette for å rett og slett finne ut av hvorda ndet funker med en energi kilde som gir nok guffe. Se hva jeg trenger av tempraturer, og så se hva som skal til og hva det koster. Så kan jeg se hva som lønner seg etterpå.

Det mest økonomiske for meg, hadde nok egentlig vært ei l/l pumpe i kjellern og. og droppet gulvarmen, og latt ungene gå med tøfler. ;D

   #26
 653     0
Jeg føler denne tråden trenger enda flere argumenter for å spore enda mer av...

Det er mye sammenblanding av epler, bananer og kjøttkaker i denne debatten. Uansett koker det den til 3 (4) hovedpunkter:

* Økonomi
* Miljø
* Komfort
+ Nerdefaktor (les: imponatoreffekt, rånefaktor, geek-faktor, interesse, hobby)

Hvordan disse vektes varierer fra person til person og fra firma til firma. I min hustand valgte vi gulvvarme pga. komfort og varmepumpe pga. en balansert blanding av alle 3 (4) punktene.

Økonomi: Strømmen blir ikke billigere med årene
Miljø: Alle bør etterstrebe å bruke minst mulig energi
Komfort: Varme gulv er deilig. Fantastisk å slippe panelovner. VP lever (desverre,  neste kjedelig... Wink) sitt eget liv uten at jeg trenger å følge med
Nerdefaktor: En viss dragning mot store tekniske dingser med pumper, ventiler, rør og elektronikk gjorde valget enda enklere. Det er det nærmeste jeg kommer kontrollsystemer og P&ID ... i hjemmet (og uten et uendelig krav om 1000++ sider dokumentasjon, MC, RFCC, CCC, As-Built, revisjoner i x-te potens osv. osv. Sukk.)

Konkret vil det si at vi brukte ca. 50.000,- mer på installasjonen (V/V-brønn i forhold til L/V). Det vil også si at vi kan "sløse" mer med varmen siden vi bor i et hus fra 1969 med tynne vegger og dårlige vinduer. Jo mer vi "sløser" jo mer "sparer" vi. Dette blir en økonomisk avveining siden det langt fra er gratis å bytte vinduer og etterisolere.

Sagt på en annen måte: Det vil gå lengre tid før nye vinduer er "spart inn" (økonomisk) siden vi allerede bruker mindre energi til oppvarming pga. V/V-VP.

Energiforbruksmessig bør man selvsagt velge både nye vinduer og alternativ oppvarming...
Signatur
   #27
 57     Rogaland     0
Hei
Kinesiske L/V for ca 15-20K blir nok vanlig snart . Det er ikke mye dyrere enn en kolbe. lett å spare inn på ca 3-4år da. Jeg har hatt min Kineser (Ombygget LL til LV)  i 7 år snart og den har fungert kjempebra.

MVH

 

   #28
 645     Gjøvik     0
Har leste en del argumenter her om økonomi / blåruss tenking. Det som ofte blårussen ikke tar med i regnestykket er repp/vedlikehold på utedelen i et L/V system. Å reprasjoner og klunder blir det på alle. Det er ikke mange timene med repp/vedlikehold man skal bruke i året før borehullet eller jordslyna blir lønnsom.
Blårussen regner også ofte på nedbetalingstid. jeg mener anleggets levetid er mye mer vesentlig. Regner man den veien blir V/V systemet det rimligste alternativet.
Signatur
   #29
 1,126     Østfold     0

For å finne dybde til fjell så kan man se i NGU sin database for bønner. Lit kronlete til å begynne med men det er utolig hva man kan finne der.
http://www.ngu.no/kart/granada/

Hørte et inlegg fra en kar med doktorgrad i varmepumpeteknikk i vår. Han dømte L/V anlegg nor og ned for norske klimaet. Hovedgrunnen hans kan forenklet skrives slik:
1: Du får ikke den varmen du trenger når det er kaldt. Det gør igjen at årsvirknigsgraden går ned dramatisk.
2: Anlegget iser ned, med påfølgende energibruk til tining.
3: vedlikeholdskostnader på utedelen.

Var mange levereandører i den salen som protersterete, kom med ymse innsigelser om at, anleggene nå var mye bedre nå en før, nye regulerigsteknikker, større avstand mellom kjøleribber osv. Karen med doktorgrad holdt på sitt. Glem V/L i norge var hans konklusjon. Danmark og Tyskland helt ok  


Det der faller vel ut snart når man begynner å bruke hodet ved design av pumper:
http://www.hitechenergy.no/
"Hitech Energy er en helt ny og
banebrytende luft-vann varmepumpe.
Bruk av ny teknologi
gjør det mulig å frembringe
langt mer effekt i kaldt vær og
derved spare mer energi enn
det som hittil har vært mulig."
   #30
 653     0
Så lenge de samme kjølemediene benyttes, vil "nye modeller" kun være tunede og optimaliserte versjoner av de gamle modellene. Det skjer ikke (ok kommer ikke til å skje) noen revolusjon før man går over til andre kjølemedier, benytter flere trinn eller bryter termodynamikkens lover.

Hovedforskjellen fra "før" og "nå" er vel overgang fra fast til flytende kondensering og muligens turtallsregulerte kompressorer. Ellers er det bare det gode gamle kjøleskapet noen har mekka på... Korriger meg gjerne hvis jeg er upresis eller skriver direkte feil.
Signatur