(trådstarter)
   #21
 47     0
Lurer litt på det med frikjøling. En bekjent har nettopp bygd nytt hus med mye glass. Han har installert gulv montert viftekonvektor i stuen, veldig pent og veldig dyrt. Han anbefaler kjøling i vårt hus. Jeg lurte på «vanlig  radiatortype konvektor til kjøling i stue og på foreldre soverom i 3.etg. Synes disse vanlige konvektorene er store og stygge. Innebygget i vegg eller tak er finere, men sannsynligvis mye dyrere. Hva med løsningen på bildet, viftekonvektoren i kasse/vinduskarm, vil det fungere til kjøling?


Siste redigering: Saturday, February 15, 2020 1:04:27 PM av NybyggeriVest

KE
   #22
 3,674     Hordaland     0
Kjøling med bergvarme er jo tilnærmet gratis i bruk så det er bare å kjøre på. Men skal du kjøle på andre måter må du regne med at det koster å drifte.
KE
   #23
 3,674     Hordaland     0
I mitt nye hus (2019) varmer gulvet rommet opp. Gulv temperatur på 26-27 er nok til å gjøre det behagelig. Selv med 5 cm støp over og mye under, er det grei reaksjonstid på 2 timer. Mer enn godt nok til å regulere riktig og ha natt senking.

Nattsenking kan du revurdere. Du senker temperaturen når strømmen er billig, og løfter temperaturen når den er dyr.
Det er bedre å øke romtemp gjennom natten og la den falle de første morgentimene når prisen hopper.
Kall det gjerne dagsenking eller nattøking! Wink
   #24
 3,595     1
Slå av varmen i 7-8-tida om kvelden, eller enda tidligere hvis rør (/kabler) ligger i betong. Etter et par timer begynner det å bli så hustrig i stua at du hufser deg i seng på et fornuftig tidspunkt Smile

Så går varmen på igjen i 4-5-tida på natta, eller en time tidligere med betong, og det blir innbydende å stå opp om morgenen til lunt golv; du krøker deg ikke hutrende sammen under dyna.

Forbruks/pris-toppen for strøm på morgenkvisten kommer når hele Norge har tatt morgendusjen og to millioner VV-beredere skal varmes opp igjen. Det kan like gjerne vente til etter luch, når prisene er lavere, eller om du har stor tank og lite forbruk på kvelden, til over midnatt.
   #25
 409     0
Mange misforstår at maks temp på  feks 27gr som er vanlig  på tre og laminat gulv er temp på turvann eller målt temp med gulvføler og varmekabel.

Maks temp er 27 på overflaten og det må vesentlig høyere temp til under gulvet for å få det på overflaten. Høyere enn det som trengs for å holde et ok isolert hus varmt.

Se tabellen til Devi her:

Vannbåren varme i gulv,  ikke til oppvarming? - Screenshot_20200215-161014.png - pusseopp
   #26
 3,595     0
En annen side ved golvvarme er at du ikke behøver å varme lufta til 24-25 grader. Ihvertfall hvis du normalt sparker av deg skoene innendørs, så du går barfotet eller på sokkelesten og opplever det lune golvet under fotsålene. Da er det filnt med lufttemperatur på 19-20 grader, elller 17-18 grader i rom der du driver noen fysisk aktivitet, f.eks. kjøkken. Lufta føles friskere og lettere (og helse-folk sier at det er sunnere). Naturligvis sparer du litt i fyringsutgifter, også.
   #27
 841     Oslo     0
Lurer litt på det med frikjøling. En bekjent har nettopp bygd nytt hus med mye glass. Han har installert gulv montert viftekonvektor i stuen, veldig pent og veldig dyrt. Han anbefaler kjøling i vårt hus. Jeg lurte på «vanlig  radiatortype konvektor til kjøling i stue og på foreldre soverom i 3.etg. Synes disse vanlige konvektorene er store og stygge. Innebygget i vegg eller tak er finere, men sannsynligvis mye dyrere. Hva med løsningen på bildet, viftekonvektoren i kasse/vinduskarm, vil det fungere til kjøling?

