#21
 526     0
Eg klarer ikke å se for meg hvordan en skal klare å regulere varme i huset, vannbåren varme og samtidig regulere varmtvannet med denne løsningen uten å måtte gå å gjete på ovnen 24/7. Systemet må da vel han en eller annen form for automatikk? ellers kommer dette til å sluke tid med kontinuerlig justering av fyring og henting av ved.

Å "håpe på det beste" er vel litt drøyt når det gjelder en så essensiell del av huset?

Kanskje Nitro kan svare på dette?

Nb: Regner med dere forstod at eg mente vannkraft er renere enn vedfyring.. eg skrev el.kraft...  ::)
Signatur

   #22
 53     0

... og de få sløyfene med vannbåren varme en har.


Jeg er helt enig med deg på dette, men den type ovner som Nitro har lenket til i dette innlegget har ikke sløyfer/spiraler. Der er hele brennkammeret omgitt av en vannkappe.

Min erfaring er at dette er en meget vesentlig forskjell. Vannkappen trekker energi ut av støpejernet som omgir brennkammeret meget mer effektivt enn en spiral. Derfor vil den hente ut energi til en akkumulatortank som kan posjonere dette ut over tid.



Eg klarer ikke å se for meg hvordan en skal klare å regulere varme i huset, vannbåren varme og samtidig regulere varmtvannet med denne løsningen uten å måtte gå å gjete på ovnen 24/7. Systemet må da vel han en eller annen form for automatikk?


Vi skal ha vannbåren varme som i hovedsak skal varmes opp av en varmepumpe som jobber mot en 250 meter energibrønn. Så er det automatikk som kopler inn vedovn med vannkappe når temperaturen i systemet (og på sikt aolvarme).

Vi har gjort det på denne måten fordi vi er så drittlei at det blir kokvarmt når vi fyter i ovnen/peisen. Akkumulatoren lagrer således energi og "deler ut" varme gjennom natten. Vi liker å kosefyre på peisen nesten hver kveld, og da er det topp å kunne avlaste varmepumpen mest mulig.


Vi gjør også dette fordi mannen min elsker slike tekniske duppeditter  ;D
   #23
 526     0

ahh... så du kommer ikke unna varmepumpen altså... hvordan bli økonomien i dette til slutt da? varmepumpe med 250m brønn og vannbåren varme klarer ikke å konkurrere på pris med el.kabler med dagens strømpriser. Og så installere enda et system til 50-100 000 som skal avlaste et allerede svindyrt system...

Eg klarer ikke helt å få tak på dette...
Signatur
   #24
 161     0
Jeg kan svare på noen punkter her.

1. Vedfyring mot vannbåren varme kan ikke reguleres. Ikke mye i alle fall, derfor bruker vi magasintank. Vi lader når vi fyrer og så bruker vi det på natten eller når vi dusjer.
Denne kan tidsinstilles for folk med radiator, fancoil eller bestboard. Gulvvarme er konstant da det tar for lang tid og endre temp.

Det ideelle er og kombinere med sol eller strøm.
Strøm er innebygget i våre pakker. Om sommeren importerer vi ikke kraft så det synes jeg er greit pluss at prisene er lave.

For meg som har varmet huset med ved før jeg fikk vannbåren varme er ikke dette med stålingsvarme noe problem.
Før hadde jeg en dovre 760 CB i stua. Den har vedlengde på 60 cm og leverte ca 11kW.
I min nye termorossella har jeg 6.5 kW i ståling ved maxfyring så jeg har gått ned i strålevarme.

Jeg har dessuten plasert ovnen i andre etg og har bare gulvvarme i første etg og får fordelt dette litt.

Men det er en grei tanke og ha i hodet når man planlegger, man skal jo orke og fyre også.

Ang fyring så sier vi at midtvinters må man regne med to ilegg i døgnet. Ett på morgen og et på kveld.
For min del er sjarmen viktig. Jeg liker og fyre med ved. Lukta og stemningen kan ikke skapes av noe annet.

Jeg har i tillegg en kjøkkenkomfyr "termo suprema compakt" på terassen under tak. Denne er koblet til det samme anlegget. Der lager jeg mat i sommerhalvåret og lader tanken samtidig også får vi den deilige varmen og hygga på terassen også. 
Signatur
   #25
 175     0
Får klargjøre litt om hva som var tanken min. Har tenkt at huset jeg tegner på kommer til å få ett energibehov til oppvarming som ligger mellom TEK 07 og den tyske passivhusstandaren. Kort fortalt veldig lite behov for oppvarming, en del av året vil kanskje varmen ifra kjøkkenutstyr, tv, vaskemaskin og annet være nok for å holde varmen i huset.

Derfor vil generelt de ovenene/peisene som er linket til tidligere i denne tråden avgi for mye varme til rommet/huset når der fyres for å ladde vannmagasinet de fleste dagene det fyres. Unntaket kan kanskje være kakkelungspannan i passivhusversjon. Endelige tall for energibehov vil jeg ikke ha klare før vi har noen bedre skisser på huset mitt med areal, antall vindu og lignende.

Slik jeg har forstått det avgir ikke vedkjelene noe særlig med varme til rommet den står i. All varme i veden avgis til vannet som sirkulerer i kjelen som igjen laddes inn i akumulatoren. Jeg får ikke til å tegne inn ett fyrrom med en fornuftig plassering i huset. Akkumulator får jeg plass til uten problem. Derfor lurer jeg på om noen har sett vedkjeler med ett design som passer inn i en stue eller lignende.

mvh.
chiefen
   #26
 161     0
Jeg har ikke kjennskap til et sånt produkt. Hvis denne kakkelovnen har slik løsing tror jeg den er den eneste på markedet.
Signatur
   #27
 2     0
Jeg er i samme situasjon som deg. Har en enebolig med relativt lavt forbruk, og planlegger solfanger, vedovn som vannvarmer og akkumulatortank. Har også litt plassproblemer. Jeg er noe bekymret for at det kan bli veldig varmt i huset. Sånne anlegg har jo uansett en del varmetap rundt seg, og i sokkelen kan det bli så varmt at en begynner å angre.
Men jeg har fått en ide: Kona vil at jeg skal bygge badstu i innerste hjørne i sokkeletasjen. Da tenkte jeg å lage et kombinasjonsrom, badstu og fyrrom i ett. Derfor skal jeg prøve å finne en egnet vedovn med vannkappe som kan stå i det isolerte badsturommet, i hjørnet. En oppfyring når badstua skal brukes vil da kunne lade akkumulatoren i samme slengen. En elektrisk badstuovn er likevel greit å montere for å toppe temperaturen. Siden vedovnen står i et isolert rom, vil oppfyringer som bare skal være til å lade akkumulatoren, ikke skape problemer med at det blir for varmt i nærliggende rom. Håper jeg.
Jeg er interessert i synspunkter på dette. Jeg må altså finne en vedovn som kan tåle å fungere i et rom hvor det innimellom kan bli 90 -100 grd enkelte ganger. Ovnen bør altså ikke ha instrumenter på seg som ikke tåler den temperaturen.
Har noen gjort noe sånt før?