97,780
50
80
Luftfuktighet på soverom: Hvor mange % er annbefalt?
496
Stavanger
47
Målte fuktigheten i lufta på soverommet til over 60% imorges.
Dette er vel litt i overkant av hva som er sunt?
Rommet er husets kaldeste med 18 grader, så det blir vel litt høyere fuktighet her enn de rommene, men hvor mange % burde luftfuktigheten ligget på?
Dette er vel litt i overkant av hva som er sunt?
Rommet er husets kaldeste med 18 grader, så det blir vel litt høyere fuktighet her enn de rommene, men hvor mange % burde luftfuktigheten ligget på?
Jeg har selv lest en god del om dette med luftfuktighet i det siste. Det virker å være stor uenighet om hva som er bra både for mennesker og for hus. For mennesker har jeg lest at 20-40% som ofte er vanlig egentlig er litt for lavt, mog at det godt kan være 50 og i noen tilfeller også 60 for mennekenes del. Det later til at problemet ikke først og fremst er den direkte virkningen på kroppen av så vidt høy luftfuktighet, men faren for at dette skader huset, og derigjennom kroppen. MEd andre ord er det fare for doggfall på ovverflater, herunder bak klesskap etc? (Dette kan leses ut av tabeller, uten at jeg har en for hånden her). Videre kan diverse soppvekster starte etablering, men jeg har inntrykk av at man skal et stykke over 60 før det skjer. Jeg mener å ha lest at 75 anses som en kritisk verdi, og at 85 er meget kritisk, for de farligste soppartene. Du har et stykke igjen dit...
Jeg anbefaler at du varmer opp rommet minmum en gang i uken, for å reduserer risikoen for uheldig utvikling. Luft ellers bare om natten når dere sover, ikke la det stå oppe på dagtid. Jeg tror de to tipsene kan hjelpe deg et stykke på vei..
Leste at 40-70 % var normalt et sted.
Var innom kontoret i dag og der var fuktmuleren på ca 50%, virket jo normalt det...
hussopp bea961384e.pdf
av svette og pusting.
så har du dårlig luftbytte vil fuktigheten gå rett i været, det vises vel på vinduet
om morgenen.
Kent (Jobber i ventilasjonsbransjen)
har et stort vindu og et lite.alltid begge oppe
hvorfor gjøre det vanskelig når man kan gjøre det lett.
20 års erfaring.samme bedrift siden 1998.
JM Entreprenør jobber jeg
Sommerstid vil en med normal uteluft inn gå mye over dette, men tror en ikke skal forvente over 25-30% på vinterstid inne.
Merk har dere det veldig kaldt på soverommet så øker relativ fuktighet med fallaende temperatur.
40-45% ved 20graderC tilsvarer 100% ved 5.6graderC (men så kaldt har dere det vel ikke
Men dette er egentlig for tørt for både mange typer treverk og slimhinner og øyne. Selv om en ikke oppfatter luften som tørr vil det å oppholde seg store deler av døgnet i såpass tørr luft være helsemessig negativt over tid med høyere forekomst av luftveisirritasjon og irritasjon ved tørre øyne, tørre lepper.
I det hele tatt et ikke optimalt innemiljø.
Får sende en byråkrat inn på dette forumet så finner han sikkert ut at vi må innføre krav om luftfukter i alle nye hus, siden vi kan risikere tørre slimhinner og tørre lepper ;D
Pluss et fenomen som statisk elektrisitet som kan være utrolig irriterende, parkett som krympesprekker, panel som sprekker opp i falsene etc etc.
Hvis en setter seg litt inn i problematikken omkring feil luftfuktighet så ser en at det både for enkeltperson og samfunnsøkonomisk faktisk har innvirkning.
Og kontrollert luftfuktighet i en bolig er kanskje viktigere enn mye annet fjas folk bruker masse penger på.
Det anbefales ikke å gå til innkjøp av luftfukter da dette kan føre til større plager mtp. mugg og sopp.
Normalt er ikke tørr luft problem, untatt dette med linsebruk. Som oftest så er det større problem mtp. renhold og støv som vi puster inn som oppfattes som tørr luft.
Koster svært lite fordelt pr år.
