1,944    37    2  

Vannbåren varme som driver meg til vannvidd (Automix 30q)

 60     0
Hei.

Vi kjøpte en enebolig i 2012. Den er bygget i 2003 og har vannbåren varme i hele 1.etg og 1 bad i 2 etg. Dette gir et total gulvareal på ca 100kvm som varmes med vannbåren varme. Siden dag 1 har dette anlegget drevet meg til vannvidd. Da vi flyttet inn var anlegget utelukkende styrt av en Automix 30q sentral. Denne har en romtermostat i stuen og en tempføler utendørs som kompenserer for tempsvingninger. Anlegget har en liten elektrisk fyrt kjele og en shuntventil som regulerer varmen på turvannet. Innregulering var gjort ved at de forskjellige sløyfene, 7stk, var strupet på retur alt etter om de skulle være kaldere eller varmere enn stuen hvor termostaten står inne. Det er et 8l ekspansjonskar tilknyttet anlegget.

Ved innflytting så måtte jeg stadig etterfylle vann for å opprettholde et noenlunde jevnt trykk. Til slutt så vekslet trykket i hytt og gevær og overtrykksventilen begynte å lekke. Min kone hadde tilknytning til en rørleggerforretning og montør derfra konstaterte at ekspansjonskar og overtrykksventil var røket. Dette ble byttet og trykket normaliserte seg. Så kom neste utfordring. Det var jo klin umulig å regulere varmen i huset med enkel romtermostat. En Uponor sentral C-56, T-23 romtermostater ble kjøpt inn og montert. Automix regulerer fortsatt turtemp. Dette ble jo en ny verden ihvertfall for en stund. Nå hadde jeg for alvor begynt å lese meg opp på temaet og begynte å skjønne litt mer hvordan det hele virket. Opplevde til stadighet at gulvene var kalde om morgenen. Etter å ha studert manualen til Automix så skjønte jeg at nattsenking var aktivert. Da jeg slo av denne funksjonen ble ting litt bedre. 

Det skal sies at jeg aldri blir venn med denne Automix. Jeg bor i Bergen hvor vi på vinteren har hyppig vekslende temperaturer. Dette er spesielt plagsomt på vinteren. Utekompensering sammen med nedstøpte rør gjør at temperaturendringer skjer sakte i huset, men fort utendørs. I Bergen kan det være +8-10 grader ene dagen og minus 3 dagen etter. Da følger ikke anlegget med og turvannet blir for kaldt som igjen gir kalde gulv. Det finnes jo innstillinger på Automix som skal kunne utjevne dette, men jeg får det bare ikke til. Nå er jeg så lei hele greien at bare lyden av uret gir meg frysninger. 

Jeg ser nå etter løsninger for å enten kvitte meg med hele Automix, evt fjerne utekompenseringen. Jeg håper noen der ute har noen lure ideer som helst ikke koster skjorten.

Shunten som styrer temp på turvannet er som nevnt styrt av signal fra Automix, som basert på en eller annen algoritme åpner eller lukker for tilførsel av varmere vann inn på tursløyfen. Motor til shunten er av typen Espe 6062. Kan denne styres av noe annet enn Automixen? Kan den evt erstattes av en annen shuntmotor jeg kan sette en fast temperatur på. Fortrinnsvis uten å måtte bygge om hele anlegget. 

Utetemperatursensoren til Automix er av en eller annen type termistor. Noen som vet om det er mulig å sette en fast motstand inn på inngangen til utekompenseringen slik at den da har en fast utetemperatur hele tiden. Teorien min er at den forhåpentligvis ikke vil drive å endre temp på turvannet hele tiden. Sløyfene i huset er jo styrt av Uponor sentralen og kunne strengt tatt hatt en fast temp inn på tur hele tiden. 

Jeg byttet ekspansjonskar i går på anlegget og det er nok litt luft som må ut. Dette igjen førte til 22 grader på turvannet og trykkfall i morges og iskaldt hus. Jeg ble så lei at jeg satt Automix i manuell modus og justerer shunt manuelt en tid. Har innregulert i løpet av dagen slik at turvannet nå holder ca 30 grader. Det er litt mer en parketten liker, men satser på at vannet mister litt temperatur underveis. 

