#121
 8,022     Bærum     0
Nettopp. Det var slik at du kunne kjøre i gang sirkulasjonspumpa uten at selve varmepumpa/kompressor gikk? Så da kjører du bare gjennom det "vanlige kretsløpet" - ikke noen 3-veis ventiler som leder vannet en annen rute osv?..

   #122
 5,726     0
Eg har to sikrulasjonspumper, ei fra vp. til tank (Oso Ep2)  som går så lenge vp. har straum og ei fra tank til varmeanlegg som er termostatstyrt.
   #123
 8,022     Bærum     0
Aha.
Hvis en skulle oppnådd det samme i et oppsett uten ep-tank, hvordan ville det være fornuftig å koble det? Tenker da  på et oppsett m inverter l/v pumpe som går rett mot varmeanlegg via en platevarmeveksler for forvarming av tappevann...

Må vel da lage til en "sommervei" for vannet? For om strøm til vp er av og sirkpumpe er innebygget får en vel ikke dytta vannet gjennom der selv med en ekstra pumpe et sted i kretsen?...
   #124
 5,726     0
Da ville ein ikkje slått av vp., einaste grunnen til at eg slår vp. av er å spara straum til sirk. pumpa. Sjølve kompressoren går kun 10-30 minutt kva gang den blir slått på om temp. på turvatnet er under innstillt temp., noko den ikkje vil være om eg kjører"kjøling", da eg skur ned tempen til under 25ºC.
   #125
 8,022     Bærum     0
Takk for svar oblygre. Jeg lærer hele tiden.  8)
Planlegger vbv i kjelleretasjen(rehab), men veldig usikker på om jeg skal gå for julapumpe eller noe alla therma v. Vår vv bereder er på overtid, så trenger ny tank av noe slag i samme slengen. Frister da å shoppe en tank med innebygget spiral så jeg ikke trenger en ekstern platevarmeveksler for forvarming av tappevann.

Antar at den minste julapumpa neppe har nok effekt til å levere både gulvvarme og forvarme tappevann i kalde perioder. Den største julapumpa nærmer seg therma v i pris...
Mye å tenke på for en amatør  Cool
   #126
 5,726     0
Når det gjeld l/v vp. synes eg 60% dimensjonering ved DUT er ein grei regel.

Vvb. med innbygd spiral er KUN beregna for vp. med tappevannspri. Da disse gir høg temp. Å kjøre 30 grader inn er ikkje mykje vits i.
   #127
 8,022     Bærum     0
Der er det noe jeg ikke skjønner.

Om du har en platevarmeveksler og veksler/forvarmer x watt fra turvannet inn på kv-inntaket på vanlig bereder, eller om du sender det samme turvannet via en spiral som har omtrent samme areal i en tank alla oso rtve - hva blir forskjellen?

Må da gi et fint bidrag i tanken om 30 graders vann suser gjennom spiralen nederst i tanken der vannet er kaldest?

   #128
 5,726     0
El. element ligger alt tett på spiral iallefall på 200 literen.
300 er noko betre, men eg ville skilt dette for ikkje å varme opp vp. vatnet med el. elementet i tanken.

Arealet i tanken(sett ovanfrå) er ca. 0,2m², med 35ºC forskjell og 0,2m mellom varmelelement og spiral vil dette overføre med varmeleding på vatn på 0,6 W/Km, det er 21 W. Dette er 180 kWh over eit år som ein heller bør produsere med vp.
   #129
 8,022     Bærum     0
Ah ok - man får samme situasjon som i en dobbelmantlet bereder der øverste del kan finne på å varme nederste del når det ikke forbrukes varmtvann over en stund.

Jeg snubler videre i kunnskapsinnsamlingen  Cool
   #130
 10,486     Akershus     0

Snakket nettopp med rørleggeren min. Han sier at CC15 er alt for tett å legge rørene på badet. Jeg hadde jo tenkt å legge 20mm i sneglehus med CC15.

Det skulle være max 60w/m2 på badet sa han, og det ville blitt for mye med 20mm cc15.


Tullball. Effekten reguleres med turtemp og flow. Jo tettere og større du legger, jo lavere turtemp kan du bruke, som igjen gir bedre utnyttelse.
Signatur