Jeg har prøvd det og for å si det sånn; det holder ikke med en liten luftfukter til tusenlappen fra Expert eller noen av de andre elektrokjedene. Jeg er til en viss grad enig i at lufta kan bli litt vel tørr til tider på vinteren, spesielt om man fyrer med LL varmepumper, men må si jeg har ikke snøring på hva jeg skal bruke for å eventuelt øke luftfuktigheten..
Varm luft holder bedre på fuktigheten, MEN samme luft som kjøles ned slår høyere ut på fuktighetsmåler siden den ikke holder så godt på fuktigheten. Hvis det er -10 og tåke ute så kan det ligge nærmere 95%, får man denne inn og varmet den opp så synker det kanskje til 35%. Istedenfor å måle fuktigheten på soverrommet ville jeg satt opp en Co2 logger for å sjekke kvaliteten på lufta i løpet av natten, da ville man funnet ut om man trenger å få byttet ut mer av luften, hvis kvaliteten på luften er ok så ville jeg bare latt døra stå åpen om dagen for å få luftet ut soverrommet.
Ved 5 grader kan lufta maksimalt inneholde 6,8 gram vann pr m3.
ved 20 grader kan lufta maksimalt inneholde 17,29 gram vann pr m3.
ved andre forhold og standard vent anlegg så burde det ligge på mellom 15 og 20%
Dvs. at anlegget ser ut for å holde lovnaden om å bevare fuktiheten bedre innvendig
Jeg vil like å høre hvem som anbefaler en luftfuktighet på 15-20% relativ luftfuktighet. Tørr luft er faktisk mer problem enn tørre øyne hos linsebrukere, og hva det gjør med alt treverk er godt beskrevet i masser av litteratur.
Har en et skikkelig ventilasjonsanlegg tar dette vare på en del av luftfuktigheten.
Sopp og muggproblemer kommer ikke før en har passert rundt 70% relativ fuktighet. Og det finnes andre luftfuktere enn de til 800,- på Elkjøp, for de er bortkastede penger.
Det kan jo søkes på feks. lav fuktighet arbeidstilsynet, så kan jo det vurderes derfra hva som er best eller værst eller hva som oppfattes som problemet og hva som virkelig kan være problemet.
Men det er selfølgelig de som burde av helsemessige grunner være i sydligere strøk året rundt. Vet også om sjøfolk som har vært utenriks i mange år, som har utviklet en form for sykdom og ekstra plager på hjemmeturer om vinteren.
Selv om de fleste har for tørr luft inne om vinteren betyr ikke det at det er bra. Kanskje folk ble mindre forkjølet feks om de ikke hadde så tørr luft inne om vinteren?
20% er også for tørr luft.
Jeg blir syk av å ha for høy luftfuktighet inne. Høyere enn 50% så begynner jeg å kjenne det.
Ventilasjonsanlegg Luften inneholder en viss mengde fuktighet. I moderne, tette bygg er denne vanligvis lavere enn ønskelig, spesielt på vinteren. Dette skyldes at kald luft utenfra får svært lav relativ luftfuktighet når den varmes opp. Ventilasjonsanlegg gir derfor tørr luft. En luftfuktighet på 40-65% anbefales.
Slimhinner og øyne Lav luftfuktighet kan gi tørre slimhinner, sviende øyne, og øke faren for infeksjoner. Plager med elektrostatisk oppladning vil øke. Det er begrensede helsefarer knyttet til tørr luft alene.
Bygningsavgasser Svært ofte får lav luftfuktighet skylden for plager som skyldes støv eller avgasser fra bygningsmaterialer. Det varierer noe fra materiale til materiale om avgassingen øker ved høy luftfuktighet. Hvis avgassingen skyldes mikroorganismer, er høy luftfuktighet ugunstig.
Luktesans Lav luftfuktighet reduserer luktesansen betraktelig. Dette er en form for redusert livskvalitet som bør tas mer alvorlig. Bruk av aromatiske oljer er en del av dagens alternative behandlingsformer. Hjernens sentre for lukt og følelser ligger svært nær hverandre. Parfymebransjen utnytter dette.
Luftfuktere
Mikroorganismer Den beste måten å oppnå høyere luftfuktighet på er å øke ventilasjonen. Luftfuktere og luftvaskere er en dårlig løsning. Vannforstøvere koblet direkte til vannrør er bedre. Luftfuktere bråker og vanntankenen er yngleplass for mikroorganismer. De må rengjøres daglig for ikke å gjøre mer skade enn nytte. Soppdrepende tilsetningsstoffer er ikke alltid gode nok.
