#41
 147     Telemark     0

Har leste en del argumenter her om økonomi / blåruss tenking. Det som ofte blårussen ikke tar med i regnestykket er repp/vedlikehold på utedelen i et L/V system. Å reprasjoner og klunder blir det på alle. Det er ikke mange timene med repp/vedlikehold man skal bruke i året før borehullet eller jordslyna blir lønnsom.
Blårussen regner også ofte på nedbetalingstid. jeg mener anleggets levetid er mye mer vesentlig. Regner man den veien blir V/V systemet det rimligste alternativet.


Hallo.....

Det er tilnæmet samme komponenter i begge typer varmepumper, L/V har en "radiator" og V/V har 200 m rør.... L/V har en vifte, V/V har en sirkulasjonspumpe....
Vedlikeholdet er helt likt... se etter uregelmessigheter på temperaturene og lytt etter ulyder... Thats it!

Sorry mac, men det er ikke mere repp og vedlikehold på L/V.


   #42
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

..Sorry mac, men det er ikke mere repp og vedlikehold på L/V.
Så du mener altså seriøst at forventet levetid på en komplett utedel i en L/V-pumpe er like lang som for kuldebærersirkulasjonspumpen i en V/V-pumpe?
   #43
 646     Gjøvik     0
Det er tilnæmet samme komponenter i begge typer varmepumper, L/V har en "radiator" og V/V har 200 m rør.... L/V har en vifte, V/V har en sirkulasjonspumpe....
Vedlikeholdet er helt likt... se etter uregelmessigheter på temperaturene og lytt etter ulyder... Thats it!

Dette er direkte feil...

L/V har man en utedel som består av vifte, el-motor, "radiator", og elktonikk, dette står ute i temp fra +30 til -30 ,rimer, kondensere, fryser, trekker til seg støv og smuss. varmes opp under avriming, kjøles ned igjenn osv. osv.

V/V består av en slange fylt med 30%sprit og en sirkulasjonspumpe. Slagen ligger nedgravd, er i jevne tempratur, sirkulasjonpumpa står inne i fyrrommet "varmt og godt".


Signatur
   #44
 3,387     0
Det er vesentlig mer mikk og feil med utedelen på en L kontra en V når det gjelder varmepumper. Sintef kikket på dette for ikke så lenge siden og resultatet var mildt sagt nedslående.
Skulle jeg kjøpt en L/V i dag skulle jeg i alle fall kjøpt en av de absolutt beste, som da er dyre, noe som gjør at regnestykket blir anderledes.

Stadige problemer og reparasjoner, særlig etter at garantittiden har løpt ut, tror jeg vil være med og vise at hus bygget etter tek07pluss faktisk ikke klarer tjene inn en varmepumpe i det hele tatt om en ikke bor i de kaldeste strøkene av innlandet.

   #45
 147     Telemark     0
Tiden vil vise dette.... Vi kan spekulere alt vi orker. Pr dags dato så fungerer begge anlegg like godt. Går ikke an å si at det ene varer så lenge og det andre varer så lenge. Det ser vi om 10 år. Snakkas da.

Bensin på bålet: I TEK 10 hus er det bortkasta med svære oppvarmingssystemer til 2-300 tusen, trenger jo nesten ikke effekt for å holde disse husa varme. Jeg har strømmålere på alle komponenter i oppsettet mitt så det skal bli morro å se. (totalforbruk, varmepumpesystem,ekstra varme i tank)
   #46
 3,387     0
Vi vet jo noe som heter estimert levetid og den er kortere for L/V enn V/V.

Ja, digre varmeanlegg blir overflødige, helt klart. Jeg setter opp en bolig nå på 280 kvm med totalt ca 750 kbm luftvolum og 60 kvm vinduer.
Ved frost ute om natta 2-3 blå holder det plenty med en 2.000 Watt vifteovn for å holde huset godt og varmt. Og da er ikke permanent ytterdør pluss litt annet montert enda.
Det er 0,3 W/kvmK

Da er det ikke sjanse for å klare å tjene inn en varmepumpe. Kanskje et solfangeranlegg kan bli økonomisk forsvarlig gjennom Enova tilskuddet på 10.000,-.
   #47
 16     Oslo     0
Det der faller vel ut snart når man begynner å bruke hodet ved design av pumper:
http://www.hitechenergy.no/
"Hitech Energy er en helt ny og
banebrytende luft-vann varmepumpe.
Bruk av ny teknologi
gjør det mulig å frembringe
langt mer effekt i kaldt vær og
derved spare mer energi enn
det som hittil har vært mulig."


