#121
 7,686     Bærum     0
Når en håndverker sier at badet er bygget etter våtromsnormen skal det være det 100%. Hvis enhver håndverker selv skal vurdere hensiktsmessigheten blir jo dette bare tull. Når du argumenterer med at du stoler på håndverkeres skjønn basert på det han har lært på yrkesskolen for X år siden blir det bare for dumt.

   #122
 7     Stavanger     0
Synes synd på alle de flinke privat hendene som denne loven rammer. De som kan leve ut husdrømmen ved at de nettopp er handy og kan gjøre mye selv. Skal liksom ikke være mulig å skape sin egen lykke (satt litt på spissen). Vet at det er mange der ute som absolutt ikke burde bygge bad (private og fagfolk). Her mener jeg at en 3.parts kontroll er løsningen. På den måten ville en i stor grad slutte og produsere dårlige våtrom. Da ville private og bedrifter stillt likt. "JA MEN DA SITTER JO BEDRIFTENE IGJEN SOM TAPERE, PGA FÆRRE OPPDRAG"  svaret er ja! de USERIØSE bedriftene/gjengene og private som utfører slett arbeid ville fått store problemer og ikke fått godkjent sine bad.
Som privat person kan en fikse/pusse opp bilen sin å få den EU godkjent, da mener jeg en kunne fått badet sitt godkjent som privat person.

Er nok mange tømrere/trikkere/rørlegger osv som ikke liker at folk bygger selv (tar jobb ifra dem) Blir litt rart av dem som gjør det når det er mangel på håndverkere og at bedriftene må ta inn arbeidskraft fra utlandet.

(PS. Planlagt 2 nye bad til neste vår/sommer, blir spennede å se hvor mye jeg får lovt til og gjøre selv  ??? ;D)

   #123
 3,575     buskerud     0
Kjenner både handy rørleggere og elektrikere , bke noen øl der noen av dem var  tilstede.. De koM til å pusse opp badene delvis selv... Og gi fingern hehe .Denne loven var den teiteste de hadde hørt om de og:-) bad er ikke en liv eller død situasjon
   #124
 3,258     Akershus     0
Løsningen er jo enkel, skal man gi garanti eller reklamasjonsrettigheter på arbeidet så må man følge regelverket, så burde boligeier selv kunne velge om han/hun skal betale for garanti/reklamasjonsarbeid, eller gjøre jobben selv og selv ta risikoen.

Er jo ikke direkte fare for liv om et selvbygd bad lekker.
---------------

Men nå blir jo selvbygg ulovlig. Prisene vil gå ytterligere opp og presse frem enda flere selvbyggere, og lovbrudd. Ikke bra...
Signatur
   #126
 765     Østfold     0


Forsåvidt enig i at du har et poeng her, men syns rent personlig det ville vært vanskelig å spekulere i 5 års levetid på det vi leverer. Eksemplet ble brukt fordi det er den reklamasjonstiden som er gjedende. Husk videre at 5 års bruk og slitasje vil gjøre noe med alt, slik at lengre reklamasjonstid i seg selv kan være strengt.


Tullball. Bygg ordentlig, så holder et bad fint i minst 20 år. 5 år uten lekkasjer bør man fint kunne få til bare ved å gi fugene noen ordentlige strøk impregnering så ikke vannet går gjennom på en stund.

Folk betaler gjerne 150k + for å få pusset opp et bad, da er 5 år reklamasjon egentlig latterlig lite. Det har jo også vært tatt til orde for lenger reklamasjonstid på sånt.


Jojo, men reklamasjonsretten gjelder alt, ikke bare selve badet. F eks vil jo badedøren som blir slengt opp og igjen mange ganger om dagen etterhvert få behov for justering. Vil det være riktig at håndverkeren skal sitte med ansvaret i 20 år?

Men, at badet skal vare mer enn 5 år er jeg enig i, særlig membraner og bakenforliggende tetthetssystemer. Men, fuger blir stygge, silikonfugene i hjørnene vil/kan sprekke og en del kosmetiske skader vil oppstå som følge av bruk og slitasje over fem år.

Membransystemer riktig lagt uten unødig damp-/fuktbelastning har lang levetid i seg selv. Det er neppe særlig mange som legger membranen i tykkelser som skal holde 5 år og 1 måned.
Enten oppstår skaden i løpet av 1 til 2 år, hvis ikke holder det veldig lenge.
Signatur
   #127
 765     Østfold     0

Et bad er ikke slitt etter 5 år, då er det laga i blinde med 5 i promille


Det var en spesiell påstand...

Fuger som burde vært tatt opp og renset? I dusjsonen? Silikonfuger som er gule og gjerne sprukket opp i hjørnene? Gerikter rundt vinduer som har sprekt opp i gjæringene? Sluket, som ingen gidder rense, har ført til utallige oversvømmelser utover våtsonene? Alle de gangene man har glemt å skru på vifte slik at vanndamp har trengt opp i isolasjonen i taket? F eks...

At et bad har en enorm slitasje på 5 år burde være ganske opplest. At badet skal tåle det, ja helt klart - hvis det er riktig bygget.

