(trådstarter)
   #11
 5,111     Sørnorge     0
Har ikke sagt jeg skal gjøre noe selv jeg, annet enn å finne ut hva jeg vil ha.
Men når jeg legger frem planene for en byggmester er det kjekt at det er slik jeg vil det skal være og innehar en viss form for realisme for gjennomførbarhet. Det er bedre at byggmester må modifisere noe enn at han får en totalt ubrukelig plan. Og når det først skal gjøres stor skal man tenke på alt før iverksetting. Litt ukjekt å oppdage etter ombygningen at man MÅ ha ventilasjon fordi det ble så tett, og røret for dette MÅ gå i etasjeskillet akkurat der trappa ble laget.

Planene er ganske grove, bortsett fra hemsen som egentlig er litt for liten til formålet og derfor må gjøres i detalj for å se om det i det heletatt er gjennomførbart.

Ting som må stjele plass fra isolasjonen på hemsen er f.eks høytalere, rullen for lerretet, LED-lyslist (regner med det holder å frese et spor i panelen) og evt rør for ventilasjon og varme. Alternativet til å ha 10cm mindre isolasjon på stedene det ikke er plass er å redusere isolasjonen med 10cm over hele.

   #12
 3,258     Akershus     0
Ta deg god tid i planleggingen. Husk att håndtverkere/entreprenør er selgere. Normalt vil du møte ja mennesker som ser flere timer og større inntekter dess større planer du legger fram.

Prøver altså å si at jeg ikke ville spurt om råd fra en potensiell leverandør. For det er selvsagt ikke noe problem å legge vann i gulvet på ett gammelt hus, eller balansert ventilasjon, eller, eller osv. Det bare koster mye/mer penger Wink
Signatur
   #13
 9,677     Kysten     0
Pingle: Mener du at en ikke kan stole på fagfolk? Og sånn er alle håndverkere, tannleger, rørleggere og mekanikere? For noe tøys. Jeg er ikke håndverker men jobber sammen med forskjellige byggfag, og de aller fleste har yrkesstolthet og opptatt av å gjøre en god jobb.
En håndverker kommer til petterg får beskjed om å montere balansert vent i den veggen den veggen og i det taket utluft har petterg bestemt han vil ha der. ok sier håndverker og rister på hodet, han ser bedre  løsninger som vil gi bedre effekt men vil bli dyrere. er han selger om han foreslår det? poenget mitt er at det kan være dumt å stå for prosjektering av en sånn jobb som dette be om pris på konkrete tiltak mens det egentlig burde vært anderledes. jobben petterg skal ha gjort trenger ikke være omfattende men den kan være det og få veldig uheldige konsekvenser. ofte lønner det seg å få en total oversikt over hele prosjektet og det er ikke lett dersom en er helt grønn.
   #14
 3,258     Akershus     0
Selvfølgelig bør man stole på at fagfolk gjør en god jobb.

Men mellom jobbene må man også stole på at fagfolk/håndverkere er selgere, de skal jo overleve de også.

Sagt med andre ord så ville jeg forhørt meg om det faglige hos en ikke-salgsinnstans.
----------

Så kan jo "folk flest" fortelle hvor ofte de har hørt "riv det ned og bygg nytt, det gamle lønner seg ikke å osv..." fra en håndverker. Har hørt det ofte, og de har jo rett, hvis hensikten er å ha alt nytt.

Men det er mellomveier og løsninger i eldre bygg som er "godt nok" selv om de ikke er i henhold til tek ditten og sintef datten.

På eldre hus ville jeg vært kritisk og varsom i forhold til de råd som blir gitt om omfattende løsninger ifht engergisparing for å "spare". Det blir fort å bruke femkrona og tjene tiøra.

Man må jo gjerne stole på folk, men skjønne om man snakker med fagpersoner eller selgere, for resultatet kan nok fort bli noe forskjellig ut fra hvilken hatt man har på.
Signatur
   #15
 9,677     Kysten     0
Da forstår jeg deg rett, og jeg er helt enig, Pingle, det er ikke allt som lønner seg å gjøre av tiltak. Derfor blir det feil å gi råd i et sånt forum som dette når en ikke har sett prosjektet. Jeg har anbefalt han å leie en takstmann / rådgivende ingeniør til å sette opp en plan for hva og hvordan han bør gjøre det. Wink Wink
  (trådstarter)
   #16
 5,111     Sørnorge     0
Hvordan ting bør gjøres får proffene ta seg av. Men det er poengløst å rope på en proff dersom man ikke vet hva man vil ha, eller det man vil ha er urealistisk å gjennomføre. Derfor må jeg få litt kunnskap for å sette opp ønskelista. Slik kunnskap har jeg fått mye av i denne tråden, kombinert med å lese rundt på nett.

