#41
 618     MALM     0
varme opp uteluft til å varme byggninger koster penger.
brukes omluft blir kostnaden mindre,men da dårligere inneklima
pluss at varmluft som kommer ut ved tak detter ikke ned.
atter en gang ventilasjon og varme er 2 meget forskjellige ting.
Signatur

   #42
 663     0
Hvilken bransje jobber du i VIAS? Bolighus eller industri? Det er jo ett velkjent fenomen med oppvarming av vent luft. Det har jo vi også flere steder mtp. kontor. Med oss reguleres temp. på hvert kontor med luftmengde, men ned til ett minimum mtp. luftutskiftninger. Dette anlegget går på varmepumper med utedel og forsyner 50 ansatte. Skal vistnok være økonomisk

Synd det ikke er noen her med mer erfaring rundt dette temaet.

God Jul.
   #43
 618     MALM     0

Hvilken bransje jobber du i VIAS? Bolighus eller industri? Det er jo ett velkjent fenomen med oppvarming av vent luft. Det har jo vi også flere steder mtp. kontor. Med oss reguleres temp. på hvert kontor med luftmengde, men ned til ett minimum mtp. luftutskiftninger. Dette anlegget går på varmepumper med utedel og forsyner 50 ansatte. Skal vistnok være økonomisk

Synd det ikke er noen her med mer erfaring rundt dette temaet.

God Jul.


Hvorfor bruke myye energi til å varme opp 10 minus for og varme opp huset,
når det finnes interne oppvarmingsanlegg.
ellers så har jeg prøvd genvex/beam m varmepumpe ja for bolig hus..
I dag luft/luft vp som varme og systemair dc700 som ventilasjon.

jobber som du ser i ventbransjen 20 år industr siste 10 år i enøkavd.
ellers kan du jo ta kontakt med en eller annen enøk innstans,vvs ing el tilsvarende
hvis du tror du får annet svar på oppvarming med vent luft.GOD JUL OG NYTT ÅR

Signatur
   #44
 9,677     Kysten     0
Godt poeng. Det du sier er at det ikke er noen god ide å blande ventilasjon og oppvarming. Har du noen formening om hvilket ventilasjonsanlegg som er best for ca200m2? Sånn jeg oppfatter dette er Flexit og Systemåir ganske lik. Men er det andre mindre produsenter som er like gode? Rotorveksler blir det selvsagt uansett.
  (trådstarter)
   #45
 5,111     Sørnorge     0
Jeg har snakket med enervent og fått endel råd.

Hvis man skal bruke ventilasjonsanlegget til oppvarming og kjøling må man skru opp luftmengden vesentlig. Da holder det ikke lenger med et anlegg dimensjonert for 100kvm til et 100kvm hus. Man må altså investere vesentlig mer i agregatet og ha større rør. Det er sjelden slikt lønner seg.

Hvis man tenker vannbåren varme og også har planer om å bytte varmtvannstanken er det fornuftig å la varmepumpa varme vannet. Men en varmepumpe kan ikke både varme og kjøle samtidig, altså, vil man ha varmt vann om sommeren kan man ikke bruke vp som ac.

De få dagene det er behov for AC i norge er så få at en lavenergi AC aldri vil dekke inn investeringskostnadene. Det lønner seg derfor ofte å installere en rimelig AC fremfor å ta høyde for kjølefunksjon med vp / ventilasjon. Men klart, hvis man ikke har varmtvannet tilkoblet vp kan vp brukes til kjøling. Men å få til en god fordeling av den avkjølte lufta kan fort kreve ekstra kostnader, når anlegget i utgangspunktet er montert for å gi effektiv varme. De ekstra kostnadene kan igjen fort spise opp hva en rimelig AC ville ha kostet.

For min del ser jeg for meg to alternative løsninger.
Luft-luft vp, balansert ventilasjon, elektrisk varmtvann, elektriske varmekabler på bad og kjøkken, legge opp rør for evt fremtidig AC.
eller
Luft-vann vp, balansert vent, varmelister for vannbåren varme, vannbåren varme i badegulv, legge opp rør for evt fremtidig AC.
   #46
 663     0
Hei. Henger meg litt opp i dette her jeg trådstarter. Du for gi meg ett spark bak vist du blir lei.

Jeg gnurer mest mulig på dette fordi jeg synest det virker genialt. En slipper synlige utedeler/innedeler, fordelingen er mye bedre, en slipper mye vannrør i huset.

men som er nevnt her av andre så er her div. utfordringer:
- Økning av luftmengde med feks. minus 10 ett problem. mtp. tap.
- Hva må til av luftmengde for å rette temp.
- 50.000kr. i tileggskostnader i forhold til vanlig anlegg.

Jeg har snakket med exvent og nilan/kwt og de anbefaler ett slikt anlegg, og de har meget gode erfaringer spesielt fra Finland. Merkelige greier dette her. Se også på sidene til kwt der pumpen kan gjenvinne varmevann og montere ekstra spiral mtp. andre varmekilder, men vet ikke hva dette koster.

Forutsetningene er at dimmensjonene på rørene er ok, og isolering er utført med minumum 100mm. isolasjon i kalde strøk.

Ang. oppvarming av uteluft så har de i tilegg ett anlegg som kører på konstant tilførsel av minimums ventilasjon og returluft ved økning av varmebehov, men er litt skeptisk til dette mtp. luktspredning? Dette kunne en vel fått til på ett standard anlegg også, men å få til denne automatikken er vel en utfording i seg selv vil jeg tro?