Ventilasjon Ventilasjonsanlegg og "air condition"-anlegg skaper ofte flere problemer enn de løser. En finsk undersøkelse fra 2002 viser at begge typene anlegg økte innemiljøplager hos kontoransette. (Seppanen,2002). Flere tidligre undersøkelser har vist det samme. Naturlig ventilasjon med store ventiler i alle rom anbefales i boliger.
Litteratur: Berge,B. 1988 "De siste syke hus", Universitetsforlaget
Kraus,W. 1986 "Miljøhus", Eiksten Forlag, Øyslebø
Norsk Byggtjeneste 1987. "Etter 'Indoor Air 87'", HTI 4, Oslo
Referanser: Seppanen,O. 2002. "Association of ventilation system type with SBS
symptoms in office workers." Indoor Air, Jun
07.03.2001 kl. 11:52 Kilde: VG
Inneluften skal ikke fuktes, selv om luften kan føles tørr. Det er eksperter på inneklima og helse enige om. Men elektromarkedet reklamerer heftig for luftfuktere.
Del på FacebookDel på TwitterLegg til på NettbyUtskriftsvennlig versjonTips en vennVG Nett følgerHelse og medisin / RSS
Lag din egen RSS
Gassmaske i eget hjem
Har du muggsopp allergi?
Slik hindrer du fuktighet
Folkehelsa kartlegger
FRISKER OPP: Hjemme hos Carla finnes en Venta luftvasker. Mamma Nina mener den gjør luften bedre i det gamle huset. Og så kan den brukes til klatrestativ. Foto: Nina Ruud
Inneluften i varme, norske vinterhjem føles ofte tørr. Rådgiver i inneklimaspørsmål, Ernst Pettersen i Astma- og Allergiforbundet, forklarer at for høy temperatur kombinert med en for stor støvmengde gir folk følelsen av tørr luft, særlig i vinterhalvåret.
- Senk temperaturen og fjern «støvprodusentene», for eksempel vegg-til-vegg-tepper. Da vil følelsen av tørr luft som regel forsvinne, sier han.
«Venta luftvasker» er et produkt som elektrokjeden Elkjøp ofte reklamerer for. I annonsene fra Elkjøp heter det at produktet er nyttig nå i vintersesongen. Venta kom for øvrig dårligst ut i en finsk test av luftfuktere som ble presentert i TV 2 Hjelper deg i 1998.
Opprørt
Overlege Jan Bakke ved Arbeidstilsynet har fulgt forskningen på inneklima i mange år. Han er opprørt over hvordan Venta kan påstå at bruk av luftfukter « . . . er viktig for å forhindre tørre slimhinner, nedsatt motstandsdyktighet mot bakterier, uttørking av huden og tretthet».
- All dokumentasjon peker mot at befukting av luft er skadelig. Og ingen har bevist at lav fuktighet er et problem, sier han til VG. Det er ikke uvanlig at luftfuktigheten inne kommer ned mot tyve prosent på denne årstiden, og den bør heller ikke være høyere, mener Bakke.
Er temperaturen ute under null grader, og luftfuktigheten er oppe i 40-50 prosent inne, vil det oppstå kondens innvendig, forklarer han. Bakke får støtte av Ernst Pettersen i Astma- og Allergiforbundet.
- På grunn av faren for fukt og soppskader i boligen, anbefaler vi ikke rensere som bruker vann som filtrering, og som samtidig befukter inneluften, sier Pettersen.
Han har prøvd å få Elkjøp til å slutte å selge Venta luftfukter til astmatikere og allergikere. Ved introduksjon av luftvaskeren påsto produsenten at tre tusen leger anbefalte produktet. Men firmaet kunne ikke fremskaffe en liste over disse legene, og tok siden denne teksten ut av reklamen.
Unntak
- Bare ved spesielle tilstander trengs det luftfuktere, men da etter råd fra lege, sier Pettersen. Produsentene av de såkalte klimaproduktene fortsetter å anbefale luftfukting.
- I enkelte hjem kan fuktighetsprosenten bli ekstra lav når det fyres mye. Ifølge informasjon fra våre leverandører er en luftfuktighet mellom 45 og 55 prosent det ideelle, sier innkjøpssjef Christin Sehlmann hos Elkjøp til VG.
