44,795    52    3  

Balansert ventilasjon med varmegjennvinner og varmepumpe

 997     0
Jeg fikk i dag litt info om Nibe Fighter 410P  som er en ventilasjonsgjenvinner som har en varmepumpe som utnytter energien fra fraluften. Dette er en komplett enhet med vifter for tilluft og fraluft, innebygd varmtvannsbereder og varmemagasin for gulvvarme ;D. Den har også et el-batteri som hjelper til når effekten fra varmepumpen blir for liten. Prisen er egentlig veldig bra, rundt 40-50000,- Men det som ikke er så imponerende er at virkningsgraden ikke er bedre en 70-90%...  og maks effekt fra varmepumpen er 2,5KW.

Hvis vi sammenligner med GE Energy 2 så har denne en høyere virkningsgrad og viftemotorer som er helt suverene når det gjelder effektforbruk Shocked. Men mangler muligheten til å varme opp forbruksvann og gulvvarme.

Prisen vet jeg ikke, men kan anta at den ikke er billigere en Nibe.

Hva skal man velge?
Signatur

   #1
 5,112     Troms     0
Du kan jo i tillegg installere en Nibe Fighter 2020 også som tilleggsvarme. Da skulle du være godt dekket og jeg vil anta at ditt energibehov for en 220m2 hus vil være rundt 15-18000kwh i året såfremt det er ekstraisolert.

De 2 pumpene tilsammen koster noe mer enn en vanlig væske vann pumpe (thermia  8,5kw koster vel ca 90 lapper i norge?)

Signatur
  (trådstarter)
   #2
 997     0
Har tenk på en slik løsning, men da med med en CTC ecoair fordi at den blir billigere enn Nibe. Men synes den Beam varmeveksleren var veldig grei med tanke på at viftene var så energi effektive i tillegg til høy virkningsgrad.

Hadde du en slik løsning som du nevnte? har du gulvvarme og parkett? kan du ha matte over parketten uten at parketten tar skade?
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 997     0
Det som jeg også synes er dumt er at Fighter 410P bare leverer 2,5kw som maks og dette vil ikke være nok til å varme inntaksluften på en kald dag, dermed må man tilføre el-effekt.

En annen ting er at når vamepumpen leverer 2,5kw så trekker den 650w til sirkulasjonsmotoren, så i bestefall når den gjennvinner 90% (som er 2,5kw) så vil den trekke 26% av denne effekten fra strømnettet. Altså er virkningsgraden bare 64%.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 997     0
Har fått pris på GE Energy 2... den koster 21000,- +mva og frakt.

Blir ikke helt enig med meg selv hva som er best... Får jo tross alt med vvb som blir gratis oppvarmet på sommeren med Nibe, siden den ikke trenger å varme opp tilluften og kan bruke hele effekten til vvb.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 997     0
Diskuterer mest med meg selv her, men andre finner kanskje denne infoen nyttig?

Har sjekket litt mere, og funnet ut at beam er dat samme som Genvex og produseres i Danmark. De har en varmegjenvinner som heter GE Premium 2, som består av en kryssveksler som henter ut ca 60% av varmen fra fraluften, mens en varmepumpe henter ut resten av energien. Den har faktisk en Cop på 7!!! Shocked og trenger ikke noe tilskuddsvarme selv på -15C` faktisk så får du 500W ekstra etter at du har varmet opp tilluften fra -15C` til 20C`. Med andre ord trenger du ikke noen annen oppvarming hvis du har et godt isolert hus.
Signatur
   #6
 663     0
Hei. Snekkerne kommer i Juni for å sette opp råbygget hos oss. Er meget usikker hva jeg skal velge av oppvarming.

Har tenkt tanken med roterende varmeveksler med 90%gjennvinning. I tillegg så hadde jeg tenkt å dele opp huset i 3 strenger kjeller hovedetg. og loft og derretter montere vannbatteri på hver streng slik at en kunne regulere temp. forskjellig i de 3 etg. I tilegg montere spjeld slik at en ved selskaper eller mer behov for varme kunne retningstyre all luft til feks. hovedetg. I tilegg en evt. luft/luft pumpe

Varmekilde til batteriene tenkte jeg på en varmepumpe luft/vann og eller først og fremst en vedkjele/ovn og tank, da vi har mye gratis ved på gården.

Er det noen som har efaringer med en evt løsning som dette.?
   #7
 144     0

Har ikke erfaring med dette, men ble nysgjerrig. Hva er vannbatterier? Som kan kobles til ventilasjonssystemet?

   #8
 802     Akershus     0
montere vannbatteri på hver streng slik at en kunne regulere temp. forskjellig i de 3 etg.


Om du skal belage deg på å varme opp deler av huset med ventilasjonsluft, er jeg redd du kan bli skuffet.
Etter hva jeg har fått høre, er luftstrømmen i et normalt boligventilasjonsanlegg alt for liten til å kunne varme opp rommene. Oppvarming av ventilasjonsluft blir mest for komforten og tilleggsvarme.

Tenkte meg en løsning med kanalbatteri tilkoplet ekstern luft til luft varmepumpe for å ettervarme eller etterkjøle tilluften i ventilasjonsanlegget. Men slo det fra meg da jeg måtte byttet til et vesentlig større anlegg (mener det var snakk om min 700-1000m³h).
   #9
 663     1


Har ikke erfaring med dette, men ble nysgjerrig. Hva er vannbatterier? Som kan kobles til ventilasjonssystemet?


Det blir det samme som vannboren varme der du har varmevann som sirkulere, omtrent som radiatoren på en bil. Da kan du koble på varmepumpe eller vedkjele og aku tank om du vil, men luft er en dårlig bærer for varme, så en trenger en relativ høy temp. diff. for å gjøre dette. Feks. varmepumpe på ventilasjonen. Beam har en som bruker o,5kw og gir 2kw til huset, med 3oom3/h. utkast temp. ligger på 35-40 grader.
   #10
 92     1
God kveld
Leker litt med tanken på å installere balansert ventilasjon men også en varmepumpe for å spare litt på strømmen, så da finnes det balansert ventilasjon med innebyggd varmepumpe del?