Jeg har i tilegg brukt litt tid på varmepumpen som min bror har montert rett under tak i stuen på ca. 80m2. Huset er 2008 modell. Temperaturen her er fin og jevn. Mellom gulv og tak. Litt forskjell er det men ikke unormalt vil jeg si. Jeg ser ikke forskjellen mtp. blanding av luft, vist det feks. skulle komme fra ventilasjonen.

Hva er forskjellen og hva skjer med den friske luften som blir oppvarmet før den når rommet kontra med det som blir oppvarmet av varmepumpen i rommet. Hvorfor blir dette en dårligerer luft fra anlegget?

Vist jeg er 30cm. fra en ventil så merker jeg en svalere luft men jeg skal jo ikke henge oppunder taket.
Jeg merker ingen forskjell i luftkvalitet med de med vp. og de uten.

Hvorfor bygger kvt, enervent og nilan slike anlegg vist det er uforsvarlig?

Dette stod på sidene til norsk varmepumpeforening:
Ventilasjonsluft – Avtrekksluft som varmekilde
Avtrekksluften i ventilasjonsanlegget holder jevn og høy temperatur gjennom hele fyringssesongen. Slik sett er den interessant som varmekilde for en luftbasert varmepumpe. Dersom man har et balansert ventilasjonsanlegg må varmepumpen enten fungere utelukkende som en noe mer effektiv varmegjenvinner eller tilpasse andre anvendelser i forhold til overskuddsvarme etter en gjenvinner. Fordelen med å erstatte en varmegjenvinner med varmepumpe er at denne også kan benyttes til kjøling. Hvis man sommertid også kan utnytte overskuddsvarme til eksempelvis oppvarming av tappevann kan dette være en svært lønnsom investering.

 
  (trådstarter)
   #47
 5,111     Sørnorge     0
Oppvarming og kjøling krever mer luft enn det som er standard i ventilasjonsanleggene. Du må altså ha en større modell enn hvis du ikke skulle brukt anlegget til oppvarming. Å ha varmeutblåsning med svakt trykk oppunder tak vil varme taket, ikke der folk oppholder seg. En l-l-vp på veggen blåser kraftig nok til å få trykket varmen ned.
Hvis ventilasjonsanlegget skal brukes til oppvarminig bør det ha en utblås lavt på veggen i vintersesongen og oppunder tak resten av året. Når utblås kommer lavt står gjerne møbler i veien. Det var derfor jeg for endel poster siden luftet ideen om et perforert luftrør som kunne erstatte gulvlister. Da ville utblås kunne komme jevnt fordel over hele rommet. Det var da før jeg snublet over et tilsvarende produkt som brukte vann som medium. Pga det produktet begynte jeg å vurdere l-v-vp.

Om du må ut med 50k ekstra for agregat kunne du altså fått både vp og ac til den prisen. Vi kan vel bare slå fast at boligventilasjon fortsatt har utviklingspotensiale.

Det jeg ikke har fått med meg - pelicanmodellen med vp varme og vp kjøling - er det at agregatet selv har vp, eller at det kan kobles til en annen vp i huset?

   #48
 663     0
Pelican modellen har innebygget VP.
Vist jeg forstår det rett så kan alle vp kobles til ett ventanlegg i form av vann eller dx batteri som kobles på strengen etter anlegget. men ikke ett vanlig luft luft som henger på veggen selfølgelig, men jeg har sett innlegg her inne der folke er inne på tanken.

exvent sier at dette med varmluft under taket stemmer, men at det vil ikke merkes da kaldere og varmere luft alltid vil møtes for å utlignes.

Eneste som kan være er at det føles at det går lengre tid vist huset er under oppvarming fra feks. 18 grader, i forhold til at en har innblåsning nede ved gulv.


Forutsetningen for at alle anlegg fungerer slik de skal er at det er riktig dimmensjonert. Det har jeg blitt gjort oppmerksom på. I og med at anlegget mitt er eksisterende, men at jeg hadde ett godt utgangspunkt siden anlegget er dimmensjonert for 700m3/t med flexit, men de trengte tegninger før de kunne utale seg om noe.


Med ekstra varmepumpe blir jo det som emn ekstra gjennvinner som tar luften som går ut av huset ytterligere ned
   #49
 618     MALM     0

Godt poeng. Det du sier er at det ikke er noen god ide å blande ventilasjon og oppvarming. Har du noen formening om hvilket ventilasjonsanlegg som er best for ca200m2? Sånn jeg oppfatter dette er Flexit og Systemåir ganske lik. Men er det andre mindre produsenter som er like gode? Rotorveksler blir det selvsagt uansett.

Har du rotor er det små forskjeller på gjenvinning,men det er noen leverandører
som har flere styringsmuligheter(digitale utganger for fuktstyring,co2,bevegelse osv)
som kan være kjekt å ha.
har du ett anlegg som er litt større enn du trenger kan du kjøre med små lufthastigheter
og dermed få enda bedre gjenvinning.
flexit og systemair er vel de enkleste om det blir noe reklamasjon( egen erfaring)
men det er vel mange andre som kan vurderes og sikkert er bra.
Signatur
   #50
 9,677     Kysten     0
Takk for svar, det var nyttig tips, det er vel ikke så stor forskjell på åris på selve agregatet om en går opp ett hakk. I tillegg blir det vel mindre "trekk" følelse når en får mindre luftbevegelse. Jeg har tenkt litt i samme baner som det du sier ang evt reklamasjon, de er tross alt store, og har bedre ryggrad til å ta en reklamasjon.