Hun godtar ikke at luftfuktere er et unødvendig og helseskadelig produkt for ellers friske mennesker, men oppfordrer folk til å måle luftfuktigheten innendørs før de går til innkjøp av et klimaprodukt. Elkjøp selger både luftfuktere, -rensere og -avfuktere, samt kombiprodukter.
Da blir du vel syk av høy luftfuktighet ute mye av sommeren også, eller tåler du 50% luftfuktighet ute men ikke inne?
Ute i frisk luft går det som regel greit. Men om jeg drar til syden o.l. så kjenner jeg det godt. Sommeren i Norge går kjempegreit.
Det må vere andre ting enn luftfukta som er problemet. Du bur i Trøndelag, og der er det vel berre unntaksvis under 50% fukt ute (iallfall i kyst/fjordområda). "syden" inneheld vel alt frå ørken til regnskog, altså 10-99% fukt - og det kan vel like gjerne vere temperaturen du har problem med.
Den (sikkert noe forenklede) forklaringen jeg fikk i.f.t fuktmåling, var at det normalt måles relativ luftfuktighet, og at oftest så er det "dårlige" oppvarmingskilder, evt i kombinasjon med høy temperatur og mye støv, som gjorde at det ble målt lav relativ fuktighet og luften føltes tørr.
I svært mange tilfeller løste vi problematikken med å sørge for god nok rensing av luften, samt fjerne/dempe støvkildene. Vi brukte en god del elektrostatiske luftfiltre, og ofte var det nok til å normalisere den relative fuktigheten. I noen tilfeller fjernet vi elektriske varmebatterier i ventilasjonsanleggene, og ertstattet de med f.eks vannvarme-batterier. Derved ble overflatetemperaturen på varmebatteriet senket ganske kraftig, og sammen med gode filtre, var dette i de aller fleste tilfeller nok til å heve fuktigheten ganske drastisk, og "tørr luft" syndromet forsvant.
Dessverre er elektrostatiske luftfiltre for eneboliger sjeldent å få tak i. Det minste jeg har funnet er helst dimensonert for ventilasjonssystemer med stor andel av resirkulasjon, som rene kjøleanlegg. Her er en av modellene: http://www.trioniaq.com/images/pdf/HEPlus.pdf
Hvordan merker du dette?
Luftfuktighet 40-65% er anbefalt...
Mye fornuftig der, håper jeg, for jeg er enig i at det er ofte andre ting enn den relative lufttørrheten folk reagerer på og det kan ofte løses uten å pøse på med vann.
Men 15% relativ luftfuktighet inne er for tørt etter min mening, da bør en gjøre noen tiltak som ivaretar luftfuktigheten slikat den bikker seg over 30% i alle fall.
Utrolig mye ubehagelige ting som kommer med "for tørr" luft. Støt og gnist når en tar i ting er typisk tørr luft problematikk etc etc.
Det mest ekstreme jeg har vært med på var et lager / produksjonslokale hvor de produserte diverse strikkevarer / klær, og hvor dette ble oppbevart i samme lokalene. Forholdene var ekstreme, til tross for et brukbart dimensjonert ventilasjonssystem (maks ca 10.000kbm/t). Mye statisk elektristet, nok til å få enkelte elektroniske apparater til å flippe ut (bla a en strekkodeleser), og mye klager fra de ansatte. Mens vi jobbet der med å henge opp en svær jæv.. av et industrielt elektrostatisk luftfilter, merket vi begge som jobbet der at det var tungt for øynene. Og ingen av oss er av typen som reagerer på slikt "for ingenting".
Filteret vi satt opp hadde en vifte med kapasitet i klassen 30.000kbm/t, og skulle kun sirkulere eksisterende luft. Dette med hjelp av et helt enkelt "spredenett" med spirokanaler. Effekten kom omtrent umiddelbart. Den relativt sterke kjemiske lukten ble langt mer levelig, og langt lettere å puste. Nå husker jeg ikke tallene på fuktigheten, men jeg husker vi målte/logget grundig før og etter. Resultatet var rundt 5-6% høyere fuktighet. Høres kanskje ikke så mye ut, men det måtte oppleves for å merke forskjellen. De ansatte meldte tilbake at de nå kunne bruke mindre hudkremer, de som ikke kunne bruke linser før, kunne nå bruke de en mindre del av dagen (ikke hele dagen), og sykefraværet sank betydelig. Klarer dessverre ikke huske så mye tall, dette er rundt 15 år siden.
