Har du låve har du vel egen skog? Hvorfor ikke fyre med flis i stedet for ved? Ved må bæres, stables og legges i. Flis kan automatiseres. Jeg ville tatt en titt her: http://www.energigarden.no/
Signatur
Ekowell EVT752 med ekstra kurs for helårsvarme gulv og varming av forbruksvann. 90+130m energibrønner. 320m2 oppvarmet areal delvis fra 1973 og delvis nybygg 2010, hvorav ca 250m2 oppvarmet med vannbåren gulvvarme og resten med panelovner. Enervent TS300-S balansert ventilasjon. Strømforbruk 2014: 29376kwt totalt, hvorav 10622kwt til varmepumpe. Gangtid VP: 3467 timer.
ikke gå for flis . stor kostnad med flishugger , må samle virke for å fortørke det ( hugging av rått virke har stooor fare for varmgang, og i verste fall selvantenning. Bruk av standard ved er enklest ,billigst og mest driftsikkert.
Har erfaring med flis og flishoggere . har opplevd varmgang i flishaug 48 timer etter hugging i mars. Så her bør en vite hva man driver med. ::)
Når noen skriver om "gratis ved" så betyr dette i min verden att veden står på rot og kan hentes hjem uten vederlag, dette tror jeg er en beskrivelse som mange vil slutte seg til. Hvor mye penger, utstyr og tid en ønsker å legge i denne veden er en helt annen sak. Denne type diskusjoner har vært ført tidligere her på forumet og jeg synes det er patetisk å mistro foruminleggere som henter "gratis ved" i at de egentlig ikke vet hvor mye denne veden koster de totalt.
Jeg savner mer oppbakking til de av oss som tør å tenke alternativt ved å installere fremtidsrettet varmeanlegg i husene sine. Avskyr du tanken på å jobbe med ved så er det en grei sak, men ikke prøv å fremstille oss som ”tullinger” som ikke vet vårt eget beste. Noen av oss bruker ”hele livet” på å studere og mene, andre av oss er ”pionerer” som er oppriktig nysgjerrige, visjonære og som tør og satse på det vi tror på. Jeg har ingen interesse av å reise til Thailand 3 ganger i året på ferietur, da bruker jeg heller mine penger til andre ting jeg liker å holde på med, det hele handler vel i grunnen om å respektere hverandre.
Det er da ingen som kaller deg tulling. Det er derimot sunn fornuft å ta regnestykket på om du heller skulle solgt veden til naboen og brukt en varmepumpe og solvarmeanlegg istedenfor...
Noen av oss bruker ”hele livet” på å studere og mene, andre av oss er ”pionerer” som er oppriktig nysgjerrige, visjonære og som tør og satse på det vi tror på. Jeg har ingen interesse av å reise til Thailand 3 ganger i året på ferietur, da bruker jeg heller mine penger til andre ting jeg liker å holde på med, det hele handler vel i grunnen om å respektere hverandre.
Du mener jo en del her inne så jeg antar at du bruker noe av tiden til å studere også. Jeg både studerer og mener, men jeg tror ikke jeg er noe mer eller mindre visjonær eller nysgjerrig for det. Det viktigste for meg er å ikke stivne i mine egne oppfatninger. JEG reiser heller til Thailand på ferietur enn å stå krokbøyd over motorsaga, men det er mitt valg. Derfor tilhører jeg de som ikke ønsker å bære og stable kontinuerlig for å få huset varmt om vinteren - følgelig ser jeg etter mer automatiserbare måter å gjøre dette på.
PS! Her er det vel mange tullinger? ::) Klokka er 2320 på søndag kveld og her sitter jeg og skriver... ;D
Signatur
Ekowell EVT752 med ekstra kurs for helårsvarme gulv og varming av forbruksvann. 90+130m energibrønner. 320m2 oppvarmet areal delvis fra 1973 og delvis nybygg 2010, hvorav ca 250m2 oppvarmet med vannbåren gulvvarme og resten med panelovner. Enervent TS300-S balansert ventilasjon. Strømforbruk 2014: 29376kwt totalt, hvorav 10622kwt til varmepumpe. Gangtid VP: 3467 timer.
