Tom
   #31
 1,545     Sørlandet     0

mener du det er forsvarlig med en vp med 25% større effekt?
for å dekke 3-5% av tilskuds varmen??

Ikke bare forsvarlig. Helt glimrende.
Når ting brukes, så slites de. Når ting slås av og på ofte slites de.

En varmepumpe som står stille slites ikke. Så hvordan få en varmepumpe til å stå stille lenge? Overdimensjoner den! Spesielt siden prisen på et par ekstra kW effekt kun er få tusenlapper. Selve energibrønnen trenger jeg ikke gjøre noe med, fordi jeg totalt sett bare tar ut marginalt mer effekt av brønnen.

Antallet start og stopp dreper kompressoren, sies det. Det er det sikkert mye sant i, men uansett er det slik at en kraftigere kompressor slipper å anstrenge seg like mye som en svakere kompressor for å gjøre akkurat den samme jobben. Heller ikke trenger den å jobbe med høy hetgasstemperatur like lenge som sin litt svakere variant.

Slik det er blitt de siste årene, underdimensjonerer man fint lite og man sørger oftere for å installere en akkumulatortank.

At jeg kanskje aldri klarer å belaste min varmepumpe opp mot 24 timer i døgnet, bekymrer meg ikke et eneste sekund. Hadde vært mye mer bekymret på hvor lenge den ville leve om den stresset seg skikkelig hver eneste vinterdag i hele sitt liv. Alle trenger pauser innimellom - også varmepumper.
Signatur

   #32
 653     1
En annen grunn til at man dimensjonerer VP for liten, er at en kompressorstart trenger noen minutter før den jobber optimalt. De første minuttene brukes for å bygge opp korrekt trykk/temperatur, og i denne fasen er COP lav.

MEN: som flere i denne tråden nevner er selvsagt det beste ENØK-tiltaket å kompensere en stor VP med akkumulatortank.

Siden alle andre snakker om "sine" anlegg gjør jeg også det...
Vi fikk anbefalt en 6KW VP av rørlegger, men valgte 9KW og dypere brønn + akkumulatortank. Prisforskjell: 2800,- for VP, ca 5000,- ekstra for brønn. De siste dagene har VP ofte gått 12-14 timer i strekk om natta og siste natt med enkelte hjelpepulser fra EL-kolben. Når det var 13 kalder, gikk VP kontinuerlig i 13,5 timer uten innslag av varmekolben. Hadde jeg hatt 6KW, måtte varmekolben stått for 33% av varmen!

Jeg henger meg på den oppfatningen at det desverre er mange rørleggere som kan mye mer om rør enn om varmepumper. De følger "anbefalinger" og "tommelfingerregler", men dette holder desverre ikke. Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor det ofte er rørleggere som installerer varmepumper. Det hadde vært like logisk om en elektriker hadde gjort det!
Signatur