#41
 24,736     Akershus     0
Oisann, det er første gang jeg hører om, men er jo varslet i lang tid ifm AMS.

Hvorvi grafen fremkommer pris/kWh? 
Signatur

  (trådstarter)
   #42
 23     0
Høyt strømforbruk i nytt hus med vannbåren varme - Vvb.jpg - eybrus

Slik ser det ut inne på "rotrommet" nå. 2 x vvb. På sikt vil den ene fungere som forvarmer til den andre. Da unngår vi forhåpentligvis at det går tomt for varmtvann. Vi ender opp med et totalt strømforbruk på 33-34000 kw første året vårt ser jeg nå.
Det som det hele spm egentlig koker ned til da, hvis jeg tolker dere riktig, er om vi skal investere i luft til vann VP eller borre etter vann og kjøpe bergvarmepumpe? Regner med at det sistnevnte er en betydelig større investering enn bare luft til vann pumpe, samtidig ønsker jeg at vi får benyttet det utstyret som vi allerede har investert i, siden det er bare ett år gammelt. Samt det faktum at vi la ned rør til grunnvann i plata når vi bygde huset.
  (trådstarter)
   #43
 23     0
Oisann, det er første gang jeg hører om, men er jo varslet i lang tid ifm AMS.

Hvorvi grafen fremkommer pris/kWh?

Mulig jeg misforsto deg istad, men vi får ikke opp pris, bare kw forbruk pr time.
   #44
 24,736     Akershus     1
Trådstarter kan minske strømutgiftene (men kanskje bruke litt mer strøm) ved å kjøre elkolbene i takt med lav timespris. Dess større prisvariasjoner det er gjennom døgnet dess mer er det å hente. Lite om sommeren men av og til stor om vinteren.


Min kommentar kom til denne. Her foreslår en å justere energiuttaket etter timeprisen. Mao, forbruker må kjenne timeprisen. Å vaske tøy på natta «når strømmen er billig gir ingen mening før dette avspeiles i øyeblikkspris til forbruker. Per i dag tror jeg de fleste/alle privatkunder avregnes med en gjennomsnittpris, lik over døgnet/perioden. Det kommer nok, dessverre.
Signatur
   #45
 24,736     Akershus     0
En annen fordel ved bergvarme er muligheten for sommerkjøling. I driftsomkostninger bare sirkulasjonspumpa og ev vifte i viftekonvektor for kjøling. Involverer ikke VP i det hele tatt.
Signatur
   #46
 3,589     0
Per i dag tror jeg de fleste/alle privatkunder avregnes med en gjennomsnittpris, lik over døgnet/perioden. Det kommer nok, dessverre.

Alt avhenger av tariff. Jeg betaler spotpris, som varierer fra time til time (pluss et minimalt påslag for administrasjonen). Men før jeg får AMS-måler må e-verket bare gjette på at forbruket jeg rapporterer for hver måned varierer i samme takt gjennom månedens 720-744 timer i samme takt som gjennomsnitt-husholdningskunden.

Hvis jeg avviker fra gjennomsnittet ved å være en "snill" kunde med en større andel av forbruket når det er masse ledig kapasitet, får jeg i dag ingen uttelling for det. Når AMS-målerne kommer, kan de "slemme" forbrukerne, som krever masse effekt når kapasiteten er sprengt, få lov til å betale mer enn "snille" meg. Det hender jo at norske energileverandører får kjøpt strøm super-billig på spotmarkedet (særlig nattestid); hittill har ikke mye av det nådd fram til forbrukerne (det ville uansett blitt jamnet ut over måneden), men det kan komme til å bli mer synlig i avregningen etterhvert.

Jeg sier slett ikke "dessverre". Tvert om. Det er naturligvis fordi jeg i lengre tid har vært bevisst at dette er noe som kommer, og forberedt meg på det. For å untytte varierende energipriser kan jeg flytte en del ting over til nattforbruk, og for å unngå effekttopper med tilhørende høy nettleie (særlig vinterstid) velger jeg løsninger der ikke el-forbruket ryker i taket. F.eks. lar jeg luft-luft-VP-folkene få "ta ansvaret" for at COP for deres varmepumper faller dramatisk (og følgelig: elforbruket går kraftig opp) i sprengkulda. En grunnvarme-VP har praktisk talt uendret COP uanssett sprengkulde. Jeg har også et par gassovner for spisslast-oppvarming. Jeg kan koke maten på gass - det har jo også andre fordeler, f.eks. høy effekt, og det fungerer selv ved strømbrudd.

For min del vil AMS, varierende strømpriser og effekt-tariff bety at jeg lar andre, "slemme" kunder ta en større del av regningen, mens jeg som "snill" kunde får det billigere.
   #47
 3,589     0
Oisann, det er første gang jeg hører om, men er jo varslet i lang tid ifm AMS.

