(trådstarter)
   #31
 132     0
Ser for meg baderomsinnredning og kjøkkeninnredning enten blir IKEA eller Harmoni fra MAXBO.

Hehe. Har fagbrev som Møbel- trevare og innredningssnekker, vet ikke hvor langt jeg kommer med det. Innredninger og utstyr i huset behøver ikke å være det mest moderne, jeg vil bare ha et hus som fungerer og tåler og brukes av en småbarnsfamilie på 4 med 2 hunder Smile.

Jeg har stoppekran på hovedinntaket i kjelleren (ble lagt nytt inn i huset i 2003)Men hvis alt skal gjøres på nytt ser jeg for meg at det kan være kjekt med stoppekran på hver enkel forgrening. f.eks en stoppekran til Dusj, en til vask, en til toalett, en til vaskemaskin, en til oppvasksmaskin, en til kjøkkenvask og en til utekran.Høres dette helt vilt ut? Tenker det kan være veldig praktisk hvis jeg må stenge av en plass så har jeg vann på alt det andre.

Jeg regner med at både varmt og kaldt blir strukket i kjeller. Men er dette rør-i-rør systemet så enkelt at jeg kan gjøre det selv? Hva med gokjenninga da hvis jeg skal få forsikret det etterpå? Skjønte jeg deg rett hvis kloakkrør fra toalett må ligge med minimum 1cm helling per meter rør? Dvs at røret til tilbygget fra A til B ikke behøver og synke mer en ca 10cm tilsammen?

jaf
   #32
 6,382     tromsø     0
Det fagbrevet kan holde...Spørs hvor i landet du bor. På landet tar de mer hensyn, på noen plasser får til og med tømrere ansvarstrett for rørlegging her i nord norge..Prøv å få dialog med de i kommunen som har ansvar. Enklest mulig vedtak, ikke noe sentral godkjenning. Rør i rør ville eg droppet,I praksis vil vanlig kobberør holde i 300 år. Ved å definere det som vedlikehold av eksisterende anlegg ;D vil det gå bra. (Rør i rør er bare tull) Svenskenne har gått bort fra dette...Legg rør godt synlig, og sluk under kjøkkeinnredning og bad,vaskerom. Pleier å monter en stoppekran til rør til bad og en stoppekran ved kabinett,vaskemaskin,toalett..(koster99kr)obs..Fall på 10 cm er ok på strekket...Bestill en "tilstandraport", etter alt er ferdig. Gjennomgang til 1000,-.Vedlikehols sjekk.Du trenger ikke gjøre alt selv...Men som kunde kan du beholde kobberør...for å senke kostnad. Få rørlegger til å legge slukene og membran til en grei pris. Det er alt det andre som koster...
  (trådstarter)
   #33
 132     0
Hehe, høres ut som om du har vært borti dette før. Jeg holder til i Nord-Østerdal i et område hvor det er flere gårder enn eneboliger så kan ikke si det er så veldig sentralt.

Men kobberrør må man jo uansett ha rørlegger til å koble, men jeg kan kanskje legge dem klar selv?.

Kan det bli regnet som vedlikehold av eksisterende anlegg hvis jeg begynner på nytt fra stoppekrana med kobberrør?

I Grove trekk så mener du at jeg bør prøve og få det til at kommunen godkjenner at jeg står ansvarlig for bygginga selv for å få lov til og gjøre mest mulig på egenhånd for å spare unødvendige kostnader? Jeg begynner å skjønne at det kan være en fordel og lese seg opp på litt regelverk hvis man skal bygge på et gammelt hus. Noen som har tips til hvor jeg bør lese/kikke for og sette meg selv litt mer inn i det?

   #34
 22,342     Akershus     0

Nå ser det bedre ut. Firkantet kasse er 50% av arbeidet. Det er avslutninger og start som tar Det svarte avløprørene er enklere en lego å plugge sammen
Det var en artig påstand. Man må gjøre det riktig pgså.
jaf
   #35
 6,382     tromsø     0
NBI har en bok på 300 sider om bad og våtrom,veldig bra. Hovedpoenget i den er at bad bør ha sluk og løsninger som gjør at lekasjer renner ned,ut og ikke gjør skade på veien. Kjøp den(min ligger på loftet).På noen nybygg vet eg at vaskemaskin er montert på gang uten sluk,det samme gjelder oppvaskmaskin på kjøkken.....Definer alt som vedlikehold, du skal jo ikke tilfredstille nye krav....40cm isolasjon?Rør fikser du selv, men få rørlegger til å montere sluker og membran på gulv. Har selv montert rør fra OBS bygg.(bestill katalog og brosyre/monteringsanvisning fra produsent i sverige hvis du er usikker.Det står mye bak på pakken også.) Veldig enkelt og logisk. Selfølgelig dropper du det du er usikker på og får fagfolk til det.....Bor du i Nord-Østerdalen er det greit å ikke bruke penger på huset som du ikke får tilbake ved salg....Når hele sverige bruker vanlige kobber rør så holder det vel i Nord-Østerdalen også ;D
  (trådstarter)
   #36
 132     0
Hehe. Jeg pusser opp for og bli boende forhåpentligvis. Tenkte jeg skulle sette opp bygget i 148mm bindingsverk så de blir av samme tykkelse som de veggene som allerede er i huset. Så har jeg tenkt å avslutte moroa med å kryssisolere 50mm utenpå hele huset, bruke asfalt vindtett utenpå der igjenn og bytte dører og vinduer rundt hele. Så det blir snakk om noen kroner.

