96,596    50    79  

Luftfuktighet på soverom: Hvor mange % er annbefalt?

 496     Stavanger     47
Målte fuktigheten i lufta på soverommet til over 60% imorges.
Dette er vel litt i overkant av hva som er sunt?

Rommet er husets kaldeste med 18 grader, så det blir vel litt høyere fuktighet her enn de rommene, men hvor mange % burde luftfuktigheten ligget på?

   #1
 59     bergen     4
HEI. har lurt litt på det samme. har et soverrom i utleiedelen som er oppe i 60%. prøvde å leite på nett å fant ut at 40-55% var normalen. andre steder stod det 30-60%. så det er vel ikke bra at den går over 60 da. ringer du et firma som driver med ventilasjon og luftteknikk får du nok et vettig svar.
   #2
 183     Trondheim     1
Så lenge det ikke føles ubehagelig tror jeg neppe du vil få problemer. Dessuten er vinteren i anmarsj og da vil den relative luftfuktigheten innendørs gå ned.

Odd
   #3
 106     2
Vinteren går nok over, og da vil nok fuktigheten stige igjen, så det tror jeg er en fattig trøst.

Jeg har selv lest en god del om dette med luftfuktighet i det siste. Det virker å være stor uenighet om hva som er bra både for mennesker og for hus. For mennesker har jeg lest at 20-40% som ofte er vanlig egentlig er litt for lavt, mog at det godt kan være 50 og i noen tilfeller også 60 for mennekenes del. Det later til at problemet ikke først og fremst er den direkte virkningen på kroppen av så vidt høy luftfuktighet, men faren for at dette skader huset, og derigjennom kroppen. MEd andre ord er det fare for doggfall på ovverflater, herunder bak klesskap etc? (Dette kan leses ut av tabeller, uten at jeg har en for hånden her). Videre kan diverse soppvekster starte etablering, men jeg har inntrykk av at man skal et stykke over 60 før det skjer. Jeg mener å ha lest at 75 anses som en kritisk verdi, og at 85 er meget kritisk, for de farligste soppartene. Du har et stykke igjen dit...

Jeg anbefaler at du varmer opp rommet minmum en gang i uken, for å reduserer risikoen for uheldig utvikling. Luft ellers bare om natten når dere sover, ikke la det stå oppe på dagtid. Jeg tror de to tipsene kan hjelpe deg et stykke på vei..
   #4
 86     Sør Trøndelag     0
Dette lurer jeg også litt på.

Leste at 40-70 % var normalt et sted.

Var innom kontoret i dag og der var fuktmuleren på ca 50%, virket jo normalt det...
Signatur
   #5
 183     Trondheim     1
Akkurat nå viser Clasærn-målern 32% i stua her hjemme. Var på litt over 40% tidligere i sommer. I vinter nede på 15%. Det føltes ikke ubehagelig for meg, men for de som bruker linser ble det bli brysomt. Tipper feilprosenten er temmelig høy på denne. Kvalitets-hygrometer er ikke billige, så hvis du er i tvil så ville jeg ringt et ventilasjonsfirma.
taz
   #6
 3,840     Haugesund     1
Denne brosjyren fra Mycoteam tar for seg minimumskravene for vekst. De viser at en skal ikke så langt over 75%RF før en må være på vakt.
Signatur
   #7
 618     MALM     2
i løpet av ei natt på soverommet utsonderes utrolig mye vann fra en person, i form
av svette og pusting.
så har du dårlig luftbytte vil  fuktigheten gå rett i været, det vises vel på vinduet
om morgenen.
Signatur

   #8
 2,397     Bjørkelangen     1
jeg har til og med et 110 liters akvarium på soverommet.
har et stort vindu og et lite.alltid begge oppe
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 496     Stavanger     1
Nå ligger luftfuktigheten på 35%, på samme soverom.
HSt
   #10
 36,582     Lillestrøm kommune     3
45% releativ fuktighet er ved normal romtemperatur en høy verdi, for normal ventilasjon i bygg må en tilsette masse fuktighet for å komme opp til dette på vinterstid. 

Sommerstid vil en med normal uteluft inn gå mye over dette, men tror en ikke skal forvente over 25-30% på vinterstid inne.

Merk har dere det veldig kaldt på soverommet så  øker relativ fuktighet med fallaende temperatur.
40-45% ved 20graderC  tilsvarer 100% ved 5.6graderC (men så kaldt har dere det vel ikke  Grin)