14,665    21    3  

Styring til vannbåren varme

 7     1
Jeg arbeider med et renoveringsprosjekt og skal ha vannbåren varme lagt i EPS rett på uisolert kjellergulv (avrettet).

I den anledning ser jeg etter styringsenhet med termostater og har noen spørsmål:

- Har aktuatorene som står på samlestokken en felles/standard grensesnitt mot samlestokken som åpner for å bruke ulike styresystemer på samme samlestokk?

Årsaken til at jeg spør er at jeg vil bruke en billig variant av styring nå, men utvide etterhvert forhåpentlighvis noe lignende de har for varmekabler a'la Micromatic/Devi med muligheter for nattsenking og fjernstyring via wifi/internet..



   #1
 6,009     Finnmark     1
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 7     0
Jeg klarer jo og å lese på buildahouse at det finnes styring, det som ikke står opplyst er hvorvidt aktuatorene har et standard grensesnitt mot samlestokken. Det betyr ar jeg kan velge styringsystem fritt senere mellom ulike merker med ulik funksjonalitet...
   #4
 650     Trondheim     0

Hei Nitrox

Jeg er litt i samme situasjon som deg men tror jeg har kommet litt lenger Smile Helt enig i at å finne ut om det er standarder på interface, styring etc ikke er enkelt i denne bransjen.

Har spurt og grand mye selv, og har vel mer eller mindre kommet frem til at systemene er enklere enn jeg så for megm og mer som VWspirit sier. Aktuatoren i nesten alle VBV systemer styres av eller på av en fast spenning så velg en termostat som bare sender av/på signal på samme spenning. Det har ikke noe nivå eller flow control etc, noe som egentlig er litt dumt synes jeg.

Jeg ønsker også å være fri i valg på termostater, ikke bare pga pris men jeg vil at det skal se helhetlig ut i huset mitt. Jeg tror de fleste standard termostarer er 230V så da bør man ha en aktuator som er det samme. Snakket med en hyggelig og hjelpsom fyr fra Topvvs her om dagen og sa at det ikke skulle være noe problem da jeg nevnte jeg ville ha Elko plus termostater med ur inngang for natt/ferie senking.

Slik jeg har skjønt det så er mulighetene for styring bra om termostatene har en ur-inngang for da kan man styre den via et sentralt anlegg. Så veldig avansert styring ser jeg ikke før meg i første omgang.

Vet ikke om jeg har skjønt alt enda, men jobber med saken Smile

Mvh
Kristian

  (trådstarter)
   #5
 7     0
Varg,

Takker for bra svar, vi er i samme båt som vil sikre funksjonalitet og standard i huset..

Mvh Tore
   #6
 1,323     Østlandet     0
Kanskje du tenker litt i feil retning?
Godt forenklet kan man si at de aller fleste velger et av to styresett for vannbåren gulvvarme.

Enten det enkle og billige hvor man kjører fast temperatur på vannet og benytter romtermostater til å åpne eller stenge kursene (flow) vha aktuatorer.

Eller en varmepumpe som samtidig styrer temperaturen på vannet utfra utetemperatur, og som da har fast flow på vannet, mao ingen aktuatorer.

Mange, med meg, starter med det enkle og billige for så å vurdere varmepumpe med bedre styring etterhvert.
Å kjøpe romtermostater, styring og aktuatorer først for så å bytte det ut med andre termostater og styring er i mine øyne lite lønnsomt. Det er vel ikke aktuatorene som er den største kostnaden her.
Hvis varmekilden hele tiden skal være den samme kan man like godt kjøpe den styringen man ønsker og trenger med en gang, prisforskjellen der er liten ifht kostnaden på f.eks en varmepumpe.
   #7
 650     Trondheim     1



Hvis man kun regulerer vann temp og ikke har noen aktuatorer så får man jo ikke mulighet for å regulere temperatur individuelt i hvert rom/sone. Det  høres ikke så bar ut for meg.

jeg ser heller for meg noe enkelt der man i starten styrer temp på vannet manuelt.

Etterhvert kan jo dette bygges om slik at vanntemp eks styres ut fra temperaturen ute.

Selv et slik system er jo veldig enkelt, og kankje ikke ideelt siden systemet er så tregt. Det er ikke hvilken temp som er ute nå som er interessant men hvilken innetemp man vi ha om x antall timer.

Jeg ser for meg å bygge en enkel regulator som ut fra værmelding, utetemp og en profil med dag/natt senking man selv legger inn, kan regulere vanntemp for å ta høyde for man man ønsker om x antall timer, avhengig av hvor trengt et slik system er. Jeg har ikke vannbåren varme selv enda så aner ikke hvor effektivt et slik system kan reguleres.

Generelt må man starte tidligere å regulere jo tregere et system er, og siden de fleste gulv ikke kan ha over 27C overfaltetemp så er det begrenset hvor mange Watt man kan pøse inn i systemet. Man kan dessverre ikke pøse 10kW inn i systemet kl 6 for å få det varmt til kl 8..


Mulig jeg tenker slik siden jeg har bakgrunn i reguleringsteknikk så kanskje jeg har et mye mer komplisert syn på hvor godt et slik system kan reguleres.  Det fleste justerer jo turtemp selv ut fra årstid og er fornøyd med det virker det som Smile

Mvh
Kristian

   #8
 69     Heggedal, Asker Gravdal,Lofoten     0
http://www.moehlenhoff.info/index.php/802/Alpha-Antrieb_4___0-10_V_Proportional

Romtermostat med PI regulering:

http://winnerhvac.en.alibaba.com/product/674509141-213396002/0_10v_proportional_control_room_thermostat.html

Mest ideelt hadde vært med gulvføler, og utekompangsering
Dette systemet ville vært ideelt for bad med konstant temp på gulvet
Signatur
   #9
 1,596     0
Jeg har ikke fått snurr på mitt system enda, men har handlet inn og tenkt meg følgende:

- En fordelerstokk/shuntgruppe med turtemp på 27'C for parkettgulv.
- En fordelerstokk/shuntgruppe med turtemp på 35'C for betonggulv.
- 24VDC aktuatorer for hver kurs.

På hvert rom har jeg en KNX romkontroller, med både romtemperaturføler og gulvtemperaturføler. Jeg kan i oppsettet på denne velge i et lass av parametere for hvordan jeg ønsker å styre dette - deriblant PWM. Ulike regulatorprinsipp kan velges.

Jeg har i tillegg muligheter for å lage mer styringer, og mer avanserte ting vha Loxone miniserver - f.eks. utetemperaturkompensering, solinnstråling, værvarsel og så videre. Det kommer nok til å bli en hobbysyssel til evig fremtid...  :P


Slik jeg har forstått det tar det flere minutter for en "vanlig" VBV aktuator å åpne eller lukke. Dersom man da bruker PWM prinsipp for styring av denne, får man i praksis en slags flowregulering - dog med blindt pådrag. Man justerer vel også flow for hver enkelt kurs vha manuell innjustering.

Et eksempel er denne ventilen fra Danfoss, som bruker 3 minutter på å åpne/lukke.

Med temperturføler i gulv får jeg forhåpentligvis en noenlundeb bra regulering på dette - men det gjenstår som sagt å få testet i praksis.

Som varmekilde ser jeg for meg en teknikktank som varmes opp av sol, luft/vann + elektrisk spisslast.
   #10
 69     Heggedal, Asker Gravdal,Lofoten     0
[s]Oppsettet ditt burde fungere veldig bra med 0-10v aktuator, burde da regulere seg inn med en konstant flow og temp i gulvet[/s]Ser at knx ikke har 0-10v utganger på varmemodulen ?????
Signatur