14 260    48    15  

Må man ha balansert ventilasjon i et nytt hus?

 2     0
Hei,

Vi vurdere å bygge nytt hus (kataloghus). Vi er av den oppfatning at balansert ventilasjon (dermed filtrert) luft ikke er bra. Det blir for rent og kan føre til allergi og astma.

Så mitt spørsmål er: Må man ha balansert ventilasjon i et nytt hus?
Eller kan man ha mekanisk avtrekk? Er det noe krav til energi forbruk som kan forhindre dette?

Christian 

   #1
 21 840     Akershus     1
Har du noen referanse til den påstanden?

En kan vel bare fjerne alle filter, så blir balansert ventilasjon omtrent som mekanisk ventilasjon, men med varmegjenvinning.

Problemet vil vel ikke være at det er for rent, men byggestøv og skitt i innsugkanalene?
Signatur
HSt
   #3
 30 137     Lillestrøm kommune     1
Du må gjenvinne 90% (eller er det 80-90%)  av energi du tar ut med avsug. Det er mulig du kan gjøre dette med en avtrekksvarmepumpe. Du må gjøre noe med designet på luftuslippene for å redusere trekk (tror jeg).
Tror du trenger vannbåren varme for å nyttegjøre deg gjenvunnet varme.

Jeg tror forøvrig at din påstand er feil.
   #5
 3 412     Akershus     0
Påstanden om at for ren luft kan være helsefarlig er overraskende.

Norges Astma- og Allergiforbund har sterk fokus på filtrering av inneluft for å fjerne partikler. Finnes det noen grunn til at Norges Astma- og Allergiforbund skulle ta så grundig, gjennomført feil på dette punktet?

Finnes det forskningsresultater som forteller noe om hvordan vi kan skades av for ren luft? Hvor stort er i så fall omfanget av dette problemet?
Signatur
   #6
 1 594     3
Var selv skeptiker, og begynte renovering av et eldre hus uten planer om balansert ventilasjon. Jo mér opplyst jeg ble om bygningsfysikk, jo større ble usikkerheten. Etter en tid ble planene gjort om - og ventilasjonssystem kjøpt inn. Flere av mine forutinntatte holdninger har blitt byttet ut med kunnskap.

Utsagn som å "bo i en støvel" bygger utelukkende på manglende teknisk kunnskap, samtidig som det også finnes utfordringer i nye hus. Svært høy innetemperatur på sommerstid er kanskje én av dem. Da gjelder det å bruke tverrfaglig kunnskap - mye av problemet kan reduseres ved god planlegning og utarbeidelse av vinduer og fasade. En god arkitekt er kanskje det beste stedet å starte?

Balansert ventilasjon er noe jeg definitivt aldri kommer til å angre på - og som pollenallergiker trives jeg langt bedre i et tett hus med filtrert ventilasjon! Har bodd i mye rare boliger, og jeg kan med hånda på hjertet si at mye av det gamle jeg har bodd i har vært forferdelig for helsa. Verst var en (tett) kjellerleilighet i et nybygd hus på midten av 90-tallet - det var 1,5 år med kontinuerlige helseplager. Ikke rart det - med minimalt med ventilasjon.

Det er imidlertid alltid mange skeptikere og forumtroll der ute. Noen er redde for mobiltelefoner og stråling, andre mener at el-biler er tull. Noen mener at hus ikke bør være tette - og skal puste naturlig, noen hevder Radon er overdrevet og at komfyrvakt er en uting. Fett er farlig, og vi spiser ikke dyr. Ja, listen er uendelig lang.

Stikk innom ditt nærmeste bibliotek og lån noen bøker, gjerne fra Sintef byggforsk. Boka Trehus kan anbefales. Kunnskap er gratis, men det blir fort dyrt å være kunnskapsløs - ihvertfall dersom man skal bygge hus. Dersom man har noenlunde kontroll på det bygningstekniske har man et svært mye bedre utgangspunkt for å følge opp byggeprosjektet.
WF
   #7
 575     Haugesund     0
Ser ikke ut som du må ha, men da må du kompensere på andre områder.
Du må kjøre energiberegning og bevise at en kommer under kravet til energiforbruk(energiramme), dette kan en få til med solceller/solfangere og f.eks. bergvarmepumpe. Da kan en komme under kravet til maks forbruk av energi selv med gammeldags avsug og ventiler i vinduene.

Så lenge du holder anlegget i gang og bytter filtre 1-2 ganger i året vil balansert ventilasjon være å foretrekke. Da får du jo filtrert forurenset luft før den kommer inn i boligen din. Du har også lufting hele døgnet/frisk luft på soverommet.
Ville aldri valgt noe annet enn balansert ventilasjon.

Hvis du er helt paranoid og absolutt ikke vil ha filtrert luft inn i huset kan en unnå reglene ved å sette inn anegget og montere ventiler i vinduene. Så stopper du bare tilluftviften når huset er ferdig.
Men det er egentlig helt idiotisk Smile

   #8
 5 412     Langhus     0
Det er to krav som må tilfredstilles:

- Luftskifte
- Energiforbruk

Ved å blåse varmen ut til kråka kan en oppnå tilfredsstillende ventilasjon/luftskifte, men mange stenger ventiler og juster ned vifter for å spare strøm, slik at man sitter igjen med dårlig luft og lavere luftskifte som med normal bruk av bad og våtrom kan føre til fuktproblemer.

Energiforbruket kan omfordeles, slik at en med ekstra mye isolasjon, bedre tetthet, bedre vinduer og dører kan blåse varmen ut og fremdeles oppnå "riktig" energiforbruk for boligen.
Signatur
   #10
 1 594     0
Han har jo til dels rett: Har selv vært på besøk hos bekjente som bor i nye hus/leiligheter, men som har "stengt igjen" tilluftsventilene på ventilasjonsanlegget for å unngå trekk.

Nok en gang - mangel på kunnskap kan bli kostbart...