408    3    0  

Balansert ventilasjon, leverandører

 2     0
Hei.
Jeg skal igang med en større modernisering av eneboligen min.
Den er fra 1965, ca. 215 m2 fordelt over 2 plan.
Det er ca. 10 cm. isolasjon i veggene, originalt + 200 ekstra mm. på loftet.
Jeg har peisovn i først etasje + kjeller og ellers kommer varmen fra panelovner.
Peisovnene og pipen forsvinner. En liten ovn + frittstående stålpipe settes inn i første etasje.
Alle vinduer og dører erstattes med nye fra Nordan.
Det er ofte veldig varmt i første etasje og rått og kaldt i kjelleren så jeg har tenkt på å få installert balansert ventilasjon.
Når jeg leser diskusjonene her, så står det ofte mellom Flexit og Villavent. Hvor er NIBE? Er ikke dette et alternativ? Jeg spør fordi en fra NIBE kommer på befaring her i morgen og lokal Villavent-forhandler først har tid etter jul. Flexit har jeg hørt litt forskjellig fra, men jeg er veldig fersk og har ingen erfaring med noen av produktene.
Har noen erfaring med disse ovenstående 3 leverandørene?
Ønsker iøvrig å kunne integrere et ventilasjonssystem med Home Assistant-løsningenen min (Zwave / Zigbee / annet)

   #1
 910     0
Har Villavent-forhandleren først tid etter jul? Wtf?

Jeg har Villavent VSR 300 i en tomannsbolig litt mindre enn din. Jeg er veldig fornøyd. Jeg bruker modbus-muligheten til på kontrollere anlegget fra en Loxone-server, dette er veldig lett og godt dokumentert. Om du han få Home Assistant til å "snakke modbus" får du dette til.

Dersom du vil ha det kjølig bør du heller se på solskjerming. Jeg har valgt å utelukkende kjøpe vinduer med varmereflekterende glass (fra Nordan), og monterer i tillegg utvendig solskjerming der det er behov samtidig som jeg skifter vindu. Normale ventilasjonsanlegg i boliginstallasjoner kan ikke kjøle!

Om du fremdeles er i tvil kan vi se på et regnestykke:
Anta gjennomsnittlig takhøyde 2.4 meter og 215 kvm, det er ca. 516 kbm = 632 kg luft (ca). Varmekapasiteten til luft er ca. 1000 J/(kg*K). For å heve temperaturen på 632 kg luft én grad trenger du derfor 632*1000 = 0.632 MJ = 0.176 kWh energi.

Anta så at du skifter ut all luften én gang per time med ventilasjonsanlegget (dette er forholdsvis mye, sannsynligvis trenger du ned mot det halve i snitt), og at du har en utetemperatur som er 5 grader lavere enn innetemperaturen. Kjøleeffekten fra anlegger er da ca. 0.176*5 = 0.880 kW, som tilsvarer energien fra solinnstrålingen på en flate som er ca. 4-6 kvm avhengig av hvor i landet du befinner deg. Sannsynligvis har du mye mer glass og vinduer enn dette i huset ditt (og veggene med 10 cm isolasjon vil også fort varmes opp).

Skal du få lavere temperatur inne (uten å bruke VP/aircondition) må du altså først og fremst dempe tilførselen av varme når sola er på det sterkeste!
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Takk for god oppklaring i forhold til energibehov, kjøling osv.
Det viktigste for meg er å få en konsistent temperatur i hele huset + fjerne noe av den, tilsynelatende, fuktige, stillestående luften i kjelleren.
Jeg har egentlig ikke mange sydvendte vinduer, en skyvedør på 230*200, vestvendt har jeg 2 vinduer 50*200 og noen m2 nordvendte. Mot øst er barnerom og her er det behagelig temperatur året rundt.
Jeg tenker iøvrig ekstra isolasjon i veggene (+10 cm) og ny kledning. Dette vil også bidra til at det blir bedre temperatur i overetasjen.
Men når det er sagt, så lurer jeg fortsatt på NIBE, Villavent og Flexit. Aurskog kunne som sagt først levere etter jul, men jeg skal se om ikke jeg kan finne en annen Villavent-leverandør her jeg bor (Romerike)