#21
 102     Haugesund     0
Ble fortalt av min rørlegger at pumpene i Sverige er av en helt annen kvalitet enn de som selges i Norge som har rustfri deler pga. av dårligere vannkvalitet. Vet ikke om dette stemmer..
Signatur
Bolig fra 1961 skal totalrenoveres. Kledning, isolasjon, vinduer, vannbåren varme, balansert ventilasjon, gulv, tak og vegger.

http://www.byggebolig.no/tilbygg-pabygg/ekstrem-totalrenovering-av-bolig-fra-1961/

   #22
 378     Arendal     0
Det er et typisk svar fra noen som er redd at de ikke skal få solgt utstyret sitt. Helt fantastisk, men de har nå samme om ikke verre vinter i sverige. Så jeg kan ikke se at det skulle være noe problem med dette. Vi har valgt toshiba kw smart. Så får vi se om vi tjener inn pumpa. Tror nå ikke vi gjør det med det første, men så har vi valgt dette for komforten.


Signatur
Behov for å leie minigraver?? Gå inn på www.budsjettmaskiner.no
   #23
 1,015     Revetal     0
Det billigste er vel å kjøpe noen flyttbare el-vifter til 99,99Kr i en av billigkjedene. Da har du varme i huset for under 500-lappen.

Første hinder: TEK10, du skal dekke min 40% av varmebehovet ditt fra noe annet enn el eller fossile brensler. Standardløsning idag er derfor fra mange husleverandører å installere pipe+vedovn, luft/luft varmepumpe og varmekabler på badet. Da er myndighetenes krav i boks.

Som andre har nevnt over; vannbåren varme behøver ingen varmepumpe, det behøver ingen el-kolbe engang, det er kun et alternativ å distribuere varmen rundt i huset på. Det behøver til og med heller ingen rør i gulvet.

Det blir aldri snakket om hvor mye ekstra det koster å legge inn høy nok EL-effekt til boligen, og den årlige ekstrakostnaden det drar med seg. Det blir heller aldri sammenlignet hvor mye hver ekstra kurs koster tilsammen med jobben fra sikringskapet til alle tilkoblingspunkter.
Det fremstilles som at denne kostnaden er fast og at VBV er i tillegg. Her kan det spares mye på å kun installere det man faktisk trenger.

Når standardløsningen i tillegg er med pipe+vedovn+VP så er min påstand at kostnader til unødvendig ekstra el-installasjon, pipe, vedovn, luft/luft VP og normal VV-bereder uansett overstiger 200.000,- i et nytt hus.

Vi har ennå ikke engang da begynt å diskutere varmekomfort og interiørvalg som påvirker prisen videre til hva man måtte ønske eller har budsjett til.

Et plastrør i gulvet er uansett garantert billigere og mer holdbart enn en varmekabel, enda billigere er det med en stor viftekonvektor, og hvordan vannet i det varmes kan man når som helst selv velge å endre på.

Blir det uansett installert pipe er ekstrakost for at vedovnen har vannkappe ca 10.000,- og dermed er du langt over kravet til 40% UTEN varmepumpe. Deretter kan du jo bruke resten av pengene du har spart ift "standard-pakken" på å gjøre systemet mer optimalt mot komfort, mer energivennlig, bedre og kulere interiørmessig(gulvvarme vs konvektor, designovn etc).

Vannbåren varme er billigere enn elektrisitet, både i installasjon og drift, men hele regnestykket må på bordet.
Signatur
Mvh
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
   #24
 1,778     Norge     0

Er nok en del å spare på det ja, såframt ikke noe går på tryne etter 3 år.
Kjøpt i Sverige er vel da = kjøpe ny eller ta kosten for rep.
Kjøpt i Norge er vel da = få det ordnet på reklamsjon.
Er det ikke slik?

Synes det sies lite om bakdelene ved å kjøpe i utlandet...

Dette er vel en avsporing ja. Men interessant. Kan du dokumentere dette?
Og når du kjøper i Norge av en bedrift som går konkurs, hva da? Er det mere risiko å kjøpe i feks Sverige? Bortsett fra frakt og evt. avstand da. Bare er nysjerrig Smile
   #26
 1,015     Revetal     0
Skal ikke uttale meg om det stemmer i dette tilfellet at produktet er anderledes i Norge og Sverige, men det forekommer jo nokså ofte at det blir gjort tilpasninger ift hvert land eller marked. Mest typisk i Norge er strømforsyningen siden vi er et anderledesland på dette feltet, men ellers er det opp til importørene å gjøre andre tilpasninger eller tilvalg de mener burde være standard. Årsakene kan være så mangt.

Gjør det også selv med blant annet Dalatanken, varmepumpene, solfangerne og vedovner med vannkappe. De fleste tilpasninger og tillegg koster ekstra, og er ikke alltid så synlige eller merkbare heller når "samme produkt" markedsføres og selges overalt.

Når det er sagt så er nok prisforskjellene ofte større enn hva tilpasningene og tilvalgene skulle tilsi, så mye må nok tillegges at mange forhold og dermed kalkylene i Norge og mange andre land er så forskjellige. Vi har jo verdens dyreste Big Mac også...
Signatur
Mvh
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
   #27
 5,111     Sørnorge     1


Vannbåren varme er billigere enn elektrisitet, både i installasjon og drift, men hele regnestykket må på bordet.


Men likevel får alle byggherren beskjed om at vannbåren varme koster masse ekstra. Elektrikeren får tilsynelatende samme betaling enten han legger varmekabler og mange kurser til varme, eller kun en kurs. Dermed er proffene svært effektive til å motarbeide samfunnets ønske om alternative oppvarmingsmetoder.

   #29
 1,015     Revetal     0

Men likevel får alle byggherren beskjed om at vannbåren varme koster masse ekstra. Elektrikeren får tilsynelatende samme betaling enten han legger varmekabler og mange kurser til varme, eller kun en kurs. Dermed er proffene svært effektive til å motarbeide samfunnets ønske om alternative oppvarmingsmetoder.

Byggherren får ikke mye fratrekk for å velge bort løsninger i "standard-leveransen" nei. Alle endringer koster nærmest full pris ekstra, mens eventuelle fratrekk blir minimale. Ser jo ofte det, når f.eks byggherrene ønsker å velge bort VV-berederen. Fratrekket blir typisk 2-3000, mens husleverandøren sparer ca 10.000,- på det bereder og installasjon totalt ville kostet de til rørlegger og elektriker.

Om det er for å dekke inn ekstrakostnader ifm endringer i tegninger, søknader og ansvarsretter etc, eller mulighet for ekstra profitt på "luksus-valg" som VBV skal jeg ikke mene noe om, og skal ikke beskylde alle husleverandører for dette heller. Det er derimot typisk.

Tror eneste mulighet er å endre hva som er "standard". Norge fikk unntak fra EU´s lavenergidirektiv om at alle VV_beredere skal ha mulighet for alternativ varmekilde. Dette burde vi kanskje heller valgt å følge. Det er heller ikke noe i veien for å pålegge vannbåren varme som krav i neste TEK. Skal som nevnt ikke mer enn enn viftekonvektor til for å dekke et slikt minimumskrav. Ekstrakostnader til byggherre med slike forskrifter ville derfor blitt minimale, men "standard-leveranse" ville blitt regnet om på og dermed endt opp med å bli billigere.


Nope! Sveits.


Ok, vi var "heldige"/uheldige med valutakursene i januar 2012, men vi er tilbake på toppen av tronen når neste statistikk kommer om noen uker  ;D
Signatur
Mvh
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)