#61
 3,608     0
Og til slutt: Ikke la deg lure til å tro at bergvarme koster flesk

To elementer: Kommer du rett ned på fjell er boring "billig". Å trenge seg gjennom ørten meter løsmasse (hos meg er det trolig rundt 45 meter) er langt mer kostbart, på grunn av behovet for avstiving.

Og: Jeg skal flyttte ganske mye masse på tomta mi uansett, og legge på rundt regnet en meter masse på betydelige arealer. Dessuten må jeg grave ytterligere to meter ned på den del tomteareal (det dreier seg om både å få fjernet en oljetank og omlegging av en plagsom klokakk). Da benytter jeg anledningen til å legge ned to jordsløyfer, den ene på en drøy meters dyp, den andre på nesten tre meter, uten at det koster meg mer enn rørene i tillegg til de utgifter jeg har uansett. Da benytter jeg naturligvis sjansen.

Jeg har selvsagt litt flaks her; det er vel ikke så mange som har slike muligheter for å slippe unna borekostnader. Men antagelig overser en del mennesker muligehten for å bruke jordvarme, slik jeg gjør, eller el sløyfe ut i elva, eller i innsjøen, der det kunne vært en utmerket løsning.

Det står alikevel ikke til å nekte at de som produserer VV-VPer har lagt seg på et høyere nivå, både i levetid/ytelse og i kostnad. De prøver ikke konkurrere med VV-LPer til 12.000 i innkjøp og 5000 i installasjon. Du betaler det mangedobbelte, og i beste fall har selv dine barnebarn glede av investeringen du gjør.

  (trådstarter)
   #62
 23     0
KE: Jeg prøver å ikke være negativ, men er litt oppgitt over at det viser seg at det går så mye strøm i et nytt og moderne hus, der alt av lys er LED og alt annet skal være "strømbesparende".

Når det gjelder grunnforholdene her så er det mye fjell her og vi skal ikke langt ned, da det måtte pigges ganske mye når vi gravde ut tomta. Spørsmålet er bare kvaliteten på fjellet. Kunne virke som det var litt skifer og det er kanskje ikke det optimale. En annen ting som også spiller inn litt er geografien. Vi bor et stykke opp i Gudbrandsdalen så historisk så er det jevnt over ganske kaldt vinterstid, selv om de siste vintrene ikke har bydd på de store kuldeperiodene. En siste ting som også taler litt for borring er at jeg kjenner noen som driver med dette, slik at det sannsynligvis går an og få dette til en litt billigere penge håper jeg. Er det snart slik at det er borreprisen som er differansen mellom bergvarme og luft/vann VP eller er det stor prisforskjell på pumpene også? Helt klart at man bør benytte seg av allerede installert utstyr som vi har her.

Hadde vi visst om muligheten for jordsløyfer når vi bygde her så hadde vi nok kanskje vurdert dette, men uansett så er det ikke aktuelt nå. Virker ikke som det er så mange i mitt område som har noe særlig kompetanse/erfaring på dette området, men mulig jeg tar feil.

Dere kommer med mange gode innspill. Sier takk for det. Veldig interessant dette.
   #63
 25,352     Akershus     0
Det jeg hører fra flere borere og VP leverandører er at det er en fordel med vannsirkulasjon i borehullet. Oppsprukket skiferfjell høres da ut til å være velegnet.

Jordvarmesløyfer hører en lite om. Kanskje fordi de krever stor tomt og spekulasjoner om en får forsinket vår?
Signatur
   #64
 3,210     Vestlandet     0
Det er en fordel med vanngjennomstrømming, fordi det tilfører energi til det området borehullet har termisk kontakt, (via konduksjon) med. Men jeg tror ikke det nødvendigvis er noe must.
Siste redigering: Wednesday, January 17, 2018 12:14:25 PM av Tovas
   #65
 294     n-trøndelag     0
Er det noen som har bruk for bergvarmepumpe, er det vel i akkurat slikt tilfelle som dette! ☺
Stort behov for varme og bor rett på berget.