Når en justerer en shunt manuelt så vil den vel stå en en bestemt stilling. Dette vil vel føre til at når temperaturen faller ute så vil turvannet blir kaldere og omvendt om det blir varme ute?

Veldig takknemmelig for innspill på dette sykt lange innlegget =)





Vannbåren varme som driver meg til vannvidd (Automix 30q) - IMG_20200122_174846.jpg - Helix
Vannbåren varme som driver meg til vannvidd (Automix 30q) - IMG_20200122_174901 (1).jpg - Helix
Vannbåren varme som driver meg til vannvidd (Automix 30q) - IMG_20200123_144854 (1).jpg - Helix
Vannbåren varme som driver meg til vannvidd (Automix 30q) - IMG_20200123_144854.jpg - Helix
Vannbåren varme som driver meg til vannvidd (Automix 30q) - IMG_20200124_180459.jpg - Helix
Vannbåren varme som driver meg til vannvidd (Automix 30q) - IMG_20200124_180539.jpg - Helix
Vannbåren varme som driver meg til vannvidd (Automix 30q) - IMG_20200124_180549.jpg - Helix

   #1
 5,730     0
Er det termostat på elkjelen så kan du jo styre temp der og la shunten stå heilt åpen.
  (trådstarter)
   #2
 60     0
Er termostat på elkjelen, byttet den for 1,5 år siden. Føler det er en litt skummel løsning. Den defekte slo ut sikkerhetsvernet på 105 grader fordi den ble hengende inne. Litt kinkig om så varmt vann blir sendt ut i gulvet.
   #3
 25,138     Akershus     0
Forstår ikke funksjonsprinsippet her:

- En utetermostat styrer temperaturen på kjelevannet?
- En termostat på kjelen styrer temperaturen på kjelevannet?
- En shunt justerer temperaturen på tur-vannet? Turvannstemperaturen er mao uavhengig av kjeletemperaturen?
- En stuetermostat regulerer ... ?
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 60     0
Beklager om jeg har formulert meg litt dårlig/klønete.

Det er en termostat på kjelen som styrer temperaturen på vannet i denne.

Shunten er motordrevet og styrt av Automix systemet. Så Automix bestemmer temperatur på turvannet. Shunt blander vann fra returvann og kjelevann.
Automix har to termostater tilkoblet, en for inne og en for ute. Basert på temperaturen inne kontra ute er det en eller annen formel i Automix som tilsier hvor høy temperaturen på turvannet må være for å opprettholde valgt temperatur på termostat inne. Det er en føler på turvannet som leser av temperaturen. Jeg antar at denne føler enkommuniserer med Automixen.

Uponor systemet fordeler turvannet ved hjelp av å åpne/lukke akturatorer for hver sløyfe til ønsket temperatur innstillt på termostat er oppnådd. På denne måten kan vi ha relativt forskjellige temperaturer i hvert rom.

Det er jo ikke noen god løsning å la Automixen bestemme turvannet og ønsker i grunn å bli kvitt den. Derfor spør jeg her om noen har noen lurer løsninger =)
   #5
 25,138     Akershus     0
Ok, da er jeg med.
Obygre synes å ha et forslag: fjern dagens automatikk på shunten. Sett denne på full åpning og still inn ønsket faste kjeletemperatur som turvanntemperatur.
Er du redd for feil på kjeletermostat, sett inn to i serie slik at du oppnår dublering.

Slik det er i dag har du to systemer som slåss litt. Fjerner du shuntreguleringen, vil du få et system som svarer litt tregere på endringer i utetemperatur. Det kan være litt uheldig om du harvarmerør nedstøpt i tunge betonggulv, av mindre betydning om du har «lette gulvkonstruksjoner som mer reagerer raskt som elektriske gulv.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 60     0
Ok, da er jeg med.
Obygre synes å ha et forslag: fjern dagens automatikk på shunten. Sett denne på full åpning og still inn ønsket faste kjeletemperatur som turvanntemperatur.
Er du redd for feil på kjeletermostat, sett inn to i serie slik at du oppnår dublering.