Jeg har ikke funnet noen som har skrevet noe om varmepumpemontering når man har hems og høyt tak i stua. Alle snakker om å montere den høyt på vegg, men å sette den helt opp i mønet blir vel litt i overkant høyt?

Hvis man skal ha både varmepumpe og balansert ventilasjon, hvilken av dem brukes til kjøling om sommeren? (Eller begge?) Prosjektoren vil lage endel varme og dårlig luft, så er det noe sted man trenger kjøling og ventilasjon så er det jo nettopp der - på hemsen. Om varmepumpa da står i 1.etg vil den aldri kjøle hemsen. Man trenger da sansynligvis en innedel på hemsen også. Mens hvis man har ventilasjonsanlegget har kjøling og innluft på hemsen vil man slippe å den ekstra enheten på varmepumpa. Kanskje en egen utluft ved prosjektoren kan være en ide?

Noe sier meg også at en sentralt plassert varmepumpe ikke vil være særlig nyttig til å varme opp andre rom som har tilluft fra ventilasjonsanlegget. Varmen vil jo da måtte jobbe i motvind.
Varmepumpa vil jo gjøre utlufta varmere, og dermed også varme opp tillufta som igjen varmer rommene, men da ville det jo vært langt lurere å varme opp tillufta i førsteomgang og heller akseptere dårligere sirkulasjon i den kalde årstiden?

   #17
 9,677     Kysten     0
Varmepumpe l/l skifter ikke ut luften i huset den sirkulerer luften og varmer den opp. Varm luft stiger så den kan du plassere et sted hvor den kan spre varmen den produserer til hele huset. Du har en del av den som skal stå ute og forbindes med innedelen da må innedelen helst stå på en yttervegg eller i nærheten av yttervegg. Når det gjelder ventilasjon må du finne muligheter for å gå i innervegger med kanaler uten å få for lange kanalføringer og minst mulig bend. Agregatet kan stå i varmt rom og de fleste kan stå i et skap. I denne står en rotorveksler, varm luft går igjennom og varmer opp en del av veksler og etter en tid roterer denne og tilluften går da gjennom den varme delen av rotoren og tar med seg varmen til inneluften. Normalt vil det være naturlig å ta luft ut av våtrom og tilluft til soverom og oppholdsrom. Kjøkken avtrekk må gå i eget avsug. De aller fleste som monterer disse, av proffer også, får det dimensjonert og tegnet av produsenten/importøren. Det er også mulig å sette inn varmeelement i tilluften.

  (trådstarter)
   #19
 5,111     Sørnorge     0
Hvis det ender med den ideen jeg planlegger utfra nå blir det lett å legge rør bak knevegger på begge sider. Derfra kan taket i alle rom nås. De eneste bendene som da kommer er to 90 gradere for et rør mellom de to som går bak kneveggene. I tillegg til en forgrening for hvert rom hovedrørene passerer.

Det jeg ikke ser for meg at vil fungere når man kombinerer varmepumpe og balansert ventilasjon er oppvarming av soveromene. Med tilluft fra ventilasjonen i hvert soverom vil luftstrømmen gå ut av soverommet, inn i gangen videre inn på badet og ut. Varmen fra varmepumpa, enten den står i stua eller i gangen vil da aldri nå soveromene hvor luftstrømmen går motsatt vei.

Med en gang man snakker om vifter mellom rommene tenker jeg støy. Støy fra viftene og redusert støydemping mellom romene.
Og oppvarming av tilluft frarådes jo av alle....

Også lurer jeg fortsatt på, bruker man ventilasjonsanlegget eller varmepumpa til kjøling om sommeren?
   #20
 9,677     Kysten     0
Varmepumpen er best egnet til kjøling, det er jo egentlig et aicondition anlegg. Det spørs jo hvor varmt en ønsker å ha det på soverommene. Normalt holder det vel med balansert vent. Jeg forstår ikke hvorfor det skal være et problem å varme opp tilluft, det er nytt for meg?