2,432    14    1  

VV / LV / LL - hva er forskjellen?

 5,111     Sørnorge     0
Hva er egentlig forskjellen på de forskjellige pumpetypene?
Da mener jeg ikke hva forskjellen på vann og luft er, men hva er forskjellen på selve pumpa for de forskjellige bruksområdene.
Teorien på hvordan pumpa fungerer er jo den samme for alle; en pumpe pumper et kjølemedie rundt i en rørkrets som har en ventil. Ventilen gjør at en del av kretsen får høyt trykk (følgelig høy temperatur) og en del får lavt trykk (følgelig lav temperatur). Delen med høy temperatur avgir varmen til målet som skal varmes (radiator (luft) / vanntank). Delen med lav temperatur mottar varme fra kilden (berg/jord/vann/luft).

Å avgi varme til luft krever en radiator med vifte, og en støydempet boks å ha det i. Å avgi varme til vann krever en rørkveil i en vanntank.
Å hente varme fra luft krever en radiator med vifte, i en støydempet boks, samt et system for avising (ofte en varmekabel). Å hente varme fra berg/jord/vann krever en nedgravd/nedsenket rørkrets.

Bakgrunnen for trådens spørsmål er; Hvis man ser bort fra jobben med å montere (som er vesentlig større for berg enn for luft), og kun ser på delene som skal kjøpes inn, virker VV-løsningen å være langt enklere enn LL, med VL i mellom. Likevel er komponentene langt dyrere for vann enn for luft. Hvorfor det? Ligger det noen forskjeller i selve pumpa som gjør at pumpe brukt til vann blir vesentlig dyrere enn pumpe + radiatorer brukt til luft?

   #1
 2,435     Hordaland     0
Kort fortalt:

Luft-Luft er jo den enkleste oppbyggingen. I bunn og grunn består anlegget av en utendørs radiator med vifte, og en innendørs radiator med vifte. En kompressor sørger for at et kjølemedie (f.eks. R134A) sirkulerer i systemet. Det virker som du har en relativt god greie på dette generelt, så jeg ser ikke hensikt i å utdype det noe særlig videre.

Luft-vann er den neste på stigen hvor det blir litt mer avansert. Også her virker det som du har god kontroll på oppbyggingen. En utvendig radiator med vifte, en kompressor, og et kjølemedie (f.eks. R134A). Kjølemediet kondenserer i en varmeveksler hvor det sirkulerer vann i den andre kretsen. Varmen blir altså overført fra luft til vann. Selve kompressorkretsen med kjølemediet er relativt lik som på en luft-luft pumpe. Prisene stiger når en luft-vann pumpe inneholder mer teknikk for det vannbårne varmeanlegget. Enheten kan inneholde akkumulatortank, sirkuasjonspumper, shuntventiler og diverse annet varmeteknisk utstyr for det vannbårne varmeanlegget - derfor går prisen opp.

Vann-vann er den løsningen som er mest teknisk avansert. I borehullet ligger det en brinesløyfe som henter opp bergvarme. I brinesløyfen sirkulerer det vanligvis glykol, som drives av en brinepumpe. Glykolen som sirkulerer i brinesløyfen kjøres gjennom en varmeveksler. I den andre kretsen til varmeveksleren sirkulerer det et kjølemedie (f.eks. R134A). Kjølemediet drives av en kompressorkrets som ligner litt på luft-luft pumpe, men kjølemediet sirkuleres mellom 2 varmevekslere. I den neste varmeveksleren fordampes kjølemediet, hvor det veksles over til vannbåren varme. I slike pumper er det mye sensorteknikk for å regulere alle kretsene slik at pumpen går riktig. Dette er den dyreste varmepumpeteknikken på markedet.
Signatur
   #2
 3,412     Akershus     0
Mye av grunnen til prisforskjellen er at produktene opprinnelig er ment for ulike markeder.

Det største volumet av luft-luft-varmepumper selges i land der man er nødt til å være opptatt av økonomi, som Øst-Europa.  Der selges det enkle, standardiserte, kostnadseffektive enheter i enorme antall til lav pris.  Endel av denne lave prisen har smittet over på Norge.

