402    7    1  

Oppgradere balansert ventilasjon - mer luft og/eller kjøling

 39     Sunnmøre     0
Jeg har en bolig på 230m2 med et VR 400 DC ventilasjonsaggregat som oppleves som altfor svakt om somrene. Dette er på nordvestlandet så vi snakker ikke de høyeste temperaturene men det kan fort bli "ulevelig" på soverommene. Kapasiteten på aggregatet er såvidt jeg husker akkurat på grensen i forhold til boligstørrelsen. 

Nær som å bytte ut hele aggregatet eller investere i massivt med utvendig solblending finnes det noen quick-fix for å bedre inneklimaet?

Det første jeg tenkte på var å sette inn en ekstra vifte altså en ren in-line booster, downstream før første forgrening. Muligens bare på friskluften da avtrekkene  fungerer bra og balanseringen ikke er et must om sommeren. Usikker på hvor bra dette fungerer sammen med sentrifugalviften i aggregatet. 

Det andre jeg tenkte var en form for avfukter på til-luften, da tørrere luft ofte gjør susen så lenge det er sånn passe med luftutskifting. 

Jeg snakket med en kar på Systemair men han bare "uffet" seg og ba meg bytte ut aggregatet eller kjøpe solblending.

Vannbåren varme og "overtrykk" på alle soverom gjør at en L/L varmepumpe ikke vil fungere, annet enn på type stue og tilknyttede arealer. 

Jeg vil tro det finnes en enklere løsning?

HSt
   #1
 37,038     Lillestrøm kommune     0
Du løser ikke varme problem med ventilasjon. Solavblending er det første du bør se på. Her har vi utvendig persienner fra forrige eier og har allerde brukt dem noen av dagene i påsken. Skulle jeg valgt nå ville det vært Screens
  (trådstarter)
   #2
 39     Sunnmøre     0
Du løser ikke varme problem med ventilasjon. Solavblending er det første du bør se på. Her har vi utvendig persienner fra forrige eier og har allerde brukt dem noen av dagene i påsken. Skulle jeg valgt nå ville det vært Screens


Utvendig solblending er solide saker men blir en liten formue og vil i tillegg ødelegge husets utseende pga stående lektekledning og litt spesiell løsning på overliggende vannstokk. Bare for sørsiden blir det 10 kassetter og da gjenstår det attpåtil to smale vinduer.

Som jeg skrev så er ikke temperaturen i seg selv et problem men at det blir så fordømt fuktig innendørs.

   #3
 24,851     Akershus     0
Gitt at en trekker inn «kald uteluft fra baksiden av huset. Varmer den opp i et glodhett solhus og deretter kaster lufta ut igjen. Hvor kommer fuktigheten fra? Det burde jo bli knusk tørt?
Signatur
HSt
   #4
 37,038     Lillestrøm kommune     0
Da må dere tilføre fukt på noe vis, avfukter DD8L står på vaskerom her når mekanisk avsug var litt tregt. Byttet vifteenhet nå til Ulv-100 men har ikke fått så mye erfaring med den enda.

Men høres ut som dere må finne en løsning på solskjerming selv om dere mener det er vanskelig

   #5
 910     1
Nå vet vi jo ikke hva slags volumstrøm anlegget er innregulert med i dag, men la oss for enkelhets skyld anta følgende:

Areal: 230 m^2
Gjennomsnitt takhøyde: 2.4 m
Volum: 230*2.4=552 m^3

Varmekapasitet luft: 1005 J/(kg K)
Tetthet luft: 1.2 kg/m^3

Så antar vi at hele luftvolumet skiftes ut 1 gang per time, i.e. luftstrømmen er 552 m^3/time:
552 m^3/time = 0.184 kg/s

Innetemperatur 25 grader, utetemperatur 15 grader, deltaT = 10 grader:

Kjøleeffekt: 0.184*1005*10 = 1849 J/s = 1849 Watt.

Deler vi dette på grunnflaten får vi 8 watt kjøleeffekt per kvadratmeter.
Solinnstrålingen kan fort være et par hundre watt per kvadratmeter vindu, til sammenligning.

Har man mange vinduer mot sør, er det umulig å kjempe mot sola!

Dette eksempelet viser godt det som mange har skrevet her inne på forumet før: ventilasjonsanlegg kan ikke bidra med hverken oppvarming eller kjøling av hus, til det er luftmengdene alt for beskjedene.
   #6
 24,851     Akershus     0
Kan solfilm på glasset hjelpe når en ikke ønsker annen utvendig avskjerming?
Signatur
O_K
   #7
 431     0
Har du vannbåren varme (gulvvarme) så kan du vurdere å kjøle gulv. Uponor sier at deres systemer kan gjøre det (en setning), men har ikke funnet mye mer informasjon. Jeg vurderer dette selv, men har ikke kommet ordentlig i gang med testing enda, skal først få lagt opp kjøling fra borehull til viftekonvektorer og ventillasjon, så kommer gulvkjøling i neste omgang.

Gulvkjøling høres jo i utgangspunktet ganske dumt ut, men en ting man skal huske på er at solinnstrålingen gjennom vinduene ikke varmer opp luften direkte. Sollyset treffer noe, ofte gulvflaten, som blir varm og avgir varme til rommet. Klarer man da å holdet gulvet kaldt (ca 16C) så vil varmen fra sollyset blir absorbert der. Ser for meg at eneste ulempen er at gulvene kan bli kalde å gå på, men på en varm dag der man "koker over" så tror jeg det bare er behagelig.

Jeg snakket litt med leverandører av vamepumpen, og de sa at de gjorde en del gulvkjøling i industribygg og var kjent med løsningen, men hadde aldri hørt om folk som ville ha dette hjemme.