141    8    1  

problem med varmtvannsirkulasjon i Vannbåren varme VBV

 5     0
Hei,
Noen uker siden kjøpte jeg et hus med VBV system. Tidligere eieren kunne ikke så mye om systemet så jeg fikk ikke særlig "opplæring". Dokumentasjon som ble gitt til meg sier ikke noe særlig heller så jeg sitter her med en tykk genser på og lurer om jeg skal ringe rørlegger eller prøve først selv med deres hjelp.
Bilder viser hele opplegget. Merk at Automix 400 ikke brukes da tidligere eier hadde ingen peiling hvordan den skal justeres, så se bort fra den (foreløpig).
Per nå er har jeg trukket strøm ut (2 dager siden) da det er ingen vits med at pumpen går, varmer vannet opp men ingen varmet kommer til gulvet.
Når jeg starter systemet så hører jeg pumpen (satt på 3) og kjenner veldig raskt at de fleste rør og selve pumpen er meget varme men rør med rød håndtak er kald og det virker at varmtvann føres ikke inn i de forskjellige slanger men at den sirkulerer i de rørene som er på veggen.
Kan der være luft i systemet? Hvordan sjekker jeg og evt.fjerner det?
På den hvite Høyax boksen er det to termostater, hver på sin side. Disse ble satt på (av tidligere eier) på 30 graden. Bør det ikke være temp. forskjell mellom de? Hvis ja, så hvordan finner jeg ut hvilken styrer vannet inn og hvilken ut for å justere temp?
Systemet har i tillegg termostater i de forskjellige rom, selv om de står på 30 grader så kommer det ingen varmet.

Beklager hvis språket mitt er ikke særlig faglig men jeg er bare en kvinne som prøver å fa det varmt før vinteren kommer Smile

På forhånd takk for all hjelp jeg satser på å få her.
Hilsen Marta

problem med varmtvannsirkulasjon i Vannbåren varme VBV - IMG_20210915_072151075.jpg - Lemartproblem med varmtvannsirkulasjon i Vannbåren varme VBV - IMG_20210915_072158607.jpg - Lemartproblem med varmtvannsirkulasjon i Vannbåren varme VBV - IMG_20210915_072202976.jpg - Lemartproblem med varmtvannsirkulasjon i Vannbåren varme VBV - IMG_20210915_072212355.jpg - Lemartproblem med varmtvannsirkulasjon i Vannbåren varme VBV - IMG_20210915_072216749.jpg - Lemartproblem med varmtvannsirkulasjon i Vannbåren varme VBV - IMG_20210915_072228140.jpg - Lemartproblem med varmtvannsirkulasjon i Vannbåren varme VBV - IMG_20210915_072303321.jpg - Lemart

   #1
 21 546     Akershus     1
Ingen grunn til å unskylde seg Marte, vi har alle våre domener og av og til må vi ut på ukjent land alle sammen. Om du setter i gang med attersting, overlock, frans vs indresøm, kontamarsj og Jaquardvevstol, så faller vi gutta av.

Selv om en må bite i gresset og påkalle en rørlegger, så er det for vbv alltid en fordel å kjenne sitt system. Da kan en feilsøke og merke endringer selv og kanskje utbedre litt.

Skal forsøke å beskrive systemet dit slik jeg forstår det. Starter med siste foto:

Varmt vann inn fra venstre via rød kuleventil. Står her åpen (hendel langs tøret).
Varmt vann til den varme fodelingsstokken med aktuatorer for å slippe vann ut mot sløyfene. Aktuatoreene er små elektromagneter som styres av termostatene i de enkelte rom. Romtermoststene kan enten signalere trådløst (sjekk batteri) eller via kabel hit til teknisk rom. Lengst nede til høyre ser det ut til å være et manometer/trykkmåler. Denne står feil vei og er vrien å lese. Det ser ut til at du har et til høyere opp, se lenger ned i teksten. Helt høyre ventil med rødt rundt ratt. Ventil for tapping av anlegget. Brukes til tapping og for å slippe ut litt vann om trykket blir for høyt.

