433    21    1  

GSM-styring av vannbåren varme for hytte

 568     Bærum     0
Er det noen som har et forslag til en god og rimelig måte å styre gulvvarmen på hytta? Dette er vannbåren varme med el-kassett (6kW)

Forslag 1: Sirkulasjonspumpa er koblet til en GSM ringhyttavarm mottaker, slik at strømmen til denne kuttes og skrus på etter signal fra GSM-nettet. Pumpa er Grundfos Alpha2. Elkolbe står på konstant, med termostatstyring. Totalkostnad for styringssystem ca 1000,-
 
Forslag 2: Elkolben kobles til en kontaktor i sikringsskapet som igjen styres av ringhyttavarm. Pumpen sirkulerer konstant. Totalkostnad for styringssystem ca 4000,-


Andre forslag eller innspill til nevnte løsninger?

 
Signatur

   #1
 17 444     Akershus     0
Har du sjekket om det er noen kontaktor i selve el-kassetten?

Du bør også regne litt på strømforbruk til elkassett i tomgang og sirk-pumpe. Blir endel med 24h/døgn.

Hvorfor blir pris på kontaktor så høy? http://www.elektroimportoren.no/cl25-a-300-t6-3p-kontaktor/4178546/Product.html?Event=pathlist

Gjeninnkobler på kurssikringen til el-kassett kan kanskje være et alternativ. Durer ikke, men er neppe billigere.

Personlig er jeg skeptisk til vann i ei hytte uten jevnlig tilsyn.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 568     Bærum     0
Gode poeng, elkassett er ikke innkjøpt enda, men finnes det noen med styrerele/kontaktor integrert?

Kontaktor og styring av elkassett på 6kW blir såpass dyrt fordi elektriker er skeptisk og usikker. Styring av pumpa koster bare prisen av ringhyttavarm.

Hva er en gjeninnkobler?

Hvorfor er du skeptisk til vann? Rørene er jo støypt inne i betongen og utgjør ingen fare. Tenker du frost? Det løses med litt glykol.
Signatur
   #3
 17 444     Akershus     0
Ser ikke hva elektrikker bekymrer seg for. Dette er beskjeden og ohms last. Burde være rett frem. Eneste er kanskje at GSM-delen må ha antenne på utsiden av skapet.

Gjeninnkobler er en liten motor, ser ut som en automatsikring. Kobles sammen med vanlig jordfeilautomat og vil normalt brukes til å koble inn igjen denne om den faller pga jordfeil. Forsøker 3 ganger. Mener den også kan brukes til å fjerninnkoble (med ring hytta varm) på ønsket tidspunkt. Litt usikker på om den også kan fjernutkoble.

Glykol eller sprit er bra, men reduserer vel de termiske egenskapene noe?
Signatur
HSt
   #4
 20 172     Sørum     0
Hva med i stedet å regulere termostaten, et juksesignal kan kanskje justere setpunktet for temperaturen drastisk når du er borte ?  Jeg planlegger å senke vanntemperaturen på hytta istedet.
  (trådstarter)
   #5
 568     Bærum     0
Sistnevnte forslag var meget bra, men hvordan kan det gjøres i praksis? Tradisjonelle og billige ringhyttavarm-løsninger har en 230V utgang på opptil 3000W. Dette er ikke så lett å overføre til termostatstyring av el-kolbe.
Signatur
HSt
   #6
 20 172     Sørum     0
Det et jo bare å sette en 12V adapter i 230V stikken og f.eks. styre et potensialfritt rele. Hvordan en skal jukse med termostaten må vurderes fra hvordan denne er bygd.  Det finnes kanskje 2 temperatur termostater med velger inngang som ferdig vare også.
   #7
 17 444     Akershus     0
Advarsel, dette kan jeg lite om.

GSM-styring av vannbåren varme for hytte - El-kassett.png - olechrd
Skissen viser et enkelt system med én termostat. Her måles temperuren på "kjelen" med et termometer/termostat (Cool på utgangen av "kjelen". Temperaturen styres av temp i stue, de øvrige rom følger med i et balansert system. Vanlig løsning i mange radiatorsystemer.

Dersom en setter to termometer etter hverandre og lar GSM-styringen veksle mellom "hjemme" og "bortreist", kan en fjernstyre varmen mellom to settpunkter. Dersom dette ikke er godt nok, bør en kanskje se etter et el-kassettsystem med integrert internett-interface/GSM-interface.

1 Samleflate 3/4”
2 Avsperringskran
3 Sirkulasjonspumpe
4 Påfyllingskran 1/2”
5 El-kassett med el-varmelegeme
6 Trykkekspansjonsbeholder
7 Automatutlufter
8 Temperaturføler
9 Manometer
10 Sikkerhetsventil 2,5 bar
11 Smussfilter

Signatur

  (trådstarter)
   #8
 568     Bærum     0
Forsåvidt en god løsning, men jeg sliter med å finne et system for å veksle mellom to termostater. Termostaten er vel normalt integrert i varmekolben. Men jeg ser at det selges kolber med såkalt "totrinnstermostat". Noen som vet hva det er for noe?GSM-styring av vannbåren varme for hytte - El-kolbe.jpg - olechrd
Signatur
   #9
 17 444     Akershus     0
Servomotor på termostaten?

Overdimensjonere kassetten med to kolber. Sette en kolbe til fraværtemp og koble inn nr 2 pr GSM? Den med lav temp kan manuelt steppes opp ved nærvær og sterk kulde. Må huskes ved avreise.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 568     Bærum     0
Jeg har i samråd med en kompis kommet frem til en mulig god løsning:

Det er 4 kurser på hytta. og ved å sette 230V aktuaturer på tre av kursene og koble disse til "ring hytta varm" kan jeg slå av og på aktuatorene med mobilen. Når jeg er bortreist lar jeg kun kursen i gangen stå på. Dermed holder hytta seg frostfri. Ca et døgn før hytta skal tas i bruk, åpner jeg de andre tre kursene med å skru på strømmen på ring hytta varm, som så spenningssetter aktuatorene og åpner de tre andre kursene.

Slike:
http://www.buildahouse.no/gulvvarme-telestat-aktuator-230v-2619.html
Total kostnad for dette er:
  • 3 stk aktuator: ca 600 kr

  • Ring hytta varm, med mobil-app: ca 1000 kr.

  • Sum 1600 krVi dette funke tror dere?

Signatur