Eiendomen slik som den står i dag har en verditakst på 750 000 (takst fra i år) og takstmannen sa athvis vi fikk oss et skikkelig bad og økte standaren på kjøkkenet ville verdien øke betraktelig.

Hørtes fornuftig ut det du sier om å få unna vann der det kan bli lekasje. Er ikke våtroms gulvbelegg membran i seg selv på bad?

Bør jeg grave ut full kjeller under tilbygget eller holder det med krypkjeller for og få tilgang til rørene? Hva lønner seg?

Dette med å definere som vedlikehold, kan det gi meg problemer i ettertid siden det egentlig er snakk om delvis nybygg?
jaf
   #37
 6,382     tromsø     0
Definer det som omfatende vedlikehold ovenfor kommunen som er nødvendig for forsatt kunne bruke huset og ha et mer "normalt" energiforbruk...Ikke si til saksbehandler at du vil ha dette i høyeste mulige tiltaksklasse,men som enkelt tiltak.(Forhåpentligvis forstår kommune ingjenøren dette)Prøv å forhandle litt med kommunen og vis tegninger og varm opp saksbehanler litt. Det er store forskjeller hvor i norge en bor. Et våtromsbelleg lagt av noen som kan dette er membran i seg selv hvis det er vanntett og sluk på gulv.Dropp kjeller hvis du har uthus nok. Det er jo delvis nybygg....men det er jo også helt nødvendig vedlikehold å få krysslektet den gamle trekassen fra 1911?. Smile Hvem bryr seg om hva som er hva når det har gått 15-20år. Hus er som gamle biler de må stadig vedlikeholdes uten å gå konkurs.... Smile Når ting er i orden kan en få en gjennomgang (el sjekk) og det samme kan en vel få rørlegger til å gjøre og utbedre feil...for forsikringen sin del, forsikringen er jo ganske sleipe de trekker av etter beregnet levetid. Uansett kan de ikke kreve rør i rør på eldre hus, men de gir 5% rabbat? på rør i rør og lekasjevarsling??Taksten er jo så lav at det kan være greit å være litt forsiktig...Vil ikke at du skal bli lovbryter men du skifter vel bremser på bilen selv....

  (trådstarter)
   #38
 132     0
Ja gamle tømmerkassa er fra 1947, tørr fin og står stabilt Smile. Begrunnelsen for "vedlikehold" er jo nettopp det at jeg MÅ ha nytt bad for og kunne bo her og i tilegg senke energiforbruket.

Jeg har ikke bruk for no flere "roterom" her jeg har et uthus på 50m2, kjeller på 55m2 og loft med lagringsmuligeter på huset. Så kjelleren dropper jeg hvis det ikke er noen andre gode grunner for å a den der.

Planen er å fikse opp huset jeg og familien min skal bo i, for hertrives vi og kommer mest sansynlig ikke til å flytte hvis ikke noe uforutsett skjer. Jeg er ung (24 år) Og har mange år å betale ned gjeld på :)



   #39
 22,342     Akershus     0

Men er dette rør-i-rør systemet så enkelt at jeg kan gjøre det selv? Hva med gokjenninga da hvis jeg skal få forsikret det etterpå? Skjønte jeg deg rett hvis kloakkrør fra toalett må ligge med minimum 1cm helling per meter rør? Dvs at røret til tilbygget fra A til B ikke behøver og synke mer en ca 10cm tilsammen?
RiR er relativt enkelt å legge, men det er som med det meste en del småting som gjør anlegget bra. For at forsikring skal dekke skade må anlegget være fagmessig. Det gis ingen godkjenning.

Minimumsfall på avløpsrør er avhengig et par faktorer. Vanligvis er 1:50 bænkers.
  (trådstarter)
   #40
 132     0
Har uansett ikke planer om å legge vannrør selv. Men hva er prisforskjellen på kobber og RiR hvis man tar arbeidstimene med i beregninga? 1:50 hva vil det si?