Klokje, blå oppe rød nede. Den blå er et manometer som nå viser et trykk i anlegget på 1,5 bar. Det er et egnet trykk når anlegget er varmt og i drift. Den røde viser temperatur tilbake til kjelen. Enheten til venstre som minner om en hane er en bobleutskiller. Den forsøker å fange små bobler i det sirkulerende vannet og lede disse ut av systemet. Kan dryppe litt fra tuten.

Kjele med to røde varmekolber med ditto termostater. Disse står helt parallelt og varmer kjelen i kor. En kan velge å stille dem litt skjevt. Da vil den ene kolben alltid komme inn først. For å fordele slitasjen kan en bytte om på innstillingene en gang i året. Ved å skjevstille får en også tilgang på mer strøm til andre ting i huset, med unntak av når det er sprengkullde. Under kjelen på venstre side er termometer for tur og retur fra gulvene. Vanligvis er det ca 5 grader forskjelll, «delta(temperaturen) er 5 grader".

Til venstre for kjelen er en rørdel med grønn pil. Dette er en trykkstyrt bypass. Dvs det eren liten trykkstyrt ventil her. Når pumpa går og vannet sirkulerer i gulvene er den grønne stengt. Om ingen av gulvsløyfene ber om vann, vil pumpetrykket stå mot alle stengte aktuatorer og trykket øker noe. Da vil den grønne ventilen slippe vann forbi. Dette for at litt vann skal sirkulere. Dette for at termostatsystemet lenger opp skal få rett driftstemperatur og være klart når et gul åpnes igjen.

Så til hovedfoto.
Øverst til høyre liten rød tank. Dette er et ekspansjonskar. Når vannet i systemet endrer temperatur endrer det volum. Ekspansjonskaret har innvendig en luftblære og karet fungerer som lager for vann når det varmes opp. Tenken trenger litt ettersyn. Det kan vi ta når du har fått dette i gang. Eter mitt syn burde dr vært en lufteventil eller automatlufter/luftepotte helt øverst til høyre, men dette er ikke kritisk.
Uder til venstre for ekspansjonskaret, med rød topp, er systemets sikkerhetsventil. En må være obs på at denne kan blåse «når som helst". Dersom det er vannfast gulv og sluk ville jeg hatt et åpent rør ned til gulvet. Denne ventilen må aldri blokkeres! (Ser ikke helt på foto, men ser litt ugreit ut)
Oppe til venstre sirkulasjonspumpa. Antar at du finner en pil på den som viser strømning til venstre?

Mellpm pumpa og bobleutskilleren står trolig en termostat med treveisventil, en shunt. Shunten bestemmer temperaturen i turvannet mot gulvene og henter ved behov varmt vann fra kjelen.
Si at gulvene er gode og varme og rommene trenger ikke tilførsel av mer varme: vannet passerer pumpa, ned tk varm stokk, tilbake via kald stokk, opp til treveisventilen og ny runde, rundt og rundt. Treveisventilen har en termoststføler i nærheten av pumpa og vannet holdet jevn temperatur. Så åpner du alle vinduer og lufter grundig. Temperaturen i runddansen synker. Shunttermostaten oppdager dette og stiller gradvis om på treveisventilen slik at det blandes inn mer varme fra kjelen. På returen går nå noe av vannet snarveien opp til treveisventilen, mens noe tar omveien via kjelen.

Automix 400 kjenner jeg ikke. Systemet kan være styrt av vanntemperatur nær sirkpumpa, det ser du ved at det går et 2mm tynt rør ut fra treveistermostaten. Alternativt utekompensert. Dvs at termostaten står ute og måler utetemperaturen. Dette siste kan være tilfelle her.


Så til problemet. Det kan være luft i systemet, men det er mindre sannsynlig at det skulle gjelde alle gulv.. styresystemet kan feile slik at alle aktuatorer stenger. Førstehjelp her er å ta av en aktuator. Under er en lite «pinne" som er halsen på selve ventilen på dnne sløyfa. Pinnen skal kunne bevege seg ganske lett. De kan gro fast. Uten aktuator vil ventilen stå åpen og sløyfa skal bli varm.Signatur
   #2
 21 546     Akershus     0
Dobbelpost, slett
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 5     0
Hei KjellG og tusen hjertelig takk for ditt svar.