Men poenget er at inneklimaet gikk fra fullstendig ubrukelig til å være brukbart, i et lokale som aldri skulle vært benyttet til denslags arbeide. Fuktigheten gikk målbart opp, men det mest interessante er at den følbare fuktigheten/luftkvaliteten økte betydelig. Og dette med et luftfilter som kun fjerner partikler (men som er himla god til akkurat den jobben).
Forøvrig er det samme type filtre som er installert i store tunneler som Oslofjordtunnelen, Nygårdshøydetunnelen i Bergen, etc. Dessverre er det dårlig utvalg av slike filtre til private hus. Men det finnes ett som er beregnet til kanalmontasje, men da beregnet for resirkulerende enheter som kanal-monterte varmepumper/kjølere, som typisk trøkker igjennom 1.500-3.000 kbm/t. Alternativt finnes det elektrostatisk ladete filtre, beregnet for kanalmontasje, som er langt rimeligere og som visstnok gjør en ganske brukbar jobb, om ikke helt på nivå med de aktive filtrene. Utfordringen er at for å få god effekt må man ha en viss sirkulasjon av luften, og et vanlig ventilasjonsanlegg for hjemmet (som gjerne dimensjoneres for et halvt luftskifte i timen elns?) er noe lite. Uansett aktivt eller passivt, det er en ganske interessant filterteknikk som er langt bedre (forutsatt korrekt montering) enn tradisjonelle mekaniske filtre, og jeg har sett i flere tilfeller at med å rense luften så blir luftfuktigheten mer normalisert.
Her er det noko som ikkje stemmer heilt. Relativ fukt er ein fysisk storleik, som du ikkje endrar på ved å filtrere lufta. 5-6% høgare RF ved konstant temperatur 22 C er vel 1 gram meir vassdamp per kbm luft. Alternativt gjev 3 C lågare temperatur med same mengde vassdamp også 5-6% høgare RF.
Eg tvilar ikkje på at det vart mindre støv, og dermed mindre "kjensle" av tørr luft. Det har vel lenge vore ei kjend sak at "tørr luft"-problem ofte eigentleg er støvproblem. Men anten har de gjort noko du ikkje fortel om (evt. ikkje er klar over), eller så var det feil med fuktmålaren dykkar.
Nja, produsenten av filtrene (Trion og Honeywell, mao ganske så seriøse produsenter) bruker dette som et av argumentene for å benytte nettopp slike filtre. Som jeg har forstått er hovedårsaken at filteret stanser støvpartikler (ned til virusnivå, det er ganske ekstremt), mens fuktpartikler går igjennom, og derved blir "frigitt". Dette er bare et av flere tilfeller hvor vi opplevde økning av RF.
"fuktpartiklar" er gass - vassdamp. Det vert ikkje fleire av dei om du filtrerer bort partiklar. Dersom det du refererer faktisk er sagt av dei to produsentane, tyder det ikkje på at dei alltid er "seriøse".
Selvsagt har du rett i det, og produsentene sier vel heller ikke det at denne filtertypen "produserer" fuktighet, men at måleapparaturene måler en høyere RF i den rensede luften. Sikkert litt kleinete forklart av meg, jeg er som tidligere sagt ikke noen ekspert på området :)
Produsentene er seriøse nok de, tro meg. Såvidt jeg husker fra dengang jeg jobbet med slike filtre, var de særs nøye med dokumentasjonen. For at vi skulle få lov å montere de store industrielle filtrene til Trion, forlangte de at vi oversendte både tegninger, våre forslag, og måle-resultater for at de selv skulle verifisere at våre antagelser var korrekte.
Jeg har bedt om at alle 4 luftespaltene (luftebokser) ved siden av vinduet skal stå på minimum 1 slik at det kommer god luftsirkulasjon i leiligheten. ( det er ikke luftespalter i selve vinduet slik jeg har hjemme)Problemet er igjen da at det blir klaget på at innetemperaturen faller til 15 Celcius. Til min kunnskap har de kun 1 oljeovn på 1500W og fjernet alle ovnene forran vinduet. Har hatt byggmester til å raskt se over leiligheten, og han sa alt var forskriftsmessig gjort mtp lufting osv Men at de måtte ha opp luftespaltene (De hadde alle spaltene lukket før)
Sliter veldig med kondens på soverommet spesielt men her skal det justeres på døra slik at luften trekker lettere.