Skulle det være noen bilder her?

Det er ikke så stor prisforskjell på radiatortypene og de innfelte at jeg ville latt det avgjøre. Man får både billige og dyre radiatortyper også for å si det sånn. Det har kommet mange stilfulle frittstående viftekonvektorer etter hvert men er enig at innfelt ser best ut, enten i himling som f.eks. brukeren Blip her på forumet har eller veggtypen til jkirkebo. I utlandet er det også vanlig med gulvinnfelte men har ikke sett så så mye av det her til lands. Litt stress med avløpet. Vil du ha den helt "skjult" kan du montere i himling på et tilstøtende rom og legge en isolert kanal til f.eks. stuen. Har sett ABK-Qviller gjort dette. Ser ut som en helt vanlig ventilasjonsventil da. Vurderer dette selv.

I forhold til omrøring av kaldluft så kan det være en fordel å montere i himling.

   #28
 4,008     Asker     0
Mener å si vannet ut i sløyfene hos meg er 36-37 grader. Men litt usikker der. Ikke jeg som kjørte igang dette anlegget. Gulvet på badet er herlig og varmt.
Signatur
   #29
 350     Hordaland     0
Jeg har parkett, 5 cm betong , varmekabler, ca 15 cm betong så ca20 cm isolasjon. Nettopp skiftet til spotpris og må se på tipsene om senking på riktige tidspunkt.
   #30
 3,595     0
Pass på at du har timesavregning, også! Hos mange energi-leverandører må du be spesielt om det, ellers får du gjennomsnittlig spotpris over en periode, kanskje på en uke eller fjorten dager.

Når du ser på priskurvene på https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/NO/Daily/?view=chart, legg merke til at bunnen av kurven ikke er 0! Det ser ut som ganske dramatiske prisvariasjoner når f.eks. prisen i går kl 17:00 lå nesten opp mot femte delstrek, mens den i dag tidlig lå litt over en halv delstrek opp - grafisk var prisen i går ettermiddag mer en åtte ganger så høyt som i dag tidlig, men i kroner og øre lå den under 50% høyere.

Det skifter hvor høyt på skalaen nedre kant ligger, etter hvilke data som vises . Trekker du ut slik at det vises strømpriser ned not 0, da kan bunn-kanten fraktisk være på 0. Men viser du f.eks. fredag fra 08:00 til 13:00, ligger bunnen på 16,8 øre/kWt. Da ser prisøkninen fra 17,2 til 17,9 øre/kWt ut som en betydelig topp, men den er i realiteten ganske ubetydelig.

Når du prøver å finne et fast døgn-mønster i prisvariasjonene blir du lett frustrert. Dag-til-dag eller uke-til-uke-variasjonene er langt mer vesentlige enn dag-til-natt. Det er vanskelig å si noe sikkert utover at stømmen vanligvis er billigst mellom 02 og 04. Men lavprisperioden kan starte ved midnatt, eller kl. 22, og den kan vare til 06 eller 08 - det skifter fra dag til dag. Mandag var bunnen kl. 23; kl.06 tirsdag morgen var godt på vei opp til toppen, neste natt var bunnen kl 02. Natt til fredag beynte prisen å stige kl. 23 og bare steg og steg fram til kl. 05 - så da var det slett ikke billigst mellom 02 og 04...

Skal du spare noe vesentlig på å tilpasse deg spotpris-variasjoner kan du ikke gå etter klokka, men må lese "Day-ahead" priser hvert døgn fra NordPool. I de timene prisen ligger under en grenseverdi som du bestemmer, fyller du opp de lagre du har: Bereder, elbil, buffertanken til golvvarmen. Er prisen over grensen, bruker du istedet den energien du har på lager ... og det kan gå tomt. Da er det bare å bite i det sure gresset og kjøpe strøm til spotprisen - kanskje vesentlig høyere enn den du avviste i går. Eventuelt kan du velge å fryse. Smile