Det var ganske lærerikt og jeg er helt enig at å bli kjent med et slikt system er nyttig når man har det hjemme. Tidligere eieren brukte sikringer for å slå varmen av og på og har aldri gjort noen justeringer. VBV er fra 1998.

Før jeg begynner å "leke" med aktuatorer så må jeg forsikre meg et det er de grønne "hatter":

problem med varmtvannsirkulasjon i Vannbåren varme VBV - IMG_20210915_130244705.jpg - Lemart

skal jeg skru dem av? De er forresten varme selv om anlegget er slått av. Skyldes det termostater på rommene som er satt på 30 grader?
Som du ser på bildet er termostater koblet med ledninger direkte til de forskjellige fordelingsløyfer.

Kanskje dette bildet forklarer litt bedre hvordan vannet sirkulerer når anlegget er på:

problem med varmtvannsirkulasjon i Vannbåren varme VBV - img_1631704682507.jpg - Lemart


Treveisventil befinner seg bak Automixen men jeg finner ingen termostat der.

Tror nok at det blir en besøk fra rørlegger uansett siden dette er en del år gammelt system som kanskje burde har fått et ordentlig og faglig sjekk før noe uhyggelig skjer Sad hva tenker du?


   #4
 21 546     Akershus     0
De varme rørene er som forventet. Du har ingen sirkulasjon i gulvene, de er sperret. Alt vann tar snarveien gjennom den grønne pila fordi gulvsløyfene er lukket
Temperaturen på 20 grader tur og retur viser dels at det ikke sirkulerer og at temperaturen i teknisk rom er ca 20 grader.
Kan du ta noen flere foto rundt de svarte boksene?

Aktuatorene er de grønne hattene.
Når det går varme i den grønne pila og ikke i gulvet er det flere muligheter: luft i sløyfa. Feil på aktuator eller at ventilen under aktuator har grodd igjen og sitter fast.
Jeg er ukjent med hvordan aktuatorene tas av, du får studere. Med aktuatoren av, mener jeg sløyfa skal være varm uansett.

Det er ingenting her som normalt kan ødelegges, det er ment å beskytte seg selv. Mao, det haster ikke med rørlegger, det blir mer opp til hva du er komfortabel med.
Har du parkettgulv eller betonggulv?
Se om du får av en av aktuatorene, helst til en sløyfe som ligger lavt i huset, ikke badet på loftet.

Regulatoren din synes å hete AUTOMIX 400. Vanskelig å finne noe på nettet, og bare på fransk eller enda vanskeligere.  Tå foto av fronten, kanskje andre har noe lignende slik at de vet hvordan den brukes. 

Ser ut til at dette er turvannføleren: https://www.vvparts.no/produkt/turvannsfoler-til-automix-300-400/ 
Her er kanskje noe mer: https://bergli.pressiswebshop.com/Products/Reservedeler/Automix_shuntautomatikk/Automix_AM40_og_30Q%EA%9C%99E

Her en lang tråd om Automix 30Q. Står det 400 eller 40Q på din? https://byggebolig.no/vannbaren-varme/vannbaren-varme-som-driver-meg-til-vannvidd-automix-30q

Her litt om Automix 30 generelt http://www.popular-hifi.com/personal/hemauto2/AUTOMIX_30_SE_200505.pdf

Hvis utseendet ligner, så finner en trolig endel overførbar brukerveiledning her https://www.cerbos.ee/img/cms/kutteautomaatika/automix/automix-mounting-operation-instructions.pdf

Vær obs på at det slett ikke er sikkert at en tilfeldig rørlegger kan noe om dette. En bør fotografere anlegget og redegjøre for Automix og forsikre seg om at dette er noe de har peiling på!