Væske-væske-varmepumper krever større investeringer, til borehull og fordelingssystem for varmen.  Dette selges mest på grunn av komfort og imponer-naboen-faktor.  Økonomien i disse systemene er i utgangspunktet tvilsom, uansett om man hadde fått selve pumpen gratis.  Så med kunder som prioriterer komfort og åpenbart ikke er nødt til å spare mye penger får man selvsagt en mye høyere pris, med flere fargedisplayer, sensorer, fjernstyringer, sølvsuprafoner, aktuatorer og så videre.  
Signatur
HSt
   #3
 37,745     Lillestrøm kommune     0
Indirekte sier KarstenBeate at det også er tilbud og etterspørsel. Se på veiledende priser på en LL pumpe så er den 28-30k med montasje mens den nå selges til 18k (god kvalitet, kina modeller er enda billigere).

Det er rett å slett ikke nok konkurranse for LV og VV til å få prisene ned for de er ikke så mye mer teknologisk en LL pumpene. (LL er jo avarter av air- condition og volum internasjonalt er veldig stort).
  (trådstarter)
   #4
 5,111     Sørnorge     0
Hvis det er tilbud-etterspørsel som utgjør forskjellen, hvorfor kjøper man ikke da en LL pumpe når man trenger en LV eller VV?

@eydybdal
Mener du å si at prisen for pumpene er like, men at det er utstyret rundt som gjør at prisen på LL er lavere? I min ikke veldig dyptgravende forundersøkelse prøvde jeg å se priser uten utstyret rundt. Luft fant jeg ikke uten utstyr rundt, altså radiator og vifte, og likevel virket luft vesentlig rimeligere enn væske.
Er det glykolsirkulasjonspumpa og varmeveksleren for glykol-R134A som trekker opp prisen for berg/jord? Senesorene er vel bare 2-3 tempsensorer, og en ganske enkel logikk som avgjør hvor mye sirkulasjonspumpen skal jobbe?
HSt
   #5
 37,745     Lillestrøm kommune     0
Det er litt forskjellige dyser i kompressorene anpå leveranse temperatur, men i prinsippet så kan jeg ikke se at komoressorene burde være så forskjellig (kanskje er de jevt over større for LV og Vv). Se på boring av hull, boring er billig så lenge det heter drikkevann(mens de tar nesten 10x prisen for pumpa) men hull til andre formål er dyrere. Jeg tror de tar betalt det de mener markedet klarer å svelge unna.
   #6
 2,435     Hordaland     0
Hvis det er tilbud-etterspørsel som utgjør forskjellen, hvorfor kjøper man ikke da en LL pumpe når man trenger en LV eller VV?

@eydybdal
Mener du å si at prisen for pumpene er like, men at det er utstyret rundt som gjør at prisen på LL er lavere? I min ikke veldig dyptgravende forundersøkelse prøvde jeg å se priser uten utstyret rundt. Luft fant jeg ikke uten utstyr rundt, altså radiator og vifte, og likevel virket luft vesentlig rimeligere enn væske.
Er det glykolsirkulasjonspumpa og varmeveksleren for glykol-R134A som trekker opp prisen for berg/jord? Senesorene er vel bare 2-3 tempsensorer, og en ganske enkel logikk som avgjør hvor mye sirkulasjonspumpen skal jobbe?

Nei, prisen er helt klart styrt av flere faktorer.

Som det nevnes her i tråden er det stort marked for luft-luft pumper, derfor presses prisen nedover. Dersom salgsmengden for alle tre pumpetypene var lik (altså at det ble solgt like mange pumper av hver type), så ville prisforskjellen fortsatt vært stor. Luft-luft vil alltid være rimeligst fordi det er en enkel teknologi. Luft-vann vil ligge på midten, og vann-vann vil ligge som dyrest. Siden luft-luft er mye solgt, er det en markant prisforskjell hvor luft-luft tilsvarer kun en brøkdel av prisen i forhold til de andre pumpetypene.

Luft-vann og vann-vann er som nevnt pumper som er tilknytt vannbåren varmeanlegg. Det er helt klart en del mer utstyr rundt en slik installasjon. Dersom man ser på kun varmepumpen, så er det fortsatt en stor forskjell. Pumper som er tilknytt vannbåren varmeanlegg har som oftest mye integrert utstyr for å kunne tilknyttes varmeanlegget. Det begynner å bli flere pumper på markedet hvor man har tilknytning for vannbåren varme direkte på varmepumpens utedel. Slike pumper begynner å komme ned i rimelige priser, og kan snart sammenlignes med luft-luft pumper. Det man må ta høyde for er at selve vannbåren-varmeanlegget som sirkulerer rundt i huset vil jo også ha en installasjonskostnad.