Slik det er i dag har du to systemer som slåss litt. Fjerner du shuntreguleringen, vil du få et system som svarer litt tregere på endringer i utetemperatur. Det kan være litt uheldig om du harvarmerør nedstøpt i tunge betonggulv, av mindre betydning om du har «lette gulvkonstruksjoner som mer reagerer raskt som elektriske gulv.


Tror jeg må gjøre som Oblygre foreslår for en tid, slik at vi ihvertfall får varme i gulvene gjennom siste rest av vinteren. På sikt kunne jeg tenkt meg å ha noe automatikk som styrer turtemp. Ser det selges shunt automatikk som bare styres av innetemp.

Disse systemene jeg har slåss med hverandre ja. Det har de gjort hele veien, men nå er jeg lei og må få ordnet dette en gang for alle.

  (trådstarter)
   #7
 60     0
Jeg har en Flamco mikrobobleutskiller. Denne har svettet litt vann de siste dagene etter jeg fylte opp etter karbyttet. Er det vanlig frem til all luft er ute, eller er den defekt? Den er like gammel som anlegget som er fra 2003. Kan ikke huske å ha sett dråper i tuten på denne før Unsure

  (trådstarter)
   #8
 60     0
For dem som fortsatt henger med i tråden så gjorde jeg en interessant oppdagelse i dag. Hovedproblemet har hele tiden vært at vi ikke får varmt nok turvann til å holde varmen i gulvene. Automix som styrer temp på turvann har 3 sensorer inn som bestemmer turtemp alt etter hvilke temperaturer som blir lest av inne, ute og på turvannet. Tempsensor ut og på turvann er termistorer. De forandrer motstand basert på temperatur.

I Automix brukerveiledning så er det oppgitt motstandsverdier for bestemte temperaturer. Ved hjelp av et multimeter så målte jeg sensor for utetemp og turvann. I dag er det ca 5 grader her hvor jeg bor og da skal utesensor ha motstand på 5,04KOhm. Jeg målte den til 4,91KOhm. Tenker den da er innafor normalen og fungerer som den skal. Så målte jeg sensor til turvann. Denne skal ha en motstand på 1039Ohm ved 30 grader og 1118Ohm ved 40 grader. Jeg målte 1141Ohm med turvann på 33grader lest av på termometeret. Automix tror jo da at turvann er over 40grader, mens det i virkeligheten er nærmere 30. Med litt godvilje så leser den nærmere 10 grader feil. Det kan jo forklare hvorfor jeg aldri oppnår å få tilstrekkelig varmt turvann.

Ett steg nærmere et svar, men om det er verdt å investere i en ny føler til Automix er jeg neimen ikke sikker på.
   #9
 2,342     Trondheim     0
Sett inn en variabel motstand å teste med før du evt kjøper ny føler. Eller lodd en slik variabel motstand i parallell og kalibrer det hele så det gir korrekt motstand for den temperaturen du ønsker på turen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Potentiometer
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 60     0
Sett inn en variabel motstand å teste med før du evt kjøper ny føler. Eller lodd en slik variabel motstand i parallell og kalibrer det hele så det gir korrekt motstand for den temperaturen du ønsker på turen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Potentiometer

Det var faktisk ingen dum ide. Tusen takk for tipset Grin

Jeg plukket ut føleren i går og la den i kjøleskapet. Den endrer motstand, men måler feil igjennom hele kurven virker det som.

Jeg har en kombinert temp og bar måler som står skrudd inn i turrøret via et t-stykket. Den måler altså så vidt jeg kan skjønne direkte i vannet. Tursensoren fra Automix ligger utenpå kobberrøret og måler der. Det er naturligvis forskjell på temperaturen på vannet og på utsiden av røret. Jeg går jo ut fra at sensoren fra automix er kalibrert slik at avlesningen utenpå røret tilsvarer temperaturen på vannet inni røret.

Noen som har erfaring med Flamco flexvent? Jeg har en slik microbobleutskiller på returen. Denne har dryppet litt etter at jeg fylte opp igjen anlegget etter karbyttet. Leste i brukerveiledningen at en da kunne skru inn skruen i "tuten". Dette har jeg gjort og det kan virke som om den nå ikke drypper lenger. Det jeg funderer på er om dette da stenger for utluftingen av luftbobler? Altså om den mister sin funksjon med denne skruen innskrudd?