Nå trenger man jo ikke stable selv. Har man barn er det flott lommepengearbeid. Selve uttaket kan gjøres av "polakk" Selv om man gjør det på denne måten vil sannsynligvis ved komme godt ut krone for krone sammenlignet med varmepumper og ihvertfall olje eller direkte strøm. På de kaldeste dagene vil den nok komme veldig godt ut i forhold til luft/vann varmepumpe.
For å komme tilbake til tema, så er vel behovet for akkumulatortank det springene punktet her. Hvor stort varmelager er det behov for? Det tilbudet jeg fikk på solvarmeanlegg inkluderte en tank på 750 liter, men dette blir vel for lite til å fyre med ved som tilleggsvarme istedenfor en varmepumpe.
Det var også noen som snakket om "hva om strømmen går" i en annen tråd. Jeg vet ikke hvor mye strøm styringsanlegg, pumper til vannkappen, pumper til gulvvarmen etc trekker, men det er vel mulig at en UPS (på godt norsk batteribackup) som det man bruker på ett serverrom er sterkt nok til å holde anlegget i gang en stund? De fleste gårdsbruk på vestlandet har etterhvert tilgang på traktoraggregat, og det finnes jo bensin/dieseldrevne alternativer som bør være sterke nok til å drive anlegget i en krisesituasjon. Vil tro at det lille flyttbare som ble brukt i forsvaret ville vært rikelig til å holde i gang ett ved/solvarme-basert gulvvarmeanlegg. For å drive en varmepumpe og ettervarme tappevann måtte man nok hatt "litt" grovere ting. Det blir også utviklet en del "fuel cell" aggregat. Ett kjapt googlesøk kom frem til dette.
Her er en annen. Vil tro dette er for lottomillionærer som ikke er som andre millionærer :p
Når det gjelder størrelse på akkumulatortank kan man som en grovregel ta utgangspunkt i størrelsen på det oppvarmede gulvvarealet og gange dette med 10. 100 m2 gulvvarme krever 1000 liter lager, 200 m2 krever 2000 liter etc.
Størrelse på et eventuelt solfangeranlegg vil også påvirke dette, da man må unngå å overdimensjonere solfangeren i forhold til lagerstørrelsen. Da vil man få overproduksjon på sommeren og "miste" noen soldager da lageret er så varmt at pumpa ikke starter.
Ved vanlige flatplatekollektorer vil en fin kombinasjon være 1000 liter akkumulatortank, ca 100 m2 gulvvarme og 15-20 m2 solfanger. Eventuelt 2000 liter lager, 200 m2 gulvvarme og 25-30 m2 solfanger.
Signatur
Mvh Bjørn-Yngve Kinzler Eriksen (ansatt i Aventa AS).
Eller tilbake til trådstarters opprinnelige spørsmål som gjelder 130 m2 gulvvarme med vedfyring, så skulle nok en 1000 liter akkumulatortank passe bra. Her er det vel ikke snakk om solpaneler i tillegg, så hensynet til overoppheting om sommeren er ikke like gjeldende. En komplett sentral levert fra Aventa med tilleggsutstyret nevnt i min tidligere post over, vil antagelig komme på opp mot 50 000 kr. Merk at dette inkluderer en rekke komponenter som erstatter utstyr man ellers normalt må sette sammen fra ulike leverandører.
Signatur
Mvh Bjørn-Yngve Kinzler Eriksen (ansatt i Aventa AS).
Ved vanlige flatplatekollektorer vil en fin kombinasjon være 1000 liter akkumulatortank, ca 100 m2 gulvvarme og 15-20 m2 solfanger.
Hei Virker som du har litt erfaring med dette. Jeg er i ferd å planlegge solfangeranlegg selv og lurer på en sak. Dersom man ikke har tilførsel av varme fra solfangerne, hvor lenge vil man kunne gi varme til systemet med de parametre du har satt (1000liter/100m2 gulvvarme/15m2 solfanger)
Hei Virker som du har litt erfaring med dette. Jeg er i ferd å planlegge solfangeranlegg selv og lurer på en sak. Dersom man ikke har tilførsel av varme fra solfangerne, hvor lenge vil man kunne gi varme til systemet med de parametre du har satt (1000liter/100m2 gulvvarme/15m2 solfanger)
Vet ikke helt om jeg forstår spørsmålet, men uansett kommer det an på varmesystemet, boligens varmebehov og variasjonen i dette behovet over ulike dager og sesonger.