På meg virker det som at Automix og de grønne aktuatorene er to helt adskilte systemer som dels samarbeider, dels slåss mot hverandre. 
Siste redigering: 15. september 2021 17:14:26 av KjellG
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 5     0
Takk igjen for alt info. Jeg fikk tatt nærmere bilder av aktuatorene og 2 av dem ser mistenkelig ut:

problem med varmtvannsirkulasjon i Vannbåren varme VBV - IMG_20210915_190843465.jpg - Lemart

problem med varmtvannsirkulasjon i Vannbåren varme VBV -  - Lemart

Mens resten ser slikt ut:

problem med varmtvannsirkulasjon i Vannbåren varme VBV -  - Lemart

Det mangler tydelig en hvit tetning på de 2 med lekkasje.
Jeg fikk forresten ikke av den grønne hetta og etter at jeg så tilstanden på de 2 overnevnte så bestemte jeg å ikke leke med noe da dette tydelig trenger et innsyn fra rørlegger tenker jeg.

Bildet av de svarte greier:

problem med varmtvannsirkulasjon i Vannbåren varme VBV -  - LemartMange mange takk for hjelpen så langt!

   #6
 21 546     Akershus     0
Tenkte mer på foto av Automix 400, servomotor og ev ledningsføring inn til denne mixen.

Det du ser på de grønne behøver ikke være så alvorlig. Litt svetting fra ventilen kanskje?

En av ventilene er ikke i bruk, nr 3 fra høyre. Her kan du kanskje se hvordan aktuatoren er festet og kjenne på tappen. Den skal kunne bevege seg lett. Det kommer ikke noe vann om du tar av en aktuator, så de burde være grei å løsne.

Hvor kommer strømmen til aktuatorene fra? En ser at kablingen går opp i en kanal på høyre side til en kabelkanal over kjelen. Det må være et styresystem og strømforsyning et sted?

De sorte knottene på returstokken bør du ikke skru på. 
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 5     0
Uff da ble jeg litt roligere siden for meg så det alvorlig ut men det er kanskje mer estetisk problem?

Jeg skrudde nettopp av en aktuator (siden du forsikret meg at det ikke er farlig Smile ) og denne "pinnen" beveger seg absolutt ikke. Ikke på den som er ledig heller.

problem med varmtvannsirkulasjon i Vannbåren varme VBV -  - Lemart

Automix, ifølge forrige eier ble ikke brukt i alle de årene da hun ikke viste hvordan den innstilles.
Den har egen strøm innførsel og den er av.
Bilder:

problem med varmtvannsirkulasjon i Vannbåren varme VBV -  - Lemartproblem med varmtvannsirkulasjon i Vannbåren varme VBV -  - Lemart

De kablene ti aktuatorene er fra termostater på de forskjellige rom. Når jeg slår max på temp.på termostatt i et rom så tilsvarende aktuator blir varm og omvendt når jeg setter termostat på minimum.
Hvor det hentes strøm fra til disse vet jeg ikke dessverre, må være noe bak veggen?


  (trådstarter)
   #8
 5     0
Er det forresten normalt at pumpen blir glovarm? den står på III og varmer seg opp så skikkelig at det blir veldig varmt i hele det lille rommet etter ganske kort stund.
   #9
 21 546     Akershus     0
Sett pumpa til minimum. Slik det er nå så er det mulig st den snurrer vannet runft og rundt med lite varmetap. Da kan temperaturen stige grunnet friksjon i vannet. Dog disse tåler mye.

Når tappen står fast, og det ikke går noe vann, da er sløyfa stengt. Du kan forsøke å dynke den i rustløser og la den stå til i morgen. Forsøk da å presse den ned. Ev ta en trepinne og en hammer og dunk med skarpe, men helt lette slag. Får du bevegelse så jobber du med den.
Den ubrukte, står tappen her oppe mens den er borte der du har tatt av aktuator?

Den Automixen. Den har to termostater, den ene bbør være festet til rørene et sted nær pumpa. Den andre står ute på vegen et sted, gjerne på nordsiden. Formålet er å styre motoren som står rett under. Motoren regulerer inn mengde varmt vann fra kjelen til ønsket temperatur på turvannet gjennom pumpa. Temperaturen heves noe når utetemperaturen går ned. Foreløpig styrer du temperaturen med de røde termostatene. La disse stå på 30 grader til videre.

Første punkt er å få liv i ventilene under aktuatorene. De kan ha trutnet i løpet av sommeren pga lite bevegelse.

Siste redigering: 15. september 2021 21:42:58 av KjellG
Signatur