Var litt løst berg hos meg også, så borefirma anbefalte 3m ekstra med foringsrør. Det er 3m inkludert i tilbud.
Betalte 650 + moms/ m, så det ble ca 2500kr ekstra. Skifer er derfor ikke så negativt.

Få anbud fra noen firma som leverer vp VV.
Du kan jo vurdere å kutte ut det firmaet som kom med håpløse løsninger.

Ville ikke vurdert lv da du bor slik.
   #66
 3,608     0
Jordvarmesløyfer hører en lite om. Kanskje fordi de krever stor tomt og spekulasjoner om en får forsinket vår?

Det skyldes nok at mange som prøvde seg på det, ihvertfall de første årene VP var populære, forsøkte å spare penger på å ikke grave dypt nok, og på for lite areal. Legger du sløyfene på 100 kvm areal en halvmeter under bakken, da kan det nok hende at du kjøler ned grunnen for mye på våren.

Legger du derimot (som meg) rør over 3-400 kvm en drøy meter under bakken, pluss 70-80 kvm på 3 m dyp, da er det ikke noe stort problem. Jeg innser selvsagt at ikke så mange har den muligheten - hos meg er det et sammetreff av omstendigheter som "bare blidde sånn".

En annen side som sjelden utnyttes: I midten av mars er solvarmen halvparten av ved sankthans. Det er lenge før du begynner å dyrke hagen, og boligens varmebehov er betydelig lavere enn midtvinters. Pumper du da overskudds-solvarme ned i jordkretsen, vil det sørge for at du ihvertfall ikke får noen permafrost i hagen på grunn av kjølerørene! Tvert om!
   #67
 3,674     Hordaland     1
KE: Jeg prøver å ikke være negativ, men er litt oppgitt over at det viser seg at det går så mye strøm i et nytt og moderne hus, der alt av lys er LED og alt annet skal være "strømbesparende".

Jeg synes du skal være fornøyd med at du valgte vannbåren varme fremfor elektriske kabler. Nå har du stort potensiale for å spare strøm. Sett på en energimåler på kursen til elkolben din så du får målt effekten du trekker. Det er nå det er kaldt ute og nå har du muligheten til å finne ut hvor mye energi du bruker. Noter ned snitttemperaturen ute sammen med forbruket til elkolben en gang i døgnet. Dette trenger du når du skal velge en varmepumpe en dag, uansett type og modell. Måler du denne effekten finner du også ut hva som er annet forbruk, kanskje du blir overrasket over hvor mye "annet" bruker. Jo større hus du har jo mer klart blir det at bergvarme er det rette valget. Stol heller ikke på lokal forhandler med mindre de har holdt på med bergvarmepumper en stund. Jeg droppet forhandler lokalt rett og slett for at de ikke kunne noe om bergvarmepumpe, de sender gjerne kontorfolk på befaring...

   #68
 136     0
Jeg kjørte på med bergvarme i 2014 og er fornøyd med forbruket etter det.
Du har valgt vbv så ville tatt skrittet fullt ut og investert i bergvarme. Tipper det kommer på 160.000-170.000 ferdig montert med 200m borehull alt etter hvilken pumpe osv.
Enova gir støtte også.
   #69
 3,674     Hordaland     0
Du kan også søke støtte til vannbåren varme når du har varmepumpe, dette støttes opp til 10.000,- men forutsetter at mer enn 50% av utgiftene faktureres samme året det søkes. Siden du allerede har bygget hus er selvsagt den største utgiften med vbv allerede betalt. Men du kan få separat regning på alt av rørføring til varmepumpen og bruke det som underlag når du søker støtte til vbv. Bytter du en tank kan du også få den fakturaen med. I tillegg kan gamlet utstyr selges på finn. Så kanskje får du byttet tanken din uten at det koster deg noe. Her gjelder det å være smart!
   #70
 25,352     Akershus     0
Mulig du bør søke enova før du betaler regninger!
Signatur