Vinduene er alle doble, og er skiftet i 2000 eller 2001 så de er relativt nye.
Det er avtrekk på badet
Det kan virke som om det trekker veldig ifra vinduene rundt foringene, spesielt på soverommet.
Noen som vet hvor mye strøm man forresten trenger på å holde en leilighet på ca 50 - 55 kvm ved 20C-grader?
På forhånd takker jeg for svar
https://sml.snl.no/luftfuktighet
Konklusjonen er altså at mennesket fint tåler de fleste fuktigheter.
Mennesker trives ikke så godt hvis det blir for tørt (øyne, slimhinner etc) men de kan gjerne ha det fuktig uten problemer.
Men dersom det blir for fuktig så kan midd og mugg trives, og det kan bli et problem for mennesker. Altså er ikke fuktighet i seg selv et problem, men konsekvensene av fuktighet er et problem.
Hva er så riktig luftfuktighet?
Jeg mente det var 40-50%, men artikkelen det henvises til opplyser at midd trives allerede ved 45%. Så da bør man kanskje ikke over det...
Det er ikke mange år siden gud, hvermann & sønn kjøpe luftfuktere over en lav sko for å holde fuktigheten høy nok. Ut fra noen typer vurderinger er mennesket best tjent med 60+%RH. Etter andre vurderinger, f.eks. midd/mugg/... bør RH være 45% RH eller lavere. Det har ikke så lite å gjøre med om vi lever i naturen eller moderne hus - eller i hus som er bygget med tanke på den naturlige luftfuktigheten og ikke stenger den inne i en plastboble.
Alt avhenger av hvem du tror på. "Riktig" luftfuktighet varierer alt etter som hvem du spør, og hvilken generasjon hus du bor i. Kall det "PK", kall det "mote". Uansett: Den som heveder at det er ett eneste fasitsvar, bløffer.
Det er jo en god grunn til å velge et HVAC-system, istedenfor bare et ventilasjonssystem.
Det er ikke noe poeng å få det lavest mulig. 20 % er for lavt fuktighet for mennesker. Ikke direkte skadelig, men mange vil slite med tørre øyne, tørre lepper, slimhinner etc.
For bygningen er det heller ikke direkte skadelig, men treverk kan begynne å sprekke, og det er jo ikke spesielt bra, ei heller pent.
Vi kan diskutere lenge om hva som er "riktig" fuktighet, men min mening er at dersom du holder det mellom 30% og 50% så er du trygg, give or take.
Trygg for hva da?
Hvor lang tid med luftfuktighet utenfor 30-50% er man ikke lengre trygg tro??
Nå på sommeren så er det sjeldent under 60% ute her jeg bor og man lufte mye, så vil tro at innendørs er godt over 50% i lange tider. På vinteren sikkert lang nedpå 20 tallet i mange måneder.
Lever jeg og huset mitt farlig tro??
Ved bruk av begrep som trygg ved gitte verdier, så indikerer man automatisk det motsatte når man er utenfor de samme verdiene.
Trygg for hva?
Det er ikke fuktigheten i seg selv som er farlig, men det er konsekvensene av høy fuktighet som er farlig. Det er selvfølgelig ikke farlig å puste i luft som har 65% luftfuktighet. Men, dersom du har høy luftfuktighet inne over lang tid, så vil muggen begynne å gro. Når muggen gror og trives så sender den ut muggsporer. Det er disse muggsporene i lufta som er farlig. Muggen begynner å gro når fuktigheten komme over 60% omtrent, avhengig av temperatur. Derfor sier jeg at du er trygg mellom 30 og 50% .
Jeg er enig med deg, jeg burde spesifisert hvilken fare du er trygg for.
Hva er så lang tid?
Vel, det vet jeg ikke. Muggen spruter ikke ut fra sofaen etter en time, men etter en uke, måned, tre måneder ...?? Dette vet jeg for lite om, men det jeg vet er at dersom du kombinerer høy luftfuktighet med høy temperatur over lang tid så vil muggen gro. Eksakt hvor høy fukt, hvor høy temp og hvor lang tid vet jeg ikke. Det finnes sikkert tabeller for sånt et sted.
Kilde: Anticimex: https://www.anticimex.com/nb-NO/private/tips-bolig/ventilasjon-og-inneklima/luftfukt-i-boliger/