Noen har hatt timesavlesing i et år eller to allerede, og "alle" skal vel få det i løpet av 2018.

Men strømprisene på NordPool varierer mindre over døgnet enn mange tror. Dvs. prisen kan variere en del, men den føgler klokka og sesongen bare i beskjeden grad. De fleste endringene virker heller tilfeldige. Det du kan regelmessig se på https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=chart er at i de fleste prisområder har du en markert stigning rundt 07:00 som går tilbake rundt 17:00. Zoom ut for å se over lengre perioder. Har du spot-avtale og vil spare penger er det viktigste å redusere forbruket i arbeidstiden, men natta er ikke spesielt mye billigere enn kvelden.

   #48
 1,231     Bergen     0
Prisene varierer "skuffende" lite. Skuffende fordi jeg kunne vært i stand til å utnytte timene med lav pris. Jeg regnet nylig på om jeg kunne forsvare installasjon av en ekstra varmtvannsbereder for "forvarming", men det mangler *mye* på at det er økonomi i det. 126 kr kunne jeg maksimalt spart gjennom 2017 (flytting av 8KWh fra fire dyreste til fire billigste timer pr døgn) målt på akkurat de timesprisene som vi hadde fjor, og det har mye større akademisk interesse enn økonomisk interesse.

Trådstarter har allerede installert ekstra tank, og har også et enormt mye større varmtvannsbehov enn meg (siden det også brukes til oppvarming), og vil få høyere "besparelse". Det må likevel tas i betraktning at utstyret for å kunne utføre denne smart-styringen også vil koste hundrelapper/tusenlapper, og så man enten programmere selv, eller finne en leverandør (potensielt Tibber for styring, og Futurehome for smarthusutstyr)

Detaljer: https://www.hjemmeautomasjon.no/forums/topic/2596-l%C3%B8nnsomt-med-ekstra-varmtvannsbereder/
   #49
 24,736     Akershus     0
Skal en flytte forbruk fra si dag til natt, må en ordne seg med akkumulator. Dvs store batterier ala Resla Powerwall, enorm vvb og ditto vanntank for gulv. Alternativt «lade betonggulvet om natten. I tillegg kommer styringen.
Klesvask og oppvask er både frarådet og en bagatell.
Signatur
   #50
 349     0
Trådstarter i nr 29:
Man håpet kanskje på at man ikke skulle ha så store strømutgifter når man investerte i et gulvvarmeanlegg, men gevinsten kommer kanskje ikke før man borrer etter vann og investerer i bergvarmepumpe.

Så i nr 42:
Det som det hele spm egentlig koker ned til da, hvis jeg tolker dere riktig, er om vi skal investere i luft til vann VP eller borre etter vann og kjøpe bergvarmepumpe? Regner med at det sistnevnte er en betydelig større investering enn bare luft til vann pumpe, samtidig ønsker jeg at vi får benyttet det utstyret som vi allerede har investert i, siden det er bare ett år gammelt. Samt det faktum at vi la ned rør til grunnvann i plata når vi bygde huset.

Det gjelder et nytt 3.etasjers Hoelsgaard fra Boligpartner. Energieffektivt som tusan, sa selgeren. Historien høres som den klassiske: energieffektive boliger kjøres med for høy innetemperatur og dermed «uforståelig høy energikostnad. Brukeransvar.

At det ble begått en stor feil er ikke noe argument for å gjøre flere. Investering i gulvvarmeanlegg er generelt ikke økonomisk lønnsomt om man ikke gjør det selv med direkteimportert materialer. Kun komfortabelt. Hvis du ikke er opptatt av økonomi, har du heller ikke noe problem med 4-5000 kWh/mnd i vintersvingen. Da er det bare å fortsette uten å gjøre noe. At man allerede har et gulvvarmeanlegg er hva økonomer kaller sunk cost. Ikke gråte over spilt melk. Det er ikke rasjonelt økonomisk argument for å kjøre på med varmepumpe i noen form. Gevinsten kommer aldri.

Ser at det stikker en pipe opp av taket på Hoelsgaard. Skal tro om det kan gå an å montere en vedfyrt peisovn? Jeg vet det forskes (seriøst!) på lavenergigivende vedovner nå som bygg ikke skal bruke energi. Kunne et fyrtårneksperiment med en slik være tingen?

Jeg var i noenlunde samme situasjon for 16 år siden, 260 m2 over 2 etasjer. Nå fyrer jeg med egen hogd ved og bruker ikke gulvvarmeanlegget. I 2001 og 2017 brukte vi 33470 og 13041 kWh elektrisk. Hittil i januar 971 kWh. 19,5 grader inne. Ny genser kom til jul. Men den var et nummer for stor..

Signatur