2,329    16    1  

Propopsjonalventiler til gulvvarme? (kontinuerlig justerbar telestat / aktuator)

 285     0
Hei, 

Har noen erfaring med proposjonalventiler for regulering av gulvvarme? 

Det vanlige virker å være treige aktuatorer. 
Det er jo vanligvis snakk om relativt treige systemer og dermed er jo dette helt uproblematisk med tanke på jevn temperatur i rommene og gulvene. 
Wax motor. Sett på spenning- > delay -> treg åpning. Skru av spenning -> holdtid -> treig lukking. 

Hvorfor proposjonalventiler? 
I et system hvor badet står helt åpen og de største kursene til oppholdsrom har manuelle ventiler er nok ikke dette noe stort problem. 
Men, vil man kontrollere alle rom utenom badet risikerer man jo at belastning på varmepumpen blir ujevn hvis ikke man bruker et smart system som sørger for å ikke skru av og på alle aktuatorene samtidig? 

Som reguleringsmann og kontrollfreak kunne jeg tenkt meg proposjonalventiler på alle kurser, kanskje unntatt badet, slik at man kontinuerlig kan regulere flow i alle kursene. 
Da slipper jeg å skru igjen de manuelle ventilene til f.eks. stue når oppvarmingssesongen er over. (for å beholde komfortvarme på badet uten å varme opp stua.) I mellomsesong kan jo dessuten behov for å varme stue komme og gå. 
Jeg ser også for meg det er mulig å kjøre litt prediktiv regulering for å unngå oversving på temperatur, senke temperatur, styre varme på rom avhengig av hvem som er hjemme, dager i uker, tid på døgnet osv. Slikt er jo gøy å knotte med ;) 


Ser det fins noen 0-10V aktuatorer.
eks: http://www.moehlenhoff.info/index.php/802/Alpha-Antrieb_4___0-10_V_Proportional 
eks2: http://shop.loxone.com/enen/thermal-actuator-0-10v.html
eks3: http://www.bi-constructionnews.com/en_article_actuator_with_feedback_channel.news 

Det er kanskje mulig å pulsbreddemodulere vanlige aktuatorer også, men da må man nok bruke svært treg regulering og finne arbeidsområdet først. Ser for meg det blir litt touchy å holde en slik "wax motor" i en bestemt posisjon. 

Jeg er helt jomfru på dette med vbv, så skriver med forbehold om at jeg har misforstått totalt! 

Propopsjonalventiler  til gulvvarme?  (kontinuerlig justerbar telestat / aktuator) - temp.JPG - jamez

KE
   #1
 3,673     Hordaland     0
Akkurat det du spør om startet jeg en tråd om på smarthus-forumet her inne. Spørsmålet var da innenfor knx-verden og der finnes det gode alternativer. I alle tilfeller sender veggbryteren beskjed om ønsket ventilstilling, enten en pwm styrt treg ventil eller en servoventil med motor og feedback. Det hevdes fra flere at pwm styring er det beste, selv nøler jeg litt på å godta dette som en fasit. At pwm er mest vanlig er ikke det samme som at det er det beste, ofte betyr det at det er bra og rimelig. Personlig tror jeg begge måter å regulere på kan være like gode. I knx verden bruker man enten en aktuator som kobles til busen som har eksempelvis 8 pwm utganger som kobles til ventilene, veggbryteren kommuniserer da med aktuatoren. Den andre måten å gjøre det på er å ha servoventiler som hver for seg kobles og drives direkte av knx busen, hver veggbryter snakker da med servoventilen. Hvis jeg ikke lar meg overtale om noe annet, det er forsøkt, vil jeg nok gå for servoventiler.
  (trådstarter)
   #2
 285     0
Fant ikke den tråden når jeg søkte, men skal sjekke ut.

Tror ikke det blir aktuelt med KNX eller smarthus system, men det hadde sikkert passet kontrollfreak som meg ganske bra.

Du har jo i likhet med meg tenkt å sette inn inverterpumpe og begrenset akkumulatorvolum. Da tror jeg det kan være fornuftig å holde systemet ganske stabilt/i steady state.
Servoventiler som snakker med veggbryter høres jo enkelt og greit ut i utgangspunktet.

Kanskje jeg prøver meg å leke litt med med vanlige aktuator og PWM. Litt eksperimentering vil jo fort vise hvor nøyaktig de lar seg justere.