En vann-vann varmepumpe har mye sensorteknikk da den skal ha kontroll på brine-sløyfen, kjølemedie-sløyfen, og den vannbårne varmesløyfen. Det skal være et riktig samspill mellom de tre sirkulasjonssløyfene for at varmepumpen skal kunne hente ut varme fra borehullet. Slike varmepumper krever en spesiell igangkjøring og kalibrering som må utføres av en fagmann. Jeg vil anta igangkjøringsprosessen er inkludert i prisen ved kjøp av vann-vann pumpe med tilhørende vannbåren varmeanlegg. Det tar nok en god dag, om ikke et par dager, å igangkjøre et slikt anlegg. Man kan derfor si at en del av prisen skyldes timekostnaden ved installasjon og igangkjøring av et slikt anlegg.

Det er mange fordeler med vannbåren varme. Varmepumpen kan gi oppvarming til flere rom, flere soner, den kan benyttes til forvarming av varmtvann, tilkobles ventilasjonsanlegg, og man har mulighet til å gå over til elektrisk oppvarming på sommerstid f.eks. En luft-luft varmepumpe leverer kun varme i området hvor innedelen er montert.
Signatur
WF
   #7
 575     Haugesund     1
Vann/vann har den enkleste oppbyggingen og styringen og burde egentlig være billigst.

Begge enhetene er forholdsvis enkle og består av 2stk varmevekslere, 1stk kompressor og 1stk strupeventil.

På luft/luft er varmeveksleren radiator, på vann/vann er det plateveksler.
På luft/luft er det vifter på radiatorne, på vann/vann er det pumpe til varmeveksler.

De er så og si identiske, forskjellen blir kostnad for radiator vs plateveksler og pumpe/vs vifte.

Jeg vil påstå luft/luft er mer komplisert enn vann/vann da en her i tillegg må tenke på avising/drenering mens en vann/vann pumpe designes til å gå i varmemodus kontinuerlig.
Luft/luft har også alltid innbygd hardware pluss logikk for å gå over i AC modus, dette er ofte ikke bygget inn i en vann/vann pumpe.

Jeg vil påstå luft/luft er billigere pga volum/konkurranse.

  (trådstarter)
   #8
 5,111     Sørnorge     0
WF sier akkurat det jeg tenkte da jeg startet denne tråden, og fortsatt tenker at LL virker som er mest kostbar i konstruksjon.

Men det kan jo tenkes at Eydybdal er inne på noe om at pumper for vann inkluderer flere ting (f.eks mye mas om montering etter salg), selv om man aktivt ser etter kun pumpe i nettbutikkene.

Er konklusjonen at dersom man er av gjør-det-selv-typen kan man like greit kjøpe en LL-pumpe for bruk med vann?
   #9
 2,435     Hordaland     0
Luft-Luft:
VV / LV / LL - hva er forskjellen? - luft-luft.png - petterg

Luft-Vann:
VV / LV / LL - hva er forskjellen? - luft-vann.png - petterg

Vann-Vann:
VV / LV / LL - hva er forskjellen? - vann-vann.png - petterg
Signatur
   #10
 2,435     Hordaland     0
Jeg vil påstå luft/luft er mer komplisert enn vann/vann da en her i tillegg må tenke på avising/drenering mens en vann/vann pumpe designes til å gå i varmemodus kontinuerlig.
Luft/luft har også alltid innbygd hardware pluss logikk for å gå over i AC modus, dette er ofte ikke bygget inn i en vann/vann pumpe.

En vann-vann pumpe som jobber mot brinehull arbeider med rundt 0 - 10 grader på glykolsløyfen i brinehullet. Det oppstår ofte ising både på plateveksleren (mellom glykol og R134A) og på kompressoren.

Logikken for å kjøre en luft-luft pumpe i AC modus er en enkel shuntventil og noen kodesnutter i programvaren. Isingen i en luft-luft pumpe kontrolleres med en temperaturføler og et varmeelement i bunn av utedelen. Kostnadsmessig utgjør dette nada, og derfor leveres 99% av alle luft-luft pumper i dag med AC-modus som standard.
Signatur