#31
 47     0
Var mange spørsmål og noen er besvart så jeg tar en generell forklaring.
På gulvvarme er det vanlig å ha en aktuator som åpner og lukker kretsen på signal fra termostaten. På manifoilen på retur sitter struping som gjør at hver kurs får riktig vannmengde. Husk et anlegg virker kun 100% når alle kurser er åpne og da er riktig innregulering viktig slik at ikke kretsen med minst motstand får for mye vann og andre lite. Struper man en krets reduseres vannmengden og snitt temp går ned og man avgir mindre effekt.
En shunt blander kun returvannet og turvannet fra varmekilden hvis den er for høy. Ergo vannstrømmen til manifoilen er konstant, hvis det ikke er endringer på aktuatorene. Som det blir sagt her trenger man ikke shunt hvis man har en utekompensert varmepumpe, da denne gjør jobben. Men hvis man har kombinasjon av radiator, gulvvarme eller tre og betong vil man trenge å shunte ned tempen på deler av anlegget.
Så kommer det som diskuteres mye. Romtermostater eller utekompensert. Som det blir påpekt her svinger temp på gulvet mye med romtermostater og dertil misfornøyde kunder. Dette resulterer i mye kritikk til gulvvarme fordi det er så tregt/vanskelig å regulere. Og det er det med romtermostater. Ser at det er link til Uponor som lever av å selge blandt annet romtermostater, vær litt kritisk til troverdigheten til leverandører. Uponor skriver at utekompensert er mest vanlig i større bygg, feil. Dette er meget bra egnet til regulering og etter min erfaring mye bedre enn romtermostater.
Si vi har 2 like anlegg der den ene har romterostater og den andre utekompensert. Det er 0 grader og overflatetemp på gulvet er 22 grader og rommet er 20. Så fyrer man i peisen, romtemperaturen stiger og på det ene anlegget stenger romtermostaten. På det andre fortsetter vannstømmen, men i når romtemp går over 22 grader gir ikke gulvet fra seg varme lengre. Så kommer problemet når peisen er slukket. I det romtemp går under 22 grader begynner gulvet med utekompensert å gi varme igjen, men gulvet med romtermostat åpner først på 20 grader og det tar lang tid før gulvet er 22 grader og ofte blir det høyere for det igjen stenger. Ergo romtemp svinger mye. Så komforten blir mye bedre med utekompensert og soner styres med å struping på fordeler. Virker like bra hver gang. Men det er litt diskusjon om man kan få noe høyere forbruk ved bruk av utekompensert siden plata er varm hele tiden. Det kan jeg ikke svare på, men på dårlige isolerte gulv blir det høyere.
Håper dette forklarer dette og så er det sikkert noen som er uenig Grin

   #32
 32     på landet et sted     0
nå har ikke jeg fått med meg den forrige tråden din men er ikke problemet løst ved å bruke gulvføler på termostaten?
mange kunder sier det samme som deg og jeg mener vi har ettermontert gulvføler..
tror uponor har det..
   #33
 256     0

Si vi har 2 like anlegg der den ene har romterostater og den andre utekompensert. Det er 0 grader og overflatetemp på gulvet er 22 grader og rommet er 20. Så fyrer man i peisen, romtemperaturen stiger og på det ene anlegget stenger romtermostaten.På det andre fortsetter vannstømmen, men i når romtemp går over 22 grader gir ikke gulvet fra seg varme lengre.

Litt usikker på om teorien stemmer her. Får å få justert inn 22 grader i et gulv med vannbåren varme må vannet som du pumper inn i rommet være over 22 grader. Si at temperaturen på turvannet må være 30 grader ved en gitt utetemperatur. Hvis du med utekompansert anlegg fyrer med ved, vil golvet avgi effekt helt til golvet når 30 grader.

mvh
Geir G
   #34
 741     Det glade Sørland!     0

Litt usikker på om teorien stemmer her. Får å få justert inn 22 grader i et gulv med vannbåren varme må vannet som du pumper inn i rommet være over 22 grader. Si at temperaturen på turvannet må være 30 grader ved en gitt utetemperatur. Hvis du med utekompansert anlegg fyrer med ved, vil golvet avgi effekt helt til golvet når 30 grader.

mvh
Geir G


Korrekt, men avgitt effekt vil avta kraftig etterhvert som delta T (temp. forskjell) mellom gulv og rom blir mindre. En  kurve som viser avgitt effekt er ikke lineær, men kraftig exponentiell.
Signatur
   #35
 256     0

Dette synes jeg hørest litt merkelig ut. Alle variantene jeg har sett på av anlegg for vannbåren varme har en shuntventil for hver krets (hvis jeg ikke har misforstått noe kraftig). Det vil si at en regulerer temperaturen for hver krets, ikke strømningshastighete. Er det noen som faktisk har peiling på dette her på forumet som han bekrefte eller avkrefte?


Har du eksempel på et slikt anlegg??
   #36
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

..Jeg fant ut jeg fikk den beste comforten ved å bruke både utekompensert turvannstemp, og romtermostater. Varmekurven jeg har valgt ville gitt meg et litt for varmt hus med alle sløyfer åpne (flytende kondensering), men ved å bruke romtermostatene som enten åpner eller stenger for flow til en sløyfe, får jeg god varmeregulering når sola titter inn eller det blåser småj.vler og behagelig varme gulv på badene.
AKKURAT samme løsning som jeg har valgt.
Litt overtemperatur fra valgt kurve på VP, utekompensering og romtermostater, med gulvføler på bad.
   #37
 356     Nordland     0
Hmm, Jeg har tenkt å montere termostatene lengst mulig unna vedovn.
Har også tenkt å montere den nede ved gulv ved siden av stikkontakt muligens.
Ser for meg at jeg får en jevnere temperatur på gulvet ved å gjøre det på denne måten  ???

   #39
 741     Det glade Sørland!     0
Generelt skal termostater monteres slik at de ikke utsettes for sollys, trekk, kulde fra vinduer, varme fra lysbrytere/dimmere (dvs. rett over disse), kalde yttervegger osv. De skal kort sagt monteres slik at de viser romvarmen uten å bli forstyrret.... Smile
Signatur
   #40
 356     Nordland     0
... du trenger ikke ta hensyn til små barn du nei?


Hmms  ::) Det var det da... har bare `englebarn` hehe.