Og så får du kanskje ditt system opp å gå før meg, så da kan jeg jo høre om det funker bra der Wink
KE
   #4
 3,673     Hordaland     0
Det var den tråden jeg siktet til ja, mitt inntrykk er at det er lite erfaring å spore opp vedrørende servoventiler og gulvvarme. Du kan nå lese tråden å gjøre opp din egen mening. Termiske ventiler med pwm regulering og servoventiler vil oppføre seg ganske likt slik jeg forstår det, men jeg har ikke klart å få svar på periodetiden pwm skal jobbe på så dermed ser jeg ikke helt klart for meg hvordan det vil fungere med pwm.
Jeg leker med tanken å styre turtemperaturen på bakgrunn av posisjonen til den av servoventilene som er mest åpen. Dette er nok også mulig med pwm styring. Da kunne jeg senket turtemperaturen hvis alle sløyfene var fornøyd og justerte ned ventilene, mens turtemperatur kunne økt hvis en eller flere ventiler nærmer seg 90-100% åpning. Målet må isåfall være å ha så lav turtemperatur som overhode mulig uten at det er på bekostning av ønsket romtemperatur. Om dette blir gjennomført eller er fornuftig gjenstår å se.
  (trådstarter)
   #5
 285     0
Hører veldig mange som sliter med "treig respons" i forbindelse med vbv.
Som reguleringsmann vil jeg påstå at det ikke finnes treig respons, bare dårlig regulering.

Servoventil virker for meg som det mest logiske om man ønsker en bestemt posisjon/flow og ønsker å i stor grad holde seg "deromkring".

I mitt tilfelle hadde jeg tenkte badet skulle få stå på maks flow hele året. Så får pumpens turtemperatur være slik at temp på badet blir passe. Tror ikke jeg skal la varmepumpen ha aktivert noe romføler (antatt at det blir en F1255) og påvirke temperatur noe utover utetempkompensasjonskurve samt programmert senkning av temperaturen på natt og dagtid ukedager egentlig.

Virker som Nibe regulerer kompressorfrekvens for å oppnå ønsket turtemperatur og regulerer sirkulasjonspumpen for å oppnå deltaT på retur på ca 5grader. (Er deltaT for liten kjører den mindre sirkulasjon)

Ved å ha en stabil og kontinuerlig regulert gjennomstrømning av alle kursene blir det minst mulig trykkfall og pumpetap, og de kaldere rommene mine vil sørge for at jeg kan få avgitt varme med lav turtemperatur men samtidig oppnå tilstrekkelig deltaT.
Dessuten, med treg og kontinuerlig regulering av gjennomstrømning til alle kursene vil varmepumpen operere i tilnærmet steadystate. slipper fare for stående svingninger e.l. og sikrer således optimal jevn drift på pumpen og jevn temp i rommene.

Blir litt flisespikkeri alt dette da en forandring i COP fra f.eks. 4.5 til 5 virkelig ikke vil merkes på strømregninga Smile Men, et godt innregulert og responsivt system er en tilfredsstillelse i seg selv Wink
KE
   #6
 3,673     Hordaland     0
Jeg er ikke helt enig i din første påstand, hvis kjellerstuen din har nedstøpte varmekabler eller rør vil det ta tid før gulvet avgir varme og man får en treg oppvarming av rommet. Ligger gulvet på isolerende material og all varmen går rett i gulvet istedet for å varme opp betonggulvet vil responsen være raskere. Jeg vil tro at også finregulering av romtemperaturen også er tregere med en betongplate kontra rør med varmefordelingsplater liggende i isolerende plater. Viftekonvektor kan være en ide om man vil fyre raskt.

Jeg har ikke studert virkemåten til Nibe, men det du skisserer høres logisk ut i mitt hode. Sirkulasjonspumpen på brine fungerer på samme måte, den forsøker å opprettholde delta t på tur og retur brine, lurer på om ikke en snakker om rundt 3 grader der.

Jeg tror egentlig pwm vil gi deg samme resultatet hvis vi forutsetter at ventilen reagerer tregt, altså at den bruker tid på å flytte ventilposisjonen når spenningen settes/fjernes. Men den vil jo pulsere hele tiden istedet for å bare hvile på den ønsket posisjonen. Jeg tror jeg leste på Uponor sine sider at periodetiden var 180 sekunder, ta det med en klype salt.
  (trådstarter)
   #7
 285     0
Hører veldig mange som sliter med "treig respons" i forbindelse med vbv.
Som reguleringsmann vil jeg påstå at det ikke finnes treig respons, bare dårlig regulering.
Jeg er ikke helt enig i din første påstand, hvis kjellerstuen din har nedstøpte varmekabler eller rør vil det ta tid før gulvet avgir varme og man får en treg oppvarming av rommet.



