(trådstarter)
   #11
 3     0
Wow, keal. Takk for langt og gjennomtenkt svar.

Jeg har på kartdatabasen til NGU funnet ut at en nabo 50 meter borti veien har en energibrønn og der står det oppgitt 1,5 meter ned til fjell, så det er grunn til å tro at det ikke er noe særlig mye lengre ned til fjell hos oss.

Det blir spennende å se hva slags strømutgifter vi har etter å ha bodd der i vinter, det er nok med å påvirke beslutningen selv om jeg begynner å se at VBV og bergvarme for vår del ikke handler om å spare penger, men hva komforten det gir koster.

   #12
 841     Oslo     1
For VBV fra VP/solfangere er det prinsipielt "mulig", men ganske idiotisk, å installere flow-metere og temperaturfølere for å måle hvilken varme som går til hybelen. Varmtvann er også felles; det er ikke realistisk å måle/skille mellom hva som går fra en og samme bereder ut på rørene til den ene delen av huset eler til den andre. (Og for å hente fram en av mine kjepphester: Vannet koster mer enn oppvarmingen - med VP-bereder gjerne det tredobbelte - men knapt noen krever at en hybelboer betaler sin egen del av vannregningen!)

Jeg er ganske klar på dette: Når hybelen blir klar til utleie, inkluderer leien både vann, lys og varme. Det er teoretisk mulig at en leietaker skrur opp golvvarmen på full guffe og plugger inn tre-fire vifteovner, med vinduene på vidt gap mot vinterkulda, men jeg tror ikke det er spesielt sannsynlig. Forskjellen mellom de sannsynlige worst-case scenariene og normal bruk er så liten at det ikke kan forsvare investeringer for å handtere det.

Om du da sier at leien er f.eks. 6000 kr/mnd + 500 kr/mnd for el/varme, eller at leien er 6500 kr/mnd inkluderte el/varme, er kun en formalitet.

Veldig bra gjennomgang!

Jeg har en del erfaring med frostpinner, både folk jeg har bodd sammen med gjennom årenes løp og kjentfolk jeg har vært på besøk hos. Selv om de ikke har vinduene på vidt gap så fyrer de som om neste istid har kommet og dusjer gjerne fem ganger lengre enn normalt bare fordi oppvarmingen er "gratis". Skremt av folks overforbruk har jeg alltid tatt det som et selvfølge at jeg må ha en eller annen form for flowmåling når jeg skal bygge hybel, uten å reflektere så mye over kost-/nytteverdien.

Er kostnaden for slik utstyr virkelig så høy at det aldri lønner seg? Tenker på en enkel hybel med et par VBV-kurser pluss tappevann. Eller er det fordi utstyret er så unøyaktig at det er vanskelig å få til en praktisk god løsning?
   #13
 858     Bærum     0
Jeg kan ikke se at du har skrevet noe om hvorvidt du tenker egeninnsats, men det er her hele nøkkelen til lønnsomhet ligger.

Jeg har aldri, selv som konsulent i oljebransjen, hatt bedre timebetaling enn når jeg har prosjektert og installert rør og vannbåren varme på min egen eiendom. Rørleggerbransjen tar seg så godt betalt, spesielt på delene, at man sitter igjen med enorm besparelse ved å gjøre mest mulig selv. Spesielt innkjøp av materiell.

Jeg hadde ingen erfaring med VBV, men leste meg opp, prosjekterte og kjøpte mitt anlegg selv. Deler, rør, sponplater med spor, aluplater osv ble kjøpt i Danmark. De gir gode rabatter ved store volum på buildahouse.dk.

Hva jeg betalte er litt usikkert, men jeg er sikker på at totalsummen ble under 170.000 kr for 180 kvm VBV. Det inkluderer alt, altså varmtvannstank, varmepumpe, gulvspon med spor, rør, fordelerstokk, varerør, trådløs styring mm.

Besparelsen i mitt tilfelle, gammelt hus fra 1919: gikk fra 30.000 kWh og masse ved til 17.000 kWh og ingen ved. Altså minst 20.000 kr spart per år. Jeg vil altså gå i pluss etter ca 10 år, nå som renta er så lav. Men siden jeg også etterisolerte huset, blir regnestykket noe mer komplisert. Jeg kunne også tatt 170.000 kroner og plassert i aksjer på oslo børs i 2012. Da hadde jeg hatt 500.000 kr i dag, sånn sett kan man si at jeg gikk glipp av minst 300.000 ved min investering.

Men komforten du oppnår med VBV er priceless!

PS, jeg tror ikke det lønner seg å installere VBV dersom du skal ringe en rørlegger som tar alt fra A-Å. Og jeg tror heller ikke du nødvendigvis får et bedre anlegg av å gjøre det - har sett mange eksempler på det motsatte.

Signatur
   #14
 25,210     Akershus     0
Støtter forslaget om å bo seg litt inn før en begynner å bygge om. En får bedre egne erfaringstall.

Generelt er det enklere med mer isolasjon enn omfattende tekniske innretninger. Sjekk om det trengs og er mulig med mer isolasjon på kaldloftet, der har en uansett nytte av, er rimelig og evigvarende uten vedlikehold.
Signatur