Jeg har også vært i kontakt med HHE, men er litt skeptisk til om denne fungerer så bra som blir sagt.
15 KW pumpen har blitt testet i Sverige i innlandsklima med gode resultater, men det har vært problematisk å bygge om denne til 230V 1-fas. Om en drøy uke kommer testresultater på 9KW pumpen denne kan leveres innen noen måneder. Da kan de gi meg en garanti på hva slags COOP denne kan gi ved forskjellige utetemperaturer.
Da kommer jeg vel til å gå for dem.

I forhold til http://www.heatacc.com/produkter.html, så er vel dette kun varmtvannstanken som leveres med varmepumpen til HHE?
Denne skal de ha 40 000 kr for, kan få god pris på OSO EP2 400 og har egentlig lyst på å bruke denne. Men de påstår at Varmtvannstanken med styring forbedrer virkningsgraden. Kan egentlig ikke forstå dette da det er varmepumpen som tilfører all varmeffekt utenom varmekolber. Men jeg har ikke forstått hele funksjonen til dette systemet, ihvertfall ikke enda så hvem vet.

Jeg har hørt fra to kilder at Vann til Vann varmesystemer med borehull ikke er så bra som vi trodde.
Borehullet har visst en levetid og har hørt at dette kan være ned til 10år. Vil gå utifra at dette har med nedkjøling av omerådet rundt borehullet.
Men ta det med en klype salt da jeg ikke har noen kilder å vise til og jeg så en i et forum nå som fortalte at borehull og marksløyfe hadde levetid på 50-100 år.
Men hvis man borer ned til under sjønivå så er kanskje ikke dette tilfelle uansett?
Og hvis man bruker boligen til nedkjøling om sommeren så kan man varme opp igjen borehullet om sommeren. Ikke bare enkelt å velge en løsning innen vannbasert vannpumpesystem, man kan bli sprø av mindre.

Noen som har noen synspunkter her?

   #48
 3,387     0
Hvor mye strøm regner du med å bruke hvert år?

Der må en starte og så kan en begynne å regne på hva som er lønnsomt. Jeg endte opp med at det ville ta ca 12 år å spare/tjene inn ei varmepumpe med forventet levetid på 15 år. Det blir bare for dumt.

   #49
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

...Jeg har hørt fra to kilder at Vann til Vann varmesystemer med borehull ikke er så bra som vi trodde.
Borehullet har visst en levetid og har hørt at dette kan være ned til 10år. Vil gå utifra at dette har med nedkjøling av omerådet rundt borehullet.
Du må ikke høre på alt som sies....
Et marginalt dimensjonert hull som akkurat klarer å levere nok varme når det er nytt, med lite vanngjennomstrømming vil nok kunne bli for dårlig etter noen år.
Et korrekt dimensjonert/overdimensjonert hull med god vanngjennomstrømming vil ALDRI bli 'oppbrukt' - og eventuell begrensning må da bli på rørsløyfa som forventes å ha en levetid på minst 50-100 år.
   #50
 3,387     0
Men det vil ta seg opp igjen. Om en kjører litt kjøling om sommeren kan en også lade opp brønnhullet.

Om ti år tror jeg ikke det bygges en eneste enebolig med varmepumpe med borehull. Redusert energibehov og ny teknologi vil gjøre borehull og utedel overflødig. Finnes allerede klimasentral med årseffekt på minimum 1:13 påmarkedet og om den kommer i en liten utgave vil det danke ut alle varmepumper med ekstern enhet. Forutsatt at prisen faller betraktelig og det tror jeg den vil.
Kanskje realistisk med en 6 kW enhet med 1:20 for (dagens kroneverdi) 60 tusen kroner om 10 år. Kanskje den kommer om 3 år for den saks skyld.

Da vil den bli standard i nesten alle nye boliger.