Treige systemer kan reguleres betydelig bedre om man har en foroverkobling istedenfor direkte regulering (termostat). Nå væromslaget kommer og temperaturen går fra -10 ute til 0 er det for sent å skru av varmen når rommet er for varmt.
Enda bedre kan de reguleres med en modellprediktiv regulering hvor man har kontroll på hvor mye pådrag man har tilført og hvor mye man har behov for framover.
Ikke praktisk for folk flest, så kan være enig om at selv om man skrur varmen i gulvet HELT av i det sekundet temperaturen ute går opp en grad vil man med et kommende 10 graders sprang få kunne få en betydelig oversving. Derfor er egentlig ikke betongsåle med innstøpte rør en kjempegod ide som hovedoppvarmingskilde, og bør heller gi en grunnvarme. I de fleste tilfeller bør man nok på slike systemer heller ikke bruke romtermostat, men heller manuelle ventiler og utetempkurve.

Tror du har rett i at PWM på disse ventilene burde kunne gi greit resultat.
Det blir morsomt å leke litt med regulering av dette. Bestilte meg en uponor 24v aktuator nå for å leke litt med før systemet er på plass Smile

KE
   #8
 3,673     Hordaland     0
Jeg liker iallefall at du velger å prøve dette ut fremfor å stole blindt på harde "forum-fakta" og løsninger som er vanlig. Jeg tror de aller fleste vil ha det enkelt, både de som monterer det og de som bruker det, og prisen er også viktig i de fleste tilfeller.
Når du får aktuatoren kan du jo sjekke hvor treg den er fra du setter spenning på den til den er helt åpen. Jeg har blandt annet lest på forumet at periodetiden skal være såpass lang at vannet skifes ut i hele sløyfen før den stenger, om dette stemmer vet jeg ikke. Når det senere oppgis at ventilene er termiske og åpner og lukker sakte forsvinner argumentet, da vil jo virkemåten bli bortimot lik en servoventil.
I knx sammenheng er det ii mitt hode enklere med servoventil enn ordinære ventiler rent teknisk.
   #9
 6,009     Finnmark     1
@james Du kan helt glemme hurtig respons av vbv når rør er nedstøpt i betong....

Da må du over på dyrere løsning! Altså tynnere skikt, hvor rør ligger i isolert fra betonggulvet. Da vil du kunne justere alt mulig som du forespeilet.....Da vil også gulvet bli kaldt fort når varme ikke er på......

Mange som støper ned rør i betong liker å ha det trege varmemagasinet, og har ikke behov for å justere denne varmen så mye.
Min mor feks slenger bare noen vedkubber i ovnen når det er kaldere enn minus 20, uten å regulere så mye på termostat........men bruker nattsenking funksjon når hun er bortreist.
Usikker på forskjell i økonomi når det gjelder drift med vbv i ulike systemer Angel
Nedstøpt rør til vbv og småjusteringer av varme. Eller rør oppå betonggulv i egen tynn støp, hvor man justerer temp mye( nattsenking mm).....

Ofte anbefaler selgere mest mulig utstyr( dyrest) uten at det nødvendigvis er beste løsningen for aktuell kunde/ behov. Vil gjette at nedstøpte rør til vbv, er beste løsningen for de aller fleste...... Og aller billigst, nesten så billig at man kan støpe rør ned i betong bare som reserve:D



Signatur
   #10
 1,015     Revetal     0
Treige systemer kan reguleres betydelig bedre om man har en foroverkobling istedenfor direkte regulering (termostat). Nå væromslaget kommer og temperaturen går fra -10 ute til 0 er det for sent å skru av varmen når rommet er for varmt.

Derfor er egentlig ikke betongsåle med innstøpte rør en kjempegod ide som hovedoppvarmingskilde, og bør heller gi en grunnvarme. I de fleste tilfeller bør man nok på slike systemer heller ikke bruke romtermostat, men heller manuelle ventiler og utetempkurve.

Ja, dette er en gjenganger i mange nyere boliger, spesielt nå utover våren med store variasjoner på temperatur dag og natt, og spesielt de dagene det er pent og klart vær med mye passiv soloppvarming på dag.
Varmekurve fra utemperatur ligger noen timer i forkant, så termostater virker iblant mer mot sin hensikt enn til nytte, også der det brukes varmekurve.
Jeg forstår likevel at prsiforskjellene gjør at det velges innstøpt i sålen, men da kan det med fordel spares inn på termostater og aktuatorer i alle soner, og heller justere temperaturen på vannet som sendes ut. Dette finnes det i dag også styringer som er enkle selv for Enkefru Hansen å bruke i hverdagen
Signatur