#11
 526     0
Eg skulle nå likt å sett oslo by en vinterdag når alle fyrte med ved for å holde liv i tankene med varmtvann... miljøvennlig? neppe.... For ikke å snakke om nedhuggingen av skog som måtte til for å fore oss med brensel...
Signatur

   #12
 161     0
Du ser for deg de ovnene vi er vant med fra barndommen.
Det er en ny tid.
Har du sovet i timen. De fleste vedovner av nyere dato har en avansert forbrenningsteknikk der alle gasser og de fleste partikkler blir borte.

Jeg kan jo si tillbake at i Oslo er det mange mange tusen oljebennere.
Har du noen ide om hvor mye drit de slipper ut gjennom pipa?


Signatur
   #14
 161     0
Du tar grunnleggende feil.
Vi bruker mest strøm om vinteren.
Hvordan er magasinene da? Jo tomme
Hvor får vi kraft fra da? Jo vi importerer.
Hva slags strøm vi importerer? Jo bla fra kullkraft.

Strøm om vinteren i Norge er ikke den klare, rene og miljslånsomme kraften vi tror.
Signatur
   #15
 53     0

El.kraft er uansett en mye renere energikilde enn ved...


Naivt!

Norge importerer kullkraft og atomkraft for å pumpe liv i din "miljøvennlige" elektriske panelovn sammyboy  ;)

Er enig i at oljefyring er løsningen i Oslo sentrum, men det har vel ingen hevdet? Her i Oslo er det plenty med fjernvarme og andre gode løsninger. Leste om et borettslag som hadde kastet ut oljefyren og mintert 4 store varmepumper + 12 energibrønner. 100% inntjening på 36 mnd!!!

Fyring med ved er miljøvennlig og forbruker fornybar energikilder.
   #16
 161     0
Så sant som sagt.
Lokale energisentraler vil trolig bli langt vanligere i boretslag ol etterhvert.
Bla pelletsfyrte anlegg og VP og fjernvarme.
Signatur
   #17
 144     0
Nå kan vel ikke ALLE velge vedfyring om vi skal unngå at forbrenning av veden gir netto CO2utslipp. Men i dag er det netto tilvekst av skog i Norge og det vi ikke fyrer opp som ved, avgis som CO2 til naturen gjennom forråtnelse. Og moderne vedovner slipper ut lite avgasser og partikler.

Så derfor er vedfyring miljøvennlig.

   #18
 175     0
Hei.

Kaster meg inn i denne tråden. Finnes jo mye fint i ovner med vannkappe som kan monteres i en stue slik at en kan nyte synet av flott design og flammene. Men på ovnene jeg har funnet avgir relativt mye av varmen til lufta og dette kan lett bli for mye i lavenergihus og passivhus når en ønsker å fyre for varmtvannnsoppvarming og de få sløyfene med vannbåren varme en har.

Vet noen om det finnes vedkjeler som avgir all varme til vannet som har ett design som passer inn i en stue? Kanskje noe slik som de gamle oljekaminene. De vedkjelen jeg har sett passer best på ett fyrrom om en ikke skal ha en skikkelig "industristil" i stuen...

mvh.
chiefen
  (trådstarter)
   #19
 87     0

Du peker på en vesentlig problemstilling. For min egen del håper jeg delvis "på det beste", men innser at kanskje problemet blir at ovnen produserer for mye energi. Jeg er ikke sikker på hva som skjer hvis den produserer for mye varmtvann, men 10 kW til luft er veldig mye til et godt isolert hus. Jeg håper f.eks. at hvis jeg har et utsug (eller blir det innsug?) i det balanserte ventilasjonssystemet rett over ovnen, så fordeles varmen relativt greit rundt i huset. "Nitro" kan kanskje formidle erfaring med systemer - sett over tid.

En mulig løsning er selvfølgelig å lage et eget fyrrom i en annen bygning. Men det var altså ikke slik løsning jeg ville har. Jeg ville ha en ovn i huset og den skulle også produsere varmt vann - i vinterhalvåret...
   #20
 144     0
Jeg har samme bekymring, en ovn kan gi FOR MYE varme i stue/etasjen den står i.

Derfor funderer jeg på å endre min bestilling fra 650liters kakelugnspanna til en passivmodell som ser helt lik ut, men som i stedet har 400 liters vannvolum og isolasjon(!). Dermed går det kun 2,7 kw til luft, og resten (14,8 kw) til vannet. Vannet kan fra kakelugnspannan sirkulere til en akk.tank eller direkte til vannbårent varmesystem.

Se nettsidene til Kakelugnspannan.

Kan fås i alle mulige flistyper, fra hvite fliser, til hva du selv finner i flisbutikken. Kan også fås i rustfritt stål, om du liker det.

Har tenkt be dem droppe elkolbe, solvarmeslynge og varmt(forbruks)vannslynge i selve ovnen, da jeg velger fra dem en akkumulatortank på 500 liter med 200 liter forbrukstank inni, samt elkolbe og solvarmeslynge.