Eksempel 1000 liter: Hvis man antar at man har varmet opp lageret til 80 grader og deretter stopper all varmetilførsel, så kan man høste ut ca. 60 kWh inntil temperaturen i lageret har sunket til 30 grader. 60 kWh skulle holde til rundt ett døgn midtvinters, men kanskje 2-3 dager på vår/høst når varmebehovet er mindre. En 2000 liters tank vil følgelig ha en lagringskapasitet på rundt 120 kWh, gitt de samme betingelser (deltaT på 50K).
I reell operasjon vil det være et dynamisk samspill mellom varmeuttak til gulv og tappevann som vil variere over døgnet hver for seg. Solfangere vil spe på når sola er tilgjengelig, så vil el-kolbe eller annen kilde slå inn så snart temperaturen synker under satt termostatnivå. Så dette eksempelet er veldig teoretisk selvsagt. Tappevannsbehovet i en bolig er tilnærmet konstant over året, og vil vel ligge på typisk 10-15 kWh per dag ved et forbruk på rundt 200 liter/dag. Romvarmebehovet for 100 m2 gulvvarme vil vel være opp mot 100 kWh/dag om vinteren men kanskje rundt 20-30 høst/vår og null på sommeren.
Signatur
Mvh Bjørn-Yngve Kinzler Eriksen (ansatt i Aventa AS).
Bruk av standard ved er enklest ,billigst og mest driftsikkert.
Har erfaring med flis og flishoggere . har opplevd varmgang i flishaug 48 timer etter hugging i mars. Så her bør en vite hva man driver med. ::)
Når noen skriver om "gratis ved" så betyr dette i min verden att veden står på rot og kan hentes hjem uten vederlag, dette tror jeg er en beskrivelse som mange vil slutte seg til.
Hvor mye penger, utstyr og tid en ønsker å legge i denne veden er en helt annen sak.
Denne type diskusjoner har vært ført tidligere her på forumet og jeg synes det er patetisk å mistro foruminleggere som henter "gratis ved" i at de egentlig ikke vet hvor mye denne veden koster de totalt.
Jeg savner mer oppbakking til de av oss som tør å tenke alternativt ved å installere fremtidsrettet varmeanlegg i husene sine. Avskyr du tanken på å jobbe med ved så er det en grei sak, men ikke prøv å fremstille oss som ”tullinger” som ikke vet vårt eget beste.
Noen av oss bruker ”hele livet” på å studere og mene, andre av oss er ”pionerer” som er oppriktig nysgjerrige, visjonære og som tør og satse på det vi tror på.
Jeg har ingen interesse av å reise til Thailand 3 ganger i året på ferietur, da bruker jeg heller mine penger til andre ting jeg liker å holde på med, det hele handler vel i grunnen om å respektere hverandre.
Dette er et forum for diskusjon og ikke gutteklubben grei hvor alle slår hverandre på ryggen. Dersom alle er enige blir det jo ingen diskusjon!
Du mener jo en del her inne så jeg antar at du bruker noe av tiden til å studere også. Jeg både studerer og mener, men jeg tror ikke jeg er noe mer eller mindre visjonær eller nysgjerrig for det. Det viktigste for meg er å ikke stivne i mine egne oppfatninger. JEG reiser heller til Thailand på ferietur enn å stå krokbøyd over motorsaga, men det er mitt valg. Derfor tilhører jeg de som ikke ønsker å bære og stable kontinuerlig for å få huset varmt om vinteren - følgelig ser jeg etter mer automatiserbare måter å gjøre dette på.
PS! Her er det vel mange tullinger? ::) Klokka er 2320 på søndag kveld og her sitter jeg og skriver... ;D
For å komme tilbake til tema, så er vel behovet for akkumulatortank det springene punktet her. Hvor stort varmelager er det behov for? Det tilbudet jeg fikk på solvarmeanlegg inkluderte en tank på 750 liter, men dette blir vel for lite til å fyre med ved som tilleggsvarme istedenfor en varmepumpe.