Et bad er altså et lite rom som utsettes for et 100% fukttrykk opptil flere ganger i døgnet over mange, mange år.
Å påstå at sånt ikke tærer på i løpet av 5 år vitner om liten forståelse for hvilke utfordringer som ligger i våtromsbygging.
Signatur

   #128
 765     Østfold     0


Det er jo forsåvidt også ganske spesielt at våtromssertifikat ikke denne gangen heller er blitt lovfestet.

Er det slik at myndighetene ikke anerkjenner denne dokumantasjonen?
Eller kan det være andre grunner?


Våtromssertifikat er jo bare et bevis på at man har vært på kurs i våtromsnormen. En norm som man ikke er forpliktet til å følge. Man bør selvsagt gjøre det, men jeg kan love at det ikke er mange bad som er bygget 100% etter våtromsnormen selv om de utførende har vært på kurs i dette.  Det er ikke dermed sagt at badene er dårlig bygget.
Dette er altså bare en norm. Eller en slags oppskrift på hvordan det er lurt å bygge et bad.
Men som kjent så er det flere veier til rom, og det er vel en del av grunnen til at myndighetene ikke påtvinger oss å bygge badene akkurat på den måten som er beskrevet i våtromsnormen.


Jeg ar det, så vet godt hva det er...

At bad ikke bygges 100% etter normen, er ikke fordi det "ikke går". Alt går.

Saken er at i endel tilfeller vil tiltakene som da kreves fordyre prosjektet såpass at kunden ikke tar seg råd til det. Kanskje må hele badet bygges om, vinduet flyttes, alt av sluk og rørføringer flyttes og kanskje må bjelkelaget bygges om med konsekvenser i etasjen under. Kanskje fordyrer normen badet med 100.000,- i det helt ekstreme tilfellene.

Men å si at badet blir like bra uten bruk av normen, en norm utarbeidet og testet i det uendelige, blir for enkelt.

Mye har skjedd siden håndverkeren gikk på yrkesskolen for 10-15 år siden. Normen og sertifikatet er utelukkende et bevis på at man bryr seg om - og ønsker å holde seg oppdatert i faget sitt. Etterutdanning med andre ord.
En badebygger uten sertifikat er null verdt i dag.
Signatur
   #129
 173     Vestlandet     0
Slike diskusjoner om regelverk og oppfølging av regelverk tar i blant helt av.

De fleste av oss med litt erfaring vet hva som kommer til å fungere (vi har tross alt gjort noen feil)

Den nye saksbehandlingsforskriften sier vel at du kan foreta "reparasjon" av "enkle" installasjoner. Jo våtrom har mange regler. Og bor du for deg selv kan du nok ta kortveier og unngå dyre fagfolk som ikke så sjelden jukser.

Den generelle nye "stilen" eller ordningen med dokumentasjoner, gjerne over fleret titalls med papirsider er ikke alltid noen god sikring. Byggekontrollen ute i kommunene er ikke akkurat overfylt av tidligere snekkere, rørleggere, elektrikere, murere osv. Det generelle idag er at der sitter flere og flere jentunger som har fått eksamen på en eller annen skole. Det er de som representerer KRAVA!!


Jeg har et baderom som skal bygges om. Bruker gammel sluk (er tett), legger fliser på eldre fliser (de lekker ikke) legger 2 nye rørsløyfer, har vegghengt toalettet, og nå rumpevaskeren. Ja ogs å 2-3 nye batterier. Hva i all verden kan gå galt?


Det er en "enkel" installasjon med enkel rehabilitering. Kanskje få inn membran der hvor det har vært tett i 30 år!

Regler kan brukes og misbrukes. Noen av oss må satse på at ikke alt skal kontrolleres av en eller annen utenforstående.
Signatur
   #130
 10,486     Akershus     0

Jojo, men reklamasjonsretten gjelder alt, ikke bare selve badet. F eks vil jo badedøren som blir slengt opp og igjen mange ganger om dagen etterhvert få behov for justering. Vil det være riktig at håndverkeren skal sitte med ansvaret i 20 år?

Reklamasjonsretten gjelder da vitterlig kun der det var en feil i den opprinnelige leveransen. Dør som må justeres etter 5 år hørtes litt merkelig ut, men kan sikkert skje. Sånt bør gå under alminnelig vedlikehold, det samme med fuger som må renses og sånt.

Men, at badet skal vare mer enn 5 år er jeg enig i, særlig membraner og bakenforliggende tetthetssystemer. Men, fuger blir stygge, silikonfugene i hjørnene vil/kan sprekke og en del kosmetiske skader vil oppstå som følge av bruk og slitasje over fem år.

Normal slitasje dekkes jo heller ikke i dag av reklamasjonsretten, så det blir neppe særlig annerledes uansett. Det er jo mer de dyre tingene, som fort blir veldig dyrt å få rettet opp i som bør dekkes, og da mener jeg mer enn 5 år burde være fornuftig. Minst 10, kanskje mer.
Signatur