Det var også noen som snakket om "hva om strømmen går" i en annen tråd. Jeg vet ikke hvor mye strøm styringsanlegg, pumper til vannkappen, pumper til gulvvarmen etc trekker, men det er vel mulig at en UPS (på godt norsk batteribackup) som det man bruker på ett serverrom er sterkt nok til å holde anlegget i gang en stund?
De fleste gårdsbruk på vestlandet har etterhvert tilgang på traktoraggregat, og det finnes jo bensin/dieseldrevne alternativer som bør være sterke nok til å drive anlegget i en krisesituasjon. Vil tro at det lille flyttbare som ble brukt i forsvaret ville vært rikelig til å holde i gang ett ved/solvarme-basert gulvvarmeanlegg. For å drive en varmepumpe og ettervarme tappevann måtte man nok hatt "litt" grovere ting.
Det blir også utviklet en del "fuel cell" aggregat. Ett kjapt googlesøk kom frem til dette.
Her er en annen.
Vil tro dette er for lottomillionærer som ikke er som andre millionærer :p
Størrelse på et eventuelt solfangeranlegg vil også påvirke dette, da man må unngå å overdimensjonere solfangeren i forhold til lagerstørrelsen. Da vil man få overproduksjon på sommeren og "miste" noen soldager da lageret er så varmt at pumpa ikke starter.
Ved vanlige flatplatekollektorer vil en fin kombinasjon være 1000 liter akkumulatortank, ca 100 m2 gulvvarme og 15-20 m2 solfanger.
Eventuelt 2000 liter lager, 200 m2 gulvvarme og 25-30 m2 solfanger.
Bjørn-Yngve Kinzler Eriksen (ansatt i Aventa AS).
En komplett sentral levert fra Aventa med tilleggsutstyret nevnt i min tidligere post over, vil antagelig komme på opp mot 50 000 kr. Merk at dette inkluderer en rekke komponenter som erstatter utstyr man ellers normalt må sette sammen fra ulike leverandører.
Bjørn-Yngve Kinzler Eriksen (ansatt i Aventa AS).
Hei
Virker som du har litt erfaring med dette. Jeg er i ferd å planlegge solfangeranlegg selv og lurer på en sak. Dersom man ikke har tilførsel av varme fra solfangerne, hvor lenge vil man kunne gi varme til systemet med de parametre du har satt (1000liter/100m2 gulvvarme/15m2 solfanger)
Vet ikke helt om jeg forstår spørsmålet, men uansett kommer det an på varmesystemet, boligens varmebehov og variasjonen i dette behovet over ulike dager og sesonger.
Eksempel 1000 liter: Hvis man antar at man har varmet opp lageret til 80 grader og deretter stopper all varmetilførsel, så kan man høste ut ca. 60 kWh inntil temperaturen i lageret har sunket til 30 grader. 60 kWh skulle holde til rundt ett døgn midtvinters, men kanskje 2-3 dager på vår/høst når varmebehovet er mindre. En 2000 liters tank vil følgelig ha en lagringskapasitet på rundt 120 kWh, gitt de samme betingelser (deltaT på 50K).
I reell operasjon vil det være et dynamisk samspill mellom varmeuttak til gulv og tappevann som vil variere over døgnet hver for seg. Solfangere vil spe på når sola er tilgjengelig, så vil el-kolbe eller annen kilde slå inn så snart temperaturen synker under satt termostatnivå. Så dette eksempelet er veldig teoretisk selvsagt.
Tappevannsbehovet i en bolig er tilnærmet konstant over året, og vil vel ligge på typisk 10-15 kWh per dag ved et forbruk på rundt 200 liter/dag. Romvarmebehovet for 100 m2 gulvvarme vil vel være opp mot 100 kWh/dag om vinteren men kanskje rundt 20-30 høst/vår og null på sommeren.
Bjørn-Yngve Kinzler Eriksen (ansatt i Aventa AS).